8,5 εκατομμύρια ευρώ για διαφήμιση!

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

Μπορεί το φετινό καλοκαίρι πολλές οικογένειες να μην έκαναν ούτε μία μέρα διακοπές, η Περιφέρεια Αττικής ετοιμάζεται όμως να υπογράψει σύμβαση ύψους 8,5 εκατομμυρίων ευρώ για την τουριστική διαφήμιση της περιοχής. Ποσόν που προστίθεται στα 15 εκατ. τα οποία ξοδεύτηκαν από το 2003.

Η σκοπιμότητα της υλοποίησης μιας τέτοιας σύμβασης, που δρομολογήθηκε εδώ και δύο χρόνια (προ Μνημονίου), συζητήθηκε επί μακρόν στο Περιφερειακό Συμβούλιο της περασμένης Τετάρτης, όπου εκφράστηκαν εντονότατες επιφυλάξεις ακόμη και από μέλη της παράταξης του Γιάννη Σγουρού αλλά και από τον ίδιο τον περιφερειάρχη. Είναι χαρακτηριστικό ότι η διαγωνιστική διαδικασία ξεκίνησε επί Νέας Δημοκρατίας από τον διορισμένο περιφερειάρχη Χ. Μανιάτη, ακυρώθηκε λόγω μικρής προσέλευσης εταιρειών και επαναπροκηρύχθηκε από τον επόμενο διορισμένο Η. Λιακόπουλο και κατέληξε για υπογραφή από τον αιρετό Γ. Σγουρό. Ο ίδιος ενώπιον του συμβουλίου υποστήριξε ότι όντως «δεν είχε καμία ανάμιξη ώς σήμερα», αλλά επειδή δεν υπάρχει δικαστική εκκρεμότητα και έχει εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο, θα μπορούσε να την υπογράψει απ’ ευθείας.

Για το θέμα είχε κατατεθεί ερώτηση τον Ιούνιο από την παράταξη του Γιάννη Δημαρά, με τη σημείωση ότι η διαφημιστική εταιρεία θα λάμβανε 7 εκατ. ευρώ εκ των οποίων το 30% ως προκαταβολή. Τελικώς, η προκαταβολή είναι 25% αλλά αφορά ποσόν 8.538.842,97 ευρώ που θα λάβει η Mc Cann του Μ. Σεριάτου για την «τουριστική προβολή της Περιφέρειας Αττικής» και ενέργειες-υποέργα όπως: Δημιουργία-Διαχείριση Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (28% του ποσού), Καταχωρίσεις σε ΜΜΕ (25%), Οργάνωση Συμμετοχής σε Τουριστικές Εκθέσεις (15%), Δημιουργία-Παραγωγή Προωθητικού Υλικού (10%), Παραγωγή Οπτικοακουστικού Υλικού (10%), Κατάρτιση-Εξειδίκευση του Επιχειρησιακού Προγράμματος (5%), Προσκλήσεις Δημοσιογράφων-Επαγγελματιών Τουρισμού (5%), Δημιουργία Τουριστικής Ταυτότητας (2%).

Ο σύμβουλος Νάσος Αθανασίου (παράταξη Δημαρά) ζήτησε ακύρωση του διαγωνισμού, διερωτώμενος για το πολιτικό χρήμα που έχει διακινηθεί στο παρελθόν μέσα από τέτοια διαφημιστικά πακέτα. Ο Κ. Διάκος (Οικολόγοι) σημείωσε ότι χάθηκε η τρέχουσα τουριστική περίοδος και ζήτησε να ελεγχθεί η πιστοληπτική ικανότητα της Mc Cann.

Ο Α. Χάγιος (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) επεσήμανε ότι ανάλογα υποέργα με αυτά του προγράμματος έχουν χρηματοδοτηθεί στο παρελθόν πολλές φορές και το υλικό εκείνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί, ενώ τόνισε ότι μπορεί το ίδιο αποτέλεσμα να παραχθεί με πολύ λιγότερα χρήματα (1,5 εκατ. ευρώ το πολύ). Ιδιαίτερη μνεία στην παρατήρηση Χάγιου έκανε στη δευτερολογία του ο Γ. Σγουρός, που δήλωσε ότι θα αποφασίσει αφού μιλήσει με την εταιρεία και τους επικεφαλής των παρατάξεων. Αίσθηση προκάλεσε και η επισήμανση του συμβούλου της παράταξης Σγουρού Π. Μαΐστρου, που είπε ότι πρόκειται για ένα σχέδιο μάρκετινγκ και όχι για πλήρες επιχειρησιακό, το οποίο θα έπρεπε να περιλαμβάνει σειρά άλλων ενεργειών και περισσότερους πόρους εφαρμογής.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *