Στηρίζουμε την εργατική διαδήλωση του Σαββάτου 16/2/19 (11.30πμ, πλ. Κοραή – Αθήνα) | ανακοίνωση Συντονιστικού δράσης & εξορμήσεις σε καταστήματα

Ως Συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τα «απελευθερωμένα» ωράρια στηρίζουμε την εργατική διαδήλωση του Σαββάτου 16 Φλεβάρη 2019 (11.30πμ, πλ. Κοραή – Αθήνα).

Η διαδήλωση αυτή, όπως και η διακλαδική απεργία της 1ης Νοέμβρη 2018, 
την οποία επίσης στηρίξαμε, αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι του 
συνολικού αγώνα μας για την προάσπιση των εργατικών συμφερόντων και δικαιωμάτων, της ζωής και της αξιοπρέπειάς μας. Ενός αγώνα στον οποίον εντάσσουμε άλλωστε και την ίδια τη μάχη που εδώ και αρκετά χρόνια δίνουμε ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας.

Βασικές αιχμές της διαδήλωσης αυτής, όπως η διεκδίκηση Συλλογικών 
Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ) και το αίτημα για ουσιαστικές αυξήσεις στους 
μισθούς μας αποτελούν κομβικές εργατικές διεκδικήσεις. Όπως έχουμε 
σημειώσει σε σχετικές ανακοινώσεις μας, ο αγώνας για τη διεκδίκηση και 
εφαρμογή των ΣΣΕ σημαίνει οργανωμένη και συλλογική εργατική πάλη, 
συναδελφική και ταξική αλληλεγγύη. Σημαίνει έμπρακτη εναντίωση στους 
«μισθούς-ψίχουλα», τα «ωράρια-λάστιχο», την εντατικοποίηση, την επισφαλή εργασία, την εργοδοτική τρομοκρατία και αυθαιρεσία. Σημαίνει σύγκρουση με τα συμφέροντα του κάθε εργοδότη και συνολικά με τον κόσμο του κεφαλαίου, καθώς και των εκάστοτε κυβερνώντων. Όταν μάλιστα ως κριτήριο για τις διεκδικήσεις αυτές μπαίνουν οι πραγματικές ανάγκες μας και όχι οι «αντοχές της οικονομίας και του κάθε αφεντικού», τότε είναι που ο αγώνας αυτός γίνεται ακόμα πιο δυναμικός, αφού έρχεται να αμφισβητήσει και την κυριαρχία του οικονομικο-κοινωνικο-πολιτικού συστήματος στις ζωές μας.

Μέσα από τη διαδήλωση αυτή δηλώνουμε επίσης και την έμπρακτη εναντίωσή μας στην εργοδοτική και κρατική τρομοκρατία. Τρομοκρατία που εκδηλώνεται με εκδικητικές απολύσεις, με εκβιασμούς, ακόμα και ξυλοδαρμούς εργαζομένων που «τολμούν» να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, με επιβολή δυσμενών όρων εργασίας και με αυταρχικές κι απαξιωτικές συμπεριφορές εργοδοτών και προϊστάμενων. Τρομοκρατία που επιβάλλεται στους εργαζόμενους του Leroy Merlin με την υπογραφή συμβάσεων εργασίας με υποχρεωτικό 9ωρο και στο Media Markt και το Jumbo με την 6ημερη εργασία. Τρομοκρατία που τροφοδοτείται από το ίδιο το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο και την ατιμωρησία που απολαμβάνουν τις περισσότερες φορές τα αφεντικά. Τρομοκρατία που βιώνουμε μέσα από την καταστολή των εργατικών αγώνων και την ποινικοποιήση της συνδικαλιστικής δράσης. Ακόμα και μέσα από αποφάσεις για παράνομες και καταχρηστικές απεργίες και νόμους για περιορισμό της δυνατότητας κήρυξης απεργίας από πρωτοβάθμια σωματεία. 

Τρομοκρατία που καταδεικνύεται ξεκάθαρα μέσα από την έξαρση των 
«εργατικών ατυχημάτων», που ουσιαστικά δεν είναι τίποτε άλλο από 
δολοφονίες του κεφαλαίου και του κράτους που γίνονται στο βωμό της 
εξασφάλισης μεγαλύτερης κερδοφορίας για τα αφεντικά, που επιδιώκουν με κάθε τρόπο να μην παρέχουν επαρκή μέτρα προστασίας, που δεν τηρούν τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς και που επιβάλλουν συνθήκες υπερεντατικοποίησης. Τρομοκρατία τέλος συνιστούν και οι κάθε είδους και για τον οποιοδήποτε λόγο απολύσεις, με τις όποιες συνάδελφοι-ισσες πετιούνται στο δρόμο δίχως να έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες και να ζήσουν αξιοπρεπώς.

Επίσης, όπως και η διακλαδική απεργία την 1/11/18, έτσι και η εργατική 
διαδήλωση στις 16/2/19 είναι αποτέλεσμα μιας οριζόντιας διεργασίας 
συντονισμού σωματείων που βασίζεται με τη σειρά της στις διαδικασίες 
βάσης των σωματείων αυτών. Στις συνελεύσεις των μελών τους και σε κάθε διαδικασία μέσα από την οποία επιδιώκεται και διασφαλίζεται ότι ο κάθε συνάδελφος και η κάθε συναδέλφισσα γίνεται ενεργό κομμάτι του αγώνα κι ακόλουθος-ακόλουθη των όποιων «σωτήρων» ή «ειδικών του αγώνα». Κι όλο αυτό συνιστά μια βασική πτυχή του πως αντιλαμβανόμαστε την από τα κάτω οργάνωση των αγώνων μας. Ενώ παράλληλα αποτελεί και τον τρόπο με τον οποίο επιδιώκουμε να οργανώνεται, να διεξάγεται και τελικά να πετυχαίνει νίκες και ο ίδιος ο αγώνας για την Κυριακάτικη αργία. Με τους ίδιους τους συναδέλφους-συναδέλφισσές μας από τα μαγαζιά να βγαίνουν μπροστά και από κοινού με όλον τον κόσμο του αγώνα να δίνεται μια δυναμική απάντηση στη συνολική επίθεση των αφεντικών προς την τάξη μας.

Επιπλέον, σχεδόν το σύνολο των κλαδικών και επιχειρησιακών σωματείων που οργανώνουν τη διαδήλωση αυτή -κι αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο- έχουν παίξει σημαντικό ρόλο και στον ίδιο τον αγώνα για την Κυριακάτικη αργία συμμετέχοντας ενεργά στις σχετικές κινητοποιήσεις και στα αντίστοιχα συντονιστικά δράσης.

Σε συνέχεια της όλης αγωνιστικής κίνησής μας κατά τα τελευταία 6 χρόνια πλέον, αλλά και των πιο πρόσφατων κινητοποιήσεων μας ενάντια στο άνοιγμα εμπορικών καταστημάτων σε πανελλαδικό επίπεδο κατά τους τελευταίους μήνες και μπροστά σε ένα νέο κύκλο μαχών κατά το επόμενο διάστημα, τόσο για το ζήτημα της Κυριακάτικης αργίας όσο και για τη συνολική εργασιακή βαρβαρότητα που βιώνουμε, θα συμβάλλουμε με όλες τις δυνάμεις μας στην επιτυχία της εργατικής διαδήλωσης της 16ης Φλεβάρη.

ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ
ΚΑΜΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΑΝΟΙΧΤΑ

ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ
ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ

Συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και 
τα «απελευθερωμένα» ωράρια

https://syntonistikokyriakes.espivblogs.net/files/2019/02/13022019ermou-1.jpghttps://syntonistikokyriakes.espivblogs.net/files/2019/02/13022019factoryoutletpeiraiws-1.jpg


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *