Koπτοραπτική για αρχαρίους

Ποιος χρειάζεται τον Λάνθιμο όταν υπάρχει ο Υποφάντης;

Kάποτε είχαν την ευαισθησία να επιστρατεύσουν σε λειτουργία τη μονταζιέρα. Έβαζε ένας Μουρούτης κάποιο τζίνι να κόψει και να ράψει, οπότε, άμπρα καντάμπρα, ερχόταν η διφορούμενη δήλωση και έδενε ωραία ωραία με την επιθυμητή γραμμή. Δεν ήταν δα τόσο δύσκολο ούτε χρειαζόταν μοντέρ εφάμιλλος του Λάνθιμου. Τη μέρα που εφευρέθηκαν οι έξυπνοι υπολογιστές, πέθανε το ευγενές επάγγελμα της κοπτοραπτούς.

Πάνε, όμως, πέρασαν οι παλιές, καλές μέρες. Γιατί να χαλάς τις ώρες σου στο μοντάζ όταν έχεις στην υπηρεσία σου τον Σκάι και τον Σταρ; Ποιος χρειάζεται τον Λάνθιμο όταν υπάρχει ο Υποφάντης; Η προπαγανδιστική τέχνη του 21ου αιώνα θέλει την τροφή αμάσητη, ακριβώς για να κάθεται στον λαιμό των ρομαντικών που επιμένουν να πιστεύουν στον πολιτικό πολιτισμό. «Ο Τσακαλώτος δήλωσε ότι η Νέα Δημοκρατία θα γίνει κυβέρνηση», παιάνισαν οι γιαλαντζί γκεμπελίσκοι της οδού Πειραιώς. «Αν δεν μας πιστεύετε, ρωτήστε και τον Λοβέρδο, που τα έχει σπουδάσει τα φέικ νιους».

Και άνοιξε, ξανά, ο ασκός του Αιόλου. «Αυτοδυναμία Κυριάκου βλέπει ο Ευκλείδης. Άναψε τσιγάρο με δανεικό πεντακοσάευρο ο Πολάκης. Κλαίει μέσα στον καφέ του ο Μαδουροβαξεβάνης. Η Μακεδονία είναι ελληνική».

Σκέφτεσαι, εσύ ο αφελής, που προσγειώθηκες χθες στην Ελλάδα επειδή πετούσες με τους εξωγήινους πάνω από τον Υμηττό, ότι δεν  μπορεί, κάποια φάβα έχει ο λάκκος. Για να το βροντοφωνάζουν τόσοι σοβαροί και κοστουμάτοι κύριοι, και κυρίες, κάπως έτσι θα το είπε ο Τσακαλώτος. Έστω, εν τη ρύμη του λόγου.

Δεν μπορείς και να τον εμπιστευτείς, αυτόν τον χριστιανό, όταν παίρνει φόρα και εκτοξεύει τα χειμαρρώδη αγγλοελληνοαγγλικά. Τι σόι ρήτορας είναι αυτός, που κατορθώνει να μπλέκει το βρετανικό φλέγμα με το χιούμορ της ποδοσφαιρικής κερκίδας και ταυτόχρονα να βγάζει και νόημα χωρίς να γίνεται Ζουράρις; Εξωγήινος.

Οπότε, βρίσκεις στον έξυπνο υπολογιστή σου το αμοντάριστο βίντεο και του ρίχνεις μία προσεκτική ματιά. «I don’t think it’s very likely…», τον ακούς να λέει, αναφερόμενος στην πιθανότητα επιστροφής της ΝΔ στην εξουσία. «In the unlikely and unfortunate eventuality…», συνεχίζει μισό δευτερόλεπτο αργότερα. Στα αγγλικά, που τα ξέρει καλύτερα από τα ελληνικά.

Τρέχεις στη βιβλιοθήκη, ανοίγεις το συρτάρι με τα παλιά διπλώματα, βρίσκεις το Proficiency και το σκίζεις σε χίλια κομμάτια για να έχεις χαρτοπόλεμο τώρα στις Απόκριες. Προφταίνεις άραγε να ζητήσεις πίσω τα δίδακτρα από τον Στρατηγάκη; Τι τις ήθελες τις σπουδές, αν είναι να σου μαθαίνουν ανύπαρκτα εγγλέζικα οι άριστοι του Χάρβαρντ και της Ελληνικής Αγωγής;

«Unlikely and unfortunate eventuality». Απίθανη και ατυχής πιθανότητα. «Ναι, συμπαθάτε μας, μάλλον κάναμε λάθος, συγγνώμη», ψέλλισαν κάπου στα ψιλά των δελτίων τους οι αρχιερείς της ερασιτεχνικής συκοφαντίας και υποφαντίας. «Ευχαριστούμε τον κύριο Τσακαλώτο για την αυτονόητη πρόβλεψή του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ηττηθεί στις εκλογές», έγραψαν σε επίσημη ανακοίνωση κάτω από τον γαλάζιο πυρσό οι ερασιτεχνικής της κοπτοραπτικής. Αργότερα ανασκεύασαν μερικώς και υπενθύμισαν ότι, ναι, αλλά ο Πολάκης καπνίζει, ωστόσο ο αχός από τους πανηγυρισμούς των σανοφάγων σκέπασε τη χλεύη.

Στον έξω κόσμο, βλέπετε, δεν φτάνουν με την απαραίτητη ευκρίνεια τα μαντάτα. Τα καλώδια είναι φθαρμένα από τα τσιμπήματα των παπαγάλων και το τηλέφωνο ελαττωματικό από τους πολλούς κοριούς.

Ο αλαλιασμένος πολίτης που ενημερώνεται αποκλειστικά από την ιδιωτική τηλεόραση ή από τον Πρετεντέρη δεν μαθαίνει γρυ για τον σεισμό της Novartis ούτε για τους χορηγούς της Μαρέβας ούτε για τους άριστους παιδεραστές ούτε για τα φαιά σταγονίδια που λυμαίνονται τη δικαιοσύνη και τα σώματα ασφαλείας ούτε για τα θαλασσοδάνεια της αγίας οικογένειας ούτε για τους Βορίδηδες που ονειρεύονται τανκς ούτε για τις βρώμικες διαδρομές του χρήματος ούτε για τα εθνικά οφέλη της συμφωνίας των Πρεσπών ούτε για τη βελτίωση των δεικτών της οικονομίας ούτε για τους υποψήφιους νομπελίστες.   

Τα δελτία «ειδήσεων» ξεκινούν με πυροσβεστήρα στο τσιγάρο του Πολάκη, βάζουν μπιπ στα σαρδάμ του Τσακαλώτου, πασχίζουν να εκμαυλίσουν κάποιο ανυποψίαστο ΑΤΜ, περνούν μία τουρνέ από τη Βενεζουέλα, δακρύζουν πάνω από το καλάσνικοφ του Κατσίφα, ξορκίζουν τους τρομοκράτες με τα τρικάκια, ανατριχιάζουν με το πατριωτικό σχόλιο της Αφροδίτης Μάνου, χαλβαδιάζουν με τον Άδωνι για κάνα μισάωρο και ολοκληρώνουν με τα νέα της Κιμ Καρντάσιαν, ώστε να δώσουν το κατάλληλο lead-in στη ριάλιτυ αποχαύνωση.

Τελευταία, ερωτεύτηκαν και τον Διονύση Σαββόπουλο. Αλλά αυτό λέει περισσότερα για τον Σαββόπουλο, παρά για τα δελτία.

Θα έγραφα ότι το modus operandi της αξιωματικής αντιπολίτευσης πλησιάζει τα όρια της αγυρτείας, αλλά δεν θέλω να προσβάλω τον ευαγή κλάδο των αγυρτών. Ας πούμε, λοιπόν, ότι ποντάρει στην αγραμματοσύνη, στην αμορφωσιά και στην απολιτίκ αδιαφορία των πολιτών που δεν έχουν πρόσβαση σε οτιδήποτε μπορεί να τους ξεστραβώσει. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να κερδηθεί μία εκλογική αναμέτρηση και δεν είναι όλοι στοιχισμένοι με την πολιτική ηθική.

Ωστόσο, ελλοχεύει πάντοτε ο κίνδυνος να μυριστούν οι αλαλιασμένοι ψηφοφόροι τι ψήνεται εκεί έξω –όσοι, τέλος πάντων, παριστάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν- και να μετατρέψουν την προπαγάνδα σε μπούμερανγκ για τους προπαγανδιστές. «Unlikely and unfortunate», θα πούν τότε εκείνοι, από το στασίδι του απροσδόκητα ηττημένου. Και θα πετούν σαϊτες με δημοσκοπήσεις, για να περάσει η ώρα μέχρι να τελειώσει τις greeklish εξυπνάδες του ο κυρ Ευκλείδης.   

 Πηγή: Νίκος Παπαδογιάννης – “Κουτί της Πανδώρας”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *