Τα hoaxes του δημοσιογράφου και υποψήφιου βουλευτή, Γ. Λοβέρδου.

Με αφορμή την ανακοίνωση ότι ο Γιάννης Λοβέρδος θα είναι υποψήφιος βουλευτής, συγκεντρώσαμε τα hoaxes (όσα μπορέσαμε να βρούμε) που αναπαρήγαγε ο γνωστός δημοσιογράφος τα τελευταία χρόνια. Παραθέτουμε ένα μέρος αυτού του ιστορικού, κάθε περιστατικό του οποίου έχει οδηγήσει σε πολλές εκατοντάδες σχόλια και κοινοποιήσεις, ενώ ενίοτε και αναπαραγωγή από διάφορες σελίδες και blogs.

Να σημειωθεί ότι αναφερόμαστε στις δημοσιεύσεις της μεγαλύτερης σελίδας του με τίτλο «Γιάννης Λοβέρδος», ωστόσο ο κος Λοβέρδος διαθέτει ακόμα δυο σελίδες και επτά προσωπικά προφίλ στο facebook, καθώς και έναν λογαριασμό στο Twitter, που αυξάνουν σημαντικά την συνολική του απήχηση.

Πηγή

Η «εξομολόγηση» του πεσόντα σμηναγού Μπαλταδώρου

Στις 14-2-2018, ο κος Λοβέρδος δημοσίευσε την εξής επιστολή, αναφέροντάς τη ως «εξομολόγηση» του σμηναγού Μπαλταδώρου Γεώργιου που τραυματίστηκε θανάσιμα αφού το αεροπλάνο του προσέκρουσε στη θάλασσα κατά την ολοκλήρωση επιχειρησιακής αποστολής.

ΠηγήΑποθηκευμένο

Στην πραγματικότητα, η επιστολή είχε δημοσιευτεί για πρώτη φορά από την Ένωση Απόστρατων Αξιωματικών Αεροπορίας το 2013, η οποία την είχε αποδώσει σε κάποιον ανώνυμο νυν πιλότο.

Τα «ανάποδα κιάλια»

Στις 10-9-2018, ο κος Λοβέρδος χλεύασε τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα παρουσιάζοντας μια φωτογραφία όπου φαινόταν να χρησιμοποιεί ανάποδα ένα ζευγάρι κιάλια.

ΠηγήΑποθηκευμένο

Όπως γράψαμε και σε παλιότερο άρθρο μας, η εικόνα είναι προϊόν φωτομοντάζ. Η πραγματική φωτογραφία από την Εθνική Διακλαδική  Στρατιωτική άσκηση “ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2015” στον Έβρο είναι η εξής:

40402

Η «δυστυχώς γνήσια» εικόνα που ήταν εμφανές φωτομοντάζ

Στις 6-11-2018 ο κος Λοβέρδος ανέβασε την παρακάτω εικόνα όπου ο Τέρενς Κουίκ εμφανίζεται με κάποιου είδους παραδοσιακή αφρικανική αμφίεση, τονίζοντας ότι «δυστυχώς δεν είναι προϊόν φωτομοντάζ».

Γρήγορα του έγιναν επισημάνσεις ότι όχι μόνο υπήρχε φωτομοντάζ αλλά και ότι γινόταν εμφανές από το περίγραμμα του κεφαλιού του εικονιζόμενου, όπως και από την αρχική φωτογραφία, που απεικονίζει τον πρίγκιπα Κάρολο.

Ο κος Λοβέρδος σύντομα κατέβασε την ανάρτηση και έτσι δεν διαθέτουμε παραπομπή προς αυτή, ωστόσο γνωρίζουμε ότι αυτή είχε γίνει από σχόλια και screenshot που συζητούσαν την ανάρτηση προτού αυτή κατέβει.

Μια πλαστή εικόνα, εκατοντάδες κοινοποιήσεις

Στις 30-8-2018, ο κος Λοβέρδος ανέβασε την παρακάτω εικόνα, θίγοντας παραπολιτικά κουτσομπολιά.

ΠηγήΑποθηκευμένο

Όπως αναφέραμε και σε παλιότερο άρθρο μας, η διαφορά φωτισμού κάνει προφανές το φωτομοντάζ. Η πραγματική εικόνα είναι η εξής:

Μετά από 4 μέρες, ο κος Λοβέρδος τελικά ενημέρωσε την περιγραφή της ανάρτησης του ώστε να διευκρινίσει το φωτομοντάζ, αλλά πρώτα είχε ακολουθήσει σωρεία διαμαρτυριών.

Παράλληλα, η συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών που είδαν την εικόνα δεν αντιλήφθηκαν το φωτομοντάζ. Χαρακτηριστικά μερικά από τα σχόλιά τους εδώ:

Απαθανατίστηκε η καταδίωξη υπερήλικα από τα ΜΑΤ στο συλλαλητήριο για την Μακεδονία;

Στις 9-9-2018 ο κος Λοβέρδος κοινοποίησε την εξής εικόνα, ισχυριζόμενος ότι οι δυνάμεις των ΜΑΤ κυνηγούσαν έναν υπερήλικα στο τότε συλλαλητήριο για την Μακεδονία.

Σύντομα αποδείχθηκε ότι η φωτογραφία υπήρχε διαδικτυακά τουλάχιστον από το 2011, και ο κος Λοβέρδος εντός λίγων ωρών είχε διαγράψει την ανάρτηση. Έτσι δεν διαθέτουμε παραπομπή προς αυτή, αλλά γνωρίζουμε ότι είχε υπάρξει και από αποθηκευμένες ενσωματώσεις της που πρόλαβαν να κάνουν ορισμένες ιστοσελίδες.

Κυβερνητικό αεροσκάφος ή κοινό τρένο;

Στις 8-9-2018 ο κος Λοβέρδος ισχυρίστηκε ότι η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Τασούλα Γιάμαλη «περνούσε ζωάρα» με τον Νίκο Παππά στο «κυβερνητικό αεροσκάφος που πληρώνει από το υστέρημά του ο ελληνικούς [sic] λαός».

ΠηγήΑποθηκευμένο

Μετά από πολυάριθμες παρατηρήσεις που επεσήμαναν ότι επρόκειτο για τρένο και όχι αεροπλάνο, λίγες ώρες μετά ο κος Λοβέρδος ενημέρωσε την ανάρτησή του, διαγράφοντας την αναφορά στο αεροπλάνο. Επέλεξε να μην διαγράψει εξ ολοκλήρου την ανάρτηση παρότι πλέον ο ισχυρισμός του αναφορικά με την οικονομική επιβάρυνση του φορολογούμενου έμοιαζε κενός.

Ήταν η Ηριάννα Β. Λ. συγγενής πρώην Υφυπουργού Αθλητισμού;

Στις 19-7-2017, ο κος Λοβέρδος έκανε την εξής ανάρτηση, ρωτώντας δημόσια τον τότε Υπουργό Δικαιοσύνης να απαντήσει σχετικά με το αν η κατηγορούμενη Ηριάννα είχε όντως το επώνυμο «Βασιλειάδη» και αν ήταν ήταν συγγενής του τότε Υφυπουργού Αθλητισμού.

ΠηγήΑποθηκευμένο

Πολλοί θεώρησαν ότι η δημόσια ανάρτηση τέτοιων ερωτήσεων, βασισμένων σε ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, προτού την προσπάθεια άμεσης επικοινωνίας με όσους θα μπορούσαν να την απαντήσουν, ερχόταν σε σύγκρουση με την δημοσιογραφική δεοντολογία.

Τελικά, όπως γράψαμε και σε παλιότερο άρθρο μας, παρότι η Ηριάννα μοιραζόταν κοινό επώνυμο με τον τότε υφυπουργό Αθλητισμού, δεν έφερε καμιά συγγένεια με αυτόν, όπως επιβεβαίωσαν άμεσα και ο συνήγορος της Ηριάννας και ο τότε υφυπουργός.

Χαρακτήρισε η ΕΡΤ «φασιστικό σύνθημα» το «Μακεδονία Γη Ελληνική»;

Στις 1-2-2019 ο κος Λοβέρδος κοινοποίησε το παρακάτω στιγμιότυπο από το δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, ισχυριζόμενος ότι ο τίτλος «ρατσιστικό σύνθημα μίσους και τρομοκρατίας» αφορούσε απλά την επιγραφή «Μακεδονία Γη Ελληνική».

ΠηγήΑποθηκευμένο

Παρακάτω μπορούμε να παρακολουθήσουμε το ρεπορτάζ ολοκληρωμένα.

Όπως διαπιστώνουμε, ο τίτλος αφορούσε βίαια συνθήματα της ακροδεξιάς Χρυσής Αυγής.

Ο «αλλοδαπός προβοκάτορας»

Στις 21-1-2019 ο κος Λοβέρδος αναπαρήγαγε τις παρακάτω φωτογραφίες θεωρώντας ότι παρουσιάζουν έναν αλλοδαπό προβοκάτορα, «να κάθεται στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη προσβλητικά, κάτι που ουδείς Έλληνας πατριώτης θα δεχόταν».

ΠηγήΑποθηκευμένο

Όπως όμως γράψαμε και σε παλιότερο άρθρο μας, ο εικονιζόμενος είναι Έλληνας από την Νάουσα. Αναφορικά με την ιδεολογία του, παραθέτουμε σχετικό σχόλιό του:

Ποιο κανάλι «παραίτησε» τον Τσίπρα;

Στις 18-10-2018 ο κος Λοβέρδος κοινοποίησε το παρακάτω στιγμιότυπο από ειδησεογραφικό δελτίο, ισχυριζόμενος ότι η «ΣυριζοΕΡΤ», κάνοντας λάθος στον τίτλο, έγραψε ότι παραιτήθηκε ο Τσίπρας.

ΠηγήΑποθηκευμένο

Ωστόσο, όπως άμεσα επεσήμαναν σχολιαστές, το στιγμιότυπο προβλήθηκε στον ΣΚΑΙ και όχι στην ΕΡΤ. Περίπου 40 λεπτά μετά ακολούθησε ενημέρωση της ανάρτησης με διαγραφή της αναφοράς στο κανάλι.

Κάηκε η ελληνική σημαία στα επεισόδια του Πολυτεχνείου το 2016;

Στις 17-11-2016 ο κος Λοβέρδος κοινοποίησε την παρακάτω φωτογραφία υπονοώντας ότι αποτελεί στιγμιότυπο από τα περιστατικά εκείνων των ημερών.

ΠηγήΑποθηκευμένο

Στην πραγματικότητα, το περιστατικό συνέβη κατά την πρώτη επέτειο του φόνου του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, το 2009.

Βρέθηκε ο Κάστρο στο πλευρό του Πινοσέτ;

Στις 29-11-2016 ο κος Λοβέρδος δημοσίευσε την παρακάτω φωτογραφία. Βασιζόμενος στον στρατιωτικό χαιρετισμό του Φιντέλ Κάστρο πλάι στον Πινοσέτ, ισχυρίστηκε ότι η φωτογραφία καταδείκνυε την αλληλοϋποστήριξη μεταξύ των δυο δικτατόρων.

ΠηγήΑποθηκευμένο

Στην πραγματικότητα, η φωτογραφία τραβήχτηκε το 1971 όταν ο Κάστρο επισκέφθηκε τη Χιλή και στην εξουσία ήταν ο Αλιέντε (αντί για τον Πινοσέτ). Στην συγκεκριμένη λήψη, ο Πινοσέτ παρίσταται ως εκπρόσωπος της αντιπροσωπείας που υποδέχθηκε τον κουβανό ηγέτη (και όχι ως δικτάτορας που έγινε το 1974, ανατρέποντας τον εκλεγμένο Αλιέντε).

Αλλά το πιο εντυπωσιακό, είναι το παρακάτω.

Πηγή: ellinikahoaxes

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *