Ξιφολόγχη στο λαιμό νεαρού φαντάρου που υπηρετεί στην ΕΛΔΥΚ

ΑΛΗΘΕΙΑ, ΑΥΤΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ «ΥΠΕΡΟΧΗ» ΕΛΔΥΚ;

Το ΓΕΣ και το ΓΕΕΘΑ υπερηφανεύονται για τις συνθήκες που επικρατούν στην ΕΛΔΥΚ: θαυμαστές εγκαταστάσεις, πρόνοια για τα προβλήματα του φαντάρου, μισθός και δωρεάν ταξίδια.

Αυτά τα «προνόμια» διαφημίζουν από την πρώτη μέρα κατάταξης και της νέας Σειράς Κατάταξης Αυγούστου 2011 οι εκπαιδευτές και όλοι οι αξιωματικοί προκειμένου να πείσουν τους νεοσύλλεκτους συναδέλφους να δηλώσουν ότι θέλουν Εθελοντικά να μετατεθούν στην Κύπρο.

Βεβαίως, δεν ξεχνούν να απειλήσουν, λέγοντας ψέματα, ότι αν δε συμπληρωθεί ο αριθμός μετατιθέμενων εθελοντικά στην ΕΛΔΥΚ, πας υποχρεωτικά ακόμη και αν έχεις αρνηθεί αρχικά. Όμως τέτοια διαταγή, ούτε σχετικός νόμος ή υπουργική απόφαση δεν υπάρχει και Κανένας δε μπορεί να Υποχρεώσει τους συναδέλφους να μετατεθούν εκεί αν έχουν αρνηθεί!

Από την άλλη μεριά, αξιωματικοί και υπαξιωματικοί διαρρέουν φήμες για δυσμενή μετάθεση όσων αρνηθούν να πάνε Κύπρο.

Αναρωτιόμαστε, υπάρχει πιο Δυσμενής Μετάθεση από την Κύπρο;

Ιδίως φέτος, που όλοι μιλούν για θερμό επεισόδιο στην Κύπρο εξαιτίας των επικίνδυνων παιχνιδιών της Κυπριακής-Ισραηλινής-Τουρικής κυβέρνησης για τις αποκλειστικές ζώνες οικονομικής εκμετάλλευσης (ΑΟΖ) και την  εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.  Είναι χαρακτηριστικό ότι η εκπαίδευση στην ΕΛΔΥΚ έχει χτυπήσει κόκκινο, η πολεμική ετοιμότητα είναι συνεχή και οι καμπάνες πέφτουν βροχή με το παραμικρό!

Τα συμφέροντα είναι τεράστια και οι κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν ξανά τους Ελδυκάριους (ΕΛΔΥΚ-ΤΟΥΡΔΥΚ) ως κρέας στα κανόνια τους.  Εξάλλου ποιος ξεχνά τους νεκρούς Κύπριους φαντάρους και αξιωματικούς από την έκρηξη στην Ναυτική Βάση στο Μαρί, που γειτονεύει με το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ, εξαιτίας των πολιτικών παιχνιδιών της κυβέρνησης Χριστόφια.

Πρόσφατα έφτασε μια επιστολή στην Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων που προέρχεται από συναδέλφους φαντάρους οι οποίοι πίστευσαν στις υποσχέσεις του ΓΕΣ, πήγαν στην ΕΛΔΥΚ την Άνοιξη και μετάνιωσαν την ώρα και την στιγμή, κάνοντας στην συνέχεια ότι μπορούσαν για να επιστρέψουν στην Ελλάδα.  Η επιστολή-μαρτυρία αποκαλύπτει τις άθλιες συνθήκες, το διχασμό των στρατιωτών σε «παλιούς-νέους» που ενορχηστρώνει η διοίκηση, την ακραία και παράλογη εκπαίδευση, ενώ συχνά μένουν και απλήρωτοι!

Οι φαντάροι υπηρέτησαν στο 1ο Τάγμα και συγκεκριμένα στον 2ο Λόχο. Ο διοικητής έκανε τα πάντα για να «τεντώσει» τους συναδέλφους, η σκληρή εκπαίδευση ήταν ατελείωτη, οι αγγαρείες αμέτρητες. Ταγματάρχης από το 2ο Γραφείο αύξανε τις υπηρεσίες  με το να ανοίγει και κλείνει τις σκοπιές κατά βούληση!

Την εκπαίδευση διέπουν το δόγμα της διοίκησης «Να μην κάθεται κανείς», χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κάνεις πάντα κάτι χρήσιμο και των βλέψεων του Λοχαγού που «μας πίνει το αίμα γιατί πάει για ταγματάρχης». Στο πλαίσιο αυτό κόβονται άδειες, φοιτητικές και αγροτικές, αδιαφορώντας για τις ανάγκες των στρατιωτών και τις προβλέψεις του Στρατιωτικού Κανονισμού. Επίσης, δεκάδες όπλα συντηρούνται στους όρχους και καθημερινά χιλιάδες σφαίρες μετρούνται και ξαναμετρούνται. Σε δουλειά να βρισκόμαστε.

Οι φαντάροι μιλούν για έναν πραγματικό  «Πόλεμο  των Σειρών» όπου η αυθαιρεσία και οι βιαιοπραγίες των παλιών φαντάρων ήταν άγραφος νόμος, με την κάλυψη φυσικά της διοίκησης της μονάδας.   Παλιοί φαντάροι είχαν επιτεθεί με ξιφολόγχες κατά νέων συναδέλφων και μάλιστα ένας εξ αυτών έβαλε ξιφολόγχη στο λαιμό φαντάρου νεότερης Σειράς. Επίσης, οι παλιοί φαντάροι είχαν επιβάλλει κανένας νέος να μην πηγαίνει στο ΚΨΜ αν προηγουμένως δεν είχε συμπληρώσει έναν (1) μήνα στην μονάδα, για να κάνουν όλες τις αγγαρείες!

Μάλιστα, δεν υπήρχε ισότητα ούτε στις υπηρεσίες: οι νέοι φαντάροι έκαναν πάντα το 4ο  (8-10 βράδυ, 12-2 βράδυ, 6-8 το πρωί) και το 3ο  ( 6-8 απόγευμα, 4-6 ξημερώματα, 10-12 πρωί) νούμερο σκοπιάς. Φυσικά οι αγγαρείες  ήταν αποκλειστικό προνόμιο των ίδιων, ενώ οι παλιοί λούφαραν προβάλλοντας την λογική ότι παλιότερα είχαν υποστεί τα ίδια!

Οι παλιοί εκφοβίζουν τους νεότερους συναδέλφους τους λέγοντας ότι «από τις 15.00 μ.μ. κουμάντο κάνουν αυτοί»! Μάλιστα, έφεδρος Δεκανέας δήλωνε με κομπορρημοσύνη ότι αν κάποιος φαντάρος καταγγείλει τις βιαιοπραγίες θα τύχει «συστημένης εμπλοκής στα μαγειρεία και θα πηγαινοέρχεται από 4ο σε 4ο νούμερο σκοπιάς», ενώ οι καταγγελλόμενοι «θα φάνε το πολύ πέντε (5) μέρες φυλακή».

Η καταγγελία των συναδέλφων διευκρινίζει ότι αυτό το κλίμα τρομοκρατίας, ιδιαίτερα εναντίον των νεότερων συναδέλφων, συντηρείται από τα μόνιμα στελέχη που συγκαλύπτουν τις παράνομες και αντισυναδελφικές συμπεριφορές των «παλιών», που τους φροντίζουν και κάνουν τα πάντα για να τους συγκαλύψουν.

Όμως και οι εγκαταστάσεις, για τις οποίες όλοι είναι υπερήφανοι, δεν αντιστοιχούν στη διαφήμιση που τους κάνουν. Συχνά υπάρχει πρόβλημα με το νερό, έτυχε περίοδος που οι φαντάροι για 4 μέρες ξυρίζονταν με νερό από τον ψύκτη, μπάνιο δεν έκαναν και τελικά έμειναν εντελώς από πόσιμο νερό όταν τελείωσαν τα μπουκαλάκια στο ΚΨΜ.

Και να φανταστεί κανείς ότι η θερμοκρασία στην Κύπρο ήταν 45ο βαθμοί και η υγρασία απίστευτη!

Τέλος, ο πετσοκομμένος μισθός που χορηγείται στους ΕΛΔΥΚΑΡΙΟΥΣ είναι 240 ευρώ και συχνά τους δίνεται μετά από ενάμισι (1,5) ή και δύο (2) μήνες καθυστέρηση. Το ρεκόρ είναι να μείνουν τρεισήμισι (3,5) μήνες απλήρωτοι.  Φυσικά τους έχουν περιορίσει τις δωρεάν καταστάσεις επιβίβασης και μέρος του αεροπορικού κόστους μεταφοράς τους έχουν αναλάβει οι οικογένειες τους.

Εμείς καλούμε τους συναδέλφους να βγουν παραπονούμενοι και να καταγγείλουν όλες τις παρανομίες και αυθαιρεσίες και να τις δημοσιοποιήσουν.

Είναι υποχρέωση του ΓΕΣ να παρέμβει άμεσα και να αντιμετωπίσει τις ακραίες και απάνθρωπες αυτές καταστάσεις πριν να είναι αργά. Ήδη η απώλεια του 24χρονου Εύζωνα που αυτοκτόνησε εξαιτίας των συνθηκών που αντιμετώπιζε στη μονάδα του έπρεπε να είχε σημάνει συναγερμό.

Καλούμε τους αξιωματικούς και το ΓΕΣ να σέβονται τον Στρατιωτικό Κανονισμό και τα Δικαιώματα των Φαντάρων.

Πρώτα από όλα πρέπει να σέβονται το δικαίωμα των φαντάρων να Αρνηθούν την Μετάθεση στην ΕΛΔΥΚ.

ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ

ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437

Diktiospartakos.blogspot.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *