16 Μάρτη 1968: Η σφαγή από τους Αμερικάνους των κατοίκων του Μι Λάι στο Βιετνάμ

Ήταν το πρωί της 16ης Μαρτίου του 1968 όταν μια μονάδα Αμερικανών στρατιωτών, υπό τις διαταγές του ανθυπολοχαγού Γουίλιαμ Κάλεϊ, εισέβαλε χωρίς αντίσταση στο χωριό Μι Λάι, 650 χιλιόμετρα βορείως της Σαϊγκόν, κοντά στα σύνορα με το Βόρειο Βιετνάμ. Ο Κάλεϊ λάμβανε εντολές από τον λοχαγό Έρνεστ Μεντίνα.

Οι κάτοικοι του χωριού θεωρήθηκαν όλοι ύποπτοι συνεργασίας με τους αντάρτες. Οι Αμερικανοί του 3ου Λόχου συγκέντρωσαν το πλήθος που αποτελείτο κυρίως από γυναικόπεδα και ηλικιωμένους. Οι εντολές ήταν να εκτελεστούν.

Η σφαγή άρχισε με εντολή του Κάλεϊ. Οι στρατιώτες του γάζωσαν με αυτόματα τους άοπλους χωρικούς ρίχνοντας πάνω τους μέχρι και χειροβομβίδες. Συνολικά εκτελέστηκαν 504 άνθρωποι – ανάμεσά τους 173 παιδιά, 76 μωρά και 60 γέροι.

“Ένας από μας πυροβόλησε μια γυναίκα και τότε σκόπευσαν όλοι στο κεφάλι της και άρχισαν να πυροβολούν όλοι μαζί. Κομμάτι – κομμάτι τινάζονταν στον αέρα τα θραύσματα από τα κόκαλα του κεφαλιού της…”, κατέθετε στρατιώτης που μετείχε στη σφαγή.

Οι φωτογραφίες και οι διηγήσεις από τη σφαγή του Μι Λάι, η οποία αποκαλύφθηκε στην κοινή γνώμη ενάμιση χρόνο αργότερα, έκαναν το γύρο του κόσμου, προκαλώντας φρίκη και αγανάκτηση. 

Πηγή: Ελένη Μαρκάκη – f/b

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Current ye@r *