Το Μνημόνιο είναι εδώ, μαζί και η αποικιοκρατική επιτροπεία

Μετά τις εξελίξεις στο Eurogroup της Δευτέρας 11 Μάρτη, ακόμα και ο πιο αδαής περί τα οικονομικά πρέπει να κατάλαβε το λόγο για τον οποίο η κυβέρνηση έβαλε τον ΟΔΔΗΧ να βγει άρον-άρον «στις αγορές» με δεκαετές ομόλογο, χωρίς να περιμένει να μειωθεί λίγο ακόμα το επιτόκιο. Αν το βιβλίο προσφορών για το δεκαετές άνοιγε μετά το Eurogroup, το επιτόκιο θα ξεπερνούσε το 4%.

Ο Τσακαλώτος δεν έκανε δηλώσεις μετά το τέλος του Eurogroup. Εξέδωσε μόνο ένα non paper, γραμμένο με τρόπο που θύμιζε κάποιες ανακοινώσεις του ΠΑΣΟΚ τις εποχές της δόξας του. Η πρώτη παράγραφος του non paper ήταν δοξαστική: «Επισημάνθηκε η ουσιαστική πρόοδος που έχει σημειωθεί στην υλοποίηση των δράσεων που έχουν αναληφθεί από την ελληνική κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας παράλληλα την διατήρηση του θετικού μομέντουμ στην μεταρρυθμιστική προσπάθεια της χώρας». Η δεύτερη παράγραφος, αντί να αναφέρει ότι μπλοκαρίστηκε η εκταμίευση της δόσης του περίπου 1 δισ. ευρώ, σφύριζε αδιάφορα, σαν να μην τρέχει τίποτα: «Το μοναδικό θέμα που παραμένει ανοιχτό αφορά το διάδοχο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, όπου υπήρξε ευρεία συμφωνία αναφορικά με τους κεντρικούς του πυλώνες και μένει η οριστικοποίηση κάποιων παραμέτρων. Κρίθηκε απολύτως εφικτό να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες μέχρι το επόμενο Euroworking Group, στις 25 Μαρτίου».

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης Τσίπρα έκανε δύο πολύωρες συσκέψεις με τους τραπεζίτες στο μέγαρο Μαξίμου. Μόλις τελείωνε η καθεμιά απ’ αυτές, ανακοίνωναν περιχαρείς ότι επήλθε συμφωνία με τους τραπεζίτες, ότι σώθηκε η πρώτη κατοικία και άλλα τέτοια ηχηρά. Η πρώτη συμφωνία στάλθηκε στις Βρυξέλλες και επιστράφηκε ως απαράδεκτη. Υποτίθεται ότι έκαναν αλλαγές και όταν ανακοίνωσαν τη δεύτερη συμφωνία, δε σήκωναν κουβέντα: «Ετελείωσε», όπως έλεγε ο βουλευτής Καλοχαιρέτας σε μια παλιά ελληνική ταινία. Ούτε αυτή η συμφωνία «πέρασε» από την τρόικα.

Ο Τσακαλώτος προσπάθησε να πετύχει συμφωνία εκταμίευσης από το Eurogroup, με το επιχείρημα ότι με την τρόικα απομένουν για συμφωνία κάποια τεχνικά ζητήματα. Δεν του έκαναν τη χάρη. Τον παρέπεμψαν στην τρόικα. Πρώτα θα συμφωνήσει μ’ αυτήν και μόνο μετά από θετική εισήγηση της τρόικας θ’ αποφασίσει θετικά το Eurogroup. Αυτό προβλέπει το μετα-Μνημόνιο που έχει υπογράψει η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αυτό θα γίνει. Δεν πρόκειται να υπάρξει παρέκκλιση ούτε για προεκλογικούς λόγους. Ετσι, ο Τσακαλώτος μάζεψε την τσάντα του και επέστρεψε άπρακτος στην Αθήνα, όπου περιμένει τις επόμενες μέρες την τρόικα.

Δεν έχουμε καμιά αμφιβολία ότι θα συμφωνήσουν. Εδώ δεν αμφιβάλλει ο Ρέγκλινγκ (έκανε σχετική δήλωση), θα αμφιβάλλουμε εμείς; Φυσικά, θα είναι μια συμφωνία όπως τη θέλει η τρόικα, αλλά μην αμφιβάλλετε ότι η κυβέρνηση θα την εμφανίσει ως μεγάλη νίκη που προστατεύει την πρώτη κατοικία κτλ. κτλ.

Σ’ αυτή τη βεβαιότητα στηρίζεται και ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάστηκε στις Βρυξέλλες το μπλοκάρισμα της δόσης. Εχει περάσει ο καιρός που ακόμα και υπηρεσιακοί παράγοντες της Κομισιόν καλούσαν με ιταμότητα «την Ελλάδα να κάνει τα μαθήματά της» (όχι μόνο επί Τσιπροκαμμένων, αλλά και επί Σαμαροβενιζέλων). Πλέον, όλοι ξεκινούν εξαίροντας την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα. Βλέπουν την κυβέρνηση Τσίπρα όχι ως έναν απείθαρχο υπήκοο που κάνει κουτοπονηριές, αλλά ως έναν υπήκοο-συνεργάτη, διατεθειμένο να δεχτεί κάθε υπαγόρευση. Γι’ αυτό και δεν κάνουν φασαρία, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, αλλά αντίθετα φροντίζουν να κρατούν χαμηλά τους τόνους και να εξαίρουν το πνεύμα συνεργασίας. Είναι κοινό μυστικό πως ο Τσίπρας αποτελεί το χαϊδεμένο παιδί των ιμπεριαλιστών της Δυτικής Ευρώπης, καθώς και στο επίπεδο της μνημονιακής πολιτικής έδειξε πλήρη προσαρμοστικότητα και σε σημαντικά για την ΕΕ διεθνή ζητήματα έβαλε πλάτη, όπως στη στρατηγική των Δυτικών Βαλκανίων (η Συμφωνία των Πρεσπών ήρθε να υπηρετήσει αυτή τη στρατηγική).

Αλλο αυτό, όμως, και άλλο το να αφήσουν ανεξέλεγκτη την ελληνική κυβέρνηση, καταργώντας την επιτροπεία. Οι υπουργοί του Eurogroup ξέρουν πολύ καλά τι σημαίνει να είσαι κόμμα εξουσίας που έχεις μπροστά σου εκλογές που πρέπει να τις δώσεις από θέσεις άμυνας. Ξέρουν πόσο μεγάλη είναι η λαχτάρα για εκλογική επιβίωση και πόσο ισχυρός ο πειρασμός για χαλάρωση κάποιων αντιλαϊκών πολιτικών. Γι’ αυτό και -παρά την εμπιστοσύνη που τρέφουν στον Τσίπρα και το αβαντάρισμα που του κάνουν- ούτε από τη σκληρή μνημονιακή επιτροπεία παραιτήθηκαν ούτε από την εφαρμογή της στην πράξη. Δέχτηκαν να μην εφαρμοστεί η νέα μείωση των συντάξεων, ξέροντας ότι μπορούν ανά πάσα στιγμή να επαναφέρουν το μέτρο. Οταν όμως πρόκειται γι’ αυτές που ονομάζουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως συμβαίνει με τα λεγόμενα «κόκκινα δάνεια», δεν κάνουν ούτε βήμα πίσω. Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλαν με την απόφαση του τελευταίου Eurogroup.

Για μας δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο. Υπάρχει μόνο η επιβεβαίωση όσων λέμε για το μετα-Μνημόνιο και την επιτροπεία.

πηγή: ΚΟΝΤΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *