Το ατόπημα του κ. προέδρου

Ο επικεφαλής του ΔΣΑ Δημήτρης Βερβεσός, αυτόκλητος μάρτυρας υπεράσπισης της Χρυσής Αυγής. Σε τηλεοπτικό πάνελ υιοθέτησε πλήρως το σκεπτικό της ναζιστικής οργάνωσης περί «πολιτικής δίωξης», αντιγράφοντας ακόμα και τα «επιχειρήματα» που χρησιμοποιεί ο Μιχαλολιάκος στην απολογία του.

Ανέλπιστη χείρα βοηθείας έτεινε προς τη Χρυσή Αυγή ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας, Δημήτρης Βερβεσός, ο οποίος υιοθέτησε πλήρως το σκεπτικό της ναζιστικής οργάνωσης περί «πολιτικής δίωξης», αντιγράφοντας ακόμα και τα «επιχειρήματα» που χρησιμοποιεί ο Μιχαλολιάκος στην απολογία του. Τώρα η Χρυσή Αυγή έχει κάνει σημαία τις δηλώσεις του κ. Βερβεσού, επιχειρώντας να βγει από το αδιέξοδο στο οποίο έχει βρεθεί τις τελευταίες μέρες με το φιάσκο των δικών της μαρτύρων υπεράσπισης.

Ο κ. Βερβεσός μαζί με τον συνάδελφό του Ιωάννη Ματζουράνη ήταν φιλοξενούμενοι στην εκπομπή «Επί του Πιεστηρίου» του Μάκη Κουρή και του Γιώργου Σιαδήμα («Kontra Channel», 2.4.2019), προκειμένου να σχολιάσουν το σχέδιο του νέου ποινικού κώδικα.

Οι δύο νομικοί, οι οποίοι κατά τη δήλωση του ίδιου του κ. Βερβεσού «είναι εξαίρετοι», σχολίασαν και την καθυστέρηση της δίκης της Χρυσής Αυγής. «Δεν φταίει η κυβέρνηση», είπε ο κ. πρόεδρος. «Κάποιος εισαγγελέας [φταίει] που πακετάρισε όλες τις δίκες σε ένα. Για να στείλουμε τα αυτοκίνητα με τις κλούβες και να δείχνουμε σε κάποιους, στον κόσμο και σε κάποιους στο εξωτερικό».

Ο… εισαγγελέας

Ο κ. Ματζουράνης έσπευσε να διευκρινίσει: «Αυτό έγινε από την προηγούμενη κυβέρνηση». Και αμέσως ο κ. Βερβεσός: «Αυτό δεν έγινε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Εγινε από έναν εισαγγελέα [“ναι”, συμφώνησε ο Ματζουράνης], ο οποίος υπήκουσε στις εντολές τού τότε υπουργού. Και έστειλε τα περιβόητα αυτοκίνητα, για να βλέπουμε στις τηλεοράσεις μας, λες και βλέπαμε αμερικάνικη ταινία. Το θυμάστε;»

Στη συνέχεια ο κ. Βερβεσός ανέπτυξε και τη θεωρία συνωμοσίας της Χρυσής Αυγής ότι πίσω από τις διώξεις της ηγεσίας της με την κατηγορία της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης κρύβονται «κάποιες πρεσβείες του εξωτερικού». Ο κ. Ματζουράνης επανέλαβε κι αυτός: «Θέλαν να παρουσιάσουν ότι είμαστε διώκτες της Χρυσής Αυγής. Ολο αυτό το παραμύθι. Συνένωσαν όλες τις δικογραφίες».

Ο κ. Βερβεσός επιμένει: «Για να το βλέπουν κάποιες πρεσβείες». Και στη συνέχεια: «Δεν φταίνε οι δίκες. Φταίνε αυτοί που τις ενώσανε. Οποιος ένωσε αυτές τις δίκες και έχει και όνομα και επώνυμο και ο υπουργός και ο εισαγγελέας και τον ξέρουμε, και έχει βγει τώρα και το παίζει κήνσορας ο κ. εισαγγελέας, που ένωσε αυτές τις δίκες σε μία, για να έχουμε αυτό το φαινόμενο, αυτός έχει την ευθύνη. Γιατί υπήκουσε σε κάποιον πολιτικό προϊστάμενο».

Επειδή προφανώς ούτε οι δύο νομικοί ούτε οι δύο δημοσιογράφοι γνωρίζουν τι ακριβώς γίνεται με τη συγκεκριμένη δίκη και αγνοούν ότι έχουμε ήδη φτάσει στην τελική ευθεία, η συνέχεια της συζήτησης έφτασε σε τερατολογίες. «Επομένως θα πάμε καμιά δεκαετία;» ρώτησε ο Μ. Κουρής. Οι δύο νομικοί άφησαν το ενδεχόμενο ανοιχτό και υπέδειξαν ότι έπρεπε να είχε δικαστεί χωριστά η υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα. Ο κ. Βερβεσός επανέλαβε άλλη μια φορά: «Είναι υποβολιμαίοι εκείνοι που ένωσαν τις δίκες σε μία. Εκείνος. Ενας είναι. Εισαγγελέας».

Υπονοούμενα

Και όταν του ζητήθηκε να κατονομάσει τον εισαγγελέα και τον υπουργό, εκείνος απάντησε με υπονοούμενα: «Αμα ανατρέξουμε, άμα δεις ποιος ήταν υπουργός όταν ασκήθηκαν οι διώξεις, και ποιος ήταν ο εισαγγελέας που σήμερα τάχαμου τον κυνηγάει η κυβέρνηση, να μας πει αυτός ο εισαγγελέας γιατί πακετάρισε όλες τις υποθέσεις μαζί. Και δεν έχει βγει ποτέ για να τον ακούσω».

Δεν μπορώ να γνωρίζω τους λόγους που οδήγησαν τον πρόεδρο του ΔΣΑ να συνταχθεί με την άποψη της Χρυσής Αυγής για τη δίκη. Αδυνατώ πάντως να πιστέψω ότι ένας τόσο «εξαίρετος» –κατά δήλωσή του– νομικός δεν έχει αντιληφθεί το σκεπτικό, με βάση το οποίο συνενώθηκαν οι δικογραφίες. Ηταν ο μόνος τρόπος να διερευνηθεί ο χαρακτήρας της εγκληματικής οργάνωσης, το κίνητρο των εγκλημάτων, το modus operandi των Ταγμάτων Εφόδου, αλλά και η διάρθρωση και η ιεραρχία της.

Και αυτό δεν το έκανε ο εισαγγελέας που «φωτογραφίζει», δηλαδή ο Ισίδωρος Ντογιάκος, ούτε ο υπουργός Δικαιοσύνης Αθανασίου, αλλά η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, η οποία παρέλαβε από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια τις εκκρεμούσες δικογραφίες και ανέθεσε στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπο Βουρλιώτη την προκαταρκτική έρευνα.

Οσο για την καθυστέρηση, δεν πήρε χαμπάρι ο κ. πρόεδρος ότι, κατά την πολύμηνη αποχή των δικηγόρων το 2016, οι συνήγοροι της ναζιστικής οργάνωσης δεν ζήτησαν από τον ΔΣΑ άδεια, ώστε να συνεχιστεί η δίκη, όπως έκαναν για τις άλλες μεγάλες υποθέσεις που εκδικάζονταν την ίδια περίοδο; Δεν κατάλαβε ο κ. πρόεδρος ότι η πλευρά της υπεράσπισης κάνει ό,τι μπορεί για να καθυστερήσει η δίκη;

Επί μήνες υποχρέωναν το δικαστήριο να διαβάζει χιλιάδες σελίδων με το «κοινοβουλευτικό» έργο της οργάνωσης, με περιεχόμενο παντελώς άσχετο με το κατηγορητήριο. Και τις τελευταίες βδομάδες φέρνουν τους μάρτυρές τους με το σταγονόμετρο, υποχρεώνοντας την έδρα να διακόπτει προτού συμπληρωθεί το ωράριο.

Eωλες ερμηνείες

Οσο για τη διαπίστωση του κ. Κουρή ότι «πουθενά δεν γίνεται αυτό», η οποία έμεινε ασχολίαστη από τον κ. Βερβεσό, είναι αδύνατον να μη γνωρίζει ο κ. πρόεδρος ότι η αντίστοιχη δίκη της ναζιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης NSU στη Γερμανία με 5 μόνο κατηγορούμενους ξεπέρασε σε διάρκεια τα πέντε χρόνια (6.5.2013-11.7.2018).

Στον αντίποδα των δύο νομικών, μια εντελώς αντίθετη, αλλά εξίσου έωλη ερμηνεία για την καθυστέρηση της δίκης έδωσε βετεράνος δημοσιογράφος του συγκροτήματος Μαρινάκη, ο οποίος απέδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ την ευθύνη, επειδή υποτίθεται ότι «θέλει να σέρνεται η δίκη τουλάχιστον ώς τις εκλογές, για να μπορεί να επισείει τον μπαμπούλα του ναζισμού στο εκλογικό σώμα»! Ο συντάκτης του σχολίου είναι τόσο άσχετος με την υπόθεση, ώστε νομίζει ότι ο Ρουπακιάς κάθεται κάθε μέρα στο εδώλιο με τους συνεργούς γύρω του.

Ταπεινή συμβουλή προς όσους δημοσιολογούν στην πλάτη των θυμάτων του ναζισμού: ας κάνουν τον κόπο να παρακολουθήσουν έστω και μία συνεδρίαση του δικαστηρίου, ώστε να καταλάβουν το πραγματικό της διακύβευμα και τους όρους διεξαγωγής της.

Ειδικά για τον πρόεδρο του ΔΣΑ, ο οποίος από τη θεσμική του θέση διατυπώνει αυτές τις βαριές καταγγελίες, θα πρότεινα να έρθει μάρτυρας υπεράσπισης της οργάνωσης, ώστε να αναπτύξει την απαλλακτική του θεωρία, αλλά και να απαντήσει στις σχετικές ερωτήσεις της έδρας και των δικηγόρων που εκπροσωπούν τα θύματα. Αυτή θα ήταν μια υπεύθυνη στάση.

Πηγή: Δημήτρης Ψαρράς – “Εφημερίδα των Συντακτών”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *