Novartis_Gate: Επιβεβαίωση Documento για «μαύρο» χρήμα και υπερτιμολογήσεις φαρμάκων – Εικονικά τιμολόγια ΣΚΑΪ, ΒΗΜΑ και 9,84

Πλήρης επιβεβαίωση του Documentο για το πώς γινόταν το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος από εταιρείες επικοινωνίας και διαφήμισης που σχετίζονταν με το χώρο της Υγείας, καθώς επίσης και πως ευνοούνταν η εταιρεία με εισαγωγή νέων φαρμάκων και υπερτιμολογήσεις, δείχνουν τα στοιχεία της δικογραφίας η οποία πήρε το δρόμο της Βουλής με αίτημα την άρση ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου. 

Συγκεκριμένα οι ει έρευνα προέκυψε ότι σε τρεις ραδιοφωνικούς σταθμούς και ειδικότερα στους ΣΚΑΪ, ΒΗΜΑ και Αθήνα 9,84 είχαν εκδοθεί εικονικά τιμολόγια από διαφημιστική εταιρεία που δεν έχει γίνει γνωστή από τις έως τώρα καταθέσεις.

Σύμφωνα οι πληροφορίες οι ενδείξεις σε βάρος του πρώην υπουργού Υγείας δεν στηρίζονται μόνο σε μαρτυρικές καταθέσεις αλλά και σε χειρόγραφες σημειώσεις, ενημερωτικά βίντεο της Novartis προς τα στελέχη της για το τι έχει πετύχει σε εσωτερικές σημειώσεις στελεχών αλλά και σε σωρεία εικονικών τιμολογίων που εντόπισε η εισαγγελική έρευνα.

Πιο αναλυτικά η έρευνα των εισαγγελικών αρχών εστίασε σε τρία φαρμακευτικά σκευάσματα (τα ακριβότερα) της Novartis για τα οποία τόσοι οι προστατευόμενοι μάρτυρες όσο και ο νέος μάρτυρας που όπως αποκάλυψε το Documento κατέθεσε 8 φορές για την υπόθεση, προσκόμιζοντας χιλιάδες έγραφα, έχουν κατηγορηματικά πει ότι η εταιρεία ωφελήθηκε με υπουργικές αποφάσεις σε βάρος του Δημοσίου. Πρόκειται για τα φάρμακα Gilenya, Tasigna, Lucentis. Το τελευταίο, είναι ένα φάρμακο για την ωχρά κηλίδα το οποίο στην Ελλάδα χορηγούνταν σωρηδόν, με αποτέλεσμα η πάθηση στη χώρα μας να φαίνεται με βάση επίσημα αριθμητικά και στατιστικά στοιχεία ως από τις υψηλότερες σε ποσοστά στην Ευρώπη.

Με βάση τα στοιχεία της εισαγγελικής έρευνας επιβεβαιώνονται τα δεκάδες δημοσιεύματα του Documento για το σκανδαλώδη τρόπο με τον οποίο υπερτιμολογούνταν τα συγκεκριμένα φάρμακα.

Εικονικά τιμολόγια ακόμη και σε ΜΜΕ

Την ίδια ώρα σοκ προκαλούν τα ευρήματα της εισαγγελικής έρευνας που αφορούν σε εικονικά τιμολόγια που είχαν κοπεί ακόμη και σε μεγάλους ραδιοφωνικούς σταθμούς οι υπεύθυνοι των οποίων όταν κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις δήλωσαν άγνοια για την ύπαρξη των συγκεκριμένων τιμολογίων υποστηρίζοντας ότι δεν είχαν παράσχει καμία υπηρεσία. Σύμφωνα με την εκτίμηση των εισαγγελέων αυτός ήταν ένας από τους τρόπους μέσω των οποίων ξεπλενόταν το «μαύρο» χρήμα από τρίτα πρόσωπα.

Εκτός από τα εικονικά τιμολόγια σε μεγάλους ραδιοφωνικούς σταθμούς, η έρευνα των εισαγγελέων περιλαμβάνει επίσης και εταιρείες επικοινωνίας που σχετίζονταν με το χώρο της Υγείας, οι οποίες χρησιμοποιούνταν ως όχημα προκειμένου να ξεπλένεται το χρήμα της Novartis και να διοχετεύεται σε κρατικούς αξιωματούχους. Μία από αυτές, σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, ήταν μεταξύ των εταιρειών που όπως είχε κατονομάσει στην κατάθεσή της στις 25 Νοεμβρίου 2017 η προστατευόμενη μάρτυρας, Αικατερίνη Κελέση.

Συγκεκριμένα στην κατάθεσή της, η Αικατερίνη Κελέση είχε αναφερθεί σε τραπεζικό λογαριασμό της μητρικής Novartis από τον οποίο «τροφοδοτείτο ο κεντρικός λογαριασμός της Novartis Ηellas στη Citibank. Τα χρήματα αυτά αφού διανέμονταν στα διάφορα brands (προϊοντικά τμήματα) της εταιρείας, προκειμένου να προωθηθούν εν συνεχεία στους δωροδοκούμενους κρατικούς αξιωματούχους, καταβάλλονταν ως αμοιβή σε εταιρείες διαφημιστικές, επικοινωνίας, εκδοτικές, συμβουλευτικές, ένεκα παροχής υπηρεσιών, οι οποίες κατά ποσοστό περίπου 95% δεν παρέχονταν πραγματικά (εικονικότητα)….Οι ανωτέρω εταιρείες επέστρεφαν τα χρήματα στον κ. Φρουζή, ο οποίος αφού παρακρατούσε το δικό του “μερίδιο”, εν συνεχεία κατέβαλλε μεγάλα χρηματικά ποσά ως δωροδοκίες σε κρατικούς αξιωματούχους…».

Πηγή: Documento

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *