Δικογραφία Novartis: «Ο Φρουζής είπε ότι ο Λοβέρδος απαιτεί χρήματα μετρητά σε βαλίτσα για το Gilenya»

Για το αδίκημα της κατ’ εξακολούθηση παθητικής δωροδοκίας θεωρείται ύποπτος από την αρμόδια Εισαγγελία ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος. Η δικογραφία της υπόθεσης διαβιβάστηκε στη Βουλή ενώ η έρευνα συνεχίζεται για πέντε ακόμη πολιτικά πρόσωπα των πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τους πρώην υπουργούς Γιάννη Στουρνάρα, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Άδωνι Γεωργιάδη και Μάριο Σαλμά. Αντίθετα στο αρχείο μπαίνουν οι υποθέσεις των Παναγιώτη Πικραμμένου, Γιώργου Κουτρουμάνη, Ευάγγελου Βενιζέλου και Ανδρέα Λυκουρέντζου, με την επιφύλαξη  ωστόσο ότι μπορεί να υπάρξουν νέα στοιχεία για αυτούς στο μέλλον.

Σύμφωνα με το διαβιβαστικό έγγραφο της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου προς τη Βουλή, ο Αν. Λοβέρδος κρίνεται ύποπτος για το αδίκημα της κατ’ εξακολούθηση παθητικής δωροδοκίας κατά του Δημοσίο. Όπως επισημαίνεται το όφελος που έτυχε ή επιδίωξε ο δράστης ή ζημία που προξενήθηκε ή απειλήθηκε στο Δημόσιο που υπερβαίνουν το ποσό των 150.000 ευρώ και άρα εμπίπτει στο νόμο περί καταχραστών του Δημοσίου. Εξαιτίας της εξέλιξης αυτής, η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς ζητά από τη Βουλή την άρση ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου ώστε να δώσει εξηγήσεις στην εισαγγελία. 

Όπως προκύπτει από την πρώτη ανάγνωση των στοιχείων οι νέες καταθέσεις των προστατευομένων μαρτύρων μιλούν ευθέως για δωροδοκία του πρώην Υπουργού Υγείας σύμφωνα με όσα άκουγαν από τον ισχυρό άνδρα της ΝΟΒΑΡΤΙΣ Κωνσταντίνο Φρούζη. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται εκτός από στοιχεία από το αρχείο της Novartis και νέες καταθέσεις τόσο προστατευομένων μαρτύρων όπως οι “Μάξιμος Σαράφης” και “Αικατερίνη Κελέση”, αλλά και επωνύμων μαρτύρων όπως ο καθηγητής Κωνσταντίνος Ράνος και του Κυριάκου Μπερμπεριάν.

Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα από την κατάθεση του μάρτυρα με την κωδική ονομασία «ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΚΕΛΕΣΗ» στις 28/12/2018:

ΚΕΛΕΣΗ: Στα πλαίσια συνάντησης marcet access ο Φρουζής είχε αναφέρει τη στενή του σχέση με τον υπουργό Λοβέρδο. Εξάλλου ήμουν μπροστά σε τηλεφωνική επικοινωνία του Φρουζή με τον Λοβέρδο, η οποία έγινε από το κινητό του Φρουζή ενώ ο τελευταίος βρισκόταν στο γραφείο του. Αφού έκλεισε το τηλέφωνο ο Φρουζής ανέφερε ότι ο Λοβέρδος απαιτεί χρήματα μετρητά σε βαλίτσα.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Είστε σίγουρη ότι ο Φρουζής συνομίλησε με τον Λοβέρδο;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είμαι σίγουρη διότι αμέσως μετά έγινε η κινητοποίηση ώστε να συγκεντρωθούν χρήματα προκειμένου να δοθούν στον Υπουργό ως αντάλλαγμα για την κατ’εξαίρεση έγκριση του GILENYIA , το οποίο ήταν κομβικής σημασίας για τη NOVARTIS. Ο Φρουζής διατυμπάνιζε διαρκώς ότι το  GILENYIA ήταν μεγάλη προσωπική του επιτυχία. Άκουσα τον Φρουζή να ζητάει να διοχετευθούν χρήματα σε μετρητά μέσω της εταιρείας PRESTIGE στον Λοβέρδο όπως είχε απαιτηθεί από τον τελευταίο.

Στην κατάθεση Κελέση εκτενής αναφορά γίνεται και στην εταιρεία  «Ιατρικές Εξελίξεις» συμφερόντων Εμμανουήλ Βουλκίδη. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «την συγκεκριμένη περίοδο όπως και μεταγενέστερα έβλεπα τον Βουλκίδη κατ’ επανάληψη να επισκέπτεται τον Φρουζή στις εγκαταστάσεις της Novartis όπου παρέδιδε μεγάλα χρηματικά ποσά σε δεσμίδες». Σε ερώτηση εάν γνωρίζει από ποιον προέρχονται αυτά τα χρηματικά ποσά και για πιο λόγο δινόταν στο Φρουζή η κ. Κελέση απαντά: «Γνωρίζω ότι τα χρήματα που έδινε ο Βουλκίδης στον Φρουζή προέρχονταν από εικονικές και υπερκοστολογημένες διαφημιστικές καταχωρήσεις τις οποίες η εταιρεία του Βουλκίδη τιμολογούσε στη Novartis και αφού παρακρατούσε ο ίδιος κάποιο ποσοστό επέστρεφε στο Φρουζή τα υπόλοιπα στο χέρι. Τα χρήματα αυτά προορίζονταν για δωροδοκίες και ειδικά την συγκεκριμένη περίοδο προορίζονταν για να εξυπηρετήσουν τις οικονομικές απαιτήσεις του Λοβερδου».

Σε ερώτηση εάν τα χρήματα αυτά κατέληξαν πράγματι στον κ. Λοβέρδο, ο μάρτυρας Κελέση απαντά: «Δεν είδα με τα μάτια μου να δίνονται χρήματα στον Λοβέρδο όμως γνωρίζω ότι 1) εγκρίθηκε ταχύτητα και κατ’ εξαίρεση το GILENYIA, δεύτερον ο Φρουζης είχε τακτικές τηλεφωνικές και μέσω μηνυμάτων SMS επαφές με τον Λοβέρδο, τρίτον ο Βουλκίδης και την περίοδο του Λοβέρδου επέστρεφε χρήματα στον Φρουζή, τέταρτον κατ’ εντολή του Λοβέδρου ο Φρουζής φρόντισε να καταχωρούνται στον τύπο άρθρα ενάντια στα μέτρα των περικοπών του υπουργείου στον τομέα του φαρμάκου. Αυτό το έκανε για να δίνεται η εντύπωση στον κόσμο ότι ο  Λοβερδος ήταν πολέμιος των συμφερόντων των φαρμακευτικών εταιρειών και έτσι να καλλιεργείται η πολιτική του εικόνα».

Πηγή: tvxs

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *