Γερμανικές επανορθώσεις: Ιδιο παραμύθι, ίδια κοροϊδία

Δεν υπάρχει αστική κυβέρνηση που να μην έχει κάνει σπέκουλα με τη δήθεν διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων. Είτε επειδή θέλει ν’ αλλάξει την ατζέντα, είτε επειδή θέλει να εμπλουτίσει τη φαρέτρα της προεκλογικής της δημαγωγίας, είτε για άλλους λόγους, κάποια στιγμή θα ρίξει στην πολιτική πιάτσα κάποια πρωτοβουλία. Κάθε φορά, μάλιστα,  αυτή η πρωτοβουλία παρουσιάζεται ως «η πιο σοβαρή» και «η πιο αποφασιστική» που υπήρξε, η οποία θ’ ανοίξει σοβαρά το ζήτημα και θα το πάει μέχρι το τέλος.

Μιλώντας για την κυβέρνηση των Τσιπραίων, θα πρέπει να πούμε ότι είναι η δεύτερη φορά που «ανοίγει» το θέμα. Η πρώτη ήταν επί προεδρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου και συνοδευόταν από πολλούς τσαμπουκάδες (το σήκωνε η εποχή). Οταν όμως τέθηκε ένα απλό πρακτικό ζήτημα, να υπογράψει ο υπουργός Δικαιοσύνης για να εκτελεστεί απόφαση κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων του γερμανικού κράτους στην Ελλάδα, σύμφωνα με δικαστική απόφαση που έχει δικαιώσει τα θύματα του Διστόμου, ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν υπέγραψε, όπως δεν είχαν υπογράψει και οι υπουργοί Δικαιοσύνης των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Στη συζήτηση που έγινε την περασμένη Τετάρτη στη Βουλή, ο Ν. Παρασκευόπουλος, που προκλήθηκε γι’ αυτό, απάντησε ότι η κυβερνητική πολιτική απαιτούσε να μην υπογράψει! Τόσο απλά και κυνικά. Τα παχιά λόγια, οι ρητορικές πομφόλυγες σπάνε με ηχηρό τρόπο μόλις έρχονται αντιμέτωπα με την πρακτική υλοποίησή τους, κατά ένα μέρος έστω. Φυσικά, ο πολιτικός κυνισμός παρουσιάζεται ως σοφή διαπραγματευτική τακτική! Πώς θ’ αντίκριζε ο Τσίπρας τη Μέρκελ, αν ο υπουργός Δικαιοσύνης υπέγραφε να αποζημιωθούν τα θύματα της γερμανοναζιστικής θηριωδίας στο Δίστομο με κατάσχεση -για παράδειγμα- επί του κτιρίου του Ινστιτούτου Γκέτε, ιδιοκτησίας του γερμανικού κράτους; Ετσι γινόταν πάντοτε, έτσι έγινε, γίνεται και θα εξακολουθήσει να γίνεται και επί ΣΥΡΙΖΑ.

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εργαστεί ώστε να τηρηθούν όλες οι ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις προς την Ελλάδα και τον Ελληνικό λαό. Και όπως εμείς δεσμευόμαστε να τηρήσουμε τις υποχρεώσεις μας έτσι οφείλουν να πράξουν και όλες οι πλευρές (…) Η νέα ελληνική κυβέρνηση θα στηρίξει πραγματικά  και με όλες της τις δυνάμεις, την πρωτοβουλία για την ανασύσταση, ανασυγκρότηση και αναβάθμιση της Επιτροπής για την Διεκδίκηση των Γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα. Θα την στηρίξουμε αληθινά και ουσιαστικά και όχι για επικοινωνιακούς λόγους. Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε κάθε πολιτική και νομική συνδρομή, ώστε οι προσπάθειες της Επιτροπής αυτής να αποδώσουν. Και στα πλαίσια της θητείας της να φέρουν ουσιαστικό αποτέλεσμα. Να φέρουν λύση. Να δικαιώσουν αυτό το ανεκπλήρωτο ηθικό αλλάκαι υλικό ιστορικό χρέος», έλεγε ο Τσίπρας στην ειδική συνεδρίαση-φιέστα της Βουλής, που έγινε στις 10 Μάρτη του 2015.

Δεκατρείς μέρες αργότερα, στην πρώτη επίσκεψή του ως πρωθυπουργός στο Βερολίνο, στεκόμενος δίπλα στη Μέρκελ, στην αίθουσα Τύπου της γερμανικής καγκελαρίας, ο Τσίπρας έκανε μια θεαματική κωλοτούμπα και διακήρυξε από την εισαγωγική κιόλας ομιλία του: «Το θέμα του κατοχικού δανείου και των γερμανικών επανορθώσεων δεν είναι για μας ένα ζήτημα που αφορά πρωτίστως, μια υλική διεκδίκηση.  Είναι ένα ηθικό πρωτίστως θέμα και πιστεύω ότι πρέπει να εργαστούμε οι δύο χώρες προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτό το ηθικόθέμα, που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αφορά και τον ελληνικό και το γερμανικό λαό».

Συνέχισε με διαβεβαιώσεις υποταγής στα μεγάλα αφεντικά της Ευρώπης, διασκεδάζοντας τη γερμανική ανησυχία από κάτι δηλώσεις του Παρασκευόπουλου, ότι είναι έτοιμος να υπογράψει την απόφαση για κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων του γερμανικού δημοσίου, σε εκτέλεση δικαστικής απόφασης για αποζημίωση των θυμάτων του Διστόμου: «Δεν υπάρχει κανένα μέλος της ελληνικής κυβέρνησης που να εξέφρασε την πρόθεση να καταλάβει το ελληνικό δημόσιο κτίρια του γερμανικού δημοσίου»!

Οταν τον ρώτησε σχετικά γερμανός δημοσιογράφος, παράτησε τις περικοκλάδες και ξεκαθάρισε: «Θέλω να επαναλάβω ότι αυτή η πρωτοβουλία για την ανάδειξη εκ νέου του αιτήματος  για πολεμικές επανορθώσεις και του θέματος του αναγκαστικού δανείου δεν είναι κάτι καινούριο, έγινε και από την προηγούμενη κυβέρνηση και δεν αφορά κάποια υλική διεκδίκηση (…) Είναι ένα διμερές ζήτημα ξεχωριστό που για εμάς έχει πρωτίστως ηθική και όχι υλική αξία. Οι παρανοήσεις όμως πολλές φορές δημιουργούν στερεότυπα που πρέπει να σπάσουμε».

Την περασμένη Τετάρτη, με τη γνωστή ξεδιαντροπιά που τον διακρίνει, ο Τσίπρας είπε πως όσα έλεγε το 2015 ήταν… διαπραγματευτική τακτική και πως τώρα που… έχουμε βγει από τα Μνημόνια δεν υπάρχουν δεσμεύσεις και μπορούμε να τους… πάρουμε τα σώβρακα των Γερμανών (σίγουρα θα τους τα πάρουμε)! Τώρα, είπε, η κυβέρνηση θα πάρει το ψήφισμα της Βουλής και θα στείλει ρηματική διακοίνωση στη γερμανική κυβέρνηση, ώστε ν’ αρχίσουν διαπραγματεύσεις. Οταν δεξιοί και πασόκοι θύμισαν ότι ρηματική διακοίνωση είχε στείλει και ο Βενιζέλος, οι συριζαίοι (με πρώτον και καλύτερο τον Τσίπρα) προτίμησαν να κάνουν το κορόιδο.

Ολοι κατάλαβαν ότι πρόκειται για μια προεκλογική κίνηση καθαρά δημαγωγικού χαρακτήρα. Το είπαν κιόλας οι της αντιπολίτευσης, οι οποίοι στο τέλος ψήφισαν «ναι» δι’ εγέρσεως, μη τυχόν και τους πιάσει στο στόμα του ο ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τους ότι δε θέλουν να αγωνιστούν για τις επανορθώσεις. Τίποτα δεν κοστίζει ένα ακόμα ψήφισμα της Βουλής, μια ακόμα ρηματική διακοίνωση.

Η γερμανική θέση παραμένει, φυσικά, σταθερή. Το 2015, μπροστά στον Τσίπρα, η Μέρκελ είχε δηλώσει: «Εχουμε ήδη πει και αυτό επαναλαμβάνω,  ότι η Γερμανία θεωρεί πως το  θέμα των επανορθώσεων από πολιτικής και νομικής πλευράς έχει ολοκληρωθεί». Για να δείξει μάλιστα πόσο… γενναιόδωρη είναι η μεταπολεμική Γερμανία, συμπλήρωσε: «Για αυτό το λόγο ακριβώς ιδρύθηκε το Ταμείο για το Μέλλον. Είναι ένα θέμα που θα συζητήσουμε. Σήμερα δεν καταλήξαμε σε κάποιο συμπέρασμα, αλλά η Γερμανία έχοντας πλήρη επίγνωση αυτού του προβλήματος, της στάσης κατά την διάρκεια της κατοχής, δεν το αγνοεί σαν θέμα. Θα το συζητήσουμε με την Ελλάδα και θα έχουμε σχετικές συζητήσεις  στο μέλλον»..Την πάγια γερμανική θέση επανέλαβε και ο εκπρόσωπος Τύπου της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ την περασμένη Τετάρτη: «Το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων, καθώς και η αποπληρωμή του κατοχικού δανείου, έχουν νομικά και πολιτικά επιλυθεί οριστικά».

Από το τέλος της ναζιστικής κατοχής έχουν περάσει τρία τέταρτα του αιώνα. Καμιά αστική κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα σε πρακτικό επίπεδο για να διεκδικήσει τις επανορθώσεις που όφειλε να καταβάλει στην Ελλάδα το γερμανικό κράτος. Ολες συμπεριφέρονται ως υποτελείς έναντι των γερμανών ιμπεριαλιστών, οι οποίοι έχουν μεγάλο μερίδιο στον οικονομικό και πολιτικό έλεγχο της αστικής Ελλάδας. Ο ελληνικός λαός, φυσικά, δεν ξεχνά. Κι όταν έρθει αυτός στα πράγματα, θα βρει τον τρόπο να διεκδικήσει αυτά που του χρωστούν. Υπάρχουν μπόλικες γερμανικές περιουσίες στην Ελλάδα.

Πηγή: Κόντρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *