Η Τουρκία συνεχίζει την κατοχή στην Συρία σε συμφωνία με το Ισραήλ

PressTV *, Al Manar, Comité Valmy, 21 avril 2019

Μετάφραση:Μιχαήλ Στυλιανού

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μωχαμάντ Ζαρίφ, σε πρες κόνφερενς με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υποστήριξε την ανάπτυξη του συριακού στρατού στα συρο-τουρκικά σύνορα.

Στην βόρειο Συρία η Τουρκία έχει επιδοθεί σε ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι κατοχής… Δεν πρόκειται άραγε για ένα σχέδιο συντονισμένο με το Ισραήλ, που εκείνο ετοιμάζεται να προσαρτήσει το Γκολάν; Η Αγκυρα έχει ενισχύσει την λαβή της στο βόρειο τμήμα της Συρίας: Ετσι οι τρομοκράτες της πολιτοφυλακής, με την επωνυμία «στρατός εθνικής απελευθέρωσης», έχουν ξηλώσει τις κολώνες του ηλεκτρισμού που ανήκουν στο δίκτυο των τηλεπικοινωνιών της Συρίας (ΜΤΝ και Συριατέλ) στο Αφρίν.

Εκπρόσωπος αυτής της πολιτοφυλακής δήλωσε πως οι κολώνες αφαιρέθηκαν για να αποφευχθεί η χρησιμοποίησή τους από τις εχθρικές δυνάμεις. Φυσικά δεν αποκάλυψαν ποιες είναι αυτές οι «εχθρικές δυνάμεις». Επιπλέον, ο αρχηγός των τρομοκρατών υποσχέθηκε ότι το ίδιο πρόγραμμα θα εφαρμοσθεί στο σύνολο των  βορειοανατολικών προαστίων του Χαλεπιού.

Είναι η πρώτη φορά που μπαίνει σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα ξηλώματος των πυλώνων τηλεπικοινωνιών στο βόρειο τμήμα της χώρας, σε βάρος των  δυο συριακών εταιρειών που δεν έπαψαν να εξυπηρετούν τον πληθυσμό της περιοχής σε όλη την διάρκεια του πολέμου.

Σε όλα αυτά τα οκτώ χρόνια των εχθροπραξιών, η συριακή κυβέρνηση δεν διέκοψε την μισθοδοσία του προσωπικού που απασχολείται σε αυτές τις ζώνες, εξασφαλίζοντας την ηλεκτροδότηση όπως και την εκπαίδευση των παιδιών. Όμως η Τουρκία ετοιμάζεται τώρα να αλλάξει το καθεστώς.

Οι τουρκικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών Τουρκσέλ και Τουρκτελεκόμ πρόκειται να εγκατασταθούν στην περιοχή, χωρίς να λογαριάζουν την συμφωνία που έχουν υπογράψει με την Ρωσία και το Ιράν στο πλαίσιο των συμφωνιών της διάσκεψης στην Αστάνα.

Στο Ιντλίμπ, οι τζιχαντιστές του «Μετώπου Αλ Νόσρα» πολλαπλασιάζουν τις επιθέσεις εναντίον του συριακού στρατού σε όλα τα μέτωπα και μετακινούνται ελεύθερα στην περιοχή, μεταφέροντας όπλα, μπροστά στα μάτια του τουρκικού στρατού. Στους ντόπιους  τρομοκράτες της Αλ-Νόσρα, προστίθενται  και άλλοι του Χουράς αντ-Ντίν, Ισλαμικού κόμματος του Τουρκεστάν και του Αζνάντ αλ-Καφκάζ, από τον Καύκασο, που επίσης κυκλοφορούν ελεύθερα.

Και η στάση των Ρώσων;

 Η Ρωσία προς τον παρόν πολλαπλασιάζει τις συναντήσεις και τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, σε μια προσπάθεια να ενεργοποιήσει τις συμφωνίες του Σότσι. Αλλά η Τουρκία δε μοιάζει να βιάζεται, καθώς αποβλέπει να ανεβάσει το τίμημα.

Από την Ρωσία θέλει μιαν πλήρη εξουσιοδότηση, που να της επιτρέπει να προσαρτήσει το βόρειο τμήμα της Συρίας. Κατά την άγκυρα το «Μέτωπο αλ-Νόσρα» και η δράση του στο Ιντλίμπ  δεν την αφορά. Ας το αντιμετωπίσουν οι Ρώσοι. Η Μόσχα θα καταλήξει άραγε να ακυρώσει τις συμφωνίες της με την Τουρκία; Στην Αστάνα θα υπάρξουν σίγουρα έντονοι διαπληκτισμοί από τις δύο πλευρές.

Οι Ρώσοι θα μπορούσαν να θέσουν στους Τούρκους ερωτήματα του είδους: Γιατί εκδόθηκαν νέα δελτία  ταυτότητας για τους Σύρους κατοίκους του Χαλεπιού και του Ιντλίμπ, μεταξύ άλλων; Και γιατί η Τουρκία επέβαλε το τουρκικό νόμισμα και τα τουρκικά σχολικά βιβλία στους Σύρους πολίτες;

Σε όλα αυτά δεν χωρεί παρά μία μόνο εξήγηση: Η Τουρκία θέλει να προσαρτήσει το βόρειο τμήμα της Συρίας στην επικράτειά της και για να φτάσει στον σκοπό της, που ήταν και το βασικό της κίνητρο στην στρατιωτική επέμβασή της στο πλευρό των ΗΠΑ το 2011, η ΄Αγκυρα ποντάρει και στα δύο ταμπλό – θέλει τους  S-400  και τα  F-35, να παραμείνει στο ΝΑΤΟ και να κολεγιάσει με την Ρωσία, να στηρίζει την αλ-Νόσρα και να αποφύγει κάθε σύγκρουση με τον στρατό της Συρίας και των συμμάχων της. Κοντολογίς να είναι όλα, με όλους και το αντίθετο.

Σημ.Μετφ:* Δεν στερείται σημασίας η πατρότητα του δημοσιεύματος,  από το κρατικό πρακτορείο του Ιράν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *