Όταν οι Έλληνες πολέμαγαν τον Καραμανλή.

Γράφει ο  mitsos175

Ξέρω πως ο τίτλος είναι λιγάκι απίστευτος όμως είναι αλήθεια. Ακούστε την ιστορία.
Ο Α’ Βερβερικός Πόλεμος ήταν η πρώτη στρατιωτική επιχείρηση των ΗΠΑ μακριά από το έδαφός τους. Διήρκεσε από το 1801 ως το 1805. Τα Βερβερικά κράτη (Μπαρμπαριά) ήταν το ανεξάρτητο Σουλτανάτο του Μαρόκου, τα πασαλίκια του Αλγερίου, της Τύνιδας και της Τρίπολης της Λιβύης, που ανήκαν τυπικά μόνο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Τα έσοδα των κρατών αυτών ήταν κυρίως από την πειρατεία, που ήταν μάστιγα της Μεσογείου εκείνη την εποχή. Ευρωπαίοι αλλά και Αμερικάνοι πλήρωναν λύτρα για να μην ενοχλούνται από τους πειρατές.

Όταν ο πασάς της Τρίπολης Γιουσούφ Καραμανλής απαίτησε το ποσό των 225.000 $ από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τόμας Τζέφερσον, ο τελευταίος του απάντησε με πόλεμο.
Δεν ήταν μόνο οικονομικό το θέμα αλλά και γοήτρου, καθώς σήμερα δίνονται μίζες εκατομμυρίωνστους πολιτικούς.
Πειρατές στο εξής θα είναι μόνο οι πλούσιοι Αμερικάνοι και κανείς άλλος!

Οι Αμερικανοί τα βρήκαν σκούρα στην αρχή, όταν το ναυτικό του Καραμανλή αιχμαλώτισε ένα από τα επτά πλοία που επιχειρούσαν, τη φρεγάτα Φιλαδέλφεια με όλο το πλήρωμά της!
Όμως οι πεζοναύτες των ΗΠΑ στην ουσία 500 περίπου μισθοφόροι, ανάμεσα τους και 40 Έλληνεςνίκησαν και κατέλαβαν την Ντέρνα στις 27/4/1805σκοτώνοντας 800 από τους 4.000 φτωχά εξοπλισμένους άνδρες του Καραμανλή με απώλειες 14 μόνο δικούς τους.

Η νίκη αυτή δεν ήταν αρκετή να ρίξει τον Καραμανλή. Δεν είχαν τότε Ανδρέα Παπανδρέου. Οι διαπραγματεύσεις όμως αρχίζουν και τελικά ο Καραμανλής ανέλαβε την υποχρέωση να μην ενοχλεί Αμερικανικά και Ευρωπαϊκά πλοία, ενώ πήρε 60.000$ για να δώσει πίσω τους αιχμαλώτους.
Όλοι οι πολιτικοί κερδισμένοι, πλην των φτωχών αμάχων, που ρημάχτηκαν από τις κανονιές των Αμερικανικών πλοίων.
Οι δε Αμερικανοί πεζοναύτες αν και μόλις 10 σε κείνη τη μάχη, τραγουδούν μέχρι τώρα: “Από τις αίθουσες του Μοντεζούμα ως τις ακτές τις Τρίπολης” 

Βλέπετε, οι Καραμανλήδες είναι ονομασία τουρκόφωνων κυρίως Χριστιανών ορθοδόξων που κατοικούσαν στη Μικρά Ασία, συγκεκριμένα στην Καραμανία.
Κανείς δεν ξέρει από που κρατάει η σκούφια του.
Επειδή κόπτονται μερικοί στη ΝΔ για “μακεδονική γλώσσα”, “μια Μακεδονία” κλπ θυμίζοντας το δάκρυ του Εθνάρχη δηλαδή του Καραμανλή του Α‘, του ιδρυτή της ΝΔ. Τούρκικα μίλαγαν οι πρόγονοι του! Όταν οι άνθρωποι βρέθηκαν στην Ελλάδα, έμαθαν τα Ελληνικά. 

Αναρωτιέμαι, αν έλεγε κάποιος στους 40 Έλληνες που πολέμησαν το Γιουσούφ Καραμανλή ότι “οι Έλληνες 150 με 170 χρόνια αργότερα, θα ψηφίσουν Καραμανλή”, θα εκτιμούσαν την ειρωνεία ή θα τον άρχιζαν στο κυνήγι;
Αμ το άλλο; Αν έλεγαν στο Γιουσούφ “Βρε μην τους πολεμάς τους Αμερικάνους. Αυτοί θα στηρίξουν Καραμανλή στην Ελλάδα και μάλιστα θα δώσουν πολλά περισσότερα για βία και νοθεία” θα εκτιμούσε το χιούμορ της Ιστορίας, ή θα τους πέρναγε για τρελούς; 

Να μην υπάρχει τότε ο κομμουνιστικός κίνδυνος να ‘κονομήσει κάνα εκατομμύριο μίζα από Αμερικάνικη βοήθεια ο πασάς;
“Πασάς στα Γιάννενα” θα ήταν μετά, όχι στην Τρίπολη. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *