Αστική Δικαιοσύνη – αστική πολιτική: Ξεκατινιάσματα και χτυπήματα κάτω από τη ζώνη

«Ra ra Rasputin /Russia’s greatest love machine» τραγουδούσε κάποτε το ποπ συγκρότημα Boney M. Καμιά σχέση με τον δικό μας «Ρασπούτιν», τον οποίο όλοι φωτογραφίζουν, αλλά κανένας δεν ονοματίζει. Γιατί άραγε; Φοβούνται μήπως δεχτούν κάποια μήνυση και αγωγή, χωρίς να μπορούν να επιβεβαιώσουν τα όσα καταγγέλλουν; ‘Η απλώς εφαρμόζουν κάποιο επικοινωνιακό σχέδιο, που προβλέπει αρχικά να γίνει παιχνίδι εντυπωσιασμού με το… καλλιτεχνικό ψευδώνυμο και μετά να μας πουν το πλήρες ονοματεπώνυμο του «Ρασπούτιν», επιβεβαιώνοντας αυτό για το οποίο όλοι είμαστε σίγουροι;

Ο,τι και να ισχύει, σημασία έχει πως το άγριο πολιτικο-δικαστικό ξεκατίνιασμα συνεχίζεται. Αν πρέπει να σημειώσουμε κάτι προκαταρκτικά είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ προόριζε την υπόθεση Novartis («το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους», για να θυμηθούμε τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλο) για βαρύ πυροβολικό του στο δρόμο προς τις πολλαπλές κάλπες, αλλά αναγκάστηκε να το εγκαταλείψει, με αποτέλεσμα να πάρουν τη σκυτάλη οι πολιτικοί του αντίπαλοι, και να μετατρέψουν την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ σε δική τους δύναμη, επισείοντας ως τεκμήρια σκευωρίας σε βάρος τους, όσα αποκαλύπτει το ξεκατίνιασμα μεταξύ κορυφαίων δικαστικών.

Το κυριότερο, όμως, είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να υποβιβάσει στο επίπεδο της «σκευωρίας» ένα πραγματικό σκάνδαλο, ασχολούμενος μόνο με κατηγορίες περί χρηματισμού (χωρίς να έχει αποδείξεις, πέρα από κάποιες καταθέσεις προστατευόμενων μαρτύρων), επειδή έτσι πίστευε ότι θα πλήξει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, και αφήνοντας απέξω την ουσία, δηλαδή τη ληστρική συμπεριφορά φαρμακευτικών μονοπωλίων όπως η Novartis.

Την περασμένη βδομάδα είχαμε μείνει στη δημοσιοποίηση των αναφορών που είχε υποβάλει Γενάρη-Φλεβάρη στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο αντεισαγγελέας Ι. Αγγελής, τον οποίο η ίδια η Δημητρίου είχε τοποθετήσει ως επόπτη στην εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, και στο εξώδικο που έστειλε στο «Πρώτο Θέμα» η επικεφαλής της εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ε. Τουλουπάκη, απαιτώντας επανόρθωση και συγγνώμη, διότι η φυλλάδα δεν ανέφερε ότι «όλα τα εξιστορούμενα από τον κ. Αγγελή, έχουν ήδη κριθεί και αξιολογηθεί από τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα ως απολύτως αβάσιμα και αναξιόπιστα», ενώ η ίδια και οι συνεργάτες της κλήθηκαν «σε παροχή εγγράφων εξηγήσεων, στο πλαίσιο πειθαρχικής έρευνας που διενεργήθηκε από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, μετά το πέρας της οποίας η υπόθεση αρχειοθετήθηκε, δικαιώνοντας πλήρως τη δική μας πλευρά για τα όσα αναληθή και συκοφαντικά ανέφερε ο κ. Αγγελής σε βάρος μου, για τα οποία έχω επιφυλαχθεί να ασκήσω όλα τα νόμιμα δικαιώματά μου».

Από μεριάς κυβέρνησης δεν είχαμε καμιά αντίδραση, μολονότι ο Ι. Αγγελής φωτογράφιζε τον «Ρασπούτιν» ως κυβερνητικό στέλεχος που εργάζεται με τρόπο σχεδόν μαφιόζικο.

Πέρασε περισσότερο από μια βδομάδα για να υπάρξουν αντιδράσεις και από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και από την κυβέρνηση.

Η Ξ. Δημητρίου διέταξε τη διεξαγωγή ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης για να διαπιστωθεί αν έχουν διαπραχθεί και από ποια πρόσωπα αυτεπαγγέλτως διωκόμενες αξιόποινες πράξεις και ανέθεσε την υπόθεση στον αρχαιότερο αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Προκαλεί, όμως, εντύπωση το γεγονός ότι η Ξ. Δημητρίου μιλά και για «διαδικασία πειθαρχικής προκαταρκτικής εξέτασης για τα καταγγελλόμενα από τον ίδιο (σ.σ. τον Ι. Αγγελή) ζητήματα»! Οι αναφορές Αγγελή έγιναν τον Γενάρη και τον Φλεβάρη. Σύμφωνα με όσα έγραψε η Τουλουπάκη, έγινε προκαταρκτική εξέταση και ο φάκελος μπήκε στο αρχείο, γιατί δε βρέθηκε τίποτα το μεμπτό σε βάρος της ίδιας και των βοηθών της. Τι κάνει τώρα η Ξ. Δημητρίου, δυο βδομάδες πριν συνταξιοδοτηθεί; Βγάζει το φάκελο από το αρχείο ή διέταξε καινούργια προκαταρκτική εξέταση; Βάσει ποιου νέου στοιχείου; Επειδή οι αναφορές Αγγελή δημοσιεύτηκαν (εν μέρει) στον Τύπο; Αυτά είναι πρωτοφανή πράγματα. Ο καθένας δικαιούται να σκεφτεί ότι αρχικά έθαψαν τις αναφορές Αγγελή και τώρα, μετά τη δημοσιοποίηση τμημάτων τους, αναγκάζονται να (ξανα)κάνουν προκαταρκτική εξέταση.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Καλογήρου, από τη μεριά του, παρήγγειλε πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση κατά του Ι. Αγγελή, τόσο για τη διαρροή των αναφορών του στον Τύπο όσο και για τους χειρισμούς του στην υπόθεση Novartis.

Πριν καλά-καλά γίνει ευρέως γνωστή η άσκηση προκαταρκτικών εξετάσεων από την Ξ. Δημητρίου και από τον Μ. Καλογήρου, ο Ι. Αγγελής είχε συγγράψει ανακοίνωση-ποταμό (2.058 λέξεις), με την οποία γνωστοποίησε ο ίδιος όλους τους ισχυρισμούς του. Τα βασικά σημεία αυτής της ανακοίνωσης είναι τα εξής:

υ Οτι ενημέρωνε σχεδόν επί καθημερινής βάσης την Ξ. Δημητρίου «για την πορεία των ερευνών  και για τις άστοχες δικονομικές ενέργειες των διενεργούντων την ποινική έρευνα εισαγγελικών λειτουργών».

υ Οτι μαζί με τη Δημητρίου είχαν ενημερώσει τον υπουργό Καλογήρου «σχετικά με “τον δικονομικώς στραβό δρόμο“, που είχε λάβει η ανακριτική πορεία της υπόθεσης NOVARTIS, αλλά και για το εν γένει “αλαλούμ“, που επικρατούσε στην λεγομένη “Εισαγγελία καταπολέμησης διαφθοράς“, λόγω της ανεπάρκειας των διενεργούντων αυτήν (έρευνα NOVARTIS)».

υ Οτι αμέσως μόλις γύρισε από τη Βιέννη, όπου είχε πάει «ύστερα από επιμονή της κας Εισαγγελέως Αρείου Πάγου, προκειμένου να μάθει  από εμένα “τι τέλος πάντων γίνεται με τη NOVARTIS“», την ενημέρωσε προσωπικά «με κάθε λεπτομέρεια για ό,τι έλαβε χώρα», ενώ ενημέρωσε και τον υπουργό Δικαιοσύνης!

υ Καταγγέλλει ότι οι καταγγελίες του «ουδόλως ερευνήθηκαν από την κα Εισαγγελέα Αρείου Πάγου, τέθηκαν δε στο Αρχείο (γιατί άραγε), όπου παρέμειναν για πέντε περίπου μήνες και θα παρέμειναν “στον αιώνα τον άπαντα“, εάν δεν ερχόταν ένα δημοσίευμα  εφημερίδος να ταράξει “τον μακάριο ύπνο τους“».

υ Σε ό,τι αφορά τον «Ρασπούτιν» λέει ότι το όνομα τού το γνωστοποίησε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, όταν ήταν «το πλέον “αγαπημένο της παιδί στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου“ και οι απόψεις μας ταυτίζονταν, μέχρι βαθμού παρεξηγήσεως, ότι δηλαδή δεν ήμουν μόνο το αγαπημένο της, αλλά και το “υπάκουο παιδί της“»! Ο «Ρασπούτιν», λέει ο Ι. Αγγελής, «είναι μέλος της κυβέρνησης και έχει την δυνατότητα να διορίζει “παιδιά και νύφες“ ατόμων που βρίσκονται στις ανώτερες βαθμίδες της δικαιοσύνης, “ενδεχομένως δε και ατόμων της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου“»!

Πρόκειται, φυσικά, για πρωτοφανές γεγονός, καθώς ένας ανώτατος δικαστικός δε στρέφεται απλά κατά κάποιων συναδέλφων του, αλλά αποκαλύπτει ένα παρασκήνιο, με τη συμμετοχή και του ίδιου, που φτάνει μέχρι την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και τον υπουργό Δικαιοσύνης.

Πώς αντέδρασε η Ξ. Δημητρίου σ’ αυτή την ανακοίνωση-καταπέλτη; Σύστησε… «επίδειξη εμπιστοσύνης στα αρμόδια ανεξάρτητα δικαστικά όργανα που έχουν αναλάβει να ρίξουν φως σε όλα τα παραπάνω, και η επίδειξη αυτοσυγκράτησης, προκειμένου να μην αφήνονται περιθώρια για παρερμηνείες από όσους θα ήθελαν να προσβάλουν το κύρος της Δικαιοσύνης»!

Οσο για τον υπουργό Δικαιοσύνης, επιβεβαίωσε ότι συναντήθηκε με τον Αγγελή, δίνοντας άλλη εκδοχή για το περιεχόμενο της συζήτησής τους. «Τα μόνα ζητήματα που μου είχε θέσει ήταν η άποψή του σε σχέση με δημοσιεύματα, καθώς και η προσωπική του νομική άποψη σχετικά με τη μελλοντική συγχώνευση των ειδικών εισαγγελιών», ισχυρίζεται ο Καλογήρου. Πόσοι θα βρεθούν να τον πιστέψουν; Και γιατί συναντήθηκε ως υπουργός με έναν αντεισαγγελέα και όχι με την αρμόδια εισαγγελέα του Αρείου Πάγου;

Υπάρχει και άλλη μια λεπτομέρεια. Στη δήλωσή του, ο Καλογήρου έγραψε ότι ζήτησε «τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τις καταγγελίες του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ι. Αγγελή» (και όχι κατά του Αγγελή)! Ποιες καταγγελίες;  Αυτές που διέρρευσαν στον Τύπο τέσσερις-πέντε μήνες μετά την πραγματοποίησή τους;

Η λέξη βόρβορος που χρησιμοποιήσαμε στο προηγούμενο φύλλο είναι μάλλον… εξωραϊστική.

ΥΓ. Τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ ανακοινώθηκαν χωρίς να περιλαμβάνουν τον «Ρασπούτιν». Αποφάσισε να αποσυρθεί, ξέροντας ότι δεν έχει ελπίδα εκλογής; ‘Η θα τον δούμε σε κάποια μη εκλόγιμη θέση στο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να έχει πολιτική κάλυψη για το ενδεχόμενο ρεβανσιστικού τύπου στοχοποίησής του από ΝΔ και ΚΙΝΑΛ;

Πηγή: “ΚΟΝΤΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *