Ιδεολόγοι και κοινωνικά αποβράσματα μπροστά στην αστική δικαιοσύνη – Μια ιστορική αναφορά και το “γλέντι” που στήθηκε στο twitter για τον ναζί Γ. Πατέλη

Του Γ.Γ.

Εγινε ένας ψιλοχαμός από τα σχόλια χρηστών του διαδικτύου μετά την είδηση ότι ο “ότι κινείται σφάζεται” κατέρρευσε στην ακροαματική διαδικασία των μελών της εγκληματικής ναζιστικής συμμορίας. (Ενα μικρό δείγμα από το πανηγύρι που στήθηκε στο twitter σας δίνουμε παρακάτω).
Προσωπικό θεωρώ εντελώς ατυχές την σύγκριση που γίνεται μεταξύ του ναζί ασπόνδυλου και την στάση που κράτησαν απέναντι στην αστική δικαιοσύνη εμβληματικές μορφές του κομμουνιστικού κινήματος όπως ο Νίκος Μπελογιάννη, δημοκράτες αγωνιστές όπως ο Α. Παναγούλης, καθώς και επαναστάτες όπως ο Κουφοντίνας, και ο Τσιγαρίδας.
Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για νέα παιδιά, αναρχικούς, που αντιμετώπισαν αγέρωχα τους δικαστές τους όταν οδηγήθηκαν για να αντιμετωπίσουν τους αστικούς νόμους, (αφού πρώτα οι ασφαλίτες τους είχαν σαπίσει στο ξύλο), για ενέργειες που έκαναν στα πλαίσια της πολιτικής τους συγκρότησης.
Είναι απόλυτα άστοχο να συγκρίνεις, ιδεολόγους με κοινωνικά αποβράσματα.

Πριν παραθέσουμε τις τοποθετήσεις χρηστών του twitter για την λιποθυμία Πατέλη -ας μην αποκλείσουμε ότι μπορεί να είναι και θεατρική- να αναφερθούμε σε ένα γεγονός σχετικά άγνωστό. Το πώς στάθηκε όχι απλώς μπροστά σε ένα δικαστήριο, αλλά μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα
μια εμβληματική μορφή του κομμουνιστικού κινήματος. Αναφέρομαι στο στέλεχος της ΟΠΛΑ Θεσσαλονίκης, Ακίνδυνο Αλβανό, (το συνωμοτικό του όνομα ήταν «Γιώργης»), το οποίο καταγόταν απ’ το χωριό μου.

Εδώ θα επικαλεστώ ένα απόσπασμα από το βιβλίο του συντρόφου Τάσου Κατσαρού“Μια απόφαση μάχομαι μέχρι το τέλος”.

Στις 17 Οκτωβρίου 1947, στις 6:40 το πρωί, εκτελέστηκαν πίσω από το Γεντί Κουλέ οι πρώτοι δέκα, οι θεωρούμενοι ως πιο επικίνδυνοι – ανάμεσά τους ο Αλβανός και ο Παπαγεωργίου.

Ο Αλβανός, με αντάρτικα τραγούδια, εμψύχωνε τους υπόλοιπους. Σε λίγο ακολούθησαν και οι άλλοι. (…) ο επικεφαλής του αποσπάσματος, υπίλαρχος Γκίλας, ο οποίος (…) άρχισε να τους ειρωνεύεται, λέγοντάς τους: «εκεί που θα πάτε, καλή αντάμωση» και διάφορα τέτοια λόγια.
Τότε ο Αλβανός αιφνιδιαστικά του επιτίθεται και τον χτυπάει στο μάτι με τις χειροπέδες. Οι εφημερίδες της εποχής ανέφεραν ότι «ατάραχος ο Έλλην Αξιωματικός, χωρίς να δείξει ότι θυμώνει, προχώρησε για να συνεχίσει το έργο του». Η αλήθεια, όμως, βρίσκεται στο γεγονός ότι τον Αξιωματικό τον πήγαν βιαστικά στο νοσοκομείο γιατί έχασε το μάτι του. Τουλάχιστον αυτό, το βεβαιώνουν άνθρωποι που είδαν αργότερα τον Γκίλα.

Στον τόπο της εκτέλεσης αρνήθηκαν όλοι να κοινωνήσουν, μέσω του Αλβανού, ο οποίος έδιωξε περήφανα τον παπά, λέγοντάς του ότι άφεση αμαρτιών έχουν ανάγκη οι πραγματικοί εγκληματίες του λαού, που μάλιστα τυχαίνει να είναι πολύ «καλοί χριστιανοί», οι τότε συνεργάτες των Γερμανών, οι σημερινοί συνεργάτες των Άγγλων και σίγουρα αυτοί που τραβούν τη σκανδάλη τη στιγμή αυτή, για να απονείμουν δικαιοσύνη «χριστιανικού τύπου». Προέτρεψε, λοιπόν, το παπά να πάει σ’ αυτούς.
Ας δούμε τώρα πώς “γλεντούν” ένα απ’ τα “πρωτοπαλίκαρα” του Μιχαλολιάκου οι χρήστες του twitter:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *