Πρώτο δυναμικό μήνυμα φοιτητών στην κυβέρνηση

Παρά τη ζέστη και το προχωρημένο του καλοκαιριού χιλιάδες φοιτητές έστειλαν το πρώτο δυναμικό μήνυμα στην κυβέρνηση για την κατάργηση του ασύλου.

Στην πρώτη αντικυβερνητική διαδήλωση μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρωθυπουργία, φοιτητές, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι που συμπαραστέκονται στα αιτήματα του φοιτητικού κινήματος έδωσαν μαζικά το «παρών» ζητώντας από την κυβέρνηση να πάρει πίσω την δρομολογούμενη κατάργηση του ασύλου.

Κεντρικά συνθήματα τα «κάτω τα χέρια από το άσυλο, το άσυλο ανήκει σε όλο τον λαό» και «Δεν τρομοκρατούμαστε, δεν υποχωρούμε, το άσυλο με αγώνες θα υπερασπιστούμε».

Η κινητοποίηση ξεκίνησε από τα Προπύλαια και πραγματοποίησε πορεία από την Πανεπιστημίου έως και τη Βουλή, όπου βρέθηκαν παρατεταγμένες ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Άλλα συνθήματα που ακούστηκαν:

  • «Ακούστε καλά τι λένε οι φοιτητές, έξω οι εταιρείες απ’ τις σχολές»
  • «Το σύστημα γεννάει τους εγκληματίες, όχι το άσυλο και οι ελευθερίες»
  • «Θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία, κάτω τα χέρια από τα πτυχία» 

Σε μία κίνηση υψηλού συμβολισμού η πορεία κατέληξε στο Πολυτεχνείο με ομάδα φοιτητών να μπαίνει μέσα στο ίδρυμα και να φωνάζει συνθήματα.

Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε ομαλά, ενώ δική του ξεχωριστή πορεία πραγματοποίησε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. 

«Το φοιτητικό κίνημα μπορεί να υπερασπιστεί τον χώρο του Πολυτεχνείου, δεν είναι ενός συγκεκριμένου χώρου. Το σχέδιο για μουσειοποίηση του κάτω Πολυτεχνείου υπάρχει από το 1965 γιατί ενοχλεί λόγω του ιστορικού φορτίου και της σημασίας του συμβολισμού που έχει το κάτω Πολυτεχνείο, όπως και η δυνατότητα που δίνει το άσυλο για προστασία από την κρατική βία» δηλώνει στην efsyn.gr ο Κώστας, φοιτητής Γεωπονικής.

Από την πλευρά της η Δήμητρα, από τον φοιτητικό σύλλογο του Φυσικού, χαρακτήρισε τη σημερινή κινητοποίηση ως την «πρώτη δυνατή απάντηση στο πρώτο, πολύ επιθετικό βήμα της κυβέρνησης ενάντια στις κατακτήσεις του φοιτητικού κινήματος για να προλειάνει το έδαφος για τα επόμενα μέτρα, όπως διαγραφές φοιτητών, αυταρχικοποίησης του Πανεπιστημίου, χτύπημα επαγγελματικών δικαιωμάτων, αφαιρώντας τα ίδια τα εργαλεία που έχουμε για να αγωνιστούμε, όχι μόνο για τώρα. Σήμερα έγινε ένα θετικό βήμα ενάντια στην κυβερνητική πολιτική που πλήττει ευθέως το φοιτητικό χώρο, ο οποίος δεν έχει πληγεί όσο άλλοι χώροι, όπως αυτός της εργασίας. Θα είμαστε εκεί την ημέρα της ψήφισης και σε οποιαδήποτε προσπάθεια καταπάτησης του λαού».

Εφημερίδα των Συντακτών

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *