Επιστροφή στη… δεξιά κανονικότητα

Για την κυβέρνηση Μητσοτάκη ο Αύγουστος ήταν ο μήνας της επιχείρησης «σοκ και δέος».

Βάσει μελετημένου και συγκεκριμένου σχεδιασμού, θεμελιώθηκε με συνοπτικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες το πρωθυπουργοκεντρικό δεξιό κράτος, καταργήθηκαν εν μια νυκτί (μέσα σε ένα απόγευμα για την ακρίβεια και με τις γνωστές τροπολογίες Βρούτση) θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματαξηλώθηκε η Επιτροπή Ανταγωνισμού με εντολή Μαξίμου και κόντρα ακόμη και στο ευρωπαϊκό δίκαιο και, μέσα από την συγκρότηση ενός υπουργικού συμβουλίου «golden boys» κατέστη σαφές πως οι προνομιακοί κοινωνικοί σύμμαχοι αυτής της κυβέρνησης είναι η επιχειρηματική ελίτ, οι τραπεζίτες και τα συμφέροντα της διαπλοκής.

Ο ίδιος σχεδιασμός προβλέπει ότι ο Σεπτέμβριος και το φθινόπωρο θα είναι ο χρόνος κατά τον οποίο αυτό το μοντέλο διακυβέρνησης θα αποκτήσει θεσμικές, οικονομικές και δημοσιονομικές άγκυρες. Αυτό θα γίνει με δύο οχήματα – αφενός με μια σειρά νομοθετημάτων που θα αρχίσουν να έρχονται στην Βουλή τις επόμενες ημέρες και, αφετέρου, με την κλιμάκωση της επικοινωνιακής καταιγίδας απονομιμοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ και ενοχοποίησης της ιδεολογίας της αριστεράς.

Η επικοινωνιακή αυτή τακτική, η οποία στηρίζεται στην σαρωτική και στρατευμένη μιντιακή υπεροπλία της κυβέρνησης, αποτελεί κεντρικό στοιχείο του σχεδίου του Μαξίμου όχι μόνον για την εξάντληση της τετραετίας αλλά και για την διαμόρφωση συνθηκών μακράς ηγεμονίας της δεξιάς παράταξης – μιας ηγεμονίας που, όπως υποστηρίζουν οι «θεωρητικοί» του κυβερνητικού επιτελείου, ευνοείται και από την συγκυρία και τους συσχετισμούς στην Ευρώπη.

Στο πλαίσιο αυτό οι «χειρουργικές» θεσμικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης θα ξεκινήσουν στο τέλος της εβδομάδας με την επανέναρξη της διαδικασίας επιλογής της ηγεσίας του Αρείου Πάγου, την οποία είχε μπλοκάρει προεκλογικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Ενδεικτική των προθέσεων εδώ είναι η απόφαση να γίνει νέα ακρόαση των υποψηφίων για την ηγεσία της Δικαιοσύνης από τη Διάσκεψη των Προέδρων και να μην βασιστεί η διαδικασία στα πρόσωπα τα οποία είχε ήδη προκρίνει διακομματικά η προηγούμενη Βουλή.

Σε νομοθετικό επίπεδο η φθινοπωρινή πρεμιέρα θα έρθει με τη ρύθμιση του υπουργείου Δικαιοσύνης για τα προσωπικά δεδομένα επίσης στο τέλος της εβδομάδας, το «κυρίως πιάτο» όμως θα ακολουθήσει λίγο αργότερα και θα είναι η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικούη αλλαγή του εκλογικού νόμου με επαναφορά της ενισχυμένης αναλογικής και η έναρξη της αναθεώρησης του Συντάγματος με βασικό διακύβευμα τον νέο τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η απόφαση Μητσοτάκη να φέρει το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού αυτόνομα στη Βουλή και ξεχωριστά από τον εκλογικό νόμο επιβεβαιώνει – προσώρας τουλάχιστον – τις χαμηλές πιθανότητες για κατάργηση της απλής αναλογικής από τις επόμενες κιόλας εκλογές. Σύμφωνα με τις πληροφορίες στο Μαξίμου θεωρούν ότι το Κίνημα Αλλαγής, μετά και την στάση που κράτησε στη ρύθμιση για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, δεν θα συναινέσει στην αναθεώρηση του άρθρου του συντάγματος που ορίζει τον τρόπο αλλαγής του εκλογικού νόμου – άρα, δεν θα υπάρξει και η αναγκαία πλειοψηφία για την άμεση επαναφορά της ενισχυμένης αναλογικής. Ο σχεδιασμός όμως προβλέπει συνέχιση του κοινοβουλευτικού μοντέλου του Αυγούστου, δηλαδή τη νομοθέτηση διά της απλής κυβερνητικής πλειοψηφίας όπου αυτή είναι δυνατή – ακόμη κι εάν πρόκειται για θέματα που αντιμετωπίζονται παραδοσιακά με λογική συναινέσεων και πολιτικών συγκλίσεων όπως ο τρόπος εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ως εκ τούτου είναι ειλημμένη απόφαση να προχωρήσει η αναθεώρηση του σχετικού άρθρου έτσι ώστε για την εκλογή του Προέδρου να αρκούν οι 151 ψήφοι της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Στο οικονομικό πεδίο το πρώτο φθινοπωρινό νομοθέτημα της κυβέρνησης θα έχει και πάλι ως αποδέκτες τος επιχειρήσεις αφού το επόμενο φορολογικό της νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει μόνον τις προεκλογικές δεσμεύσεις για άμεση μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων, περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ και στήριξη του οικοδομικού κλάδου. Πέραν τούτων, οι υπόλοιπες υποσχέσεις για μείωση της φορολογίας των φυσικών προσώπων μπαίνουν στην πραγματικότητα στον «πάγο» μέχρι να έρθουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των θεσμών στο τέλος Σεπτεμβρίου και να αποφανθούν επί του δημοσιονομικού κενού – που παραμένει κοντά στα 2 δις ευρώ – του 2020.

Ο κυβερνητικός επικοινωνιακός μηχανισμός διαρρέει πως τα θέματα των φορολογικών ελαφρύνσεων θα τεθούν «ανεπισήμως» στις συναντήσεις που θα έχει ο πρωθυπουργός με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν και την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στις 22 και 29 Αυγούστου αντίστοιχα, μαζί με τον στόχο της μείωσης των πλεονασμάτων. Τα μηνύματα όμως τόσο από το Παρίσι όσο και από το Βερολίνο είναι σαφή και απαιτούν «τήρηση των συμφωνηθέντων», γεγονός που επιβεβαιώνει ότι ουσιαστική συζήτηση για χαμηλότερα πλεονάσματα – άρα και ουσιαστική μείωση φόρων – δεν πρόκειται να ανοίξει στην καλύτερη περίπτωση πριν από το 2021.

Πηγή: tvsx

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *