Οταν το Βενιζελικό καθεστώς έκλεινε τον “Ριζοσπάστη” μετά τις αποκαλύψεις του Αρη Βελουχιώτη

Του Γ.Γ.

«Οι ανήθικοι αυτοί που έχουν λερωμένη τιμή, μιλάν για ηθική και συκοφαντούν του κομμουνιστές πώς θα χαλάσουν την οικογένεια. Ξεσκίζουμε τον οχετό της ανηθικότητας, της λέρας των εκμεταλλευτών της φτωχολογιάς. Μετά τον Αλεξανδρή, υπουργό επί της γεωργίας, νέος άσσος της αστικής ηθικής, ο υπουργός δικαιοσύνης. Ο Αβραάμ αποκαλύφθηκε, συλληφθείς επ’ αυτοφώρο με το βουλευτή Αιγίνης Χατζή και με δυο ναύτες στην αγία Παρασκευή».

Τα παραπάνω ανέφερε μεταξύ άλλων ο “Ριζοσπάστης” σε ένα πρωτοσέλιδο του την Τρίτη 8 Αυγούστου 1931. Το ρεπορτάζ έφερε την υπογραφή του Θανάση Κλάρα, του μετέπειτα θρυλικού πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ, Αρη Βελουχιώτη.

Μετά το δημοσίευμα επακολουθεί ένας χαμός και στήνεται μια δίκη σκοπιμότητας, με επιδίωξη της «φασιστικής κυβέρνησης» να κλείσει τον «Ριζοσπάστη», που «υπερασπίζεται και καθοδηγεί τον εργάτη που αγωνίζεται ενάντια στην ληστρική επίθεση της κεφαλαιοκρατίας».
(Στο τέλος της ανάρτησης παραθέτουμε μια παραπομπή που αναφέρεται αναλυτικά στο δημοσίευμα του Αρη Βελουχιώτη και στα όσα επακολούθησαν).

Η δίκη, λοιπόν αυτή, γίνεται σαν σήμερα, 31 Αυγούστου 1931 με τους δικαστές να καταδικάζουν σε κλείσιμο τον «Ρ». (Επανεκδίδεται από την 1η Σεπτέμβρη με τον τίτλο «Νέος Ριζοσπάστης»).

Εδώ αξίζει να παραθέσουμε ένα απόσπασμα από τα όσα έγραφε πρωτοσέλιδα ο «Ρ» την μέρα της δίκης. Κι αυτό γιατί παρουσιάζεται ανάγλυφα όλο το κλίμα της εποχής (μιλάμε επί κυβερνήσεως του “εθνάρχη” Ελευθερίου Βενιζέλου“), αλλά εξ’ ίσου σημαντικό είναι η στάση του επαναστατικού τότε ΚΚΕ και του τύπου του. 
(Πώς θα σας φαινόταν, αλήθεια, αν διαβάζατε σήμερα σε ένα έντυπο που πρόσκειται σε συλλογικότητα που ευαγγελίζεται την αταξική κοινωνία, μια φρασεολογία του τύπου “Μελισαννίδηδες και Μαρινάκηδες με τις ευλογίες της κυβέρνησης του μεγάλου κεφαλαίου εκμεταλλεύονται και κλέβουν ανενόχλητοι τις εργατικές μάζες …”. Να μην μιλάνε δηλαδή γενικά κι αόριστα για τον “κακό” καπιταλισμό). 
Πάμε τώρα στο δημοσίευμα του “Ρ”:

Δικαζόμαστε σήμερα γιατί  παραβήκαμε  την εντολή  του  εισαγγελέα να σταματήσουμε τις αποκαλύψεις μας για τον κίναιδο υπουργό Αβραάμ.
Αυτός που έφτιαξε τον νόμο περί τύπου τον χρησιμοποιεί για να σκεπάσει το αίσχος του…

Τον τύπο της εργατικής τάξης το “Ριζοσπάστη” θέλει να κλείσει η φασιστική κυβέρνηση για να πνίγει ευκολότερα τις απεργίες και τις αγροτικές εξεγέρσεις για να εκμεταλλεύονται ανενόχλητα τις μάζες οι κεφαλαιοκράτες, για να κλέβουν ανενόχλητοι οι Καραπαναγιότηδες, οι Γαλόπουλοι, οι αλευροβιομήχανοι...

Η επίθεση της φασιστικής κυβέρνησης να κλείσει το Ριζοσπάστη είναι μέρος της γενικής φασιστικής επίθεσης κατά των εργαζομένων μαζών που έχει βουτήξει στην πείνα και στην δυστυχία.

Με την δίκη του Ριζοσπάστη με τις δολοφονικές επιδρομές κατά των θεάτρων που σατιρίζουν τους καταχραστές και κίναιδους υπουργούς, με τα πογκρόμ των χαλυβδόκράνων, με τις απειλούμενες επιδρομές των χαλυβδοκράνων κατά της εργατικής Λέσχης Θεσσαλονίκης και των Γυπαίων κατά των γραφείων του Ριζοσπάστη, με τις φυλακίσεις και τις εξορίες εκατοντάδων επαναστατών εργατών, χωρικών και διανοούμενων, με τις απειλούμενες ομαδικές εξορίες όλου του συντακτικού προσωπικού του Ριζοσπάστη και όλων των Συμβουλίων των εργατικών Σωματείων, με τις απαγορεύσεις ακόμα και απλών συνελεύσεων ακόμα και της εκδρομής των εργατών Θεσσαλονίκης σε στιγμή που οι χαλυβδόκρανοι κάνουν προκλητικές παρελάσεις  φρουρούμενοι  από χωροφύλακες, η φασιστική κυβέρνηση του μεγάλου κεφαλαίου επιδιώκει ένα και μόνο: Να πειθαναγκάσει τις εργαζόμενες μάζες ν’ ανέχονται αδιαμαρτύρητα την πείνα και την δυστυχία να συρθούν στον πόλεμο κατά της Σοβιετικής Ενωσης. Ετσι επιδιώκει να εξασφαλίσει στους κεφαλαιοκράτες τη συσσώρευση εκατομμυρίων κερδών.

Υ.Γ: Εδώ πρέπει να κάνουμε μια αναγκαία σημείωση, ιδιαίτερα για τους νέους αναγνώστες μας. Οι “Χαλυβδόκρανοι” –ονομαζόταν έτσι γιατί έφεραν στρατιωτική στολή και κράνη-, που αναφέρονται στο δημοσίευμα του Ριζοσπάστη”, ήταν οι «ομάδες κρούσης» της «Εθνική Ενωσις Ελλάς». Αποτελούταν από φτωχά περιθωριακά στοιχεία που «έβγαζαν μεροκάματο», με την συμμετοχή τους σε εγκληματικές δραστηριότητες, με στόχο το επαναστατικό κίνημα και όχι μόνο, ενώ  αποδεδειγμένα η οργάνωσή τους είχε χρηματοδότηση από τον δήμο Θεσσαλονίκης, μεγάλες τράπεζες και «μυστικά κρατικά κονδύλια».

Να συμπληρώσουμε, επίσης, ότι η «ΕΕΕ» ήτανε ο επίσημος φορέας της Χιτλερικής πανούκλας, πριν ακόμα καταληφθεί η χώρα μας από τα στρατεύματα του άξονα και τα μέλη  της μπορεί να θεωρηθούν πολιτικοί πρόγονοι των σημερινών Χρυσαυγιτών.
Χρησιμοποιήθηκε αυτή η παρακρατική οργάνωση για αρκετά χρόνια, ώστε να κάνει τις “βρόμικες” δουλειέςτου αστικού κράτους.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα, ττότε, αν και θρήνησε νεκρούς απ’ αυτά τα χιτλερικά υποπροϊόντα, όταν απαιτήθηκε τους έδωσε τις πρέπουσες απαντήσεις.

Ας επανέλθουμε τώρα στην εποχή κατά την οποία ο Αρης Βελουχιώτης σαν δημοσιογράφος έκανε την αποκάλυψη του “αστικού παραδείσου” και το Βενιζελικού καθεστώς έκλεινε τον “Ριζοσπάστη”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *