«Απερίγραπτη η εξαθλίωση» για δεκάδες χιλιάδες εγκλωβισμένους στα ελληνικά νησιά

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Guardian, περισσότεροι από 24.000 πρόσφυγες και μετανάστες επιβιώνουν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες σε κέντρα κράτησης σε ελληνικά νησιά. Η Σόφι ΜακΚέιν από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, καταγγέλλει τις συνθήκες, επισημαίνοντας πως «τα όσα βιώνουν είναι απλά απερίγραπτα, δεν μπορώ να βρω τα σωστά λόγια για να εκφράσω τις απάνθρωπες συνθήκες που βιώνουν άνθρωποι που ζητούν βοήθεια από την Ευρώπη».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian που κάλυψε τις συνθήκες επιβίωσης προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου, περισσότεροι από 24.000 άνθρωποι βρίσκονται εγκλωβισμένοι υπό απάνθρωπες συνθήκες. Όπως υπογραμμίζει το ρεπορτάζ, παιδιά έχουν δαγκωθεί από σκορπιούς, αρουραίους και φίδια, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι αναγκάζονται να στηθούν σε ουρά για να χρησιμοποιήσουν μια μπανιέρα.

Η Σόφι ΜακΚέιν από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα περιγράφει στον Guardian τις απάνθρωπες συνθήκες υπό τι οποίες αναγκάζονται να επιβιώνουν καθημερινά δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι οι οποίοι κρατούνται στα νησιά του Αιγαίου.

«Η ανθρώπινη εξαθλίωση είναι απερίγραπτη. Προσπαθώ  να βρω τις σωστές λέξεις για να περιγράψω αυτά που συμβαίνουν, αφού  κανένας δεν μπορεί να μεταδώσει την απόλυτη δυστυχία και την απάνθρωπη κατάσταση που στην Ευρώπη είναι ειλικρινά απίστευτη», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στο  δημοσίευμα επισημαίνεται πως τον Ιούλιο και τον Αύγουστο τουλάχιστον 13.000 άνθρωποι έφτασαν στις ελληνικές ακτές, αριθμός διπλάσιος σε σχέση με τους ανθρώπους που έφτασαν από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο του 2019.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι ελληνικές αρχές λαμβάνουν μέτρα έκτακτης ανάγκης, μεταφέροντας περίπου 1.800 ανθρώπους που θεωρούνται ευάλωτα στην ηπειρωτική χώρα. Ωστόσο, η ΜακΚέιν υπογραμμίζει ότι η κίνηση αυτή «δεν μπορεί να λύσει τίποτα στην πραγματικότητα, καθώς τον χειμώνα οι καιρικές συνθήκες θα χειροτερέψουν και δεν υπάρχουν υποδομές για να φιλοξενήσουν τόσους ανθρώπους. Άλλωστε, έχουμε υπάρξει μάρτυρες των συνθηκών που είχαν βιώσει τα προηγούμενα χρόνια»

Πηγή: thepressproject.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *