Η κατάντια ενός πρωθυπουργού

Οταν μια εφημερίδα κάνει ρεπορτάζ τον εαυτό της, τότε υπάρχει πρόβλημα. Δεν το επιλέξαμε όμως εμείς ούτε μας είναι ευχάριστο. Ακόμη κι αν μας αφορά, δεν είναι πρόβλημα της εφημερίδας. Με την ίδια λογική που αν ο πρωθυπουργός της χώρας έκλεβε πορτοφόλια από πολίτες στον δρόμο, δεν θα ήταν θέμα παραβατικότητας αλλά ελλιπούς υπόστασης και ηθικής του, με την ίδια ακριβώς λογική το να προσπαθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να κλείσει μια εφημερίδα είναι θέμα της κοινωνίας. Και του κομματιού που μας συμπαθεί και συμφωνεί μαζί μας αλλά και όσων διαφωνούν.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, ο πρώτος πολίτης των Ελλήνων, αυτός που του εμπιστεύτηκαν ψήφο και ελπίδες, ο πολιτικός που επιμένει ότι θα σώσει τη χώρα τηλεφωνεί αυτοπροσώπως σε επιχειρηματίες και τους ζητά να κόψουν τη διαφήμιση στο Documento. Και επειδή μάλλον δεν προλαβαίνει, βάζει και το επιτελείο του να καλεί όσους μπορεί στο Μαξίμου για να τους δίνει το μήνυμα. Οι επιτελείς του επιτελικού κράτους έχουν αναγάγει σε επιτελικό στόχο της επιχειρηματικότητας να μην έχουν οι επιχειρήσεις διαφημιστική σχέση με το Documento.

Θα περίμενε κανείς ότι η ευτέλεια και η απαξίωση που αποδίδουν κατά καιρούς στην εφημερίδα ο Μητσοτάκης και οι γύρω του δεν θα τους επέτρεπε τέτοια ανησυχία για το Documento. Να όμως που προδίδουν οι ίδιοι το πόσο ανησυχούν.

Εχω τριάντα χρόνια στη δημοσιογραφία και εξαιτίας του τρόπου που την αντιλαμβάνομαι έχω δημιουργήσει αρκετούς αντιπάλους κάθε είδους. Οφείλω όμως να ομολογήσω ότι, με εξαίρεση ίσως τον Σαμαρά και σίγουρα τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κανένας δεν έφτασε στο σημείο να αυτοεξευτελιστεί μιλώντας σε επιχειρηματίες για εμπάργκο στο Documento και το πρόσωπό μου, θυμίζοντας ενωμοτάρχη του ’60.

Πόσο πρέπει να σου λείπουν η αυτοεκτίμηση και η αξιοπρέπεια για να είσαι πρωθυπουργός και να πέφτεις στο επίπεδο να θες να στραγγαλίσεις οικονομικά και να εξαφανίσεις όποιον σου ασκεί κριτική;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρύβεται πίσω από το αφήγημα ότι χτυπάμε τη γυναίκα του. Δεν χτυπάμε τη γυναίκα του αλλά την πολιτική του και τις απόψεις του. Και επειδή και τα δύο του επιτρέπουν να λειτουργεί ενάντια στο δημόσιο συμφέρον, με offshore, κρυφούς οικογενειακούς χρηματοδότες, πολιτικό κυνισμό και νομικά τερτίπια ατιμωρησίας, θεωρεί εχθρούς εμάς που τα αποκαλύπτουμε. Σήμερα, γιατί αύριο θα ακολουθήσει όποιος αντιταχθεί στον πρίγκιπα, είτε δημοσιογράφος είτε επιχειρηματίας είτε πολιτικός.

Στη δική του πολιτική αντίληψη το κράτος είναι δικό του, οι επιχειρηματίες εντολοδόχοι, οι δημοσιογράφοι αγιογράφοι που πρέπει να αγιολογούν όπως κάποτε τον Νικολάε και την Ελενα Τσαουσέσκου. Δεν έχουμε τίποτα με τη σύζυγο του Κυριάκου και ας αφήσει τα παραμύθια· έχουμε με το σύστημα των offshore, των τρύπιων πόθεν έσχες, της διαφθοράς και της αδιαφάνειας. Αν γι’ αυτά μας θεωρεί εχθρούς, τότε κάτι θα ξέρει.

Αλλά σε κάθε περίπτωση ένας πρωθυπουργός δεν φτάνει σε αυτό το επίπεδο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πανστρατιά δημοσιολόγων που μοχθούν και μπορούν να τον εμφανίσουν ως ικανό να πάει στο φεγγάρι χωρίς πύραυλο. Τόσο πολύ φοβάται το Documento ή θέλει απλώς να επιβεβαιώσει το μένος και την εκδικητικότητά του;

Γνωρίζω καλά, όπως και όλοι οι εργαζόμενοι στο Documento που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να χάσουν τη δουλειά τους, ότι οι απόψεις του δεν απηχούν τις αντιλήψεις αυτών που ψηφίζουν ΝΔ. Ισως μιας μικρής ομάδας που κολακεύεται με την τοξική ενασχόληση και τον κολακεύει με μνησικακία και υποσχέσεις παντοδυναμίας. Επειδή είμαστε στην πιάτσα, ξέρουμε και τι συμβαίνει και μπορούμε να προβλέψουμε μέχρι πότε θα συμβαίνει. Μέχρι τη μέρα εκείνη που οι τύποι τύπου Αδωνη θα προσφωνήσουν κάποιον άλλο ως «καλύτερο πρόεδρο όλων των εποχών».

Με τη συμπεριφορά του ο Μητσοτάκης δεν επιδεικνύει μόνο πολιτική μικροψυχία αλλά και αδυναμία. Οι ηγέτες δεν κάνουν έτσι, οι πολιτικοί δεν πρέπει να ανασαίνουν μέσα στην μπόχα που δημιουργούν με το μένος τους. Αλλά αν το κάνουν, δεν επιβιώνουν για πολύ.

Το Documento αποκάλυψε ποιος ήταν ο πρωθυπουργικός φίλος Νίκος Γεωργιάδης και ποια ήταν η δράση του στη Μολδαβία. Ξέρουμε ότι για κάποιον λόγο αυτό έχει στοιχίσει ιδιαίτερα στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το Documento αποκάλυψε τις σχέσεις της οικογένειας με τις offshore, το μαύρο χρήμα και τις ανακρίβειες στο πόθεν έσχες. Το Documento αποκάλυψε την εμπλοκή του ανιψιού και διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού στην υπόθεση της Energa, από τον οποίο αυτήν τη στιγμή εκπορεύεται μεγάλο κομμάτι αυτών των επιλογών. Το Documento αποκάλυψε τον ρόλο της κυβέρνησης-ανώνυμη εταιρεία και την καθημερινή της αναντιστοιχία με όσα διακήρυξε προεκλογικά.

Θα συνεχίσει να αποκαλύπτει, γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μπορεί να το εμποδίσει ακόμη κι αν αποφασίσει να ξημεροβραδιάζεται έξω από τα επιχειρηματικά γραφεία και τα media shops. Η δημοσιογραφία και κυρίως το κουράγιο δεν πηγάζουν από όσα υποθέτει. Αυτός είναι και ο λόγος που υπάρχουν εφημερίδες όπως η δική μας, ακόμη κι αν κατά καιρούς εμφανίζονται Κυριάκοι ή Στυλιανοί και Γεώργιοι ακόμη.

Νομίζω ότι την απάντησή μας την αντιλαμβάνεται από το πρώτο θέμα της εφημερίδας σήμερα. Ο,τι κι αν κάνει, θα είμαστε εδώ και θα γράφουμε όσα πρέπει. Μπορεί να του πέφτει βαρύ ότι δεν μπορεί να μας εξαφανίσει, αλλά υπάρχουν αρκετοί στο κόμμα του να του θυμίσουν τι έχουν πάθει κατά καιρούς αυτοκράτορες, βασιλείς και Ναπολέοντες.

Η χώρα δεν είναι «η Μαρέβα μου κι εγώ». Είναι πολίτες, θεσμοί, ιστορία. O Τύπος δεν είναι οι Μαρινάκηδες και οι παραγιοί τους, αλλά η βάση και επιβεβαίωση της δημοκρατίας. Καλά θα κάνει προτού συνεχίσει να σκεφτεί. Γιατί με όσα ζητάει από αυτούς στους οποίους τηλεφωνεί δεν φοβούνται απαραίτητα αλλά μάλλον γελάνε. Αν δεν μας πιστεύει, ας ρωτήσει το στενό οικογενειακό του περιβάλλον. Υπάρχουν σοφότεροι και ικανότεροι απ’ αυτόν. Και σίγουρα πιο δημοκράτες.

Πηγή: Κώστας Βαξεβάνης – Documento

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *