Μιλούν για «λαθρομετανάστες», στοχεύουν στους πρόσφυγες

Ιστορία, γεωπολιτική, ανθρώπινα δικαιώματα και άσυλο θυσιάζονται από την κυβέρνηση στον βωμό της νέας ξενοφοβικής πολιτικής για το προσφυγικό/μεταναστευτικό ● Στόχος, να περάσει ένα σκληρό δόγμα αποτροπής και καταστολής, το οποίο θα πλήξει χιλιάδες ανθρώπους με προσφυγικό προφίλ

Σε καθημερινή βάση, και με τη σφραγίδα του πρωθυπουργού την Παρασκευή στη Βουλή, η κυβέρνηση επιμένει να μιλά για ροή περισσότερων μεταναστών παρά προσφύγων στην Ελλάδα, με ομολογημένο στόχο να νομιμοποιήσει μια γενικευμένη πολιτική καταστολής και αποτροπής, που όμως, παρά τις δηλώσεις για σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων, αναμένεται να πλήξει με ιδιαίτερη δριμύτητα μεγάλο μέρος του προσφυγικού πληθυσμού και να παραβιάσει βασικά τους δικαιώματα.

Δεν είναι τυχαίες οι ακραίες και ανιστόρητες δηλώσεις υπουργών και βουλευτών της ακροδεξιάς πτέρυγας του κόμματος, που σπεύδουν να ισχυριστούν στα μέσα ενημέρωσης ότι τάχα πρόσφυγες είναι μόνο οι Σύροι και ότι όλοι οι άλλοι, το 93% σύμφωνα με τον ανυπόστατο αριθμό που χρησιμοποίησαν ο Αδωνις Γεωργιάδης και ο Μάκης Βορίδης, είναι «λαθρομετανάστες», όρος ρατσιστικός τον οποίο επιχειρούν να ξαναεισαγάγουν στον δημόσιο λόγο.

Σε αυτούς περιλαμβάνουν, μάλιστα, όσους προέρχονται από το Αφγανιστάν, επιδεικνύοντας εντυπωσιακή άγνοια για την κατάσταση που επικρατεί σε μια χώρα που συγκαταλέγεται στις πιο επικίνδυνες.

«Το Αφγανιστάν δεν είναι χώρα εμπόλεμη. Κατά συνέπεια δεν είναι πρόσφυγες από το Αφγανιστάν. […] Πρόσφυγες για εμάς θεωρούνται μόνο οι προερχόμενοι από τη Συρία και αυτοί είναι το 7%. Το 93% είναι μη πρόσφυγες, είναι λαθρομετανάστες, έρχονται για οικονομικούς λόγους», δήλωσε στον Real FM ο κύριος Γεωργιάδης. Αυτές οι δηλώσεις είναι απολύτως ενδεικτικές των ξενοφοβικών αντιδράσεων που πυροδοτεί το νέο κυβερνητικό δόγμα και η ευκολία με την οποία χειρίζεται το ζήτημα και τα στοιχεία η κυβέρνηση.

Ατυχώς, το παράδειγμα των Αφγανών το χρησιμοποίησε στη Βουλή και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εγκαινιάζοντας την Παρασκευή την «Ωρα του Πρωθυπουργού» με απάντηση στην ερώτηση του γενικού γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη για το προσφυγικό.

«Το 2015 Σύριοι, οι οποίοι έφευγαν απεγνωσμένοι, εγκαταλείποντας τις εστίες τους για να γλιτώσουν από τον πόλεμο, αντιπροσώπευαν περίπου το 75% των εισερχομένων στη χώρα μας. Προφανώς, ήταν σχεδόν όλοι πρόσφυγες. Είχαν προσφυγικό προφίλ. Σήμερα, όμως, Σύριοι είναι μόλις δύο στους δέκα. Το 50% είναι Αφγανοί και Πακιστανοί. Μετακινούνται οργανωμένα από διακινητές, καθώς επίσης και μετανάστες από την Υποσαχάρια Αφρική, από τη Σομαλία, από το Κονγκό και από άλλες γειτονικές χώρες», σημείωσε ο πρωθυπουργός, μιλώντας για απαραίτητη διάκριση που εξηγεί την πολιτική της κυβέρνησης.

Μάζεψε τα… ασυμμάζευτα

Στη δευτερολογία του βέβαια ο πρωθυπουργός προχώρησε σε επανόρθωση: «Δεν αφορά όλο το Αφγανιστάν. Ομως, υπάρχουν περιοχές του Αφγανιστάν οι οποίες δεν δικαιολογούν την ερμηνεία ότι όσοι προέρχονται από αυτές τις περιοχές, θα πρέπει αυτόματα να απολαμβάνουν καθεστώς προστασίας».

Στην πραγματικότητα επτά στους δέκα Αφγανούς που φτάνουν στη χώρα μας αναγνωρίζονται πρόσφυγες (71,9% είναι το προσφυγικό προφίλ των Αφγανών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Ασύλου). Ακόμη περισσότεροι, σχεδόν εννιά στους δέκα, είναι οι Σομαλοί πρόσφυγες (88,9%), στους οποίους αναφέρθηκε στην πρωτολογία του ο κ. Μητσοτάκης, χωρίς να προχωρήσει σε αυτή την περίπτωση σε επανόρθωση.

Αν συνδυάσει κανείς τα ποσοστά αναγνώρισης προσφύγων ανά εθνικότητα, τα οποία δημοσιεύει στην ιστοσελίδα της η Υπηρεσία Ασύλου, με τον αριθμό των αφίξεων στην Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του 2019 ανά εθνικότητα, στοιχεία που δημοσιεύουν οι ελληνικές αρχές με βάση τις καταγραφές παράτυπης εισόδου στα σύνορα, φαίνεται ότι ο αριθμός αυτών που θα έπαιρναν άσυλο με βάση τα μέχρι τώρα ποσοστά αναγνώρισης είναι ελαφρώς μικρότερος.

Ωστόσο, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν πρόκειται για παγίωση της τάσης τέτοια που να επιτρέπει δραστική αλλαγή πολιτικής, με δεδομένη την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τον αριθμό των Σύρων που παραμένουν στην Τουρκία, ενώ η Υπατη Αρμοστεία σημειώνει ότι η αύξηση των τελευταίων μηνών οφείλεται κυρίως σε αύξηση των Αφγανών και των Σύρων, η μεγάλη πλειονότητα των οποίων είναι βέβαια πρόσφυγες.

Επιπλέον, δεν ζητούν να ενταχθούν όλοι οι μετανάστες στη διαδικασία ασύλου και στις κρατικές δομές φιλοξενίας και υποστήριξης. Στην πραγματικότητα, αν δει κανείς τις αιτήσεις ασύλου που υποβλήθηκαν στην Υπηρεσία Ασύλου τον Αύγουστο με βάση την εθνικότητα, η μεγάλη πλειονότητα, περίπου το 60%, θα αναγνωριζόταν πρόσφυγες με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία.

Αλλά η επιμονή που δείχνει η κυβέρνηση στο δόγμα ότι είναι μεταναστευτική και όχι προσφυγική η ροή, σε συνδυασμό με τις δηλώσεις των ακραίων στελεχών της, προδίδει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να νομιμοποιήσει πολιτικές που θα πλήξουν μεγάλο αριθμό προσφύγων.

Το δόγμα της αποτροπής που εφαρμόζει στο Αιγαίο η κυβέρνηση με αύξηση των περιπολιών και της επιτήρησης στοχεύει βέβαια κατευθείαν στους ανθρώπους που ζητούν να καταφύγουν στη χώρα μας για να προστατευτούν από πόλεμο και διώξεις.

Παρά τις διακηρύξεις για σεβασμό των δικαιωμάτων, αυτοί οι πρόσφυγες θα βρουν κλειστή την είσοδο της Ευρώπης, τις προστατευτικές διατάξεις του διεθνούς δικαίου να μην εφαρμόζονται στην περίπτωσή τους και επιπλέον θα διακινδυνεύσουν τη ζωή τους με τις επικίνδυνες επιχειρήσεις αποτροπής και επαναπροώθησης.

Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται βέβαια χιλιάδες Τούρκοι και Κούρδοι, που αντιμετωπίζουν στην Τουρκία τις εκτεταμένες διώξεις του τουρκικού κράτους, που τα τελευταία χρόνια περιφρονεί με αυξανόμενο αυταρχισμό τις δημοκρατικές εγγυήσεις προκειμένου να πλήξει τους αντιπάλους της κυβέρνησης Ερντογάν.

Συμπεριλαμβάνονται επίσης χιλιάδες πρόσφυγες από τη Συρία και αλλού, που κινδυνεύουν με επαναπροώθηση στη Συρία, σύμφωνα με τις τεκμηριωμένες καταγγελίες της Διεθνούς Αμνηστίας και άλλων οργανώσεων.

Σε μεγάλο αριθμό προσφύγων στοχεύουν και οι πολιτικές καταστολής που περιλαμβάνει, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί άμεσα.

Πρόσφυγες αφορά η γενικευμένη και χωρίς διακρίσεις επαναφορά της κράτησης, που αντίκειται στην αρχή του δικαίου να αποτελεί έσχατο και μη τιμωρητικό μέτρο η διοικητική κράτηση.

Πρόσφυγες αφορά το αμφιλεγόμενο μέτρο να χαρακτηριστούν εκ του νόμου ασφαλείς χώρες καταγωγής και προέλευσης συγκεκριμένες χώρες, μέτρο «γενναίο», όπως το χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, που όμως ενδέχεται να αποβεί ιδιαιτέρως προβληματικό και να επιφέρει σημαντικές καθυστερήσεις της διαδικασίας σε περίπτωση που επιχειρηθεί να προσβληθεί στη Δικαιοσύνη.

Επίδειξη αυταρχισμού

Οπως επίσης αφορά πρόσφυγες το επιδεικτικής σκληρότητας και αυταρχισμού μέτρο να αποπέμπονται με συνοπτικές διαδικασίες από τη διαδικασία ασύλου και να απελαύνονται όσοι τυχόν αρνηθούν να συμμορφωθούν με τις εντολές της κυβέρνησης για τη διαμονή τους, μέτρο που είναι καταφανώς αντίθετο με κάθε έννοια αναλογικότητας και που προδίδει την εργαλειακή αντίληψη που έχει η κυβέρνηση για τη διεθνή προστασία και για τα προβλήματα των κατατρεγμένων.

Κατά τα άλλα, ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να κλείσει το μάτι στην ακροδεξιά του πτέρυγα και να παρασυρθεί στον πειρασμό μιας πολύ επικίνδυνης κινδυνολογίας, ανυπόστατης στη γενίκευσή της, όταν αποκάλυψε τάχα γιατί προχώρησε σε κατάργηση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και τη μεταφορά του στο υπερυπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

«Αναρωτηθήκατε γιατί πήγε η ευθύνη στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Σας λέω, λοιπόν, ότι υπάρχει και ζήτημα εθνικής ασφάλειας. Υπάρχει ζήτημα εθνικής ασφάλειας –δεν θέλω να επεκταθώ περισσότερο, νομίζω ότι το καταλαβαίνετε– όταν ανεξέλεγκτα μπαίνουν εντός των ελληνικών συνόρων αρκετοί εικοσιπεντάχρονοι, μόνοι, νέοι, από δύσκολες περιοχές, οι οποίοι δεν φαίνονται να είναι και πολύ κατατρεγμένοι, με αρκετά χρήματα στη διάθεσή τους», σημείωσε.

Το μάτι έκλεισε ο πρωθυπουργός και στη φιλελεύθερη πτέρυγα του κόμματος. «Μακριά από εμάς οποιαδήποτε ξενοφοβία ή οποιοσδήποτε ρατσισμός. Είμαι υπερήφανος, όταν πηγαίνω σε παρελάσεις και βλέπω μια κοινωνία η οποία μετατρέπεται σιγά σιγά σε πολυπολιτισμική. Δεν αμφισβητείται η εθνική μας ακεραιότητα με αυτόν τον τρόπο», είπε.

Μόνο που λίγο μετά ανέλαβε να δώσει εξηγήσεις γι’ αυτή τη δήλωση του πρωθυπουργού ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον ΑΝΤ1, όπου εμφανίστηκε πολύ λιγότερο βέβαιος.

«Δεν μιλήσαμε ποτέ στο παρελθόν για αλλοίωση πληθυσμού, όταν είχαμε μετακινήσεις, είτε μετά την πτώση του ανατολικού μπλοκ, όπου είχαμε κάποιες μαζικές εισροές στην Ελλάδα. Ποτέ δεν μιλήσαμε για αυτό το πράγμα. Εδώ μιλάμε για άλλου τύπου, όμως, ροές μεταναστευτικές, ιδίως από χώρες με άλλη θρησκεία, με άλλο πολιτισμό, με άλλα –ας το πούμε έτσι– στοιχεία που φέρνουν μαζί τους, τα οποία πρέπει κανείς να τα εξετάσει», σημείωσε.

Πηγή: Δημήτρης Αγγελίδης – “Εφημερίδα των Συντακτών”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *