Δημ. Τσοβόλας: Όταν στον τόπο του εγκλήματος επιστρέφει το… θύμα!

Δεν ξέρουμε ποιος είχε την ιδέα να αναλάβει τη νομική υπεράσπιση του  Παπαγγελόπουλου ο Δημ. Τσοβόλας. Πάντως αυτό δεν πρέπει να άρεσε στη ΝΔ και ιδιαιτέρως στο Μησοτακέικο- αν σκοπεύουν να στείλουν τον πρώην υπουργό του Τσίπρα στο Ειδικό Δικαστήριο.

Με δικηγόρο του παραπεμπόμενου ένα θύμα του διαβόητου «Βρόμικου 89», που οδήγησε σε Ειδικό Δικαστήριο, αναδεύουν οι μνήμες που ήθελε με κάθε τρόπο να αποφύγει ο Κυριάκος Μητσοτάκης: ένα  θύμα του πατέρα του να υπερασπίζεται ένα δικό του θύμα.

Οι συνειρμοί και οι συμβολισμοί μπορεί να μην του στέλνουν τις νύχτες τις  Ερινύες -πού τέτοιο πράγμα. Αλλά σίγουρα οι αγορεύσεις του Τσοβόλα θα στρατολογούν τις μνήμες μυριάδων δημοκρατικών πολιτών εναντίον του μήλου που έπεσε κάτω από τη μηλιά.

Ο Δημ. Τσοβόλας υπήρξε ο δημοφιλέστερος υπουργός Οικονομικών όλων των εποχών. Οι προπαγανδιστές της Δεξιάς οργάνωσαν ειδική καμπάνια για να φορτίσουν αρνητικά το όνομά του. Αξιοποίησαν μια φράση που ο Ανδρέας Παπανδρεουείχε ακούσει το 1989 στην περιοδεία του στην Κοζάνη και μετέφερε στην προεκλογική συγκέντρωσή του στο Περιστέρι: «Τσοβόλα, δώστα όλα».

Αλλά αντί να τον εξαφανίσουν προέκυψε μάλλον το αντίθετο αποτέλεσμα. Παρότι έχουν περάσει 15 χρόνια από τότε που ο Τσοβόλας εγκατέλειψε την ενεργό πολιτική, το όνομά του συνδέεται με ένα ορόσημο: την κορύφωση των αντιδεξιών αγώνων της παράταξης και τις διώξεις όσων τους τιμούσαν.

Ο Τσοβόλας ήταν ένα πρώιμο είδος Τσίπρα πριν τον Τσίπρα.  Όπως ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ δεν δελεάσθηκε από τη «γάτα Ιμαλαΐων» και αρνήθηκε τη στήριξη της διαπλοκής που του προσφέρθηκε. Το ίδιο έκανε και ο Τσοβόλας στο υπουργείο Οικονομικών, αρνούμενος να ευνοήσει ισχυρούς της εποχής και να χτίσει καριέρα με τις πλάτες τους.

Όπως και με τον Τσίπρα -αλλά και τον Καραμανλή νωρίτερα-τον στοχοποίησαν.  Τελικά τον έστειλαν στο  Ειδικό Δικαστήριο για υπόθεση που μάλλον έπρεπε να τον βραβεύσουν.

Η σύνθεση με επικεφαλής τον περιβόητο -για τις σχέσεις του με την οικογένεια Μητσοτάκη, σαν κάτι άλλοι σήμερα- Βασ. Κόκκινο απελπισμένη που της ξέφευγε ο Παπανδρέου, ξέσπασε στον Τσοβόλα: 2,5 χρόνια με αναστολή και τριετής στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων.

Ήταν φανερό ότι το πρώτο επιβλήθηκε για να δικαιολογηθεί το δεύτερο και να μείνει εκτός Βουλής-στην οποία μπήκε ως θριαμβευτής στη Β’ Αθήνας το 1990. Αλλά οι μοίρα της πολιτικής αντί να απομονώσει τον Τσοβόλα, τον έκανε το 1992 πρόδρομο της επιστροφής του ΠΑΣΟΚ, με το αποτέλεσμα των επαναληπτικών εκλογών στη Β’ Αθήνας για να καλυφθεί η θέση του μετά την έκπτωσή του.

Ύστερα από τις ήττες του 1989-90 για το ΠΑΣΟΚ, ήλθε η πρώτη νίκη. Στην  κάλπη από όπου βγήκε βουλευτής ο  Γ. Μαγκάκης, είχε μπει πριν ο φόρος τιμής των Πασόκων στον Τσοβόλα.

Ο πρώτος που στεναχωρήθηκε για την αλλαγή κλίματος ήταν ο Κ. Σημίτης, καθώς χάλασαν τα σχέδια εξόντωσης του Α. Παπανδρέου στα οποία μετείχε.

Το ΠΑΣΟΚ πράγματι επανήλθε  το 1993 , αλλά οι σχέσεις του Τσοβόλα με τον αδύναμο πλέον Παπανδρέου ράγισαν. Δεν μπήκε στην κυβέρνησή του -παρότι ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ του όφειλε.

Όχι μόνο για τη στάση του στο Ειδικό Δικαστήριο. Κυρίως για την έμπρακτη  προσωπική συμπαράσταση όταν οι μεγαλοπασόκοι τον είχαν εγκαταλείψει στη μοναξιά της Εκάλης. Ή όταν πήγαν να τον εξοντώσουν με τη συνωμοσία του «Πεντελικού»– στην αποτροπή της  οποίας πρωταγωνίστησαν ο  Τσοβόλας και ο Λιβάνης, μέχρι να μεταστραφεί ο Γεννηματάς.

Το 1995, σε μια συνεδρίαση της Κεντρική Επιτροπής σε ένα ξενοδοχείο κάτω από την Ακρόπολη, ο Τσοβόλας αποχώρησε  εξοργισμένος. Με την αίσθηση ότι ο Παπανδρέου τον εξίσωσε με την ομάδα των επίδοξων ανατροπέων του -που δημιούργησαν επεισόδια στη συνεδρίαση με πρωταγωνιστές τη Βάσω και τον Σημίτη.

«Δημήτρη, δεν εννοούσα εσένα» του τηλεφώνησε ο Ανδρέας Παπανδρέου, παρότι στο περιβάλλον του του έλεγαν «άστον να φύγει, σε λέει Θάτσερ». Αλλά το σκοινί είχε κοπεί.

Ο Τσοβόλας ίδρυσε το ΔΗΚΚΙ και το 1996 μπήκε στη Βουλή και στην Ευρωβουλή. Αλλά το 2000, με τον Σημίτη στο απόγειο του, η μάχη  ήταν άνιση και την έχασε. Όταν δεν ανέκαμψε το 2004 κατέβασε αθόρυβα τα ρολά και επέστρεψε την κρατική επιδότηση. Από τότε διακρίνεται στα ποινικά ακροατήρια και σε μεγάλες δίκες -συχνά με πολιτικό ενδιαφέρον.

Έκτοτε αν εξαιρεθούν οι σπάνιες εμφανίσεις του σε μικρά τηλεοπτικά  κανάλια- τα μεγάλα δεν τον κάλεσαν, ούτε θα πήγαινε- σπάνια  απασχολούσε την πολιτική επικαιρότητα. Ωστόσο  δεν του έλειπαν οι προτάσεις από το Γ. Παπανδρέου μέχρι τον Αλέξη Τσίπρα να επιστρέψει στην πολιτική.

Επιστρέφει τώρα ως υπερασπιστής ενός πρώην υπουργού με τον οποίο δεν έχουν πολλά κοινά. Αλλά τους ενώνει αυτή καθ’ εαυτή η επιμονή της Δεξιάς με έναν Μητσοτάκη επικεφαλής, να λύνει τις πολιτικές  διαφορές με τους αντιπάλους τους με την ισχύ της αριθμητικής πλειοψηφίας της και χτυπήματα κάτω από τη μέση.

Αν φτάσει ο Παπαγγελόπουλος στο Ειδικό Δικαστήριο, δεν ξέρουμε ποιοι βουλευτές θα επιλεγούν από τη ΝΔ- και το αξιοθρήνητο Κινάλ της Φώφης- ως κατήγοροι. Αλλά  θα καλοπεράσουν με τον Τσοβόλα απέναντι.

Όπως καλοπέρασε το βράδυ της Τρίτης η Κ.Ο. της ΝΔ με τον παραπεμφθέντα πρώην εισαγγελέα που ανέβηκε στο βήμα έχοντας ήδη στο τσεπάκι του τις νομικές οδηγίες του μπαρουτοκαπνισμένου δικηγόρου του.

Πηγή: Γ. Λιακόπουλος – “Ανοιχτό Παράθυρο”

Μία απάντηση στο “Δημ. Τσοβόλας: Όταν στον τόπο του εγκλήματος επιστρέφει το… θύμα!”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *