Ο Πόντιος Πιλάτος και οι καρπαζοεισπράκτορες

«Μαχαιριά στην πλάτη» χαρακτήρισαν οι Κούρδοι της Συρίας την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου την περασμένη Κυριακή, ότι τα αμερικάνικα στρατεύματα (γύρω στους 1.000 στρατιώτες) θα αποχωρήσουν από τα τουρκοσυριακά σύνορα. 

«Παρά τις προσπάθειές μας να αποφύγουμε τη σύγκρουση, τη δέσμευσή μας στη συμφωνία για το μηχανισμό ασφαλείας και τα απαραίτητα βήματα από την πλευρά μας, οι αμερικάνικες δυνάμεις δεν εκπλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους και αποχώρησαν από τις συνοριακές περιοχές με την Τουρκία. Απρόκλητη επίθεση από την Τουρκία κατά των περιοχών μας θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στον πόλεμό μας κατά του ISIS και τη σταθερότητα και ειρήνη που έχουμε δημιουργήσει στην περιοχή τα τελευταία χρόνια. Ως Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπίσουμε την γη μας, με οποιοδήποτε κόστος. Καλούμε τον κουρδικό, αραβικό, ασυριακό και συριακό λαό να δυναμώσουν την ενότητά τους και να σταθούν δίπλα στις SDF υπερασπιζόμενοι τη γη τους». Αυτά ανέφερε το  λακωνικό Δελτίο Τύπου της  Γενικής Διοίκησης Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, τηςνπερασμένηςΔευτέρα.

Ο Τραμπ με διαδοχικές αναρτήσεις στο Τwitter,υπεραμύνθηκε της απόφασής του να πάρει το λιγοστό στρατό του από τα βόρεια σύνορα της Συρίας, λέγοντας ότι οι Κούρδοι πολέμησαν στο πλευρό των ΗΠΑ, όμως πήραν πολλά λεφτά και εξοπλισμό για να το κάνουν αυτό. Αλλωστε, πολεμάνε την Τουρκία για δεκαετίες, πράγμα που οι ΗΠΑ προσπάθησαν να σταματήσουν για τρία χρόνια, αλλά τώρα ήρθε η ώρα να αποσυρθούν από αυτούς τους ατέρμονες και γελοίους πολέμους!

Ο Ερντογάν, ο οποίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τραμπ, επανέλαβε την πρόθεσή του να «καθαρίσει» την περιοχή από τους «τρομοκράτες» και διεμήνυσε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι ο στρατός του είναι έτοιμος να εξαπολύσει επίθεση οποιαδήποτε στιγμή κατά των «τρομοκρατών» που εξακολουθούν να απειλούν την Τουρκία, όπως έχει κάνει δυο φορές στο παρελθόν (το 2016 και το 2018). Λίγες ώρες αργότερα, η Τουρκία εξαπέλυε μία ακόμα επίθεση κατά των Κούρδων της Συρίας, αφού ο Λευκός Οίκος ως Πόντιος Πιλάτος δήλωσε ότι οι αμερικάνικες δυνάμεις δε θα εμπλακούν στις τουρκικές επιχειρήσεις και θα απομακρυνθούν από αυτή την περιοχή. Πρόκειται για την περιοχή που η Τουρκία και οι ΗΠΑ συμφώνησαν, μετά από οκτώ χρόνια πολέμου, ότι θα αποτελέσει μία «ουδέτερη ζώνη» 30 χιλιομέτρων κατά μήκος των 480 χιλιομέτρων των τουρκοσυριακών συνόρων, στην οποία η Τουρκία θέλει να εγκαταστήσει μέχρι και δύο εκατομμύρια σύριους πρόσφυγες, αφού φυσικά διώξει τους μαχητές των YPG (ένοπλο σκέλος των Κούρδων της Συρίας, που η Τουρκία κατηγορεί ως «τρομοκράτες» που έχουν σχέση με το PKK).

Προκειμένου να αντισταθμίσει τις κουρδικές αντιδράσεις για την απόφασή του, ο Τραμπ… έτριξε τα δόντια και στην Τουρκία, λέγοντας ότι αν το παρατραβήξει μπορεί να… τσακίσει την οικονομία της, όπως έκανε και στο παρελθόν! Ταυτόχρονα, όμως, επισημοποίησε ότι ο Ερντογάν θα επισκεφτεί την Ουάσινγκτον ως καλλεσμένος του στις 13 Νοέμβρη. Ενώ με άλλες αναρτήσεις στο Twitter εξήρε το ρόλο της Τουρκίας ως μεγάλου εμπορικού εταίρου των ΗΠΑ και πιστού συμμάχου στο ΝΑΤΟ.

Το σίγουρο είναι ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να ισορροπήσουν μεταξύ δυο συμμάχων τους, όμως το βάρος σίγουρα γέρνει προς την Τουρκία που αποτελεί μέλος του ΝΑΤΟ και σταθερό τους σύμμαχο όλα αυτά τα χρόνια (παρά τις όποιες αντιθέσεις τους, που είναι στο πλαίσιο της σχέσης εξουσιαστή με εξαρτημένο) και όχι προς τους Κούρδους που παραμένουν οι καρπαζοεισπράκτορες της ιστορίας. Το παιχνίδι είναι σίγουρα ευρύτερο και το παρασκήνιο της αμερικανοτουρκικής συμφωνίας παραμένει προς το παρόν κρυφό. Το βέβαιο είναι ότι στην εξίσωση που αφορά την περιοχή δεν εμπλέκονται μόνο οι ΗΠΑ, η Τουρκία και οι Κούρδοι της Συρίας. Εμπλέκονται η Ρωσία, το Ιράν και το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Ασαντ στη Συρία.

Από την άλλη, τα όρια της τουρκικής επιθετικότητας είναι εκ των πραγμάτων περιορισμένα. Αυτό δε σημαίνει ότι δε θα χυθεί αίμα (όπως έγινε πέρσι στο Αφρίν), αλλά ότι οι Κούρδοι δεν είναι εύκολος στόχος, αφού έχουν αποκτήσει εμπειρία από τις μάχες με το ISIS όλα αυτά τα χρόνια, πράγμα που αποδείχτηκε και στο Αφρίν πέρσι. Το Αφρίν το κατέλαβαν μετά από δύο μήνες σκληρών συγκρούσεων. Αν η Τουρκία επαναλάβει τις σφαγές που έκανε στο Αφρίν σε πιο εκτεταμμένη κλίμακα, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Το κουρδικό αντάρτικο κρατά δεκαετίες και δε θα αφανιστεί τόσο εύκολα όσο θέλει ο… σουλτάνος Ερντογάν.

Πηγή: “ΚΟΝΤΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *