Αντιμετωπίζοντας τον πόλεμο στη βόρεια Συρία, μια δήλωση από το Make Rojava Green Again

Πολεμικά αεροπλάνα πάνω από τα κεφάλια μας και για πρώτη φορά από την έναρξη της επανάστασης ακούμε τις βόμβες που πέφτουν στην πόλη του Derik. Από τηλεφωνική επικοινωνία με φίλους μαθαίνουμε ότι και σε άλλες πόλεις η κατάσταση είναι η ίδια. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, το τουρκικό κράτος απειλεί την οικοσοσιαλιστική επανάσταση που συμβαίνει στη Ροζάβα και σήμερα οι απειλές τους έγιναν πραγματικότητα. Δεν είναι έκπληξη, περιμέναμε αυτήν την ημέρα εδώ και μήνες. Είμαστε έτοιμοι και θα υπερασπιστούμε αυτήν την επανάσταση.

Ο πόλεμος έχει πολλές πλευρές, όχι μόνο τη στρατιωτική. Μπορούμε να μιλήσουμε για τον οικολογικό πόλεμο που πραγματοποιεί το τουρκικό κράτος εδώ και αρκετά χρόνια, καίγοντας δάση, εκτρέποντας ποτάμια και ρυπαίνοντας εδάφη. Προσπαθούσαν να κάνουν τη ζωή αδύνατη για αυτή την επανάσταση, αλλά απέτυχαν και σήμερα η Ροζάβα ανθίζει και αντιστέκεται όπως δεν την είχαν δει ποτέ πριν. Έτσι αποφάσισαν να συνεχίσουν τον πόλεμο με πιο άμεσο τρόπο. Ο πόλεμος που ξεκινά σήμερα είναι η συνέχιση αυτού που ο τουρκικός φασισμός ξεκίνησε εδώ και πολύ καιρό. Επιδιώκουν να ελέγξουν και να κυριαρχήσουν στην κοινωνία και στη φύση και θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να καταστρέψουν αυτά που δεν μπορούν να κυριαρχήσουν. Θα επιτεθούν στον πληθυσμό και θα επιτεθούν στη φύση που φιλοξενεί αυτόν τον πληθυσμό. Τώρα επιτίθενται με πολεμικά αεροσκάφη, drones, τεθωρακισμένα και με το οπλοστάσιο ενός στρατού του ΝΑΤΟ. Αυτό μας θυμίζει ότι η βιομηχανία του πολέμου είναι ένα σαφές παράδειγμα του πόσο άρρωστο είναι το σύστημα στο οποίο ζούμε, ικανό να μεταφέρει τεράστιους πόρους για να παράγει και να διανείμει αυτές τις μηχανές θανάτου, ικανές να δημιουργήσουν μια τεράστια αγορά από τη βούληση για δολοφονία.

Η επανάσταση της Ροζάβα ξεκίνησε περίπου πριν από 7 χρόνια και παρά τις δυσκολίες και τις αντιφάσεις, παρά τον φυσικό πόλεμο και τον πόλεμο των μέσων ενημέρωσης, ο λαός της Ροζάβα (μαζί με την Αυτόνομη Διοίκηση της Βορειοανατολικής Συρίας) συνεχίζει να γράφει ιστορία. Μια ιστορία δημοκρατίας, απελευθέρωσης των γυναικών και κοινωνικής οικολογίας. Μια ιστορία της επανάστασης και του διεθνισμού. Μια ιστορία εναλλακτικών λύσεων έναντι της τρέχουσας καπιταλιστικής νοοτροπίας και του εθνικού – κρατικού συστήματος. Προκειμένου να οικοδομήσουμε αυτές τις εναλλακτικές λύσεις, διερευνάμε επαναστατικούς τρόπους ανάπτυξης ως κοινωνία. Έργα εκπαίδευσης και υγείας εκτελούνται και είναι ανοικτά σε όλους. Έργα συνεταιρισμών και κοινής οικονομίας που βασίζονται στη γεωργία και την κτηνοτροφία αναπτύσσονται, στα οποία οι άνθρωποι μπορούν να δουλέψουν το έδαφός τους συλλογικά και με βιώσιμο τρόπο. Εκατοντάδες έργα αναδάσωσης, με οπωροφόρα δέντρα και ελαιόδεντρα, θα βοηθήσουν στο μέλλον να αντισταθμίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και της απερήμωσης που προελαύνει ανελέητα.

Ο σημαντικότερος αγώνας σε αυτήν την επανάσταση είναι αυτός ενάντια στη πατριαρχία και την απελευθέρωση των γυναικών, αμφισβητώντας την παλαιότερη καταπίεση από την οποία η ανθρωπότητα υποφέρει και στην οποία βασίζονται όλοι οι άλλοι. Αλλά η πατριαρχική νοοτροπία δεν αφορά μόνο την κυριαρχία των ανδρών πάνω στις γυναίκες ή των ανδρών έναντι των άλλων ανδρών, αλλά και την κυριαρχία και εκμετάλλευση των ανθρώπων πάνω στη φύση.

Αυτή η επανάσταση είναι μια μακρά και βαθιά διαδικασία, η οποία πραγματικά φτάνει στις ρίζες των προβλημάτων, που βρίσκονται στο πίσω μέρος του μυαλού μας. Η Rojava μας διδάσκει ότι, για να αλλάξουμε τον κόσμο, πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που βλέπουμε τη φύση και την κοινωνία. Οι «αλλαγές» που επιδιώκουν να διαιωνίσουν τον καπιταλισμό με ένα «λιγότερο επικίνδυνο πρόσωπο», να τον ντύσουν με μια νέα μάσκα αυτή του «πράσινου καπιταλισμού», θα παραμείνουν πάντοτε σε ένα επιφανειακό επίπεδο και το μόνο που θα κάνουν είναι να διαιωνίσουν περαιτέρω αυτό το σύστημα της κυριαρχίας και της εκμετάλλευσης.

Ο πόλεμος σκοτώνει ανθρώπους και καταστρέφει τη φύση, αλλά ο πόλεμος θα αντιμετωπίσει και την αντίσταση. Η αντίσταση μπορεί να δημιουργήσει όμορφα πράγματα, όπως κοινότητα, οργάνωση, αμοιβαία βοήθεια και αλληλεγγύη. Αυτές οι αξίες είναι η βάση μιας επαναστατικής κοινωνίας, μιας πολιτικής και ηθικής κοινωνίας ικανής να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Και ούτε καν 1000 βόμβες μπορούν να καταστρέψουν μια επαναστατική κοινωνία έτοιμη να αμυνθεί.

Από την τοπική επιτροπή της Ροζάβα, του project Να ξανακάνουμε πράσινη τη Ροζάβα, καλούμε σε αλληλεγγύη, ενεργό αντίσταση και υποστήριξη από τον κόσμο. Γνωρίζουμε ότι τα ριζοσπαστικά οικολογικά κινήματα ήδη αγωνίζονται και στέλνουμε χαιρετισμούς και αλληλεγγύη σε εκείνους που αντιστέκονται. Βλέπουμε πολλές δράσεις υποκινούμενες από την ίδια βούληση, τα ίδια όνειρα, που έφεραν και εμάς στη Ροζάβα για να ξεκινήσουμε εδώ τα κοινωνικο-οικολογικά μας έργα. Γι ‘αυτό, καλούμε να συνεχιστεί και να αυξηθεί η αντίσταση σε κάθε μορφής αγώνα, επειδή στο τέλος όλοι οι αγώνες γίνονται ένας.

Ο αγώνας μας είναι αγώνας ενάντια στην καταπίεση και την εκμετάλλευση, αγώνας ενάντια στον καπιταλισμό, ενάντια στα εθνικά κράτη και κατά της πατριαρχίας. Τώρα περισσότερο από ποτέ, θα συνεχίσουμε τον αγώνα για μια ελεύθερη και πράσινη Ροζάβα. Πρέπει να υπερασπιστούμε τη γη γιατί αλλιώς δεν θα υπάρξει τόπος  για την επανάσταση.

Πηγή: Make Rojava Green Again – Να Ξανακάνουμε Πράσινη τη Ροζάβα

μτφρσ: Πρωτοβουλία για τη Διεθνιστική Αλληλεγγύη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *