Στο εδώλιο η δασκάλα που υπερασπίστηκε την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων στη Σάμο

Μία εκπαιδευτικός στη Σάμο θα βρεθεί στο εδώλιο τη Δευτέρα μετά από άσκηση δίωξης εις βάρος της από τον Σύλλογο Γονέων του σχολείου οι οποίοι της ζητούν 50.000 ευρώ, επειδή υποστηρίζουν ότι τους χαρακτήρισε ρατσιστές. Πρόκειται για τον ίδιο σύλλογο που καλούσε σε αποχή τους μαθητές όταν το σχολείο υποδεχόταν προσφυγόπουλα. Κάλεσμα της ΕΛΜΕ Σάμου για τρίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια ως ένδειξη αλληλεγγύης στη συνάδελφο τους.

Visit of the Deputy Minister of Migration Policy Yannis Mouzalas and the High Commissioner for Refugees Filippo Grandi in the refugee accommodation center in Lagadikia, Thessaloniki, August 25, 2016. / Επίσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα και του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Filippo Grandi στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στα Λαγκαδίκια, Θεσσαλονίκης, 25 Αυγούστου 2016.

Με ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ Σάμου καλεί σε στάση εργασίας την Δευτέρα 21 Οκτωβρίου και εκφράζει συμπαράσταση στη δασκάλα που διώκεται μετά από μήνυση του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του σχολείου.

«Τη Δευτέρα 21/10/2019 δικάζεται μια συνάδελφός μας της Α΄βάθμιας εκπαίδευσης. Το αδίκημά της ήταν ότι πίστευε ότι όλα τα παιδιά του κόσμου έχουν θέση στο σχολειό, άσχετα από το χρώμα της επιδερμίδας τους, τη θρησκεία τους, την οικονομική κατάσταση των γονιών τους. Πίστευε ότι τα παιδιά δεν πρέπει να υψώνουν τείχη ανάμεσά τους κι ότι μπορούν όλα μαζί να φτιάξουν ένα καλύτερο κόσμο» αναφέρουν, μεταξύ άλλων, οι εκπαιδευτικοί της ΕΛΜΕ Σάμου.

Σύμφωνα με όσα είχε καταγγείλει λίγους μήνες πριν η εκπαιδευτικός μιλώντας στην ΕΡΤ, στο σχολείο στο οποίο εργάζεται ως εκπαιδευτικός παράλληλης στήριξης στο Βαθύ της Σάμου, έχει εγκαθιδρυθεί ένα ιδιότυπο καθεστώς που επιβάλλει να μην έρχονται σε καμία επαφή τα παιδιά με τα προσφυγόπουλα.

Συγκεκριμένα η εκπαιδευτικός ανέφερε: «Εγκαθιδρύθηκε ένας διαχωρισμός στο σχολείο μας, ώστε να μην συναντώνται ποτέ οι μαθητές του σχολείου με τα προσφυγόπουλα. Αυτό σημαίνει: Ξεχωριστό προαύλιο, ξεχωριστές τουαλέτες, ξεχωριστά θρανία, κλειδωμένη η πόρτα ακόμα και για το δάσκαλο της ΔΥΕΠ που δεν μπορούσε καν να πάει στην τουαλέτα των δασκάλων γιατί κλειδωνόταν η πόρτα. Υπήρχαν δύο ξεχωριστά σχολεία μέσα σε ένα σχολείο. Είναι πρωτοφανές αυτό για κάθε χώρα που θέλει να θεωρείται στοιχειωδώς πολιτισμένη. Αυτό έχει και μελλοντικές προεκτάσεις, διαμορφώνει συνειδήσεις στα παιδιά ότι δηλαδή «δεν πρέπει να ερχόμαστε σε επαφή με το διαφορετικό». «Φυσικά και δεν είναι η οδηγία του Υπουργείου αυτή αλλά υπάρχει μια μεθόδευση να εγκαθιδρυθεί το καθεστώς αυτό» εξήγησε η εκπαιδευτικός απαντώντας σε σχετική ερώτηση των δημοσιογράφων.

Η εκπαιδευτικός παράλληλης στήριξης στο Βαθύ της Σάμου, μιλώντας στην ΕΡΤ, αναφέρθηκε στην αγωγή του συλλόγου γονέων εναντίον της και στην αποχή από τα μαθήματα για να μην λειτουργήσει η ΔΥΕΠ (τάξη για προσφυγόπουλα) στο σχολείο των σχολείων της Σάμου που είχε διάρκεια 3 εβδομάδων και διεκόπη με παρέμβαση εισαγγελέα. «Ήταν προς το τέλος του Φεβρουαρίου όταν μας φώναξαν εμένα και την δασκάλα της τάξης στο γραφείο του διευθυντή, (αναγκαστήκαμε να διακόψουμε το μάθημα μας) όπου μας περίμενε ομάδα γονέων οι οποίοι μας απευθύνθηκαν με έναν τρόπο πολύ επιθετικό σε όλα τα επίπεδα επειδή την προηγούμενη μέρα ήρθαν τα παιδάκια τους στο σχολείο και εξέφρασαν ανησυχίες και φόβους ότι θα αρρωστήσουν επειδή θα ξεκινούσε η ΔΥΕΠ στο σχολείο μας. Η ΔΥΕΠ είναι τάξη με προσφυγόπουλα τα οποία έρχονται στην απογευματινή βάρδια δηλαδή 2 – 6, όχι την ώρα λειτουργίας του σχολείου. Τα παιδάκια εξέφρασαν φόβους ότι θα αρρωστήσουν επειδή θα ακουμπούσαν στα ίδια θρανία. Προσπαθήσαμε να καθησυχάσουμε τις ανησυχίες των παιδιών μιλώντας τους για αγάπη, ανθρωπιά και το ίσο δικαίωμα στην εκπαίδευση που θα είχαν όλα τα παιδιά του κόσμου και όλα αυτά που σύμφωνα με τους νόμους του κράτους και τις διεθνείς συνθήκες έχουμε υποχρέωση ως παιδαγωγοί να μεταλαμπαδεύουμε στα παιδιά».

Όπως εξήγησε, αυτό είχε ως αποτέλεσμα δύο μέρες πριν την λήξη του διδακτικού έτους να έρθει μια αγωγή σε εκείνη από τον σύλλογο γονέων οι οποίοι την κατηγορούν γιατί ισχυρίζονται ότι τους απεύθυνε ένα ερώτημα που θεωρούν ότι είναι προσβλητικό για εκείνους. «Θεωρούν ότι τους απηύθυνα έναν ισχυρισμό ότι είναι ρατσιστές. Το οποίο αρνούμαι κατηγορηματικά. Αντιμετωπίζω μια αγωγή που μου ζητούν 50.000 ευρώ», είχε πει χαρακτηριστικά η εκπαιδευτικός.

Αναλυτικά, ολόκληρη η ανακοίνωση-κάλεσμα της ΕΛΜΕ Σάμου:

Τη Δευτέρα 21/10/2019 δικάζεται μια συνάδελφός μας της Α΄βάθμιας εκπαίδευσης. Το αδίκημά της ήταν ότι πίστευε ότι όλα τα παιδιά του κόσμου έχουν θέση στο σχολειό, άσχετα από το χρώμα της επιδερμίδας τους, τη θρησκεία τους, την οικονομική κατάσταση των γονιών τους. Πίστευε ότι τα παιδιά δεν πρέπει να υψώνουν τείχη ανάμεσά τους κι ότι μπορούν όλα μαζί να φτιάξουν ένα καλύτερο κόσμο. Πίστευε ότι ένα παιδί μπορεί να βοηθήσει ένα άλλο αγκαλιάζοντάς το και να το κάνει να ξεχάσει έστω και για λίγο την πείνα, τις κακουχίες, τις βόμβες του πολέμου, το θάνατο. Πίστευε τέλος ότι όλα αυτά είναι το πρώτο και το πιο σπουδαίο μάθημα που πρέπει να κάνει κάθε σχολειό, κάθε Δάσκαλος. Κι αυτό έκανε, μίλησε στην τάξη της για τα «άλλα παιδιά» που επρόκειτο να έρθουν στο σχολείο τους και κάλεσε τα παιδιά της να τα αγκαλιάσουν.

Κι αυτό το αδίκημα έθιξε την τιμή και την υπόληψη κάποιων γονιών και για να τους αποκαταστήσει πρέπει η Δασκάλα να πληρώσει 50.000 ευρώ. Κάποιους γονείς που δεν έστελναν για βδομάδες πέρυσι τα παιδιά τους στο σχολειό για να μη μολυνθούν από τα «άλλα παιδιά». Γιατί αυτά ζούσαν σε άθλιες συνθήκες στη βροχή, στο κρύο και στα μικρόβια. Τι κι αν οι υπεύθυνοι διαβεβαίωναν ότι δεν υπάρχει υγειονομικός κίνδυνος, υπήρχαν γονείς με διαφορετική θρησκεία, διαφορετικό χρώμα στο δέρμα, υπήρχε ο φόβος του «άλλου».

Σήμερα λοιπόν που 6.000 περίπου πρόσφυγες παραμένουν εγκλωβισμένοι στο νησί μας, ζουν σε άθλιες συνθήκες, που όσο περνά ο καιρός γίνονται χειρότερες βρισκόμαστε όλοι αντιμέτωποι με το ερώτημα: τι θα γίνουν αυτά τα παιδιά και οι οικογένειές τους; Δεν ξεχνάμε ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι θύματα οικονομικής εκμετάλλευσης και ιμπεριαλιστικών πολέμων. Δεν ξεχνάμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση τους κρατά περιορισμένους στα νησιά ώστε να ελέγχονται καλύτερα για να μην περάσουν τα σύνορά της. Δεν ξεχνάμε ότι όλες οι κυβερνήσεις τους αναγκάζουν να ζουν σε συνθήκες γκέτο, χωρίς να φροντίζουν για τα στοιχειώδη δικαιώματά τους. Και τέτοιες συνθήκες εύκολα μπορούν να οδηγήσουν σε γεγονότα σαν κι αυτά που ζήσαμε τις τελευταίες μέρες, όπου το αδιέξοδο και η απόγνωση παίρνουν το πάνω χέρι από τη λογική. Δεν ξεχνάμε ότι οι υπηρεσίες υγείας, αποδυναμωμένες από την υποχρηματοδότηση των κυβερνήσεων, που μόνο χάρη στην υπερπροσπάθεια των εργαζομένων μπορούν και λειτουργούν, επιβαρύνονται περισσότερο και στις πλάτες του προσωπικού πέφτουν μεγαλύτερα βάρη. Νομίζουμε ότι μόνη λύση είναι η χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων στους ανθρώπους αυτούς ώστε όσοι θέλουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό να μπορούν να το κάνουν κι όσοι θέλουν να μπορούν να μείνουν στην Ελλάδα, αναζητώντας εργασία κι έχοντας όλα τα δικαιώματα που δικαιούται κάθε άνθρωπος.

Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να αφήνουμε το φόβο για τη διαφορετικότητα ή το φυλετικό μίσος να επικρατούν. Δεν πρέπει οι λίγες ξενοφοβικές φωνές να σκεπάζουν τη συνολική στάση των Σαμιωτών, που έχουν σταθεί δίπλα σ’ αυτούς τους ανθρώπους και τους έχουν στηρίξει. Για το λόγο αυτό συμπαραστεκόμαστε στη συνάδελφό μας. Γιατί έδωσε ένα μάθημα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς. Γιατί θεώρησε ότι ο ρόλος της δεν είναι μόνο η διδασκαλία γραμματικών κανόνων κι αριθμητικών πράξεων αλλά η διαμόρφωση ώριμων δημοκρατικών πολιτών. Και μαζί μ’ αυτήν εκτιμούμε ότι διώκεται κάθε εκπαιδευτικός.

Να αποσυρθούν τώρα οι κατηγορίες από τη συνάδελφο.
Η παιδαγωγική ελευθερία δεν ποινικοποιείται.
Όχι στο διαχωρισμό των ανθρώπων με βάση τη φυλή, τη θρησκεία και το χρώμα.
ΕΛΜΕ Σάμου

ΕΛΜΕ ΣΑΜΟΥ

Η ΕΛΜΕ ΣΑΜΟΥ σας καλεί την Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2019, στην τρίωρη στάση εργασίας από τις 11:00 έως τη λήξη του ωραρίου που έχει προκηρυχτεί από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. στη συνεδρίαση της 17ης Οκτωβρίου 2019, ύστερα από αίτημα του Νομαρχιακού Τμήματος Σάμου, προκειμένου να συμμετέχουμε στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11:30 στα Δικαστήρια Σάμου.
Την ημέρα εκείνη εκδικάζεται η υπόθεση της συναδέλφου αναπληρώτριας δασκάλας που διώκεται από Σύλλογο Γονέων Δημοτικού Σχολείου για τη στάση της υπέρ της εκπαίδευσης των παιδιών των προσφύγων.

Πηγή: thepressproject.gr

Μία απάντηση στο “Στο εδώλιο η δασκάλα που υπερασπίστηκε την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων στη Σάμο”

  1. Εκπαιδευτικοί σαν τη δασκάλα της Σάμου που είπε έμπρακτα το μεγάλο ΌΧΙ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΌ,ΣΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΦΑΓΙΑ,τιμούν τον ρόλο του εκπαιδευτικού και την αξία του Ανθρώπου. Έχουν τον ολόψυχα θαυμασμό και τη συμπαράσταση κάθε δημοκράτη,κάθε τίμιου εργαζόμενου ανθρώπου αυτής της χώρας. Ντροπή κι ανάθεμα στις μαύρες εκείνες φιγούρες της απανθρωπιάς που τόλμησαν να σύρουν τη δασκάλα στα δικαστήρια. Εγκληματούν σε βάρος των ίδιων των παιδιών τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *