Οταν οι πολίτες καταπίνουν αμάσητα, την ξενοφοβική, ρατσιστική προπαγάνδα των ΜΜΕ.

«Ελευθερία του Τύπου στην καπιταλιστική κοινωνία – αυτό σημαίνει να εμπορεύεσαι τον Τύπο και να ασκείς επίδραση πάνω στις λαϊκές μάζες. Ελευθερία του Τύπου – είναι η συντήρηση του Τύπου, πανίσχυρου μέσου επίδρασης πάνω στις λαϊκές μάζες, με έξοδα του κεφαλαίου».  

Λένιν, «Άπαντα», τόμος 37, σελ. 495-496

Θέλοντας να δείξει την δύναμη των ΜΜΕ, στην διαμόρφωση της λεγόμενης “μαζικής συνείδησης”, από την εποχή του ραδιοφώνου ακόμα, ένας Αυστριακός εθιμογράφος έλεγε: «Δώστε μας τους ραδιοφωνικούς σταθμούς του κόσμου και 100 ανθρώπους ικανούς στην προπαγάνδα και μέσα σε 2 μήνες θα έχουμε κάνει την Ελβετία κομμουνιστική και τους κατοίκους της Ονδούρας να βάφουν τα μαλλιά τους πράσινα».
Υπερβολικά τα λεγόμενα του φυσικά, αλλά μας δείχνουν ότι από τότε ακόμη και αστοί δημοσιολόγοι δεν είχαν κανένα πρόβλημα να μιλήσουν ξεκάθαρα για τον ρόλο των ΜΜΕ, τα οποία ελέγχουν – όπως έγραφε και ο Μαρξ- αυτοί που κατέχουν τα μέσα παραγωγής.

Τα παραπάνω που έγραφα σε περασμένη ανάρτηση,μου ήρθαν στο μυαλό παρακολουθώντας στιγμιότυπο από τηλεοπτική εκπομπή:

Χωρίς να το καταλαβαίνει μια γυναίκα είπε αυτό που λένε πάντα οι μαρξιστές. Οτι δηλαδή στον καπιταλισμό αυτοί που διαθέτουν τα μέσα παραγωγής, έχουν και στην κατοχή τους, τους μηχανισμούς –θρησκεία, σχολείο, ΜΜΕ κ.α- για να επιβάλουν πρότυπα και αντιλήψεις και έτσι να καθορίζουν την επικρατούσα ατομική συνείδηση, και κατά συνέπεια και την μαζική.
Η ταξική συνείδηση δεν είναι κάτι το αυτοφυές στις προλεταριακές μάζες, και μπαίνει “απ’ έξω”. Αυτό είναι καθήκον του κόμματος της εργατικής τάξης, αλλά αυτή είναι μια πολύ μεγάλη συζήτηση.

Σήμερα,λοιπόν το πρωί κάποια κάτοικος από την Μεθώνη Πιερίας, ρωτήθηκε από δημοσιογράφο γιατί αντιδρούν αυτή και κάποιοι συμπολίτες της στην εγκατάσταση προσφύγων στην περιοχή τους.
Η απάντηση της γυναίκας αφοπλιστική: “Με την συμπεριφορά που έχουν οι μετανάστες δεν πρέπει να ‘ρθουν εδώ, σε ένα μικρό χωριό με εγκληματικότητα μηδέν”. 
Οταν ερωτάται η γυναίκα τι την ενοχλεί απ’ την συμπεριφορά των μεταναστών η αυθόρμητη απάντηση της ήταν “τα εγκλήματα που κάνουνε, τους βιασμούς κτλ, ότι λέτε εσείς στα δελτία ειδήσεων”.

Και δυστυχώς είναι εκατομμύρια οι πολίτες που καταπίνουν αμάσητα, την ξενοφοβική, ρατσιστική προπαγάνδα των ΜΜΕ. 

Του Γιώργη Γιαννακέλλη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *