Υπάρχει κοινό που «αγοράζει» την κρατική βία…

Την δήλωση έκανε ο κ. Μπαλάσκας, εκπρόσωπος της ΠΟΑΣΥ σε τηλεοπτικό σταθμό: «Παρ’ όλα αυτά, εμείς θα είμαστε εκεί με πέντε χιλιάδες αστυνομικούς, διμοιρίες αστυνομικών έξω από την αμερικανική πρεσβεία να φυλάνε το κτίριο και με τις νέες ομάδες δράσης που επανασυστήθηκαν. Εμείς θα είμαστε εκεί και τώρα που άλλαξε ο Ποινικός Κώδικας και οι μολότοφ τιμωρούνται με 10 χρόνια φυλάκισης, όποιος θέλει από αυτούς ας κάνει ό,τι θέλει, αλλά να ξέρει ότι εκεί είναι οι φυλακές, έτοιμες…»

Είναι γνωστός στα τηλεοπτικά κοινά ο συγκεκριμένος κύριος. Πριν από λίγους μήνες μιλώντας σε άλλο τηλεοπτικό σταθμό είχε αποκαλέσει’ «σκόνη» τους πρόσφυγες και «σκουπίδια» τους αναρχοαυτόνομους και τούς καταληψίες στα Εξάρχεια. Τότε η ΠΟΑΣΥ είχε αποδοκιμάσει τις δηλώσεις του, τον είχε υποτίθεται καθαιρέσει και είχε διαταχτεί εις βάρος του Ένορκη Διοικητική Εξέταση. Για να επανέλθει και να μας λέει αυτά τα «ωραία» για φυλακές που περιμένουν θα του δόθηκε άφεση αμαρτιών και ξαναβγήκε ζωηρός –ζωηρός στα τηλεοπτικά παράθυρα, Η αλήθεια είναι ότι ταιριάζει γάντι στο σκηνικό του «νόμου και της τάξης» που προωθεί η κυβέρνηση. Ταιριάζει απόλυτα με την «αναγκαιότητα του ξύλου» για την οποία μίλησε… γλυκά ο κ. Βορίδης.

Ε, ο κ. Σταύρος Μπαλάσκας δεν μπορεί να τα πει γλυκά και είπε ορθά κοφτά ότι οι φυλακές είναι έτοιμες. Μέχρι τώρα είχαμε την εντύπωση ότι η φυλακίσεις είναι καταρχάς δουλειά των εισαγγελέων. Τώρα πληροφορηθήκαμε ότι μπορεί να είναι δουλειά των αστυνομικών υπαλλήλων. Δεν προκαλούν έκπληξη οι νέες δηλώσεις του αμετροεπούς κυρίου. Βρίσκει και τα λέει. Αστυνομικοί του Τμήματος Κερατσινίου Δραπετσώνας συνέλαβαν νεαρό που έκανε αφισοκόλληση για την επέτειο του πολυτεχνείου και τον ξεγύμνωσαν. Άλλος αστυνομικός συνέλαβε νεαρό στα Εξάρχεια και επιχείρησε να του κατεβάσει το εσώρουχο κολλώντας πίσω του και φωνάζοντας «έτσι γ….ε τα χακί». Άλλος αστυνομικός συνέλαβε δεκαεξάχρονη και τη ακινητοποίησε κρατώντας της σε αυτή την κατάσταση επί ώρες.

Εδώ πρόκειται για έναν κατασταλτικό παροξυσμό. Είναι προφανές πως η κυβέρνηση αξιοποιεί κάποιες ενέργειες ομάδων που δεν έχουν καμία σχέση με το φοιτητικό κίνημα για να προχωρήσει στην εφαρμογή του δόγματος «νόμος και τάξη». Μαζί με τα όποια ξερά επιχειρεί να κάψει και τα χλωρά. Η αλήθεια είναι ότι δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο. Η ένταση είναι που έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Τα ίδια έκανε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η οποία καμώνεται τώρα πως αγανακτεί. Οι φοιτητές είχαν δοκιμάσει στις ράχες του την περιποίηση των ΜΑΤ σε πολλές κινητοποιήσεις τους. Άλλωστε, το περίφημο πόρισμα του κ. Παρασκευόπουλου ήταν αυτός που άνοιξε τον δρόμο τσουβαλιάζοντας τις φοιτητικές κινητοποιήσεις με φαινόμενα παραβατικότητας που δεν είχαν σχέση με τις με αυτές. Πολλές σχολές στα πανεπιστήμια της χώρας τελούν αυτές τις μέρες υπό κατάληψη.

Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι η πρώτη οργανωμένη αντίδραση στους σχεδιασμούς και τις πολιτικές; Της θα έρθουν από το φοιτητικό κίνημα και τη νεολαία. Υποθέτω ότι οι κυβερνητικοί δεν είναι τόσο αφελείς να πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ που έχει μηδαμινές δυνάμεις στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ μπορεί να υποκινήσει φοιτητικές κινητοποιήσεις. Επιλέγει να τον στοχοποιεί ως υποστηρικτή των «μπαχαλάκηδων» για να τον εκθέτει στη μεσαία τάξη και τους νοικοκυραίους. Είναι σαφές όμως, ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μπορεί να έχει λόγο στο φοιτητικό κίνημα και οι εκπρόσωποί του όπου εμφανίζονται αποδοκιμάζονται. Στριμωγμένη η κυβέρνηση από το προσφυγικό-μεταναστευτικό που αδυνατεί να το διαχειριστεί, έχει την ανάγκη να προσφέρει ένα αφήγημα στην συντηρητικότερη μερίδα των υποστηρικτών της. Κάπως έτσι, η αυξανόμενη κρατική βία από μέσο μετατρέπεται σε μήνυμα…

Πηγή: Γιάννης Χελάκης – iskra

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *