Στην ΕΡΤ λεφτά υπάρχουν …

Η κανονικότητα επέστρεψε. Με 6.000 ευρώ τον μήνα αμείβεται για την παρουσίαση της εκπομπής «10» η Όλγα Τρέμη. Το κόστος κάθε επεισοδίου ορίστηκε σε 4.555 ευρώ για μια εκπομπή που γυρίζεται σε στούντιο.

Με το ποσό των 6.000 ευρώ μηνιαίως -όταν η χώρα παραμένει πτωχευμένη και μόλις έχει βγει από την επιτροπεία των Μνημονίων- αμείβεται για την παρουσίαση της εκπομπής «10» η δημοσιογράφος Όλγα Τρέμη. Στο ποσό αυτό πρέπει να προστεθούν οι ασφαλιστικές εισφορές και ο ΦΠΑ και το κόστος για την ΕΡΤ, μόνο για την κεντρική παρουσιάστρια, εκτοξεύεται σε δυσθεώρητα ύψη.

Ήδη από την περασμένη εβδομάδα, οπότε έγινε γνωστό το συνολικό κόστος της εκπομπής, δημιουργήθηκαν αντιδράσεις. Κι αυτό καθώς προκύπτουν εύλογα ερωτήματα, όπως: Πώς μπορεί να δικαιολογηθεί κόστος ύψους 4.555 ευρώ ανά επεισόδιο για μια εκπομπή που γυρίζεται σε ένα στούντιο (της ΕΡΤ μάλιστα), μιας εκπομπής του τύπου «στρογγυλό τραπέζι» δηλαδή, χωρίς εξωτερικά γυρίσματα, χωρίς βίντεο, χωρίς μοντάζ, χωρίς γραφήματα και μόνο με συνδέσεις με την αίθουσα σύνταξης από.. .δίπλα; Πώς μπορεί να δικαιολογηθεί το συνολικό κόστος παραγωγής να φτάνει τα 888.312,75 ευρώ για 195 επεισόδια;

Η αμοιβή της κ. Τρέμη λύνει πολλές απορίες, καθώς, σύμφωνα με την πρόταση της εταιρείας παραγωγής προς την ΕΡΤ, η οποία εγκρίθηκε, το κόστος ανά εκπομπή για την αμοιβή της παρουσιάστριας είναι 307 ευρώ. Την ημέρα. Από Δευτέρα έως Πέμπτη.

Τα στελέχη του «επιτελικού κράτους» της Νέας Δημοκρατίας δεν δουλεύουν για… ψίχουλα. Όπως, ας πούμε, δούλευαν τα πιτσιρίκια του ΣΥΡΙΖΑ με τα μεταπτυχιακά και αποδοχές 1.150 ευρώ, μέσα και το μεταπτυχιακό. Το «επιτελικό κράτος» της Ν.Δ. και της ΕΡΤ αμείβει πλουσιοπάροχα όσους προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Και όχι μόνο στην ΕΡΤ. Για παράδειγμα οι μετακλητοί της Ν.Δ. σε υπουργούς, υφυπουργούς κ.λπ. πήραν αύξηση, μόνοι αυτοί σε όλο τον δημόσιο τομέα, από 65% – 70% και άκρα του τάφου σιωπή. Από 1.100 σε 1.800 ευρώ σε μια μέρα, όπως αποκάλυψε η «Εφημερίδα των Συντακτών» προ διμήνου, χωρίς καμία απάντηση από την κυβέρνηση. Γιατί η κ. Τρέμη να μην δικαιούται 6.000 ευρώ;

Να σημειωθεί επίσης ότι οι συμπαρουσιαστές και η αρχισυντάκτρια της εκπομπής αμείβονται με το ήμισυ της παραπάνω αμοιβής με διακυμάνσεις, ενώ οι αποδοχές έξι ακόμη δημοσιογράφων της εκπομπής που προβλέπονται στην παραγωγή κινούνται περίπου στο ένα τρίτο της παραπάνω αμοιβής.

Στην ΕΡΤ το προηγούμενο διάστημα οι αποδοχές ακόμα και των πλέον προβεβλημένων παρουσιαστών, εκπομπαρχών και συμπαρουσιαστών κατ’ αναλογία ούτε κατά διάνοια δεν προσέγγιζαν αυτά τα μεγέθη. Στη συντριπτική τους πλειονότητα μάλιστα κινούνταν στην περιοχή των 1.500 ευρώ τον μήνα.

Σημειώνεται ότι η εκπομπή είναι μεικτή παραγωγή της ΕΡΤ με την εταιρεία παραγωγής Arcadia Media A.E., η οποία στο παρελθόν έχει κάνει τις παραγωγές εκπομπών για τη δημόσια και ιδιωτική τηλεόραση των Αλ. Παπαχελά, Στ. Θεοδωράκη, Στ. Κούλογλου, Ε. Στάη, Κ. Αργυρού κ.ά. Όπως προβλέπεται από τη συμφωνία, η ΕΡΤ υποχρεούται να διαθέσει πεντακάμερο στούντιο, όλες τις τεχνικές ειδικότητες, ηλεκτρολόγους, φωτιστές, ήχο, φωτογραφία, μακιγιέζ, κομμώτρια και σκηνοθέτη, ενώ η εταιρεία παραγωγής το κόστος αμοιβής των παρουσιαστών και δημοσιογράφων και των ειδικοτήτων παραγωγής.

Η εκπομπή «10» είναι μόνο η αρχή για τον δρόμο που θα ακολουθήσει η ΕΡΤ τα επόμενα χρόνια. Η εποχή των «παχέων αγελάδων» επιστρέφει για ορισμένους, τους εκλεκτούς του συστήματος, και όσο αντέξει η «αγελάδα». Ο σχεδιασμός της νέας διοίκησης Ζούλα – Γαμπρίτσου, που έχει ήδη δρομολογηθεί, προβλέπει απαλλαγή από εκατοντάδες άτομα προσωπικό άμεσα, με τη μέθοδο της «εθελουσίας εξόδου» και εξοικονόμηση από το κόστος μισθοδοσίας. Στις προθέσεις επίσης είναι η εκχώρηση outsourcing έργων και λειτουργιών της ΕΡΤ, η αύξηση των μεικτών και εξωτερικών παραγωγών. Ο σχεδιασμός της νέας ΕΡΤ δείχνει ότι το πάρτι με το δημόσιο χρήμα σε ημετέρους θα συνεχιστεί.

Της Αγγέλας ΝΤΑΡΖΑΝΟΥ – “Αυγή”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *