Απ’ τον Χρυσοχοϊδη στον Ράλλη και με λίγη ακόμα νεοδημοκρατική προσπάθεια θα βρεθούμε στα πρώτα μετεμφυλιακά χρόνια.

Του Γ.Γ.

Παρακολουθώντας την αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει μέσω ανακοινώσεων μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσοχοϊδη για το όργιο μπατσάδικης κτηνωδίας που υπάρχει αυτές τις μέρες, ασυναίσθητα θυμήθηκα ανάλογους διαλόγους που υπήρχαν, μεταξύ εκπροσώπων αστικών κομματων, πριν δεκαετίες, επί εποχής της “καλής δεξιάς” του “νόμου και της τάξης”.
Ας δούμε κάποια ιστορικά γεγονότα χρησιμοποιώντας και αποσπάσματα από περασμένη ανάρτησήμας.

Στις 16 Νοέμβρη 1980 δολοφονήθηκαν από μπάτσους των ΜΑΤ η 20χρονη εργάτρια Σταματία Κανελλοπούλου και ο 26χρονος Κύπριος φοιτητής της Νομικής Ιάκωβος Κουμής.

Οι μπάτσοι δολοφόνοι δεν βρέθηκαν και δεν τιμωρήθηκαν ποτέ.

Η ΕΔΕ που διατάχτηκε, όπως συμβαίνει συνήθως σ’ αυτές τις περιπτώσεις δεν είχε κανένα αποτέλεσμα.

Την ίδια μέρα που σημειώθηκαν οι δολοφονίες, είχαμε δυο τουλάχιστον τραυματισμούς από αστυνομικά περίστροφα ενώ η αστυνομική βία είχε αποτέλεσμα πολλά εκατοντάδες σπασμένα κεφάλια διαδηλωτών, συλλήψεις κ.λ.π.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι η κυβέρνηση τότε είχε απαγορεύσει την πορεία του Πολυτεχνείου πέρα από την πλατεία Συντάγματος.

Η απόφαση της κυβέρνησης είχε γίνει δεκτή από την πλειοψηφία της ΕΦΕΕ (ΠΑΣΟΚ-ΚΚΕ), ενώ η μειοψηφία της ΕΦΕΕ (ΠΠΣΠ, ΑΑΣΠΕ, ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος-Β’ Πανελλαδική) έκανε κάλεσμα για πορεία μέχρι την αμερικάνικη πρεσβεία.

Ανταποκρίθηκαν χιλιάδες άτομα και τότε η νύχτα της 16 Νοέμβρη του 1980 μετατράπηκε σε νύχτα του «Αγίου Βαρθολομαίου».
Αφιονισμένοι ΜΑΤατζήδες ξεχύθηκαν χτυπώντας, σε μια τεράστια ακτίνα γύρω από το κέντρο των Αθηνών οτιδήποτε έμψυχο έβρισκαν μπροστά τους.

Δημιουργείται σάλος και στις 22/11/1980, στη Βουλή, γίνεται τότε στην βουλή πολύωρη συζήτηση για την δολοφονία των δυο διαδηλωτών για το όργιο κρατικής βίας που είχε υπάρξει.

Στο βήμα της βουλής ανεβαίνει ένας κεντρώος πολιτικός, ο πρόεδρος της Ε.ΔΗ.Κ, Γιάννης Ζίγδης:

“Η βασική αιτία του κακού είναι ότι η κυβέρνηση διατηρεί ένα Σώμα που αποτελεί ντροπή, τα ΜΑΤ.

Δεν είναι αστυνομία αυτό, αυτό είναι Σώμα ΕΣ-ΕΣ, είναι χειρότερο από την ΕΣΑ, τα μέλη του είναι κακούργοι, όχι ότι οι άνθρωποι γεννήθηκαν κακούργοι, αλλά εκπαιδεύονται για να γίνουν κακούργοι.

Τους είδα στη Ρόδο, όπου επιτέθηκαν εναντίον ενός λαού που έκανε μια ειρηνική παρέλαση. Επιτέθηκαν με τέτοια λύσσα, που δεν έχω δει ούτε στους Ιταλούς φασίστες, όταν ήμουν παιδί στη Ρόδο (…) 
Ας έχουμε μια ειδική συνεδρίαση για το αν μπορεί μια Δημοκρατία να διατηρεί κρατικά όργανα , τύπου ΜΑΤ.

Αυτά είναι μόνο για τους ‘Χίτλερ’, μόνο για τους ‘Μουσολίνι’. Είναι αδιανόητο να υπάρχουν σε μια δημοκρατική Πολιτεία”.

Σαν να μην πέρασε ούτε μια μέρα από τότε που “ζωγράφιζε” τον ρόλο των ΜΑΤ ο Ζίγδης.

Και η σημερινή “αναγκαία βία” του Βορίδη, όπως είχε αποδοθεί από τον τότε δεξιό πρωθυπουργό Γ. Ράλλη, στην απάντηση που είχε δώσει στις κατηγορίες του του αστού φιλελεύθερου πολιτικού: “Και ο Αρχάγγελος Μιχαήλ σπάθην κρατεί στα χέρια του για να αμυνθεί εναντίον των δαιμόνων. Δεν κρατεί άνθη”

Αντικαταστήστε κάποιες λέξεις π.χ δαίμονες=αντιεξουσιαστές, Ράλλης=Χρυσοχοϊδης, κι απ’ το 2019 επιστρέφουμε ακριβως στο 1980 … με λίγη ακόμα νεοδημοκρατική προσπάθεια θα βρεθούμε στα πρώτα μετεμφυλιακά χρόνια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *