Να μη γίνει ο Υμηττός ακουπιδότοπος

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΝΟ

ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΕΙ Ο ΥΜΗΤΤΟΣ ΥΠΕΡΤΟΠΙΚΟΣ ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟΣ

Την Τετάρτη 15 Γενάρη θα γίνει το 1ο δημοτικό συμβούλιο στο Βύρωνα για το 2020. Πρώτο θέμα της συζήτησης είναι η Τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Βύρωνα. Ένα σχέδιο που η δημοτική αρχή θα επιχειρήσει να υπερψηφιστεί εν αγνοία των πολιτών, χωρίς να έχει προηγηθεί ουσιαστική διαβούλευση μαζί τους και που είναι μακριά από τις ανάγκες τους. Και που δεν είναι τίποτε άλλο από προσπάθεια  συρραφής  παλαιότερων και νεότερων μελετών, μνημείο προχειρότητας και βιασύνης προκειμένου να «τακτοποιηθούν» όπως – όπως χρονίζοντα προβλήματα.

Είναι ένα σχέδιο που περιέχει λαθεμένα στοιχεία, δεν προτείνει λύσεις στα πραγματικά προβλήματα των πολιτών  και δεν αντιστοιχεί στις σύγχρονες ανάγκες τους, ούτε οδηγεί στην βελτίωση της ζωής στην πόλη. Είναι χαρακτηριστικό πως δεν προβλέπει την δημιουργία των κοινωνικών υποδομών, όπως παιδικών σταθμών, γηροκομείων, κέντρων δημιουργικής απασχόλησης, λεσχών νεολαίας,  νέου δημαρχείου, που τόσο ανάγκη έχει η πόλη μας. Αντίθετα το μόνο που επιχειρεί είναι να καλλιεργήσει την δήθεν ελπίδα μιας  εμπορικής  – οικονομικής ανάπτυξης, με κέντρο την οδό Καραολή και Δημητρίου.

Το πολεοδομικό σχέδιο αυτό, εκτός του ότι στερείται οράματος, επιχειρεί να φέρει ανεπανόρθωτο χτύπημα στον Υμηττό και στο περιβάλλον. Ό,τι δεν κατάφεραν ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ  – Κυβερνήσεις, εκκλησία και δημοτικές αρχές- το επιχειρεί σήμερα η δημοτική αρχή του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αγαστή συνεργασία με την περιφέρεια Αττικής προτείνει και επιδιώκει να καταργηθεί  κάθε προστασία που υπάρχει για τον ορεινό όγκο του Υμηττού,  μετατρέποντας το βουνό  πάνω από την  περιοχή «Κουταλά» σε έναν υπερτοπικό σκουπιδότοπο. Γι αυτό και προσπαθεί να νομιμοποιήσει τον παράνομο Σταθμό Μεταφόρτωσης απορριμμάτων που λειτουργεί από το 1998. Σκοπός της είναι να δημιουργηθούν εγκαταστάσεις για την συγκέντρωση και μεταφορά των απορριμάτων και των ανακυκλώσιμων υλικών που παράγονται στον Βύρωνα και στους όμορους Δήμους, προκειμένου να εισπράξει ορισμένα αργύρια ως αντισταθμιστικά οφέλη στην υπηρεσία καταστροφής του βουνού και της περιοχής μας που θα προσφέρει.

Δυστυχώς η δημοτική αρχή Βύρωνα που στηρίζεται από το ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο ακολούθησε αδιαμαρτύρητα όλες τις μνημονιακές πολιτικές που επέβαλε η προηγούμενη κυβέρνηση, τώρα συναγωνίζεται την κυβέρνηση της Ν.Δ. και του Μητσοτάκη στο ποιος θα εφαρμόσει γρηγορότερα την νεοφιλελεύθερη πολιτική. Έχει φτάσει στο σημείο να ζητά την κατάργηση του Προεδρικού Διατάγματος και των ζωνών προστασίας του Υμηττού, ώστε να τον παραδώσει ευκολότερα στα αδηφάγα χέρια των κερδοσκόπων.

Προφανώς αυτή θα είναι και η θέση του ΣΥΡΙΖΑ αφού η δημοτική αρχή έχει αποδείξει έμπρακτα ότι δεν ξεφεύγει από τις πολιτικές επιλογές του.

Η προσπάθεια της αυτή δεν είναι βέβαια καινούργια αλλά ξεδιπλώνεται συστηματικά εδώ και χρόνια!

Ήδη τον Νοέμβριο του 2015 είχε επιχειρήσει μέσω του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων (και των διατάξεων που περιλαμβάνονται στην σελίδα 109) να καταργήσει κάθε προστασία στις  ζώνες του Υμηττού, και αυτό ενώ το Προεδρικό Διάταγμα ήταν σε ισχύ! Και παρ’ ότι το σχέδιο αυτό απορρίφθηκε από το δημοτικό συμβούλιο, τους εργαζόμενους, τους φορείς και τους πολίτες του Βύρωνα, παραμένει ακόμα και σήμερα αναρτημένο στην ιστοσελίδα του ΕΔΣΝΑ χωρίς καμία έγκριση. https://www.edsna.gr/images/pdf/473/%CE%94%CE%97%CE%9C%CE%9F%CE%A5%20%CE%92%CE%A5%CE%A1%CE%A9%CE%9D%CE%91.pdf

Στη συνέχεια το 2016 με πλάγιο τρόπο και με έγγραφό της δημοτικής αρχής  στο υπουργείο περιβάλλοντος, επιχειρήθηκε εκ νέου  η άρση της  προστασίας εν αγνοία του δημοτικού συμβουλίου. Παρότι αυτό με  απόφασή του ανάγκασε τη δημοτική αρχή να αποσύρει το συγκεκριμένο έγγραφο, η δημοτική αρχή το επικαλείται στο Πολεοδομικό σχέδιο το οποίο φέρνει προς ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης 15 Ιανουαρίου.

Από το 2015 μέχρι σήμερα η δημοτική αρχή όχι μόνο δεν μερίμνησε να σχεδιάσει την απομάκρυνση του παράνομου Σταθμού Μεταφόρτωσης από το βουνό, αλλά αντίθετα το επιβάρυνε  με αδρανή υλικά και ογκώδη αντικείμενα, τα οποία μεθοδικά συσσώρευσε στον συγκεκριμένο χώρο τους τελευταίους μήνες, Η μετατροπή του βουνού σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο και η απαξίωση του περιαστικού περιβάλλοντος εξυπηρετεί έναν διπλό στόχο. Από την μια να παρουσιάσει μια «αδυναμία» της δημοτικής αρχής στην διαχείριση των απορριμμάτων ώστε να μπουν οι εργολάβοι στην καθαριότητα και από την άλλη να καταργήσει στην πράξη την προστασία του Υμηττού, την οποία θα επιχειρήσει να επικυρώσει και στο επερχόμενο στο δημοτικό συμβούλιο.

Είναι λυπηρό ότι το δημόσιο χαρακτήρα της καθαριότητας και την προστασία του βουνού που υπερασπίστηκαν «δεξιές» δημοτικές αρχές, τα παραδίδει τώρα στους κερδοσκόπους μια «αριστερή» δημοτική αρχή όπως θέλει να αυτοαποκαλείται.

Θυμίζουμε όμως ότι από τους 41 δημοτικούς συμβούλους η δημοτική αρχή έχει τους 9.      Η ευθύνη της προστασίας του βουνού και του  περιβάλλοντος προς όφελος των πολιτών και της πόλης μας είναι πλέον στα χέρια της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου και των παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Όπως  στο χέρι των πολιτών είναι να εκφράσουν έμπρακτα την αντίθεσή τους στη μεθόδευση της δημοτικής αρχής.

Καμία συναίνεση και ανοχή στα σχέδιά της για την καταστροφή του Υμηττού!!!

Βύρωνας 13/01/2020

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *