Συγκλονιστικό βίντεο από τον “Θίασο”. Σαν σήμερα τo 2012 πέθανε ο Θ. Αγγελόπουλος

Ενας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες του παγκόσμιου κινηματογράφου, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, σκοτώθηκε, σαν σήμερα, πριν 8 χρόνια, σε τροχαίο, πάνω στα γυρίσματα της ταινίας του «Η ΑΛΛΗ ΘΑΛΑΣΣΑ».

Διεθνώς αναγνωρισμένος και πολυβραβευμένος, αυτός ο ποιητής της εικόνας, συντρόφεψε  τους αγώνες και τις αγωνίες του ελληνικού λαού στην πορεία του για μια καλύτερη κοινωνία. Παρέμεινε μέχρι το τέλος της ζωής του αριστερός σε διαρκή αναζήτηση της ιστορίας της επανάστασης και καθόρισε με την καλλιτεχνική και βαθιά ανθρωπιστική, του ματιά την καλλιτεχνική και ανθρώπινη οπτική εκατομμυρίων ανθρώπων, σημείωνε εκτός των άλλων ανακοίνωση του ΝΑΡ  την μέρα του θανάτου του (24 Γενάρη 2012)

Από την ιστοσελίδα μας αντιγράφουμε:
Εκτός από τις σπουδαίες ταινίες «Αναπαράσταση» και «Μέρες του ’36», ο Θόδωρος Αγγελόπουλος άφησε πίσω του τις δύο κατά τη γνώμη μας καλύτερες ελληνικές ταινίες: Τον «Θίασο» και τους «Κυνηγούς».

Παραθέτουμε ένα βίντεο με κάποια πολύ δυνατά αποσπάσματα από τον«Θίασο».

-Πρόκειται για τη σκηνή της Πρωτοχρονιάς του 1946 που με τον συμβολικό του τρόπο ο σκηνοθέτης αποδίδει την ήττα, τον «αφοπλισμό» αλλά και την περηφάνια και την ηθική υπεροχή της αριστεράς.
Για την κινηματογραφική παρουσίαση του Δεκέμβρη του ’44.

-Για την κουστωδία τέλος των κανιβάλων που με νταούλια και ζουρνάδες περιφέρουν σαν τρόπαιο τα κομμένα κεφάλια του Άρη και του Τζαβέλλα,πριν καταλήξουν στον φανοστάτη των Τρικάλων...

«Ο Θίασος» προβλήθηκε πρώτη φορά στις 27 Σεπτέμβρη του 1975, στην επέτειο της ίδρυσης του ΕΑΜ, με πρωταγωνιστές πολλούς σπουδαίους ηθοποιούς (Βαγγέλης Καζάν, Εύα Κοταμανίδου, Αλίκη Γεωργούλη, Χριστόφορος Νέζερ, Στράτος Παχής, Νένα Μεντή κ.ά.).

Σε μουσική επιμέλεια Λουκιανού Κηλαηδόνη, πολλά γνωστά τραγούδια συγκλονίζουν παρά τους τρόπον τινά «χαμηλούς τόνους» και την λυρική τους απόδοση: «Το ‘χουμε γράψει στο Σύνταγμα με αίμα, λαοκρατία και όχι βασιλιά…»«Της λευτεριάς καμπάνα χτυπάει να σηκωθούν, κι όλοι οι σκλαβωμένοι να λευτερωθούν».

2 απαντήσεις στο “Συγκλονιστικό βίντεο από τον “Θίασο”. Σαν σήμερα τo 2012 πέθανε ο Θ. Αγγελόπουλος”

 1. Η επικεφαλίδα του άρθρου αυτού ” Σαν σήμερα πέθανε ο Θόδωρος Αγγελοπουλος “. αποτελει οντως μια ” ΥΒΡΗ ” στην μνήμη του μεγάλου σκηνοθέτη , του μεγάλου Αστέρα του καλλιτεχνικού στερέωμα τους της Πατρίδας μας. Κανονικά, οπως σςκαθε άλλη περιπτωση, θα έπρεπε να αναγράφετε το όνομα
  του συντάκτη, ούτως ώστε να γνωρίζουν οι αναγνώστες σας, τον δράστη του άρθρου, Ε Π Ε Ι Δ Η ο
  Θόδωρος δεν πέθανε, οπως άκρως παραπειστικα, αναγράφεται αλλα μάλλον δολοφονείθηκε απο τον
  αστυνομικό με την μοτοσυκλέτα του. Τέλος ακόμη και απο μέρους σας επιβάλλεται περισσότερη
  προσοχή προς χάριν της υποχρέωσης σας και κυριως προς χάριν της Α Λ Η Θ Ε Ι Α Σ .
  Μην ο λ ι γ ο ρ ε ι τ ε.

 2. Το άρθρο σας αυτο λειτουργεί σαν τρισάγιο στην μνήμη του μεγάλου και διεθνώς βραβευμένου συνθέτη. Του γίγαντα της σκηνοθεσίας του καταξιωμένου δημιουργού καθώς επίσης του συνεπούς
  Δημοκράτη και αταλάντευτου μαχητή. Εχει όμως το άρθρο σας αυτο, κατα την γνώμη μου, μια σοβαρή
  παράλειψη. Δεν αναφέρει, ούτε μια λέξη, μια έστω και μοναδική, για τις συνθήκες και τον δράστη
  αστυνομικό, που εσκοτωσε με την μοτοσυκλέτα του τον Θόδωρο Αγγελοπουλο. Αυτο το συγκεκριμένο,
  ανεξήγητο, απο πόλλες απόψεις, παραλειπόμενο δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά τα οποία αμαυρώνουν , λογω αυτού του γεγονότος , την οποία αξία του απλώς, ” χ λ ι α ρ ο υ ” άρθρου σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Current ye@r *