Είμαι σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, μέσα σε μια φάση τραγική

Οι στίχοι του λαϊκού άσματος που έκανε γνωστό τον αοιδό Νίκο Μακρόπουλο απεικονίζoυν την κατάσταση που βρίσκoνται ο Κούλης και η κυβέρνηση εξαιτίας των εξελίξεων στο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ) εξέτασε την καταγγελία της ΠΑΕ Ολυμπιακός σχετικά με το θέμα της πολυϊδιοκτησίας, απεφάνθη ότι είναι βάσιμη και πρότεινε να εφαρμοστεί ο νόμος και να υποβιβαστούν ΠΑΟΚ και Ξάνθη. 

Σύμφωνα με τις «διαρροές» (το σκεπτικό της απόφασης δεν είχε δοθεί στη δημοσιότητα ως τη στιγμή που έκλεισε η ύλη), βρέθηκαν κινήσεις μεγάλων χρηματικών ποσών ανάμεσα σε εταιρίες του Ιβάν Σαββίδη και του ανιψιού του Γιάννη Καλπαζίδη, ο οποίος δραστηριοπείται «επενδυτικά» στην ομάδα της Ξάνθης. Σε συνδυασμό με τις «παραλείψεις» από τη θρακιώτικη ΠΑΕ, όσον αφορά την τήρηση των υποχρεώσεών της σχετικά με τη διαδικασία μεταβίβασης του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της, η Επιτροπή έκρινε ότι έχει παραβιαστεί η νομοθεσία για την πολυϊδιοκτησία και πως επί της ουσίας η ΠΑΕ Ξάνθη είναι θυγατρική και παράρτημα του ΠΑΟΚ.

Οπως είναι φυσικό, η ανακοίνωση της απόφασης της ΕΕΑ δημιούργησε αρχικά αμηχανία και στη συνέχεια δυναμικές και εμπρηστικές δηλώσεις και ανακοινώσεις από τις διοικήσεις του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού. Οι μεν απειλούσαν να κόψουν την Ελλάδα στα δύο και ζητούσαν να διώξει ο Κούλης από την κυβέρνηση τον υφυπουργό Αθλητισμού Αυγενάκη, επειδή ενεργεί σύμφωνα με τις εντολές του υποδίκου Μαρινάκη, οι δε ζητούσαν να εφαρμοστεί ο νόμος και να «τελειώσει» το παραμύθι με τον «Ρώσο» που θέλει να διαλύσει το ποδόσφαιρο και τη χώρα.

Μπροστά στην εκρηκτική κατάσταση που δημιουργήθηκε και στον κίνδυνο να διαλυθεί η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας (τη νύφη πλήρωσε ο Ζαγοράκης που τον έθεσαν εκτός κόμματος), ο Κούλης επέλεξε να πάρει το μέρος του Σαββίδη και να αλλάξει το νόμο προκειμένου να αποφύγει τα χειρότερα. Με τροπολογία που ψηφίστηκε μόνο από τους κυβερνητικούς βουλευτές, μετά από ονομαστική ψηφοφορία (ο ΣΥΡΙΖΑ εκμεταλλεύτηκε την κατάσταση και ανάγκασε τους βουλευτές της ΝΔ να πιουν όλο το πικρό ποτήρι), άλλαξαν οι ποινές και αντί του υποβιβασμού προβλέπεται ποινή αφαίρεσης 5-10 βαθμών. Από την ονομαστική ψηφοφορία απείχε ο Σαμαράς, ο οποίος κατέγραψε με την αποχή τη διαφωνία του στις κυβερνητικές επιλογές, προκαλώντας για μια ακόμη φορά τον Μητσοτάκη.

Οπως αναμενόταν, τα δύο στρατόπεδα συνέχισαν να «βομβαρδίζουν» την κυβέρνηση. Ο Σαββίδης θέλει πλήρη απαλλαγή από κάθε κατηγορία, ενώ ο Μαρινάκης δεν αρκείται στο πρωτάθλημα (μετά την αφαίρεση βαθμών από τον ΠΑΟΚ μάλλον θα το πάρει εύκολα ο Ολυμπιακός), αλλά θέλει τον ΠΑΟΚ στην παρακάτω κατηγορία.

Αξιολογώντας τα δεδομένα, αυτό που μπορούμε να πούμε αρχικά είναι ότι ο Κούλης και η παρέα του αιφνιδιάστηκαν από τις εξελίξεις. Σε ένα τόσο «λεπτό» ζήτημα, μια κυβέρνηση που λειτουργεί στοιχειωδώς οργανωμένα προσπαθεί να λύσει το «θέμα» στο παρασκήνιο και να προλάβει τις εξελίξεις. Δεν υπάρχει λόγος να μπούμε σε σενάρια συνωμοσιολογίας για το ρόλο του Αυγενάκη, είναι όμως φανερό ότι η επιλογή της κυβέρνησης να κρατήσει στάση «ουδετερότητας» στον πόλεμο Σαββίδη-Μαρινάκη, παρατηρώντας απλά τις εξελίξεις, αποδείχτηκε εκ του αποτελέσματος λανθασμένη. Η επιλογή του Μητσοτάκη να τοποθετήσει τον «πιστό στρατιώτη» της οικογένειας, Αυγενάκη, στη θέση του υφυπουργού Αθλητισμού, θεωρώντας ότι πρόκειται για μια δευτερεύουσας σημασίας και «ανώδυνη» κυβερνητική θέση αποδείχτηκε καταστροφική.

Ο Αυγενάκης δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της θέσης και να αξιολογήσει σωστά τα δεδομένα της σύγκρουσης των δυο μεγαλοκαπιταλιστών. To αποτέλεσμα είναι η κυβέρνηση να βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση, να δεχτεί ίσως το πιο σοβαρό επικοινωνιακό πλήγμα στη μέχρι τώρα θητεία της και μένει να δούμε τις επόμενες μέρες και την πολιτική φθορά που θα έχει από τις εξελίξεις στο ποδόσφαιρο. Προς το παρόν, η κυβερνητική επιλογή να αφήσει τη γραμμή της «ουδετερότητας» και να ταχθεί επί της ουσίας με την πλευρά του Σαββίδη, σώζοντας από τον «ξαφνικό θάνατο» τον ΠΑΟΚ, δε δείχνει να έχει το αποτέλεσμα που θα επιθυμούσε η ΝΔ. Οι ερυθρόλευκοι έχουν βγει στα κάγκελα και κράζουν την κυβέρνηση που «βιάζεται» από τους εκβιασμούς του Σαββίδη, τα ΜΜΕ και οι εφημερίδες του Μαρινάκη αλλάζουν στάση απέναντι στην κυβέρνηση, ανακαλύπτοντας μέχρι και «περικοπή συντάξεων» από την πολιτική της στο ασφαλιστικό και ο ερυθρόλευκος οπαδικός στρατός είναι σε κατάσταση επιφυλακής για να επέμβει δυναμικά, αν αυτό κριθεί σκόπιμο από το μεγάλο αφεντικό (στην ερυθρόλευκη πιάτσα έχουν πέσει «ιδέες» για μια δυναμική πορεία ή μοτοπορεία διαμαρτυρίας από το λιμάνι προς τη Βουλή).

Ομως και στη Θεσσαλονίκη τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Οι ΠΑΟΚτζήδες, κατ’ εντολή Σαββίδη, αφού γλίτωσαν τον υποβιβασμό, ετοιμάζονται να υπερασπιστούν τα «κεκτημένα» τους και να μην αφήσουν να πάει στράφι η προσπάθεια να ελέγξουν την ποδοσφαιρική «παράγκα». Εφόσον είχε επιτυχία ο πρώτος εκβιασμός προς την κυβέρνηση, αποφάσισαν να μην αρκεστούν στη «σωτηρία» της ομάδας αφήνοντας να πάει το πρωτάθλημα στον Πειραιά, αλλά να τα παίξουν όλα για όλα. Νομικά θα κινηθούν για να βγάλουν άκυρη τη σύνθεση της ΕΕΑ, άρα και την απόφασή της, για να επιδιώξουν στη συνέχεια να εξεταστεί εκ νέου η υπόθεση με νέα σύνθεση και να βγει αθωωτική απόφαση. Ηδη έχουν εξαγγείλει κινητοποιήσεις και πορείες στη Θεσσαλονίκη (αναμένεται να εξαπλωθούν και σε άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας), με πρώτο αίτημα να διώξει ο Μητσοτάκης τον Αυγενάκη από την κυβέρνηση.

Μεγάλη πλάκα έχουν και τα μέλη της ΕΕΑ που μιλάνε δημόσια. Κάποιος Αρκούδης περιέγραψε όλα τα σχετικά της διαδικασίας, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για την πρώτη δήλωση Αυγενάκη: «Είπε επίσης για το πόρισμα. Πώς ξέρει ο κ. Αυγενάκης τι υπάρχει μέσα στο πόρισμα; Οι συνάδελφοι μου ήταν όλοι πεπεισμένοι ότι τελέστηκαν τα παραπτώματα από τον ΠΑΟΚ και τη Ξάνθη». Και συνέχισε: «Είχαμε μεγάλη πλειοψηφία, απλώς η κ. Μαρούπα για δικούς της λόγους δεν ήθελε να επιβληθεί βαριά ποινή. Αλλά δεν προβλέπονται άλλες ποινές»! Τι θα πει «για δικούς της λόγους»; Και ποιοι είναι αυτοί οι λόγοι; Αυτοί οι τύποι βρίσκονται στην ΕΕΑ για να εφαρμόζουν το νόμο ή για να ικανοποιούν προσωπικούς λόγους, πέραν του νόμου; Η Μαρούπα  βγήκε σε σαββιδοδημοσιογράφο και άφησε υπόνοιες ότι ο Μαρινάκης ελέγχει τη Λάρισα, για να εισπράξει ένα ξεγυρισμένο εξώδικο από τον Κούγια, ο οποίος την απειλεί με μήνυση και αγωγή.

Συμπέρασμα; Αυτό που γράφουμε εδώ και χρόνια. Οι καπιταλιστές που επενδύουν στο ποδόσφαιρο αποκτούν δύναμη (τον οπαδικό στρατό), την οποία χρησιμοποιούν στον ανταγωνισμό τους, αδιαφορώντας για το αν ξεφτιλίζουν τις κυβερνήσεις, τις οποίες χρησιμοποιούν σαν γιουσουφάκια. Αυτά που ζούμε τις τελευταίες μέρες είναι απλά ένα ακόμα επεισόδιο.

Πηγή: Κος Πάπιας, papias@eksegersi.gr – “ΚΟΝΤΡΑ”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *