Οι “μετακινήσεις πληθυσμών” δεν αποφεύγονται, όσους κι αν πνίξετε

Η Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας στην πράξη είναι νεκρή, ο Ερντογάν σφύριξε τη λήξη της με μια δήλωση τύπου “μόλις άνοιξα τη στρόφιγγα άρχισαν τα τηλέφωνα”, όμως η Ελλάδα επιμένει να μην αμφισβητεί ούτε τη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας ούτε το Δουβλίνο, με ό,τι συνεπάγεται αυτό (τη μετατροπή των νησιών σε φυλακές ψυχών, τη μετατροπή της χώρας σε ένοπλο δεσμοφύλακα της ΕΕ και όλα όσα γράφουμε εδώ και μέρες).

Το χειρότερο όμως με τη στάση που κρατάει η ελληνική κυβέρνηση είναι ότι, ενώ δήθεν το κάνει γιατί “εδώ φυλάμε τα σύνορα της ΕΕ”, το μόνο που πετυχαίνει είναι στην υπόλοιπη Ευρώπη τα όσα συμβαίνουν στον Έβρο και το Βόρειο Αιγαίο να θεωρούνται “ελληνικό πρόβλημα”! Με αποκορύφωμα δηλώσεις αξιωματούχου της γερμανικής κυβέρνησης που περίπου είπε “δεν βλέπω να υπάρχει κανένα μέρος που δεν τηρεί τη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας” -τουτέστιν πλήρη κάλυψη στον Ερντογάν. Όπως πλήρη κάλυψη έδωσε και το ΝΑΤΟ, μιας και ΕΕ και ΝΑΤο ενδιαφέρονται για το πώς θα μοιραστεί η πίτα στη Συρία και ποιος θα βρεθεί στο στρατόπεδο της Ρωσίας και δεν νοιάζονται ΔΙΟΛΟΥ για το αν πνίγονται άνθρωποι στο Αιγαίο.

Αυτό που ισχυρίζεται η κυβέρνηση της ΝΔ ότι θα προσφύγει για βοήθεια στην ΕΕ αποδείχτηκε ήδη σήμερα μια μεγάλη μπαλαφάρα. Ναι, βεβαίως οι χώρες της ΕΕ θα χτυπήσουν φιλικά στην πλάτη τον Κυριάκο για την αντιμετώπιση των προσφύγων με πυρ κατά βούληση, στο βαθμό που αυτό θα το χρεωθεί η ίδια η Ελλάδα και στο βαθμό που αυτό εξασφαλίζει ότι δεν θα χρειαστεί να διαχειριστούν οι υπόλοιποι προσφυγικές ροές ή να αλλάξουν την πολιτική της Ευρώπης Φρούριο. Όταν βέβαια τα πράγματα στραβώσουν, όταν η καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων φτάσει σε διεθνή δικαστήρια ή αν αλλάξουν για κάποιο λόγο τα συμφέροντά τους, θα αδειάσουν τον Κυριάκο και την ελληνική κυβέρνηση στο πιτς φιτίλι! Όπως και τώρα τον αδειάζουν, που του κλείνουν το μάτι να μιλάει για “ασύμμετρες απειλές”, αλλά δεν λένε κιχ για τον Ερντογάν και για το πώς συμπεριφέρεται η Τουρκία στους πρόσφυγες (και εννοώ αυτούς που θέλει να χρησιμοποιήσει για τα επεκτατικά της σχέδια στη Συρία).

Στο μεταξύ βέβαια η Ύπατη Αρμοστεία είπε το αυτονόητο: ότι δεν νοείται να μην γίνονται δεκτές αιτήσεις ασύλου. Και η ελληνική κυβέρνηση κυκλοφόρησε non paper που όποιος καταλαβαίνει στοιχειώδη ελληνικά μπορεί να καταλάβει ότι αυτά που αναφέρει μέσα για τις διεθνείς συνθήκες και για το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο όχι μόνο δεν στηρίζουν αυτά που κάνει, αλλά αν διαβαστούν κανονικά θα έπρεπε να οδηγούν στα αντίθετα από αυτά που σήμερα κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ. (στα σχόλια τα λινκ για όλα τα παραπάνω)

Απλά πράγματα: οι “μετακινήσεις πληθυσμών” δεν αποφεύγονται, όσους κι αν πνίξετε. Και δεν αποφεύγονται όσο στις χώρες τους επικρατούν πόλεμοι (με τις δικές σας βόμβες), ανελεύθερα καθεστώτα (με τα δικά σας στηρίγματα), περιβαλλοντικές ή οικονομικές καταστροφές (πάλι για τα κέρδη της “πολιτισμένης” Δύσης). Η αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ δεν σταματά τις ροές, απλώς σκοτώνει ανθρώπους. Αντί να κάνει η Ελλάδα τον πληρωμένο δολοφόνο, εδώ και τώρα πρέπει να καταργήσει στην πράξη τη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, να δώσει ταξιδιωτικά έγγραφα σε πρόσφυγες πολέμου και μετανάστες, να φιλοξενήσει όσους θέλουν να μείνουν κανονικά μέσα σε πόλεις και χωριά, να διευκολύνει όσους θέλουν να φύγουν για άλλες χώρες της ΕΕ, καταγγέλλοντας και τη Συμφωνία Δουβλίνο ΙΙ, διεθνοποιώντας το θέμα εδώ και τώρα. Χωρίς κανένα δισταγμό, γιατί ο ανθρωπισμός είναι πάνω από κάθε πρόσκαιρο κυβερνητικό ή κομματικό συμφέρον.

Να θυμάστε εκεί στη ΝΔ ότι οι αυτοκράτορες, όταν γίνει η στραβή, πρώτα τους παλιάτσους τους έδιναν στο πόπολο για λιντσάρισμα. Κι έχουμε καταντήσει χώρα παλιάτσος.

Πηγή: Δέσποινα Κουτσούμπα – f/b

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *