Εξαπλώνεται ο ιός του σκοταδισμού με λίγες εξαιρέσεις ιεραρχών

«Δεν είναι μαγική η Θεία Κοινωνία. Η Αγία Γραφή λέει να τιμάτε τους γιατρούς και τα φάρμακα. Ο αγιασμός πάει στην ψυχή (…) όποιος δεν μπορεί όμως να έρθει στην Εκκλησία να μην έρθει, ας το αποφύγει. Νομίζει ότι επειδή είναι πιστός τα μικρόβια δεν θα τον πλησιάσουν; Οι ιερείς δεν αρρωσταίνουν;» – Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος

Ο ιός εξαπλώνεται στον πλανήτη, αλλά στην Ελλάδα φαίνεται πως ακόμα ταχύτερα εξαπλώνεται ο ιός του σκοταδισμού -τόσο που να συνιστά είδηση όταν ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδας πράττουν και λέγουν τα αυτονόητα στο ποίμνιό τους.

Και ενώ τα σχολεία και τα πανεπιστήμια κλείνουν, η πολιτεία δεν λαμβάνει κανένα μέτρο σε σχέση τις εκκλησίες, ενώ ρασοφόροι εξακολουθούν -εγκληματικά- να λένε στο χριστεπώνυμον πλήρωμα για το πόσο τάχα το προστατεύει η θεία χάρις.

Την ίδια ώρα, στην Κύπρο, απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις πέραν των 75 ατόμων σε κλειστούς χώρους και έτσι, όπως γράφουν τοπικά ΜΜΕ, επηρεάζεται και ο εκκλησιασμός, δεδομένου ότι σε κάθε εκκλησία, ειδικά τις Κυριακές ή τις Παρασκευές με τους Χαιρετισμούς, προσέρχονται πολλοί. Ευτυχώς, αρχίζουν και εδώ κάποιοι ιεράρχες να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους.

Ετσι, η Μητρόπολη Μεσογαίας ανακοίνωσε μέτρα και αποφάσισε, μέχρι το τέλος Μαρτίου, να ακυρώσει ή περιορίσει ακολουθίες, πρωτίστως στις περιοχές όπου κλείνουν τα σχολεία ή λαμβάνονται έκτακτα μέτρα και ιδίως στους μεγάλους ναούς. Επίσης, αναστέλλει όλες τις προγραμμα­τισμένες εκκλησιαστικές και ενοριακές δραστηριότητες, κατηχητικές συνάξεις, εκδηλώσεις, ομιλίες. Οι πιστοί «προτρέ­πονται να υποκαθιστούν τις κοινές προσευχές με εντονότερη ατομική προσευχή».

«Δεν είναι μαγική η Θεία Κοινωνία», λέει ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος. «Η Αγία Γραφή λέει να τιμάτε τους γιατρούς και τα φάρμακα. Ο αγιασμός πάει στην ψυχή, (…) όποιος είναι άρρωστος ας μην έρθει στην Εκκλησία. Δεν μπορούμε να περιφρονούμε τα φάρμακα. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά», αναφέρει στο protothema.gr.

Ο κ. Ανθιμος ξεκαθαρίζει ότι «εμείς τους ναούς δεν πρόκειται να τους κλείσουμε. Οποιος δεν μπορεί όμως να έρθει στην Εκκλησία να μην έρθει, ας το αποφύγει. Νομίζει ότι επειδή είναι πιστός τα μικρόβια δεν θα τον πλησιάσουν; Οι ιερείς δεν αρρωσταίνουν;».

Κάποιοι ιεράρχες φαίνεται να προσπαθούν να ισορροπήσουν μεταξύ σφύρας και άκμονος, καθώς η κατακραυγή της κοινής γνώμης μεγαλώνει απέναντι στην ιεραρχία, που εμφανίζεται να μην έχει αντιληφθεί ούτε τι ακριβώς συμβαίνει ούτε το βάρος της ευθύνης της όχι μόνο στο ποίμνιό της αλλά και στον γενικό πληθυσμό.

Ετσι, ο Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Ιωάννης, μιλώντας στην ΕΡΤ, είπε μεν ότι «στη Θεία Κοινωνία δεν εμφιλοχωρούν ούτε τα μικρόβια ούτε όλες αυτές οι θεωρίες που αναπτύσσονται εξειδικευμένα σήμερα. Αυτό έχει αποδείξει η ιστορία των 2.000 χρόνων», αλλά (τουλάχιστον) συμπλήρωσε ότι «οι ευπαθείς ομάδες να παραμείνουν στους χώρους της ευπάθειας, να προσέξουν την υγεία τους και η Εκκλησία και κατ’ οίκον επισκέπτεται τους ασθενείς».

Ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, έπειτα από συνάντηση με τον διοικητή των νοσοκομειακών μονάδων και μέλη του παραρτήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Βεροίας, επεσήμανε πως η στήριξη της Ιεράς Μητροπόλεως με κάθε μέσο είναι δεδομένη και θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Τέλος, τόνισε ότι χρειάζεται σύνεση και όχι φόβος, με πίστη στον Θεό αλλά και με εμπιστοσύνη στην ιατρική επιστήμη θα αντιμετωπιστεί η επιδημία. Υπαίθριες λειτουργίες προτείνει ο μητροπολίτης Δημητριάδος, Ιγνάτιος. Ο ίδιος, πάντως, παρέμεινε αμετακίνητος στο θέμα της Θείας Κοινωνίας. «Η πίστη μας –και η εμπειρία μας, αν θέλετε– είναι ότι δεν μεταδίδεται», είπε για τον κίνδυνο μετάδοσης ιών μέσω της τελετουργίας.

Πηγή: Ντίνα δασκαλοπούλου – “ΕφΣυν”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Current ye@r *