Μας λένε: «Αν πεθάνεις, φταις εσύ»!

Εικόνες από το μέλλον (;) ενός συστήματος σε παρακμή

Το… παντοδύναμο καπιταλιστικό – ιμπεριαλιστικό σύστημα με τα χιλιάδες εξελιγμένα όπλα μαζικής καταστροφής, την άπειρη χρηματοδότηση για βόμβες, δορυφόρους και μεθόδους αντιμετώπισης αγωνιζόμενου πλήθους, έχει γονατίσει μπροστά σε έναν ιό.

Δεν έχουμε βεβαίως τη δυνατότητα –ούτε και έχει σημασία- να ανιχνεύσουμε τις κρυφές πλευρές και τα παιχνίδια που παίζονται στα υπόγεια των διάφορων κέντρων εξουσίας του συστήματος. Κάποια πράγματα, ωστόσο, είναι δεδομένα:

– Το σε πλήρη παρακμή καπιταλιστικό – ιμπεριαλιστικό σύστημα έχει κέντρο το κέρδος και, άρα, είναι πλήρως αδύνατο να προστατεύσει τον άνθρωπο. Αξίζει κανείς να διαβάσει στον αστικό και αντικομμουνιστικό τύπο (New Work Times!) την απόλυτη ομολογία για την ακραία κατάρρευση του συστήματος υγείας στις σοσιαλιστικές χώρες από τη στιγμή που παλινορθώθηκε ο καπιταλισμός.

– Η πλήρης διάλυση των δομών δωρεάν περίθαλψης, μια διάλυση που έχει επέλθει τις τελευταίες δεκαετίες, ως μια πλευρά της επίθεσης του συστήματος, παραδίδει τις πλατιές λαϊκές μάζες στο έλεος της τύχης. Μπορεί ο κωρονοϊός να επέδειξε στην αρχή μια… ταξική επιλεκτικότητα στοχεύοντας τα πάνω στρώματα της ιεραρχίας, όμως αν το πράγμα γενικευτεί, είναι σίγουρο ότι αυτός που θα την πληρώσει θα είναι και πάλι ο φτωχός λαός. Αλλωστε τα τεστ των 300 ευρώ και η γενικευμένη αισχροκέρδεια που θα ακολουθήσει δεν είναι η εξαίρεση, είναι η ίδια η φύση του συστήματος.

– Το σύστημα ξέρει πολύ καλά να εκμεταλλεύεται τα προβλήματα που το ίδιο δημιουργεί, ως εργαλείο κλιμάκωσης της αντιδραστικής επίθεσης σε όλα τα επίπεδα. Η τηλε-εργασία και το ελαστικό ωράριο, η περιστολή των διαδηλώσεων έρχονται πιο ορμητικά με την αφορμή του κωρονοϊού, αλλά έρχονται για να μείνουν.

– Αποτελούν δραματική ειρωνεία οι κυβερνητικές εκκλήσεις για αποφυγή συναθροίσεων όταν ΝΔ-ΚΙΝΑΛ-ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο έχουν δημιουργήσει Μόριες, αλλά και ετοιμάζονται για την επίσημη δημιουργία νέων φυλακών προσφύγων και μεταναστών. Ξερουμε όλοι, ασφαλώς, τις… ιδανικές και ευρύχωρες συνθήκες διαμονής εκεί. Το ακόμα πιο εξοργιστικό είναι ότι αν ο ιός εισαχθεί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τότε και πάλι θα στοχοποιηθούν τα θύματα ως υπεύθυνα!

– Το διάγγελμα Μητσοτάκη και όλη η προπαγάνδα περί προσωπικής ευθύνης έχουν ένα σαφές πολιτικό περιεχόμενο, το οποίο αποτελεί την πεμπτουσία της τακτικής του συστήματος: «Αν πεθάνεις, θα φταις εσύ»!

Απέναντι σε αυτά, εμείς λέμε: Για τους θανάτους είναι υπεύθυνο το σύστημα των πολέμων, της εκμετάλλευσης, του κέρδους. Είναι υπεύθυνη η πολιτική της συντριβής των κατακτήσεων στην περίθαλψη, κατακτήσεις που υπήρξαν τον προηγούμενο αιώνα σε συνθήκες σκληρών ταξικών και λαϊκών αγώνων και ισχυρού κομμουνιστικού κινήματος.

Καλούμε το λαό σε αγώνες διεκδίκησης δωρεάν περίθαλψης για όλους.

Καλούμε το λαό σε αγώνες αντίστασης στη προσπάθεια του συστήματος να χρησιμοποιήσει την κατάσταση με τον κωρονοϊό για να χτυπήσει παραπέρα εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα.

12.3.2020

Το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ(μ-λ)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *