Θέλει το σύστημα να κρυφτεί αλλά η ταξική του φύση δεν το αφήνει…

Δημοσιεύτηκε στο Εθνικό Τυπογραφείο η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (από δω και πέρα ΠΝΠ) που αφορά επιπλέον μέτρα, όσον αφορά τις επιχειρήσεις και τις δομές υγείας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Περιδιαβαίνοντας τα άρθρα της ΠΝΠ, αναδεικνύεται, όσο και να θέλει να κρυφτεί η ταξική φύση του συστήματος και της κυβέρνησης που το υπηρετεί. Πιο συγκεκριμένα:

  1. Αντί για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις δομές περίθαλψης, που δουλεύουν με το 50% ή και πιο κάτω από το 50% του αναγκαίου προσωπικού, προβλέπονται προσλήψεις για ένα χρόνο. Αντί λοιπόν να τους ενδιαφέρει η υγεία των πολιτών και η κάλυψη των αυξημένων αναγκών σε περίθαλψη, τους ενδιαφέρει πως – ακόμα και σ΄ αυτές τις δύσκολες συνθήκες- θα εμπεδώνεται παραπέρα η λογική της προσωρινής εργασίας και η ομηρία των εργαζομένων μέσω των συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Ας θυμίσουμε πως η αρχική πρόθεση της κυβέρνησης ήταν η πρόσληψη για ένα δίμηνο!!
  2. Λύνονται τα χέρια του κεφαλαίου και της εργοδοσίας για υπέρβαση της υπερωριακής απασχόλησης η οποία μπορεί να φτάνει «έως τα ανώτατα ημερήσια όρια». Ήδη οι εργαζόμενοι στις δομές περίθαλψης, στα σούπερ μάρκετ και γενικά στην εφοδιαστική αλυσίδα, ξεπατώνονται στη δουλειά πέρα των φυσικών τους ορίων για να αυγαταίνουν τα κέρδη του κεφαλαίου, που αδίστακτα χρησιμοποιεί την πανδημία προς όφελος του.
  3. Δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις «που έχουν ως αντικείμενο την παραγωγή, τη μεταφορά και τον εφοδιασμό τροφίμων, καυσίμων, φαρμάκων και παραϊατρικού υλικού προς καταστήματα/επιχειρήσεις πώλησης σχετικών ειδών» να καταργούν τόσο την Κυριακάτικη αργία, όσο και γενικά τις αργίες!
  4. Ανάθεση σε ιδιώτες της αποκομιδής των απορριμμάτων μιας και προεξοφλείται η ανεπάρκεια των αντίστοιχων υπηρεσιών των δήμων. Ανεπάρκεια που όμως είναι αποτέλεσμα όλων των αντεργατικών μέτρων που πήραν κυβερνήσεις και δήμοι ενάντια στους εργαζόμενους στην καθαριότητα και στο ξεχαρβάλωμά των τομέων καθαριότητας. Επίσης απευθείας ανάθεση απολύμανσης-καθαρισμού κτιρίων σε ιδιώτες.

Παραμένουν ακόμη αδιευκρίνιστα τα μέτρα για την στήριξη των εργαζομένων που οι επιχειρήσεις τους έχουν κλείσει. Φήμες και διαδόσεις που επίτηδες προλειαίνουν το έδαφος «μιλάνε» για επιδόματα πείνας. Επιπλέον -μιας και απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά στο πεδίο αυτό- είναι φανερές οι πλάτες της κυβέρνησης προς το κεφάλαιο και την εργοδοσία που έχει ξεσαλώσει επιδιδόμενη σε αθρόες απολύσεις και σε όργιο αντεργατικών πρακτικών.

Οι εργαζόμενοι απέναντι στην αδίστακτη αυτή πολιτική του συστήματος, πρέπει να υπερασπίσουμε με τις συλλογική μας δράση τα δικαιώματά μας στη ζωή και στη δουλειά, πρέπει να παλέψουμε και να απαιτήσουμε:

• Ελεύθερη και ανεμπόδιστη, δωρεάν πρόσβαση των λαϊκών στρωμάτων για πρόληψη και θεραπεία σε όλες της βαθμίδες υγείας, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα!
• Την άμεση δημιουργία νέων κλινών και ΜΕΘ!
• Την πλήρη στελέχωση όλων των νοσοκομείων με άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού!
• Την προστασία του νοσηλευτικού προσωπικού με κάθε δόκιμη μέθοδο και υλικά. Όχι στις εξοντωτικές συνθήκες και τα εξοντωτικά ωράρια εργασίας του!
• Τη δωρεάν χορήγηση στο λαό των απαραίτητων υλικών ατομικής προστασίας (αντισηπτικά, μάσκες, γάντια) και την απολύμανση όλων των δημόσιων χώρων!
• Καμία απώλεια μισθού, καμία απόλυση, καμία συρρίκνωση δικαιωμάτων (άδειες, πληρωμή υπερωριών κ.λπ.), σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα! Πλήρης μισθολογική κάλυψη για όσους εργάζονται σε εταιρείες που κλείνουν! Πλήρης μισθός σε όσους αναγκαστικά θα απασχοληθούν στο σπίτι!

Αθήνα 16-03-20

Το γραφείο τύπου του ΚΚΕ(μ-λ)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *