Τα δεδομένα από την διάδοση του ιού στην Κίνα και την Ιταλία, οδηγούν σε ένα εύλογο ερώτημα.

Είναι σαφές ότι και στις δύο αυτές χώρες, οι περιοχές στις οποίες πρωτοεμφανίστηκε ο ιός, ήταν περιοχές υψηλής βιομηχανικής ανάπτυξης και συνεπαγόμενα συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού ανθρώπων στο ίδιο χώρο.

Όσον αφορά στην Ιταλία η περιοχή του Μπέργκαμο που έχει τα περισσότερα κρούσματα, είναι η πλέον βιομηχανικά αναπτυγμένη περιοχή της Ιταλίας .

Μάλιστα οι τοπικοί εργοστασιάρχες κατηγορούνται ευθέως τόσο από τους εργαζόμενους όσο και από προοδευτικούς τοπικούς άρχοντες , ότι ευθύνονται για την διάδοση του ιού, διότι παρά τις προειδοποιήσεις επέμεναν να κρατάνε ανοιχτά τα εργοστάσια τους, μέχρι που οι αντιδράσεις των εργαζομένων τους υποχρέωσαν να τα κλείσουν.
Στο μεταξύ ο ιός κάλπαζε ανενόχλητος και σήμερα τα φέρετρα στην πόλη είναι σε αναμονή.

Όσον αφορά στην Κίνα παραθέτω στη συνέχεια ένα παράδειγμα των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας, οι οποίες είναι σαφές ότι συνέβαλαν καθοριστικά στην διάδοση του ιου.*

Σε ένα εργοστάσιο-πόλη της εταιρίας Foxcom, υπεργολάβο της Apple, η οποία απασχολεί συνολικά 1.400.000 εργαζόμενους, το οποίο απασχολεί 250.000 εργαζομένους, κυρίως από τις πιο φτωχές περιοχές της Κίνας, η παραγωγή είναι συνεχής όλο το εικοσιτετράωρο. Οι εργαζόμενοι δουλεύουν εναλλάξ μέρα ή νύχτα. Τη νύχτα ξεκινούν στις οκτώ και τελειώνουν στις επτά το πρωί, με μια σύντομη στάση, γύρω στις έντεκα το βράδυ, επαναλαμβάνοντας συνεχώς την ίδια κίνηση.

Τα 220 ευρώ που παίρνουν τον μήνα, τα επιστρέφουν σχεδόν όλα στην εταιρία, ως νοίκι για τους άθλιους κοιτώνες, διαστάσεων καμπίνας πλοίου, όπου διαμένουν ανά οχτώ, τα κοινόχρηστα, το φαγητό τους στην καντίνα του εργοστασίου, ακόμη και για την ειδική κάρτα εισόδου στο εργοστάσιο πού τους χρεώνουν.

Έτσι, είναι υποχρεωμένοι να δουλεύουν ατέλειωτες ώρες με τη μορφή υπερωριών. Κι ενώ τυπικά, το όριο είναι εξήντα ώρες το μήνα, στην πράξη, φτάνουν και τις εκατόν πενήντα ώρες. Κάτω από αυτές τις συνθήκες οι εργαζόμενοι οδηγούνται συχνά σε εργατικά ατυχήματα, σε ψυχικές διαταραχές, ακόμη και σε θανάτους από υπερκόπωση, ή αυτοκτονίες, τις οποίες η εταιρία και οι κινεζικές αρχές κρύβουν επιμελώς.

Σε μια άλλη μονάδα της ίδιας εταιρίας, στην οποία και συναρμολογήθηκε το Ipad5, πέρα από τα παραπάνω, επειδή λόγω των άθλιων συνθηκών υπάρχουν συχνές μαζικές παραιτήσεις –30 την ημέρα– στέλνονται υποχρεωτικά από τα σχολεία και τα πανεπιστήμια σπουδαστές, αγόρια και κορίτσια από δεκαέξι χρονών να κάνουν την πρακτική τους, δίχως αυτό να έχει κάποια σχέση με το γνωστικό αντικείμενο των σπουδών τους. Αν δεν δεχτούν να πάνε, απειλούνται ότι θα χάσουν τη χρονιά τους, θα τους κοπεί η υποτροφία, ή ακόμη θα αποβληθούν από το σχολείο ή τη σχολή τους.

Σε ένα άλλο εργοστάσιο της ίδιας εταιρίας, οι εργαζόμενοι που κατασκευάζουν το iPhone 7 περνούν 12 ώρες την ημέρα τοποθετώντας μια βίδα στο πίσω μέρος του, κάτω από συνθήκες άγριας επιτήρησης. Αυτή κορυφώνεται στο τμήμα πειραματικής παραγωγής και παίρνει το χαρακτήρα πραγματικού βασανισμού. Σε αυτό το τμήμα παράγονται μόνο λίγα τηλέφωνα και μπορεί να περάσουν μέχρι και 2 ώρες ώσπου να φθάσει στον εργαζόμενο το επόμενο προς συναρμολόγηση τηλέφωνο. Στη διάρκεια αυτού του κενού διαστήματος, απαγορεύεται στον εργαζόμενο να κουβεντιάζει ή να μετακινείται από τη θέση του, ακόμη και για να πάει στην τουαλέτα. Αν κάποιον τον πάρει ο ύπνος, τότε τιμωρείται με την αφαίρεση του καθίσματός του και υποχρεώνεται να περιμένει όρθιος το επόμενο τηλέφωνό.

  • Πρόκειται για απόσπασμα από το βιβλίο μου “Ο ελεύθερος χρόνος μέτρο του πλούτου” Γκοβόστης 2017.

Πέρα του ότι τα παραπάνω αναδεικνύουν το ρόλο που έπαιξαν και δυστυχώς συνεχίζουν να παίζουν σε βιομηχανικά αναπτυγμένες περιοχές του καπιταλιστικού κόσμου, η συγκέντρωση πλήθους εργαζομένων στον ίδιο χώρο και οι συνθήκες δουλειάς και διαβίωσης στην διάδοση του ιού , νομίζω ότι αναδεικνύουν και έναν από τους λόγους για τους οποίους στην Ελλάδα χώρα με μέσο επίπεδο ανάπτυξης, η διάδοσή του ιού είναι χαμηλότερη.

Το λέω αυτό, διότι διαγράφεται μια τάση απόδοσης ευσήμων για αυτόν το χαμηλότερο ρυθμό διάδοσης του ιού, στην συνυπεύθυνη μαζί με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, για την τραγική κατάσταση της υγείας , παρούσα κυβέρνηση .

Φωτό από το εργοστάσιο Catcher Technology στο Sugian της Κίνας.

Πηγή: Γιώργος Ρούσης – f/b

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *