Να μην τους αφήσουμε να παίξουν στα ζάρια ανθρώπινες ζωές

Ακούγαμε πρωί-πρωί γνωστό δεξιό (έως ακροδεξιό) δημοσιογράφο να διατυμπανίζει από ραδιοφωνική συχνότητα: «στην Αθήνα στο φούρνο, στο χωριό στη σούβλα»! Τι έγινε, ρε παιδιά; Δεν είπαμε απαγορεύεται το σούβλισμα του αρνιού, επειδή αποτελεί αφορμή για σούρτα-φέρτα και κάθε είδους «κολλητιλίκια»;

Οχι, δεν έκανε του κεφαλιού του ο δεξιός ραδιοπαραγωγός. Την κυβερνητική γραμμή εκλαΐκευε. Τη Μεγάλη Παρασκευή, άλλωστε, ο αναπληρωτής υπουργός Μπατσοκαταστολής, Οικονόμου, όταν ρωτήθηκε τάχα αθώα από τη δημοσιογράφο του ΣΚΑΙ, αν μπορεί μια οικογένεια τριών-τεσσάρων ατόμων, που έχει ένα μικρό κήπο, να βγει και να ψήσει το αρνί της, απάντησε: «Δεν απαγορεύτηκε το ψήσιμο. Απαγορεύτηκε ο συνωστισμός, απαγορεύτηκαν οι άσκοπες μετακινήσεις για να μαζευτούν άτομα τα οποία μέχρι σήμερα δεν συνοικούν».

Δε χρειάζεται να αναφερθούμε στις συνεχείς δηλώσεις του Χαρδαλιά εδώ και μέρες για την απαγόρευση του σουβλίσματος. Λίγο ακόμα και θα έβαζε τον Τσιόδρα να δίνει συνταγές για αρνί στο φούρνο με πατάτες, σε στιλ Ακη και Αργυρώς. Τη Μεγάλη Τετάρτη είπε: «Το αρνί ή θα το ψήσουμε μόνοι μας στο σπίτι ή στο φούρνο της γειτονιάς». Και τη Μεγάλη Πέμπτη, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πέτσας, επανέλαβε: «Δεν θα πάμε στα χωριά μας, δεν θα ψήσουμε στις αυλές μας, δεν θα πάμε στις εκκλησιές μας».

Μια στο καρφί και μια στο πέταλο; Ασφαλώς. Αλλά να χαλαρώνει τη «γραμμή» ο μπατσοϋπουργός, που λόγω θέσης θα έπρεπε να είναι πιο αυστηρός; Δεν το έκανε με προσωπική πρωτοβουλία (ο συγκεκριμένος, άλλωστε, ξέρει μόνο να βαράει προσοχές και να εκτελεί εντολές), αλλά «εξηγώντας» τη «γραμμή». Ηταν σαν να έλεγε: «Ψήστε, αλλά μη μαζεύεστε πολλοί. Και μην ανησυχείτε για την αστυνομία, τα παιδιά έχουν πάρει τις απαιτούμενες εντολές».

Πρόκειται, ασφαλώς, για παιχνίδι προπαγάνδας, που έχει να κάνει με τα ψηφαλάκια. Και πριν την πανδημία ο Κούλης αναζητούσε «παράθυρο» για να κάνει πρόωρα τις διπλές εκλογές. Με την πανδημία το αναζητά με μεγαλύτερη αγωνία, από τη μια για να «πληρωθεί» σε ψήφους τη διαχείριση της πανδημίας και από την άλλη για να μη χρειαστεί να «πληρώσει» σε ψήφους το κόστος της αντιλαϊκής-αντεργατικής διαχείρισης της οικονομικής ύφεσης. Εχει κάθε λόγο, λοιπόν, να παίζει παιχνίδια προπαγάνδας ακόμα και με το παραδοσιακό ψήσιμο του πασχαλιάτικου αρνιού.

Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό. Αυτές τις μέρες η κυβερνητική προπαγάνδα εξυπηρετεί και την τακτική της εξόδου από την καραντίνα, που πιέζονται να την κάνουν όσο γίνεται πιο γρήγορα, για να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη η καπιταλιστική ύφεση. Και στέλνει μηνύματα με κάθε τρόπο.

Eίδαμε τον Μητσοτάκη χθες, στο σόου ξεπροβοδίσματος των προσφυγόπουλων, παρέα με τον Κουμουτσάκο και μια ολόκληρη κουστωδία παρατρεχάμενων, να μην προσπαθεί καν να τηρήσει κάποια στοιχειώδη μέτρα ασφάλειας. Στριμώχνονταν ο ένας πάνω στον άλλο. Την προηγούμενη φορά που πήγε στο αεροδρόμιο, για να υποδεχτεί τις μάσκες του Ιδρύματος Ωνάση, δεν είχε τόσο κόσμο στο σόου. Και φρόντιζαν να μη στριμώχνονται. Κούλης, Κικίλιας και Παπαδημητρίου προσπαθούσαν να τηρήσουν την απόσταση του ενός μέτρου μεταξύ τους, όταν μιλούσαν, όταν φωτογραφίζονταν, όταν έκαναν δηλώσεις στην κάμερα και το μικρόφωνο της ΕΡΤ.

Συγκρίνετε τις δύο φωτογραφίες (τραβηγμένες την 1η και στις 18 Απρίλη), σκεφτείτε ότι στα σόου που δίνει ο Μητσοτάκης μπροστά στις κάμερες όλα είναι σχεδιασμένα από τους image makers με όρους προπαγάνδας και θα συμφωνήσετε μαζί μας ότι κάτι έχει αλλάξει στην κυβερνητική προπαγάνδα και στα μηνύματα που αυτή προσπαθεί να περάσει.

Το μήνυμα πέρασε και στο ιερατείο, το οποίο –στην επίσημη έκφρασή του- δεν ενεργεί χωρίς συνεννόηση με την κυβέρνηση. Οι φωτογραφίες έχουν τραβηχτεί με διαφορά 15 ημερών στη μητρόπολη και είναι χαρακτηριστικότατες. Αριστερά έχουμε εικόνες από τους τελευταίους Χαιρετισμούς στις 3 Απρίλη. Οι ψαλτάδες στέκονται σε τρίγωνο, με απόσταση δυο μέτρων μεταξύ τους, ο Τζερόνυμο στέκεται μόνος στο θρόνο του και ο διάκος του στέκεται στα δυο μέτρα, ενώ μόνο ένας παπάς λειτουργούσε. Δεξιά έχουμε εικόνα από τη χτεσινή λειτουργία της Ανάστασης. Ο Τζερόνυμο περιβάλλεται από έξι ακόμα ρασοφόρους, κολλητά σ’ αυτόν. Εξι ψαλτάδες επίσης κολλητά, ενώ ο νεωκόρος πλησίαζε την ομήγυρη κάθε που έπρεπε να πάρει ή να δώσει κάτι. Ετσι λειτουργούσαν, περπατούσαν στο χώρο, έμπαιναν (μπουλουκηδόν) στο μικρό χώρο του ιερού.

Το μήνυμα είναι σαφές: χαλαρώνουμε, αλλά και μετά πρέπει να προσέχουμε. Ισως να δώσουν και κατεύθυνση «φοράμε μάσκα», αν οι έμποροι έχουν φέρει τίποτα παρτίδες μάσκες της πλάκας από την Κίνα, τις οποίες θα μοσχοπουλήσουν.

Χαλαρώνουμε την καραντίνα, αλλά με τι όρους; Με όρους προστασίας της καπιταλιστικής οικονομίας από την ύφεση ή με όρους προστασίας της δημόσιας υγείας και των ζωών στις ευπαθείς ομάδες του λαού μας;

Πριν από μερικές μέρες προειδοποιήσαμε να μη τολμήσουν έξοδο από την καραντίνα χωρίς μαζικά μοριακά τεστ.

Επιστημονική ομάδα του ΑΠΘ, σε πρόσφατη εμπεριστατωμένη έκθεσή της, αναφέρεται αναλυτικά στις προϋποθέσεις που είναι απαραίτητες για να επιχειρηθεί έξοδος από τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν. Παρουσιάσαμε αυτή την έκθεση, στην οποία μεταξύ των άλλων τονίζεται: «Δεδομένωντων κατά πάσα πιθανότητα χαμηλών ποσοστών ανοσίας του γενικού πληθυσμού, ως αποτελέσμα των οριζόντιων περιοριστικών μέτρων,υψηλός είναι ο κίνδυνος τοπικών αναζωπυρώσεων ή και άλλων επιδημικών κυμάτων, μετά την άρση τουlockdown και εντός των επόμενων μηνών ή και έτους». Και δίνεται η έμφαση στην αναγκαιότητα ανάπτυξης μόνιμου μηχανισμού επιδημιολογικής επιτήρησης και δειγματοληπτικής παρακολούθησης της επιδημίας σε πραγματικό χρόνο.

Οι ειδικοί επιστήμονες σημειώνουν ότι « σύστημα επιδημιολογικής επιτήρησης και συστηματικού δειγματοληπτικού ελέγχου της επιδημίαςCovid-19δεν έχει ενεργοποιηθεί στην Ελλάδα», ενώ αναφερόμενοι στην κινέζικη εμπειρία τονίζουν: «Ως πρώτη προτεραιότητα τέθηκε η συστηματική επιδημιολογική επιτήρηση και η διατήρηση υψηλού αριθμού διαγνωστικών ελέγχων για την αποφυγή 2ου επιδημικού κύματος».

Σε επιστολή της προς τον Μητσοτάκη η ΟΕΝΓΕ, τονίζει: «Μπορεί να κερδήθηκε χρόνος, αλλά δεν έχετε αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες και τα μέσα για να αντιμετωπιστεί η πανδημία και οι επιπτώσεις της. Το ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος το ερχόμενο Φθινόπωρο ή και νωρίτερα είναι πιθανό, και δεν έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπισή του».  Κι ακόμα: «Κρίσιμο ζήτημα για την επαναλειτουργία με ασφάλεια των κλινικών είναι η διενέργεια test σε όλους τους ασθενείς ανεξάρτητα από την αιτία εισαγωγής τους στο νοσοκομείο, καθώς και σε όλο το υγειονομικό προσωπικό προκειμένου να αποφευχθεί η ενδονοσοκομειακή διασπορά. Εξίσου σοβαρό είναι το ζήτημα της εκτεταμένης ανίχνευσης, ιχνηλάτησης και απομόνωσης των κρουσμάτων μέσω της διενέργειας μαζικών test, όπως άλλωστε συστήνει ο ΠΟΥ, κάτι για το οποίο επιμένουμε από την πρώτη στιγμή».

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ετοιμάζεται για έξοδο από το lockdown χωρίς αυτές τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Ο –κατά τα άλλα λαλίστατος- Τσιόδρας έχει πάθει αφωνία σχετικά με την ανάγκη να γίνουν μαζικά μοριακά τεστ. Ο Πέτσας επαναλαμβάνει τα ψέματα για τις περιβόητες ΚΟΜΥ: «Στο μεταξύ συγκροτούνται 500 κινητές μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας οι οποίες θα παρέχουν κατ’ οίκον νοσηλευτικές υπηρεσίες» (ενημέρωση πολιτικών συντακτών 16.4.2020).

Ψέματα, γιατί οι περιβόητες ΚΟΜΥ θα φάνε καιρό ακόμα για να συγκροτηθούν (θα επανέλθουμε με νεότερα στοιχεία, καθώς συνεχίζουμε το ρεπορτάζ) και δεύτερο γιατί, ενώ στην αρχή έλεγαν ότι αυτά τα συνεργεία θα πηγαίνουν στα σπίτια και θα παίρνουν δείγματα βιολογικού υλικού για να γίνουν μοριακά τεστ στα εργαστήρια, τώρα μιλάνε μόνο για «κατ’ οίκον νοσηλευτικές υπηρεσίες», σβήνοντας τις υποσχέσεις για μαζικά μοριακά τεστ. Ο δε Μητσοτάκης, στη συνέντευξή του στην «Καθημερινή», κάνει λόγο για… Οκτώβρη-Νοέμβρη, οπότε… «θα είναι διαφορετικά τα πράγματα».

Είναι προφανές ότι ετοιμάζονται να παίξουν στα ζάρια ζωές. Αυτό δεν πρέπει να τους το επιτρέψουμε. Να μην τους αφήσουμε να εκμεταλλευτούν την κόπωση από τα πρωτοφανή περιοριστικά μέτρα. Πάνω απ’ όλα πρέπει να βάλουμε τη δημόσια υγεία και τις ζωές των ανθρώπων μας.

Πηγή: ΚΟΝΤΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *