Προστατεύουν τους εμπόρους της υγείας, ακόμα κι όταν εγκληματούν!

«Η δομή τέθηκε σε καραντίνα, στεγανοποιήθηκε». Χαρδαλιάς, 23 Απρίλη.
 
«Επειδή το παρακολουθώ αυτό, “από χθες η κλινική έχει σφραγιστεί“. Καμία κλινική δεν σφραγίστηκε. (…) ας μην γινόμαστε, τέλος πάντων, τόσο υπερβολικοί». Χαρδαλιάς, 24 Απρίλη.
 
«Οι επιστημονικά υπεύθυνοι θα ελεγχθούν και θα ελεγχθούν και πειθαρχικά και ποινικά σε σχέση με τα πραγματικά περιστατικά και, κυρίως, για πιθανές ευθύνες ή αμέλεια στην τήρηση των διαδικασιών». Χαρδαλιάς, 23 Απρίλη.
 
«Δεν θα αναφερθώ στην ουσία των ερωτήσεων από τη στιγμή που υπάρχει σε εξέλιξη προκαταρκτική εξέταση του εισαγγελέα». Χαρδαλιάς, 24 Απρίλη.
 
Μέσα σε μια μέρα, ο κυβερνητικός λόγος σε σχέση με την ιδιωτική κλινική «Ταξιάρχαι» στο Περιστέρι, όπου διαγνώστηκε επιδημία CoviD-19, έχοντας πλήξει τουλάχιστον 20 νεφροπαθείς που έκαναν αιμοκάθαρση, εκ των οποίων 3 πέθαναν, συν 17 υγειονομικούς, έκανε στροφή 180 μοιρών.
 
Οι πάντες θεωρούσαν αυτονόητο, μετά τις δηλώσεις Τσιόδρα-Χαρδαλιά την Πέμπτη 23 Απρίλη, ότι η ιδιωτική κλινική θα σφραγιστεί. Δε χρειάζεται να εξηγήσουμε για ποιο λόγο θα έπρεπε να σφραγιστεί. Ο δήμαρχος Περιστερίου Παχατουρίδης, για παράδειγμα, που εκλέγεται με την υποστήριξη της ΝΔ, ζήτησε «να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του πληθυσμού ξεκινώντας από την άμεση αναστολή λειτουργίας της συγκεκριμένης ιδιωτικής δομής υγείας». Οπως αναφέρει η επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Περιστερίου, ο δήμαρχος «ζήτησε από τους καθ’ ύλην αρμόδιους να γίνουν εντατικοί έλεγχοι σε όλες τις μονάδες υγείας που είναι εγκατεστημένες στην πόλη του. Οι αρμόδιες κρατικές αρχές υποχρεούνται να θέσουν σε αναστολή λειτουργίας κάθε μονάδα η οποία μη τηρώντας τους κανόνες ασφαλείας θέτει σε κίνδυνο κατοίκους, ασθενείς και προσωπικό».
 
Προφανώς, σύμφωνα με τη λογική Χαρδαλιά, ο Παχατουρίδης γίνεται… «υπερβολικός». Ομως, ανεξάρτητα από τα κίνητρα του Παχατουρίδη (προσπαθεί να αποποιηθεί τις δικές του ευθύνες, γιατί δεν τον ακούσαμε να ζητάει εντατικούς ελέγχους προτού σκάσει η επιδημία στην κλινική «Ταξιάρχαι»), αυτός δεν είπε παρά το αυτονόητο: κλείστε την κλινική που βρέθηκαν τόσα κρούσματα. Δεν είναι στρατόπεδο προσφύγων, για να πεις ότι τη βάζω σε καραντίνα απαγορεύοντας την είσοδο και την έξοδο. Είναι μονάδα υγείας, με ασθενείς που πηγαίνουν κάθε δεύτερη μέρα να κάνουν αιμοκάθαρση και με άλλους ασθενείς που νοσηλεύονται για άλλες αιτίες. Τι πιο φυσικό από το να της βάλουν λουκέτο, μεταφέροντας τους ασθενείς σε άλλες μονάδες;
 
Αυτοί, όμως, παρά τα όσα άφησαν να εννοηθούν την Πέμπτη, την Παρασκευή ανακοίνωσαν ότι η κλινική θα συνεχίσει να δουλεύει κανονικά! «Συνέχισαν κανονικά να γίνονται οι αιμοκαθάρσεις, με όρους ασφάλειας και τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα και μία σειρά ζητημάτων που εξελίσσονται», δήλωσε ο Χαρδαλιάς! 
 
Ο Τσιόδρας ανέλαβε να δώσει –και πάλι- την απαραίτητη επιστημονική κάλυψη σ’ αυτή τη βρόμικη ιστορία. Προσέξτε πως «ρετάριζε» ένας άνθρωπος που γενικά χειρίζεται καλά το λόγο: 
 
«Να πω εδώ ότι δεν μπορώ να σας μεταφέρω τη χαρά που είχαν οι νεφροπαθείς όταν με είδαν και ήμουν εκεί στο πλευρό τους. Οι αρνητικοί νεφροπαθείς που ενδεχομένως να επωάζουν τη νόσο, αλλά που είναι πάρα πολλοί, είναι 96 ακόμα, οι οποίοι πρέπει να συνεχίσουν την αιμοκάθαρσή τους κάπου, έτσι; Και δεν μπορείς αυτούς τους ανθρώπους να τους στείλεις σε κάποια άλλη κλινική η οποία έχει κορονοϊό γιατί αν δεν έχουν τη νόσο, μπορεί να την εμφανίσουν, να κολλήσουν εκεί. Αρα πρέπει να μείνουν σε ένα προστατευμένο περιβάλλον υπό παρακολούθηση. Εχουμε στείλει και ειδικό κλινικό λοιμωξιολόγο από το Αττικό, ο οποίος έχει τεράστια εμπειρία και εκπαίδευση σε πανεπιστημιακά νοσοκομεία της Αγγλίας. Είμαστε κοντά τους. Αυτοί οι άνθρωποι, οι 96, δεν μπορούσαν να μεταφερθούν αλλού. Επρεπε να συνεχίσουν την αιμοκάθαρσή τους στην κλινική. Αρα για αυτούς πρέπει να σπάσει η καραντίνα, πρέπει να κάνουν την αιμοκάθαρση, πρέπει να τους δώσουμε την προφύλαξη, τις οδηγίες, να τους καθησυχάσουμε. (…) Κάθε 2 ημέρες, κάθε 3 ημέρες, ανάλογα με την αιμοκάθαρση να πάρουν έγκαιρα θεραπεία, να μεταφερθούν όλοι στο νοσοκομείο αν είναι θετικοί. Τι άλλο δηλαδή παραπάνω πρέπει να κάνουμε; Δεν σπάει η καραντίνα. Οταν δεν ξέρεις όλη τη λεπτομέρεια γύρω από το χειρισμό ενός περιστατικού, καλό είναι να μην κατηγορείς. Καλό είναι να ζητάς όλα τα δεδομένα πριν δικάσεις κάποιον. Και θέλει προσοχή. Το έχω παρακαλέσει και στο παρελθόν αυτό. Να αποφεύγουμε το στίγμα. Να αποφεύγουμε την κατηγόρια. Να ενισχύουμε το θετικό πνεύμα, όχι το αρνητικό»!
 
Τους 17 που διαγνώστηκαν θετικοί τους έστειλαν να συνεχίσουν την αιμακάθαρση σε άλλες μονάδες, τους 96, όμως, που πιθανώς να επωάζουν τη νόσο, δεν μπορούν να τους στείλουν σε άλλες μονάδες! Για ποιο λόγο; Ενώ λογικά θα έπρεπε να πει «για να μη διασπείρουν τον ιό που ενδεχομένως επωάζουν», ο Τσιόδρας απάντησε ότι δεν πρέπει να πάνε σε άλλη μονάδα για να μην κολλήσουν εκεί τη νόσο! Δηλαδή, δεν κινδυνεύουν οι άλλες μονάδες από τους συγκεκριμένους ασθενείς, που έχουν ήδη εκτεθεί στο περιβάλλον μιας μολυσμένης μονάδας, αλλά κινδυνεύουν οι συγκεκριμένοι ασθενείς από τις άλλες μονάδες που μπορεί να είναι μολυσμένες! Τους αφήνουν σε μια μονάδα που είναι αποδεδειγμένα μολυσμένη και πάει ο ίδιος ο Τσιόδρας για να τους πείσει να παραμείνουν (και –όπως ο ίδιος λέει- είχαν μεγάλη χαρά όταν τον είδαν)!
 
Ολο αυτό που περιέγραψε ο Τσιόδρας είναι εντελώς παράλογο. Είχαν κάθε δυνατότητα να μεταφέρουν τους συγκεκριμένους 96 νεφροπαθείς σε άλλες μονάδες, όπως μετέφεραν και τους 17 διαγνωσμένους με CoviD-19. Παίρνοντας όλα τα μέτρα ασφάλειας. Και ταυτόχρονα να βάλουν λουκέτο στη συγκεκριμένη ιδιωτική κλινική, στέλνοντας ένα μήνυμα σε όλους τους κλινικάρχες ότι δεν μπορούν να παίζουν με τις ανθρώπινες ζωές. Οχι να δηλώνει ο Τσιόδρας, σαν να μην τρέχει τίποτα, ότι «ο ΕΟΔΥ προμήθευσε την κλινική με μέσα ατομικής προστασίας για τη σωστή αντιμετώπιση των ασθενών, διότι ακόμη και αρνητικοί ασθενείς που παρέμειναν έχουν εκτεθεί στο συγκεκριμένο περιβάλλον της μονάδας» και ότι «εξειδικευμένο προσωπικό του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας εκπαίδευσε το προσωπικό της κλινικής για τη σωστή εφαρμογή των μέτρων ατομικής προστασίας»!
 
Για μονάδα υγείας μιλάμε, που νοσηλεύει ανθρώπους με σοβαρό πρόβλημα (αιμοκαθαιρόμενους), όχι για μια οικογένεια που μέλος της διαγνώστηκε θετικό στον κοροναϊό και πρέπει να της διδάξει κάποιος ειδικός τη χρήση των μέσων ατομικής προστασίας. Οταν δημοσιογράφος επεσήμανε το γεγονός, ο Τσιόδρας σαν να κατάλαβε τη γκάφα του, έσπευσε να πει ότι «είναι σαφές ότι οι μονάδες υγείας, οι μονάδες αιμοκάθαρσης, κλινικές οι οποίες ασχολούνται με ανθρώπους που είναι αυξημένου κινδύνου, πρέπει να τηρούν όλα τα μέτρα προστασίας και φυσικά το πρωτόκολλο του universal masking». Και να το επαναλάβει: «Είναι υποχρέωσή τους να τηρούν αυτά τα πρωτόκολλα, είναι υποχρέωση να φορούν μάσκες, είναι υποχρέωσή τους να χειρίζονται κάθε ασθενή σαν να είναι μολυσμένος, αλλά και τους εαυτούς τους σαν να είναι μολυσμένοι και να βγάζουν έγκαιρα τη διάγνωση»!
 
Αφού είναι υποχρέωσή τους να εφαρμόζουν το πρωτόκολλο και ως υγειονομικοί ξέρουν να το εφαρμόζουν, τότε τι νόημα έχει η παράδοση μαθημάτων για τη χρήση των μέσων προστασίας; Κι αν η ιδιωτική κλινική είχε τα απαραίτητα μέσα προστασίας, τότε γιατί χρειάστηκε να πάει ο ΕΟΔΥ για να τους προμηθεύσει μέσα προστασίας; Από τα όσα δήλωσε ο ίδιος ο Τσιόδρας προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι σ’ αυτό το ιδιωτικό μαγαζί υγείας δεν υπήρχαν τα απαραίτητα μέσα προστασίας και ότι το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό δε γνώριζε τη σωστή χρήση των μέσων προστασίας. Αρα, υπήρχε ένας επιπλέον λόγος για να μπει λουκέτο σ’ αυτό το μαγαζί, να επιβληθούν τα προβλεπόμενα πρόστιμα και να στείλει ο ΕΟΔΥ το φάκελο στον εισαγγελέα.
 
Αυτό εννοούσε ο Χαρδαλιάς την Πέμπτη, όταν δήλωνε ότι «θα ελεγχθούν και πειθαρχικά και ποινικά». Εισαγγελέας δεν είχε επέμβει ακόμα, επομένως ήταν ο Χαρδαλιάς που δήλωνε ότι με ευθύνη των κρατικών ελεγκτικών οργάνων η υπόθεση θα παραπεμφθεί και σε εισαγγελέα, για ποινικό έλεγχο, πέρα από τον πειθαρχικό έλεγχο που θα ασκήσουν τα ελεγκτικά και εποπτικά όργανα του υπουργείου Υγείας.
 
Δεν ξέρουμε αν ο Χαρδαλιάς αντιμετώπισε την οργή του μεγάρου Μαξίμου για τις «υπερβολές» του ή αν απλά έγιναν απ’ όλους τους δεύτερες σκέψεις. Ξέρουμε όμως ότι το πρωί της επόμενης μέρας είχαμε την κωλοτούμπα. Κι ακούσαμε με αηδία τον Τσιόδρα να μας καλεί το απόγευμα της Παρασκευής «να αποφεύγουμε το στίγμα. Να αποφεύγουμε την κατηγόρια. Να ενισχύουμε το θετικό πνεύμα, όχι το αρνητικό»! Δεν αναφερόταν σε ασθενείς, αναφερόταν στους κλινικάρχες! Να μη στιγματίσουμε αυτούς που επιδεικνύουν εγκληματική συμπεριφορά, με μοναδικό στόχο να μειώσουν τις δαπάνες, να αυξήσουν τα κέρδη τους!
 
Μ’ αυτή τη φράση, ο Τσιόδρας ήρθε να επιβεβαιώσει ότι το ιδιωτικό μαγαζί υγείας στο Περιστέρι δε σφραγίστηκε, αλλά έμεινε ανοιχτό, για να μη χαλάσει η «καλή φήμη» των ιδιωτικών μαγαζιών. Χαρακτηρίσαμε τον Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του γιουσουφάκια των εμπόρων της υγείας. Μας επιβεβαιώνουν πλήρως.
 
Από την αρχή που ξέσπασε η πανδημία, φάνηκε καθαρά ότι ο ιδιωτικός τομέας δε θα παίξει κανένα ρόλο στην αντιμετώπισή της. Οτι όλο το βάρος θα έπεφτε στο δημόσιο τομέα, στους γιατρούς και τους νοσηλευτές του. Αυτοί που έβριζαν τους γιατρούς και χαίρονταν όταν τους απέλυαν κι αυτοί που έλεγαν ότι τα δημόσια νοσοκομεία πρέπει να κλείσουν και να γκρεμιστούν, αναγκάστηκαν να το βουλώσουν και να ψάλλουν υποκριτικά ύμνους στους «ήρωες με τις άσπρες και πράσινες στολές». Υπήρξε ένα σχεδόν παλλαϊκό αίτημα για επίταξη των ιδιωτικών νοσοκομείων και διαγνωστικών κέντρων. Η κυβέρνηση αντιστάθηκε με νύχια και με δόντια, με ψέματα και σοφιστείες.
 
Και τώρα έσκασε η περίπτωση αυτή, με τους 3 νεκρούς και τους τουλάχιστον 17 προσβεβλημένους από κοροναϊό. Ολοι τους ασθενείς μεσοβαρή νόσο. Αν έβαζαν λουκέτο στην ιδιωτική κλινική, θα δεχόταν ένα τεράστιο πλήγμα η φήμη του ιδιωτικού τομέα υγείας, που χρόνια τώρα επαίρεται ότι είναι «πολλά σκαλιά πάνω από το δημόσιο». Γι’ αυτό δεν έβαλαν λουκέτο. Γι’ αυτό «ρετάρει» ο Τσιόδρας όταν προσπαθεί να δικαιολογήσει τη συνέχιση της νοσηλείας των νεφροπαθών στη συγκεκριμένη κλινική. Γι’ αυτό υπερασπίζεται τους εμπόρους της υγείας και τα διάτρητα μαγαζιά τους, καλώντας μας «να αποφεύγουμε το στίγμα και την κατηγόρια»!
 
Πέρα από το λουκέτο στο συγκεκριμένο μαγαζί, που πρέπει να μπει εδώ και τώρα, το αίτημα για απαγόρευση των ιδιωτικών νοσοκομείων προβάλλει ακόμα πιο επιτακτικά.

Πηγή: “ΚΟΝΤΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *