100 εκατ. ευρώ «δωράκι» σε αυτοκινητοβιομηχανίες και λεφτάδες

Σε φιέστα που οργάνωσε ο Χατζηδάκης, παρουσία του Μητσοτάκη που παρουσίασε το «Σχέδιο Μετάβασης στην Ηλεκτροκίνηση», ανακοίνωσε ότι θα επιδοτηθεί η αγορά ηλεκτρικών οχημάτων με ένα κονδύλι 100 εκατ. ευρώ έως το 2021, ενώ «θα ακολουθήσουν αντίστοιχα τέτοια πακέτα και τα επόμενα χρόνια». Πρόκειται για πρόκληση, καθώς τα λεφτά θα τα τσεπώσουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες και οι αστοί που θα πάρουν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο ως όχημα πόλης.
 
Γιατί οι τιμές των ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι απαγορευτικές για τα λαϊκά νοικοκυριά. Για όσους δε γνωρίζουν σημειώνουμε ότι για παράδειγμα ένα Corsa ή ένα Peugeot-208 ξεκινούν από τις 30.000 ευρώ! Κάτι «σκατουλάκια» σαν το Smart ή το Skoda CITIGOe-iV και το Volkswagen e-up ξεκινούν από περίπου 24.000 ευρώ! Ποιος έχει τόσα λεφτά για να τα δώσει να πάρει ένα αυτοκίνητο μόνο για την πόλη; Για τα μεγαλύτερα μοντέλα, που έχουν και μεγαλύτερη αυτονομία σε χιλιόμετρα με μια φόρτιση, δεν το συζητάμε. Οι τιμές τους είναι… διαστημικές.
 
Οταν λοιπόν μιλάμε για δοσοληψίες ανάμεσα στις αυτοκινητοβιομηχανίες και τους μπουρζουάδες, ας τα βρουν μεταξύ τους. Λεφτά υπάρχουν και στα δύο μέρη, οπότε μπορούν να κανονίσουν τις τιμές για ν’ αρχίσουν οι εταιρίες να πουλάνε τα ηλεκτρικά μοντέλα που έχουν αρχίσει να παράγουν και τα οποία μόνον αστοί μπορούν να αποκτήσουν (προς το παρόν).
 
Οχι να μπαίνει το αστικό κράτος στη μέση και να μοιράζει χρήμα λες και μοιράζει μαρουλόφυλλα.
 
Η πρόκληση γίνεται ακόμα μεγαλύτερη όταν την κρίνουμε όχι μόνο από άποψη αρχών αλλά και από την άποψη της συγκυρίας.  Η εργατική τάξη στενάζει. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα το πολύ να τα ονειρεύονται κάποια εργατόπαιδα. Οπως ονειρεύονται κάποιες εξωτικές παραλίες ή τα σαλέ των Αλπεων, που δείχνουν οι διαφημίσεις. Αν αυτά τα λεφτά πήγαιναν σε εργατικές επιδοτήσεις, κάποιους θα μπορούσαν να ανακουφίσουν. Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης, αρκεί να αναφέρουμε ότι το πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού της κυβέρνησης Μητσοτάκη έχει ταβάνι τα 10 εκατ. ευρώ. Το ένα δέκατο απ’ αυτά που θα δοθούν ως επιδότηση στους μπουρζουάδες για ν’ αποκτήσουν ηλεκτρικό αυτοκίνητο! Το ταξικό στίγμα σφραγίζει κάθε ενέργεια της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης Μητσοτάκη που ξεσαλώνει με κάθε ευκαιρία.

Πηγή: “ΚΟΝΤΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *