Ανοιχτό γράμμα στους προλετάριους…

Στα κάτεργα της μισθωτής σκλαβιάς, όσοι πουλάνε την εργατική τους δύναμη για να ζήσουν, βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι με την συνεχή προσταγή του αφεντικού.

Τα αφεντικά ποτέ δεν είναι ευχαριστημένα και συνεχώς φτιάχνουν συμμαχίες μέσα και γύρω από τις επιχειρήσεις τους έτσι ώστε να ελέγχουν την κλοπή που διεξάγουν και την ταξική εκμετάλλευση που πρέπει να φέρουν σε πέρας για τα μέγιστα κέρδη.

Σε αυτό φυσικά βοηθά το κράτος του Κεφαλαίου και μια σειρά αστικές δυνάμεις που βοηθούν και βάζουν πλάτη για να καταφέρνουν τα αφεντικά να κρατάν υποταγμένους τους εργαζόμενους.

Μέσα στα κάτεργα γίνεται μια μάχη τεράστιας σημασίας που λόγω των συσχετισμών δεν μπορεί να «φανερωθεί» στην ολότητά της. Δεν υπάρχει μαγαζί, επιχείρηση, βιοτεχνία, εργοστάσιο που να υπάρχει «ειρηνική συνύπαρξη».

Υπάρχει μια καθημερινή πολεμική συνθήκη που δεν μπορεί να φτιασιδωθεί από κανέναν, είναι «κοινό μυστικό» και όλοι γνωρίζουν ότι οι εργάτες δεν αντέχουν τις προσταγές των αφεντικών, μισούν τους προϊσταμένους, τους διευθυντάδες και τους ρουφιάνους τους. Τα αφεντικά από την άλλη γνωρίζουν την κλοπή που διαπράττουν και δεν νιώθουν καμία «ευγνωμοσύνη» για τους μισθωτούς σκλάβους. Κοιτάνε να μειώσουν και να καταργήσουν ότι μπορούν από το «εργατικό κόστος», κοιτάνε να κρατάνε τους εργάτες διασπασμένους, να συντηρούν τον ανταγωνισμό μεταξύ τους, να απομονώνουν τους απείθαρχους.

Αυτή η εικόνα είναι παντού στον κόσμο. Η πολιτική και συνδικαλιστική κατάσταση της εργατικής τάξης μπορεί να είναι σε μεγάλη αποδιάρθρωση αλλά αυτό δεν μειώνει καθόλου τον καθημερινό υπόγειο οξυμένο ανταγωνισμό. Καθόλου. Η φλόγα που θα βάλει φωτιά στον κάμπο είναι το ζητούμενο, το καύσιμο υπάρχει…

Το ζήτημα είναι οι προλετάριοι αγωνιστές να δημιουργήσουν τους όρους σε πολιτικό-ιδεολογικό επίπεδο έτσι ώστε να συγκεντρωθεί το ικανό εκείνο μέγεθος λαϊκής μάζας, κάτω από τη σημαία της αντικαπιταλιστικής επαναστατικής πάλης για ανατροπή! Αυτό πρέπει να είναι το καθημερινό καθήκον: πώς θα τεθούν οι όροι για την αναμέτρηση που τα ίδια τα αφεντικά κάνουν αναπόφευκτη.

Όλα αυτά δεν είναι καινούργια. Η ταξική σύγκρουση αργά ή γρήγορα θα ξεσπάσει. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Αυτή η συνθήκη της μισθωτής σκλαβιάς, που έχει κάνει τον πλανήτη μια τεράστια φυλακή λαϊκών προλεταριακών μαζών δεν μπορεί να συνεχίσει αιώνια την άδικη αυτή κατάσταση. Ας προετοιμάζουμε μέσα και έξω από τα κάτεργα, σε κάθε καπιταλιστική οικονομία την ταξική αναμέτρηση.

Μια συντρόφισσα από την Αθηναϊκή Μητρόπολημέσω Prolet Connect

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *