Κυρ’ Παντελήδες: η πρωτομαγιά του φασισμού

Υπάρχει ένα είδος ανθρώπου στη κοινωνία μας που το ονομάζουμε Κυρ-Παντελή.

Αυτό το είδους ανθρώπου είναι που παλαιότερα ψήφιζε ΠΑΣΟΚ γιατί ο Αντρέας , μέσω του Τσοβόλα, τα έδινε όλα, ψήφιζε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ γιατί θα έκαναν προσλήψεις στο Δημόσιο και θα έχωνε κάπου τα παιδιά του.

Το 1980 δήλωνε αριστερός, ήταν της μόδας τότε άλλωστε, αλλά όχι κομμουνιστής.

Μετά, το 1990 δήλωνε απολιτίκ και γούσταρε να διαβάζει Κλικ και να τα σπάει σε μεγάλες πίστες.

Τη δεκαετία του 2000 ήρθε και εδραιώθηκε για τα καλά με άλλο στυλάκι αλλά την ίδια σκατίλα στα μυαλά. Το 2000 λοιπόν το παίζει επιχειρηματίας, καινοτόμος, ονειρεύεται μπίζνες με εκατομμύρια ευρώ . Και έρχεται η κρίση. Και τίποτα από αυτά δεν γίνεται. Και κάποιος πρέπει να φταίει για αυτά. Αυτός όμως δεν φταίει σε τίποτα. Τι και εάν η ζωή του βασιζόταν μόνιμα στον καταναλωτισμό και την δηθενιά; Αυτός δεν φταίει. Αυτός δεν φταίει που έβαζε με τη ψήφο του να τον εξουσιάζουν, αυτοί που τώρα κατηγορεί ως κλέφτες. Τότε δεν ήξερε ότι εξέλεγε κλέφτες. Το ήξερε, αλλά έτρωγε και αυτός και δεν μίλαγε.

Αυτό το είδος ανθρώπου δεν έχει όνειρα μεγάλα, ούτε μεγάλες επιθυμίες. Δεν θέλει ένα καλύτερο κόσμο. Δουλίτσα θέλει να υπάρχει. Αλλά δεν ξέρει ότι ο δρόμος προς την κόλαση είναι στρωμένος με το δουλίτσα να υπάρχει. Θέλει να ξέρει ότι κάθε 1η και 15η μέρα του μήνα θα πάρει μισθό.

Ψηφίζει εγγυητές της σταθερότητας. Ψηφίζει ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ γιατί του εξασφαλίζουν την παραμονή της χώρας στο ευρώ και την Ευρώπη, δεν τον νοιάζουν οι επιπτώσεις αυτών των πολιτικών στους ΆΛΛΟΥΣ. Ανεξάρτητα από το ΕΆΝ είναι άδικοι οι νόμοι, αυτός εκεί, θέλει νομιμότητα. Επίσης θέλει ασφάλεια, θέλει οι μπάτσοι να κυνηγούν τα αναρχοκομμούνια γιατί χαλάνε την παραγωγική ανάπτυξη του τόπου και τους μετανάστες γιατί είναι ισλαμιστές και θα μας φάνε ζωντανούς.

Αυτός ο τύπος ανθρώπου είναι η πρωτομαγιά του φασισμού. Για αυτό και η ΧΑ έχει αποδοχή από την ελληνική κοινωνία. Δεν είναι αμόρφωτοι και χαμηλών κοινωνικών τάξεων. Είναι κυρ-Παντελήδες. Είναι μικροαστοί που χάσαν την μάσα.

Για αυτό και δεν είναι αμόρφωτοι και χαμηλών κοινωνικών τάξεων. Επιβεβαιώνεται η άποψη, που θέλει τους φασίστες να είναι η πολιτική έκφραση της μικροαστικής κουλτούρας.

Αυτός τώρα ο τύπος ανθρώπου δεν είναι μόνο στη ΧΑ. Είναι προφανώς και στον κυβερνητικό σχηματισμό Νέας Χουντοκρατίας-μΠΑτΣΟΚ αλλά και σε κομμάτια πασοκογενών ψηφοφόρων και μελών του ΣΥΡΙΖΑ και είναι το 100% των Ψεκασμένων Ελλήνων.

Αυτούς τους ανθρώπους όμως μπορούμε είτε να τους ξυπνήσουμε είτε να τους νικήσουμε; Νομίζω πως ο μόνος τρόπος είναι με απανωτά σοκ.

Η σοσιαλδημοκρατική αστική ανάλυση της Ναόμι Κλάιν για το πως οι νεοφιλελεύθερες κυβερνητικές εξουσίες επιβάλουν τις πολιτικές τους μπορεί να μας χρησιμεύσει ως παράδειγμα απο-σοκοποίησης της κοινωνίας. Δηλαδή να τελειώνουμε τις πορείες λιτανείες, τις απεργίας φωτοβολίδες και τις ρητορείες για νομιμότητες.

Δεν είμαστε κυρ-Παντελήδες. Έχουμε όνειρα, θέλουμε και απαιτούμε έναν καλύτερο κόσμο. Δεν θέλουμε τη βολή μας. Θέλουμε να ξεβολέψουμε τον σάπιο αυτό κόσμο. Επομένως εξεγερσιακά σοκ διαρκείας.

Για να τελειώνουμε με τους φασίστες που φοράνε γραβάτες και είναι νομιμόφρονες. Να τελειώνουμε με την αδράνεια. Τα θέλουμε όλα για όλους. Είμαστε όλοι για όλους.
«Έντιμοι άνθρωποι, νέα γενιά
Θάψτε τους έντιμους μεσ” στα σκατά
Και αυτούς που φτιάξανε τον Παντελή
Σκουλήκι άχρηστο σ” αυτή την γη»..

Της Π. Μ

Μία απάντηση στο “Κυρ’ Παντελήδες: η πρωτομαγιά του φασισμού”

  1. Εξαιρετικο το αρθρο…μπραβο σας…το διαβαζω σημερα 17 11 2022…& παλι συγχαρητηρια!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *