Η «αριστεία και στον αθλητισμό»

Οι παράγοντες που εμπλέκονται με το ελληνικό ποδόσφαιρο και έχουν καταδικαστεί πρωτόδικα και σε δεύτερο βαθμό για κακούργημα, θα μπορούν πλέον να διοικούν ομάδες και να παραμένουν στο χώρο του ποδοσφαίρου, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στην τροπολογία που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο υφυπουργός Αθλητισμού.

Συγκεκριμένα, σε εκπρόθεσμη τροπολογία που κατατέθηκε σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης, αντικαθίσταται η λέξη “τελεσίδικα” με τη λέξη “αμετάκλητα” και βεβαίως δεν αφορά τη διαφοροποίηση σε μία μόλις λέξη αλλά στην ουσία του νόμου Βασιλειάδη που μέχρι τώρα προέβλεπε πως αρκούσε η τελεσίδικη καταδίκη παραγόντων

Αυτό πλέον αλλάζει και απαιτείται η υπόθεση να έχει κριθεί οριστικά και αμετάκλητα, δηλαδή να φτάσει μέχρι τον Αρειο Πάγο προκειμένου να αποκλειστεί παράγοντας από τα του ποδοσφαίρου.

Η τροπολογία Αυγενάκη (προφανέστατα με γνώση του πρωθυπουργού) που για την ώρα δεν έχει σηκώσει μέχρι στιγμής πολλή φασαρία, έχει να κάνει με τους αθλητικούς παράγοντες, που έχουν παραπεμφθεί να δικαστούν για κακούργημα.

Για την ώρα, ο νόμος μέχρι τώρα έλεγε πως δεν μπορεί κάποιος να είναι παράγοντας ή/και μέτοχος σε κάποια ΠΑΕ αν έχει παραπεμφθεί για κακούργημα με τελεσίδικο βούλευμα, αν έχει καταδικαστεί τελεσίδικα για κακούργημα ή αν έχει καταδικαστεί τελεσίδικα για πλημμέλημα.

Η λέξη «τελεσίδικα» είναι κλειδί για την ερμηνεία του νόμου σε αυτή την περίπτωση και φαίνεται πως αυτός είναι ο λόγος που στην εν λόγω διατύπωση, η τροπολογία Αυγενάκη την αντικαθιστά με τη λέξη «αμετάκλητα».

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι ένας αθλητικός παράγοντας θα απαγορεύεται να έχει την εν λόγω ιδιότητα μόνο σε περίπτωση που έχει καταδικαστεί από τον Άρειο Πάγο, όταν -με άλλα λόγια- έχει καταδικαστεί σε τρίτο βαθμό.

Αυτό συνιστά αμετάκλητη καταδίκη. Από την άλλη, η καταδίκη σε πρώτο και στη συνέχεια, σε δεύτερο βαθμό (από το Εφετείο) συνιστά τελεσίδικη απόφαση. Αυτή, μέχρι πρότινος, αρκούσε για να μην έχει κανείς δικαίωμα εμπλοκής στα διοικητικά του ποδοσφαίρου.

Με απλά λόγια, αν ένας ποδοσφαιρικός παράγοντας καταδικαστεί από δυο δικαστήρια δεν θα του αφαιρείται το δικαίωμα να συμμετέχει στη διοίκηση μιας ομάδας: από τη στιγμή που θα προσφύγει στον Άρειο Πάγο θα συνεχίσει να το έχει.

Με δεδομένο μάλιστα πως οι αποφάσεις του Αρείου Πάγου κάνουν χρόνια να βγουν αλλά και το γεγονός ότι πολλές φορές ο Άρειος Πάγος δεν επικυρώνει ή αναιρεί κάποια απόφαση αλλά απλά την επιστρέφει στο Εφετείο για νέα εκδίκαση, η τροπολογία Αυγενάκη ανοίγει το δρόμο σε καταδικασμένους παράγοντες και μάλιστα από δύο δικαστήρια, να συνεχίζουν να εμπλέκονται στα κοινά του ποδοσφαίρου για χρόνια χωρίς κανένα πρόβλημα.

Πηγή: Κουτί της Πανδώρας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *