Τα κουπόνια του ΚΚΕ τους πείραξαν

Εφαρμόζοντας κατά το δοκούν νόμο που είχε περάσει το 2014 η συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, η σημερινή κυβέρνηση επιβάλλει πρόστιμο στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας για τα κουπόνια ενίσχυσης από μέλη του, τα οποία συνιστούν ζωτικής σημασίας οικονομική βοήθεια για το κόμμα ● Την ίδια στιγμή, γνωστά-άγνωστα κόμματα συνεχίζουν να χρωστούν δεκάδες εκατομμύρια και να εμπλέκονται σε σκάνδαλα μεγατόνων.

Αυτό με τα «δύο μέτρα και δύο σταθμά» τείνει να γίνει εθνικό μας σπορ, με πρότυπο της τακτικής αυτής την ίδια την κυβέρνηση της Ν.Δ. Αναφερόμαστε φυσικά στο πρόστιμο που επιβλήθηκε στο ΚΚΕ σχετικά με το θέμα της μη δήλωσης εκ μέρους του κόμματος των προσωπικών στοιχείων όσων το ενισχύουν, ακόμα και με μικροποσά.

Το πρόστιμο αυτό αντιστοιχεί στο 4% της ετήσιας κρατικής επιχορήγησής του και, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής Οικονομικών του κόμματος, επιβλήθηκε εξαιτίας της «μη συμμόρφωσης με νομοθέτημα που ορίζει ότι πρέπει να δηλώνονται στις αρχές τα στοιχεία όσων ενισχύουν οικονομικά πολιτικά κόμματα και οργανώσεις».

Το νομοθέτημα αυτό δεν ανήκει σε κάποιες σκιώδεις κυβερνήσεις σκοτεινών χρόνων. Το 2014, επί κυβέρνησης Σαμαρά, ψηφίστηκε και ορίζει πως «ακόμα και για ελάχιστα ποσά (δύο και πέντε ευρώ), πρέπει να δηλώνονται στις αρχές το όνομα, το επώνυμο, ο ΑΦΜ ή ο αριθμός ταυτότητας του ανθρώπου που τα δίνει». Μπορεί πράγματι να μην ανήκει ως νομοθέτημα σε κάποιες σκιώδεις κυβερνήσεις σκοτεινών χρόνων, ωστόσο όσοι το ψήφισαν ανήκουν σε κόμματα που χρωστούν σχεδόν μισό δισ. ευρώ, με τα 400 εκατομμύρια από αυτά να τα χρωστάνε η Ν.Δ. και το (τότε) ΠΑΣΟΚ, που ήταν και συγκυβέρνηση το 2014.

Η σημερινή κυβέρνηση της Ν.Δ., την ίδια στιγμή που γίνονται προεκλογικές εκστρατείες εκατομμυρίων (από πού άραγε;), που χρωστούν εκατομμύρια, που σκάνδαλα όπως η Novartis και η Siemens έχουν κρυφτεί κάτω από βαρύ χαλί, που «μαύρο» χρήμα έχει πάει σε ταμεία κομμάτων (έχουμε ξεχάσει τον Τσουκάτο, που είχε δηλώσει πως 1 εκατομμύριο μάρκα από τη Siemens πήγαν στα ταμεία το ΠΑΣΟΚ, πράγμα που επιβεβαίωσαν και οι ταμίες του κόμματος;) και που η αδιαφάνεια και ο νεποτισμός καλά κρατούν, επιβάλλει πρόστιμο σε όσους «χρηματοδοτούν» το ΚΚΕ με 2 και 3 ευρώ, γυρίζοντάς μας πίσω σε πραγματικά σκοτεινές εποχές, ώστε να «φακελώνεται» απλός κόσμος που θέλει απλά να ενισχύσει, για όποιον λόγο, με μικρά ποσά το ΚΚΕ εν προκειμένω.

Ισως όλα αυτά να μην είχαν τόση σημασία, αν τα «δύο μέτρα και δύο σταθμά» δεν καθόριζαν την πολιτική ολόκληρων κυβερνήσεων, που, όχι, δεν έχουν τη «φωλιά» τους καθαρή. Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι ο εν λόγω νόμος ήρθε έπειτα από πίεση της τότε τρόικας, ακριβώς γιατί αποσκοπούσαν στην παύση του «φαινομένου» τα κόμματα να παίρνουν «μαύρα» χρήματα από επιχειρηματίες για ύποπτες συναλλαγές μαζί τους και τα «νομιμοποιούν» κόβοντας κουπόνια. Φυσικά όχι των 3 ή 5 ευρώ…

Οι αντιδράσεις στην απόφαση αυτή ήταν φυσικά έντονες, καθώς είναι σχεδόν παράλογο να θεωρηθούν πηγή «παράνομης χρηματοδότησης» όσοι αγοράζουν κουπόνια 3 ή 5 ευρώ. Αυτές τις πηγές έχει στόχο (θεωρητικά έστω) να «εντοπίσει» ο νόμος του 2014, αλλά, όπως όλοι ξέρουμε, άλλο ο νόμος και άλλο το πώς αυτός ερμηνεύεται ή τηρείται κατά το δοκούν. Ο λαός είναι ακόμα πιο σκληρός, όταν σε παρόμοιες καταστάσεις λέει: «Φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης».

Τι απαντά το κόμμα

Αμεση ήταν η αντίδραση του ΚΚΕ λέγοντας ξεκάθαρα πως «δεν πρόκειται να δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία των απλών ανθρώπων που το ενισχύουν» και πως «ο αντιδραστικός αυτός νόμος πρέπει να καταργηθεί και η όποια προσπάθεια εφαρμογής του πρέπει να πέσει στο κενό, γιατί είναι σε βάρος γενικά όλου του λαού και των λαϊκών οργανώσεων». Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε εκ νέου με το ΚΚΕ για να λάβει την απάντηση του κ. Βασίλη Δημόπουλου, νομικού και υπεύθυνου της Επιτροπής Οικονομικών της Κ.Ε.:

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει τον αντιδραστικό και απαράδεκτο νόμο για τα οικονομικά των κομμάτων, κατ’ εφαρμογή του οποίου επιβλήθηκε πρόστιμο σε βάρος του Κόμματος. Ο νόμος αυτός ψηφίστηκε το 2014 από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, ωστόσο και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προχώρησε στην κατάργησή του.

Ο νόμος επιβάλλει την καταγραφή των προσωπικών στοιχείων όλων όσων ενισχύουν ένα κόμμα, ακόμα και για ελάχιστα ποσά των 2 και 5 ευρώ. Επιβάλλει δηλαδή να καταγράφονται τα ονοματεπώνυμα και τα στοιχεία ταυτότητας ή οι Αριθμοί Φορολογικού Μητρώου όλων των ενισχυτών των κομμάτων, να δίνονται στην αρμόδια Επιτροπή και στη συνέχεια αυτή να επεξεργάζεται αυτά τα ευαίσθητα δεδομένα σε συνεργασία με άλλες κρατικές υπηρεσίες, την αστυνομία, την εφορία. Αυτή η απροκάλυπτη επέμβαση στη λειτουργία και δράση των κομμάτων έχει στόχο τον ίδιο τον λαό και το κίνημά του. Συνιστά ευθεία καταπάτηση δικαιωμάτων, κατάφωρη παραβίαση των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων μαζικά του λαού μας.

Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να γίνει συνένοχο σε αυτή την καταπάτηση, σε βάρος των λαϊκών ελευθεριών και δικαιωμάτων. Αυτός ο νόμος πρέπει να καταργηθεί, το ίδιο το λαϊκό κίνημα δεν θα επιτρέψει την εφαρμογή του.

Γι’ αυτό και στην απόφαση επιβολής προστίμου σε βάρος του ΚΚΕ δίνεται ήδη ηχηρή μαχητική απάντηση από τον λαό μας, με μηνύματα καταδίκης και “κύματα” έκτακτων προσφορών και ενισχύσεων προς το Κόμμα. Οι Οργανώσεις, τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ εντείνουμε αυτή την περίοδο την προσπάθεια οικονομικής ενίσχυσης του Κόμματος, απευθυνόμαστε σε κάθε άνθρωπο καλής θέλησης, για να δοθεί έμπρακτα και ξεκάθαρα το μήνυμα: Κάθε απόπειρα παρεμπόδισης της λαϊκής πάλης θα πέσει στο κενό».

Πηγή: Νόρα Ράλλη – “ΕφΣυν”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *