Lockdown TΩΡΑ, για να μη θρηνήσουμε εκατόμβες νεκρών

Ηταν 26 Μάη του 2020, όταν ο Σ. Τσιόδρας έκανε την αποχαιρετιστήρια «ενημέρωση» των συντακτών Υγείας, με βία συγκρατώντας τους πανηγυρικούς τόνους για τη μεγάλη επιτυχία, η οποία -βεβαίως, βεβαίως- πιστωνόταν στην κυβέρνηση και στον ίδιο ως άτυπο επικεφαλής της κρατικής «επιστημονικής επιτροπής».

Οταν ρωτήθηκε «τι είναι αυτό που θα σημάνει καμπανάκι πως είμαστε εν όψει ενός πισωγυρίσματος;», απάντησε:

«Νομίζω κάποια πράγματα τα έχουμε συζητήσει πολλές φορές σε αυτήν την ενημέρωση. Οπωσδήποτε είναι η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, η αύξηση των τοπικών επιδημιών, η αύξηση των εισαγωγών και των νοσηλειών στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ, η αύξηση των θανάτων. Δείκτες τους οποίους χρησιμοποιήσαμε και στο παρελθόν, το πραγματικό R0, το οποίο παρακολουθούμε επί καθημερινής βάσεως αυτή την περίοδο και οι αυξήσεις του πέρα από το 1. Γιατί πάνω από το 1 είναι εκεί που η επιδημία αρχίζει και διασπείρεται και δε σταματιέται εύκολα. Θα σας θυμίσω εδώ, ότι αυτά τα πράγματα είναι δυναμικά και τα παρακολουθεί κανείς συνέχεια. Ολες αυτοί οι παράμετροι έχουν να κάνουν σε σχέση με πιθανόν πισωγύρισμα όσον αφορά την επιδημία. Ελπίζω ότι δε θα συμβεί. Αλλά είμαστε σε επαγρύπνηση».

Τέσσερις μήνες από τότε, η ελπίδα του Τσιόδρα αποδείχτηκε φρούδα. Ολοι οι δείκτες που ανέφερε, όχι μόνο επιδεινώθηκαν, αλλά παρουσιάζουν εικόνα χειρότερη απ’ αυτήν που παρουσίαζαν στην πρώτη φάση της πανδημίας του κοροναϊού SARS-COV-2. Βλέποντας, μάλιστα, τη δυναμική τους («αυτά τα πράγματα είναι δυναμικά», έλεγε ο Τσιόδρας), δε διαπιστώνουμε απλά το αυτονόητο, ότι η πανδημία φούντωσε στη χώρα μας, αλλά χωρίς ίχνος υπερβολής μπορούμε να διακρίνουμε τον κίνδυνο να δούμε στη χώρα μας φαινόμενα σαν τις μακάβριες πομπές των φορτηγών με τα φέρετρα στο Μπέργκαμο.

Δεν κινδυνολογούμε. Για να καταλήξουμε σ’ αυτό το συμπέρασμα βασιστήκαμε στα στοιχεία του ίδιου του ΕΟΔΥ. Στοιχεία που τα παρουσιάζαμε τμηματικά από την περίοδο της καραντίνας και τώρα τα παρουσιάζουμε συγκεντρωτικά και αναλυτικά. Βασιστήκαμε, ακόμη, στην τοποθέτηση του Τσιόδρα, που παρουσιάσαμε παραπάνω, για τα κριτήρια βάσει των οποίων αποφαίνονται για το βαθμό επικινδυνότητας από την εξέλιξη της πανδημίας, καθώς και σε όσα είπε για τα λεγόμενα ορφανά κρούσματα (θα δούμε παρακάτω τι είπε και θα το σχολιάσουμε).

Σ’ εκείνη την ενημέρωση, Τσιόδρας, Χαρδαλιάς και Κοντοζαμάνης τόνισαν ότι με το σταμάτημα των καθημερινών «ενημερώσεων» θέλουν να υπογραμμίσουν ότι η πανδημία περιορίστηκε σε ασήμαντα επίπεδα («το πραγματικό R0 ήταν εχθές το βράδυ 0,33, πολύ κάτω από το 1», έλεγε ο Τσιόδρας) και εκτίμησαν ότι αυτό θα συνεχιστεί. Συνάμα, ευχήθηκαν να μην ξαναφουντώσει η πανδημία μέσα στο καλοκαίρι, με δεύτερο γύρο, μολονότι θα άνοιγε ο εξωτερικός τουρισμός, εν μέρει από τις 15 Ιούνη (από τα αεροδρόμια Αθήνας και Θεσσαλονίκης) και στη συνέχεια πλήρως (απ΄ όλα τα αεροδρόμια της χώρας) και μετά από μερικές μέρες απ’ όλες τις πύλες εισόδου (χερσαία σύνορα και λιμάνια).

Με δύο λόγια, οι ενσωματωμένοι στο καπιταλιστικό σύστημα λοιμωξιολόγοι, επιδημιολόγοι κτλ. της περιβόητης «επιστημονικής επιτροπής» έδωσαν το ΟΚ στην κυβέρνηση Μητσοτάκη να ανοίξει τα σύνορα στον εξωτερικό τουρισμό. Το επιχείρημα που προβαλλόταν πριν και κατά την περίοδο του ανοίγματος (Ιούνη, Ιούλη και Αύγουστο ακόμη) ήταν ότι δεν μπορούμε να ζούμε σε καραντίνα, γιατί θα πεινάσουμε!

Σημειώνουμε παρενθετικά, ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, οι «ενσωματωμένοι» επιστήμονες και οι διάφοροι κολαούζοι που σιτίζονται από τον κυβερνητικό κορβανά εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι η εργατική τάξη, οι εργαζόμενοι, ο ελληνικός λαός γενικά, που δεν απασχολούνται στον τουριστικό κλάδο, δε γνωρίζουν τις συνθήκες Νταχάου που υπάρχουν για τα ταξικά τους αδέλφια που εργάζονται σ’ αυτόν τον κλάδο. Δε γνωρίζουν για τους μισθούς πείνας, για τα εξαντλητικά ωράρια και τις απλήρωτες υπερωρίες, για την ανασφάλιστη εργασία. Ετσι, δυσκολεύονται να αντιληφθούν ότι όλη αυτή η ιστορία με το άνοιγμα στον εξωτερικό τουρισμό έγινε μόνο και μόνο για τα συμφέροντα των καπιταλιστών του ξενοδοχειακού και επισιτιστικού τομέα, των αερομεταφορών και του εφοπλ(η)στ(ρ)ικού κεφαλαίου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να «φάει» πολύς κόσμος την παραμύθα, ότι θα πεινάσουμε αν απαγορευθεί ο εξωτερικός τουρισμός.

Από την πρώτη στιγμή που έγιναν οι εξαγγελίες και πριν ακόμη ανοίξουν διάπλατα οι πύλες εισόδου, υπογραμμίζαμε ότι από αυτό το άνοιγμα θα φουντώσει στη χώρα μας η πανδημία. Γι’ αυτό, θα πρέπει να απαγορευτεί ο εξωτερικός τουρισμός και να λειτουργήσει για φέτος μόνον ο εσωτερικός τουρισμός. Επίσης, ότι θα πρέπει οι καπιταλιστές των κλάδων αυτών και το κράτος τους να καταβάλουν τις πλήρεις αποδοχές και τις ασφαλιστικές εισφορές των εργατών που εργάζονταν σ’ αυτούς, καθώς -πέραν των άλλων- τα προηγούμενα χρόνια είχαν συσσωρεύσει τεράστια κέρδη και έχουν τη δυνατότητα να τα καταβάλουν.

Το άνοιγμα στον εξωτερικό τουρισμό έγινε και τα οικονομικά αποτελέσματα ήταν πενιχρά. Από την άλλη, φούντωσε η πανδημία σε μεγαλύτερη έκταση και έγινε ανεξέλεγκτη. Το τραγικό σε αυτήν την ιστορία ήταν ότι κυβερνήσεις ιμπεριαλιστικών κρατών της ΕΕ, όπως της Βρετανίας και της Ολανδίας, εγκαλούν την Ελλάδα ως χώρα στην οποία οι πολίτες τους μολύνθηκαν από τον κοροναϊό! Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ιμπεριαλιστικές κυβερνήσεις αποδεικνύουν πόσο αδίστακτες είναι.

Στις 9 Σεπτέμβρη, σε άρθρο μας με τίτλο Για μια χούφτα τουριστικά κέρδη διέλυσαν τη χώρα, αποδείξαμε πόσο εγκληματικό για τη δημόσια υγεία και για τη ζωή του ελληνικού λαού ήταν το άνοιγμα στον εξωτερικό τουρισμό. Γράφαμε χαρακτηριστικά:

Οι κυβερνητικές κεραίες έχουν πιάσει την περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Είναι πολύς ο κόσμος που αναρωτιέται: «Αξιζε τον κόπο, για τόσο λίγο τουρισμό να ξαναφουντώσει η πανδημία στη χώρα;». Το ερώτημα ακούστηκε ακόμα και από δημοσιογραφικά χείλη, μη εχθρικά προς την κυβέρνηση. Πρέπει, λοιπόν, να φουσκώσουν τα νούμερα των τουριστών, για να περάσουν το ψέμα ότι «άξιζε τον κόπο, γιατί έφαγε κόσμος ψωμάκι».

Το κυβερνητικό ψέμα αποκαλύπτεται από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η γερμανική Fraport, στην οποία έχουν παραχωρηθεί δεκατέσσερα αεροδρόμια, μεταξύ των οποίων είναι τα αεροδρόμια των μεγαλύτερων τουριστικών προορισμών. Θεσσαλονίκη, Ρόδος, Κως, Κέρκυρα, Μύκονος, Σαντορίνη, Χανιά, Κεφαλλονιά, Ζάκυνθος, Σκιάθος, Καβάλα, Ακτιο, Μυτιλήνη, Σάμος, είναι τα αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport. Τα αεροδρόμια της Αθήνας και του Ηράκλειου είναι τα μόνα που έχουν τουριστική κίνηση και είναι εκτός της λίστας Fraport.

Και καταλήγαμε:

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εγκλημάτισε κατά του ελληνικού λαού. Για μια χούφτα τουρίστες, για μια χούφτα κέρδη στον κλάδο του τουρισμού, των αεροπορικών και των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, για να μην πειράξει τα κέρδη που συσσώρευσαν τα προηγούμενα χρόνια οι ξενοδόχοι και οι λοιποί καπιταλιστές του τουρισμού, άνοιξε διάπλατα τις πόρτες της χώρας, προκαλώντας ένα τεράστιο υγειονομικό μπάχαλο, το οποίο ήδη έχει επιφέρει δραματικές συνέπειες στη χώρα και τον ελληνικό λαό.

Αδίστακτη στον γκεμπελισμό η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Για να συγκαλύψουν το πραγματικό γεγονός ότι το φούντωμα της πανδημίας οφείλεται στο άνοιγμα στον εξωτερικό τουρισμό και ότι για το άνοιγμα αυτό την αποκλειστική ευθύνη φέρουν τόσο η κυβέρνηση Μητσοτάκη όσο και οι «ενσωματωμένοι» επιστήμονες της περιβόητης «επιστημονικής επιτροπής», ισχυρίζονται ψευδώς ότι δήθεν η πανδημία φούντωσε επειδή μεγάλα τμήματα του ελληνικού λαού, νέοι κυρίως, συνωστίζονται στις πλατείες.

Τα μέτρα της καραντίνας, η σταδιακή άρση του lockdown όπως χαρακτηρίστηκε, άρχισαν να χαλαρώνουν από τις 4 Μάη.

Πρώτα επιτράπηκε η κυκλοφορία των ανθρώπων χωρίς sms στην περιοχή των νομών, στη συνέχεια (από τις 18 Μάη) επιτράπηκε η επικοινωνία σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα, την Κρήτη και την Εύβοια και από τις 25 Μάη και στα νησιά. Από τις 11 Μάη άρχισαν τα μαθήματα στη Γ’ Λυκείου και από τις 18 Μάη στις υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου και σε όλες τις τάξεις του Γυμνασίου. Ακόμη, τον Μάη επιτράπηκε σταδιακά το άνοιγμα των καταστημάτων του λιανικού εμπορίου. Τα μεγάλα εμπορικά κέντρα άρχισαν να λειτουργούν από την 1η Ιούνη. Δεν είναι μακρινή εκείνη η περίοδος, όλοι τη θυμόμαστε. Οπως επίσης θυμόμαστε, ότι μετά τις πρώτες εβδομάδες άρχισαν να παραβιάζουν το αρχικό πρόγραμμα, αίροντας τα μέτρα νωρίτερα απότι είχε προγραμματιστεί, επειδή «πήγαμε καλά».

Στον Πίνακα 1 καταγράφονται τα συνολικά κρούσματα, οι νεκροί και οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ από τις 22 Μάρτη μέχρι τις 15 Ιούνη. Σημειώνουμε ότι οι αριθμοί σε όλους τους πίνακες είναι παρμένοι από τον ΕΟΔΥ και ως προς τα κρούσματα είναι μικρότεροι από τους πραγματικούς, γιατί απλά διεξάγεται πολύ περιορισμένος αριθμός μοριακών τεστ.

Ολοι γνωρίζουμε ότι αυτήν την περίοδο παρατηρούνταν συνωστισμός, όχι μόνο στις πλατείες, αλλά και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στις πόλεις, στα αεροπλάνα, στις κοινωνικές αυναναστροφές κτλ. Οι ίδιοι οι κυβερνώντες φρόντιζαν να δείχνουν «πόσο καλά έχουμε πάει», με την προσωπική τους εμφάνιση και συμπεριφορά σε κάθε δημόσια παρουσία τους.

Αν ρίξουμε μια ματιά στον Πίνακα 1, θα διαπιστώσουμε ότι οι ρυθμοί αύξησης των κρουσμάτων και των νεκρών δε διαφοροποιούνται τον Μάη και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιούνη, σε σχέση με τον Απρίλη. Επίσης, συνεχίστηκε η τάση μείωσης του ρυθμού των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ. O ρυθμός αύξησης των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ, που παρατηρήθηκε μέχρι τις 5 Απρίλη (είχαν φτάσει τους 93), άρχισε να μειώνεται από τις 6 Απρίλη.

Αν ο συνωστισμός τότε δρούσε καταλυτικά στη διάδοση του κοροναϊού και οδηγούσε στο φούντωμα της πανδημίας, αυτό θα έπρεπε να είχε αποτυπωθεί ήδη στα στοιχεία του Μάη και του Ιούνη. Δεν αποτυπώθηκε, όμως, κάτι τέτοιο, όπως βλέπουμε στον Πίνακα 1.

Ας θυμηθούμε και τι έλεγε ο κυβερνητικός λοιμωξιολόγος Τσιόδρας για το ρόλο που έπαιξε ο συνωστισμός εκείνη την περίοδο. Στις 26 Μάη, στην αποχαιρετιστήρια «ενημέρωση», έλεγε: «Τώρα, γιατί οι συνωστισμοί στις πλατείες, που ήταν βέβαια και η αγωνία όλων μας, δεν ανέβασαν το R, ήταν γιατί το είχαμε κατεβάσει πολύ χαμηλά. Η επιδημία, ο ιός, είχε κατέβει σε πάρα πολύ χαμηλά επίπεδα. Αυτή ήταν η επιτυχία όλων μας».

Ο Τσιόδρας παραδέχτηκε, λοιπόν, ότι οι συνωστισμοί στις πλατείες, που είχαν στοχοποιηθεί και αντιμετωπίστηκαν ακόμα και με τις ένστολες ορδές του Χρυσοχοΐδη, δεν έπαιξαν κανένα ρόλο στην αναζωπύρωση της πανδημίας ή έστω σε μια σχετική αύξηση της διασποράς του ιού, μετά τη σταδιακή αποκλιμάκωση και μέχρι τις 26 Μάη (πάντα με δεδομένο ότι ο ΕΟΔΥ, κατόπιν εντολής, κάνει επιλεκτική και πολύ περιορισμένη δειγματοληψία για έλεγχο με μοριακά τεστ).

Να πούμε με την ευκαιρία, ότι τόσο ο Τσιόδρας όσο και όλο το σινάφι των κρατικών λοιμωξιολόγων-επιδημιολόγων σκόπιμα ενοχοποιούν μονομερώς το συνωστισμό των νέων στις πλατείες και όχι το συνωστισμό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (αστικές συγκοινωνίες, ΚΤΕΛ, πλοία, αεροπλάνα). Ο Τσιόδρας, μάλιστα, έφτασε στο σημείο να θεωρήσει θεμιτό το συνωστισμό στα αεροπλάνα. Ελεγε στις 14 Μάη, σαν να ήταν εκπρόσωπος των αεροπορικών εταιριών και όχι γιατρός: «Τα αεροπλάνα, όμως, δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς να έχουν ικανή πληρότητα και δε συμφέρει και να λειτουργήσουν. Μάλιστα, μου έλεγε κάποιος φίλος σε ένα τηλέφωνο που είχα μαζί του τις προάλλες, ότι είχε περάσει μπροστά από το αεροδρόμιο και ήταν τραγωδία, λέει, να βλέπεις όλα τα αεροπλάνα παρκαρισμένα και να μην κινούνται και πόσο οικονομικά δυσβάσταχτο είναι αυτό για έναν τέτοιο τεράστιο χώρο της οικονομίας».

Κι αφού… δάκρυσε για τα βάσανα των… κακόμοιρων των καπιταλιστών των αερομεταφορών, ενστάλαξε το δηλητήριο στη συνείδηση των απλών λαϊκών ανθρώπων: «Εγώ λέω ότι χρειάζεται προσοχή και μία ισορροπία μεταξύ Δημόσιας Υγείας και οικονομίας. Δεν είναι αντίπαλοι. Η Δημόσια Υγεία υπερέχει αυτήν τη στιγμή και είναι στην πρώτη γραμμή. Η οικονομία ακολουθεί με τα μέτρα που υποδεικνύει η Δημόσια Υγεία. Και νομίζω αυτό θα γίνει.

Είναι όντως αντίφαση, έχει δίκιο ο αγαπητός δημοσιογράφος. Αλλά είναι το καλύτερο δυνατό που μπορείς να κάνεις ανά περίπτωση, απαντώ εγώ, και ας μην είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο» (οι εμφάσεις δικές μας).

Ο συνωστισμός είναι βλαβερός στις πλατείες, αλλά αβλαβής στα αεροπλάνα, διότι σ’ αυτά η «σχετική πληρότητα» (η οποία έγινε εξαρχής πληρότητα 100%, ενώ στα πλοία ανέβηκε στο 85%, με ό,τι αυτό συνεπάγεται) είναι απαραίτητη για να «βγαίνουν» οι… αναξιοπαθούντες των αεροπορικών και ναυτιλιακών εταιριών!

Οταν ακούς ένα λοιμωξιολόγο να λέει ότι πρέπει να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στη δημόσια υγεία, που εξ ορισμού έχει στο κέντρο της την προστασία της υγείας των ανθρώπων, και στην καπιταλιστική οικονομία, η οποία έχει εξ ορισμού στο κέντρο της την αποκόμιση ανώτατων καπιταλιστικών κερδών, αντιλαμβάνεσαι αμέσως ότι αυτός μπαίνει σε ξένα χωράφια και από γιατρός μετατρέπεται σε οικονομολόγο της συμφοράς, που δεν κρατάει ούτε τα προσχήματα.

Η πανδημία φούντωσε μετά το άνοιγμα στον εξωτερικό τουρισμό

Στους πίνακες 2 και 3 καταγράψαμε όλα τα βασικά επιδημιολογικά δεδομένα, βάσει των στοιχείων που δίνει ο ΕΟΔΥ, για τις περιόδους 1/8 έως 5/9 και 5/9 έως 23/9. H διαφορά ανάμεσα στα «εισερχόμενα» κρούσματα (στήλη 3) και στα «δηλωμένα ως εισερχόμενα από τον ΕΟΔΥ» (στήλη 6) οφείλεται στα παιχνιδάκια που έκανε ο ΕΟΔΥ, που ανακοίνωνε ημερήσιο αριθμό νέων κρουσμάτων που «εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας», μειώνοντας τον αριθμό των κρουσμάτων που ήρθαν από το εξωτερικό, ενώ από κάποια στιγμή και μετά ανακοίνωνε ότι κάποιοι τουρίστες «προσήλθαν αυτοβούλως» και διαγνώστηκαν θετικοί, χωρίς όμως να κάνει συνολικό υπολογισμό των εισαγόμενων κρουσμάτων. Για να βρει κανείς τα συνολικά εισαγόμενα κρούσματα, πάντα με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, θα πρέπει να πάρει τον αριθμό που δίνει ο ΕΟΔΥ ως κρούσματα «σχετιζόμενα με ταξίδι στο εξωτερικό», να ανατρέξει στον αντίστοιχο αριθμό στο δελτίο Τύπου της προηγούμενης μέρας και να κάνει την αφαίρεση!

Στον Πίνακα 4 καταγράψαμε τα λεγόμενα ορφανά κρούσματα, αυτά τα οποία δε συσχετίζονται με κανένα άλλο κρούσμα. Πρόκειται για τα κρούσματα για τα οποία ο Τσιόδρας έλεγε στις 26 Μάη: «Επίσης, μας ανησυχεί το να βρίσκουμε κρούσματα στα οποία δεν μπορούμε να διαπιστώσουμε την πηγή μετάδοσης, αυτή η απροσδιόριστη πηγή μετάδοσης».

Οταν ο Τσιόδρας έκανε αυτήν τη δήλωση, ορφανό ήταν το πολύ ένα στα πέντε κρούσματα (μέχρι την 1η Ιούλη, το ποσοστό των ορφανών κρουσμάτων στο σύνολο ήταν 21,82% και στις 10 Ιούλη ήταν 13,69%). Τώρα, ορφανό είναι ένα στα δύο κρούσματα (στις 23 Σεπτέμβρη τα ορφανά κρούσματα ήταν 53,25% του συνόλου).

Σημασία έχουν και οι απόλυτοι αριθμοί. Κατά την πρώτη περίοδο της πανδημίας, από την αρχή μέχρι την 1η Ιούλη, τα ορφανά κρούσματα ήταν 749. Στις 23 Σεπτέμβρη, τα ορφανά κρούσματα έφτασαν τα 6.379. Ενώ τα διαγνωσμένα κρούσματα σχεδόν τετραπλασιάστηκαν (από 3.432 την πρώτη περίοδο, έγιναν 13.098 την περίοδο μετά το άνοιγμα στον τουρισμό), τα ορφανά κρούσματα σχεδόν εννεαπλασιάστηκαν (από 749 στην πρώτη φάση, έγιναν 6.379 την περίοδο μετά το άνοιγμα στον τουρισμό).

Αυτό δείχνει όχι απλά αύξηση της διασποράς του ιού, αλλά ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού. Κατάρρευση της όποιας ιχνηλάτησης γινόταν, επομένως πλήρη αδυναμία των επιμέρους στοχευμένων μέτρων για αναστροφή της κατάστασης.

Από τα στοιχεία των Πινάκων 2 και 3, σε συνδυασμό με τα στοιχεία του Πίνακα 1 και όσα γράψαμε παραπάνω, δεν καταλείπεται καμιά αμφιβολία ότι το άνοιγμα στον εξωτερικό τουρισμό έπαιξε τον καταλυτικό ρόλο στο φούντωμα της πανδημίας. Και η ευθύνη γι’ αυτό είναι αποκλειστικά της κυβέρνησης Μητσοτάκη και των «ενσωματωμένων» επιστημόνων, που συντάχθηκαν με την κυβέρνηση και έκρυψαν την αλήθεια από τον ελληνικό λαό.

Πρόκειται για εγκληματική ευθύνη. Τα γραφήματα που ακολουθούν αποτυπώνουν με παραστατικό τρόπο το μέγεθος του εγκλήματος.

Οι θάνατοι στις 15 Ιούνη ήταν 184, στις 26 Σεπτέμβρη έφτασαν τους 376.

Οι διασωληνώσεις στις ΜΕΘ αυξάνονται καθημερινά. Από την 1η Αυγούστου μέχρι τις 23 Σεπτέμβρη οι νέες διασωληνώσεις στις ΜΕΘ ανήλθαν σε 277. Αν προσθέσουμε τις νέες διασωληνώσεις του τριήμερου 24-26 Σεπτέμβρη, φτάνουμε τις 299 νέες διασωληνώσεις! Το ότι στις 26 Σεπτέμβρη υπήρχαν μόνο 68 διασωληνωμένοι είναι αποτέλεσμα των πολλών θανάτων και των λίγων εξιτηρίων από τις ΜΕΘ.

Οι Πίνακες και τα γραφήματα δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία για το ότι έχουμε φούντωμα της πανδημίας του κοροναϊού στη χώρα μας.

Ο Τσιόδρας ανησυχούσε με 749 ορφανά κρούσματα. Τώρα, με εξίμισι χιλιάδες ορφανά κρούσματα, τι θα έπρεπε να κάνει;

Ο Τσιόδρας έλεγε ότι κριτήρια ανησυχίας είναι η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, η αύξηση των νοσηλειών στις ΜΕΘ, η αύξηση των θανάτων. Τώρα που όλοι αυτοί οι αριθμοί έχουν εκτιναχτεί και επιμένουν να εκτινάσσονται, παρά τα διάφορα ημίμετρα (έως γελοία μέτρα, όπως το κλείσιμο των περιπτέρων στις 12 τη νύχτα), τι έχουν να μας πουν;

Ο Τσιόδρας έλεγε ότι ανησυχητική θα είναι η αύξηση του R0 πάνω από το 1. Στις 26 Μάη, καμαρώνοντας, έλεγε ότι «το ρίξαμε» στο 0,33. Τώρα, ο Μαγιορκίνης αρνείται να δώσει αριθμό και παραδέχεται μόνο ότι είναι πάνω από 1.

Στην εκρηκτική επιβάρυνση όλων των επιδημιολογικών δεικτών (αύξηση κρουσμάτων, αύξηση διασωληνώσεων στις ΜΕΘ, αύξηση θανάτων, εκρηκτική αύξηση ορφανών κρουσμάτων), που δείχνουν όχι μόνο φούντωμα της πανδημίας, αλλά ανεξέλεγκτο φούντωμα, πρέπει να προσθέσουμε δύο ακόμα παράγοντες.

Πρώτο, ότι έχουμε φούντωμα της πανδημίας σε ολόκληρη την Ευρώπη, με την κατάσταση να είναι χειρότερη στη Γαλλία και την Ισπανία, οι οποίες -αν δεν προχωρήσουν σε lockdown- οδηγούνται σε καταστάσεις που έζησε η Ιταλία, όταν χτυπήθηκε πρώτη και πολύ σκληρά από το πρώτο κύμα της πανδημίας στην Ευρώπη. Για παράδειγμα, στις 16 Σεπτέμβρη οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ ήταν 1.157 στην Ισπανία και 803 στη Γαλλία, ενώ στις 26 Σεπτέμβρη, δηλαδή μέσα σε 10 μέρες, έφτασαν στους 1.465 και 1.098 αντίστοιχα. Την ίδια περίοδο, οι νέες διασωληνώσεις στις δύο χώρες ανήλθαν σε 1.297 και 911 αντίστοιχα.

Δεύτερο, ότι αν το δεύτερο κύμα της πανδημίας «ανταμώσει» με το αναμενόμενο χειμερινό κύμα, δηλαδή αν μπούμε στο χειμώνα με μεγάλη διασπορά του ιούοδηγούμαστε νομοτελειακά σε καταστάσεις «Μπέργκαμο».

Να μη θυσιαστούμε στο βωμό του κεφαλαίου

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφάσισε στις 22 Μάρτη του 2020 το οριζόντιο lockdοwn φοβούμενη ότι το εγκαταλελειμένο, αποδυναμωμένο και αποδιοργανωμένο (απ’ όλες ανεξαίρετα τις κυβερνήσεις) ΕΣΥ δε θα μπορούσε να αντεπεξέλθει στην αντιμετώπιση της πανδημίας και θα είχαμε και στη χώρα μας φαινόμενα τύπου Μπέργκαμο. Τα θετικά κρούσματα που κατέγραφε τότε ο ΕΟΔΥ δεν έπαιξαν το βασικό ρόλο στην κυβερνητική απόφαση για το lockdοwn.

Ο κυβερνητικός ισχυρισμός, ότι χάρη στα μέτρα που έλαβε αποσοβήθηκε το φούντωμα της πανδημίας, είναι παραμύθια της Χαλιμάς. Αλλωστε, και να υπήρχε κόκκος αλήθειας σ’ αυτόν τον ισχυρισμό (που δεν υπήρχε), όσα ακολούθησαν, με το εγκληματικό άνοιγμα στον εξωτερικό τουρισμό, που έφερε τη χώρα στο σημερινό τραγικό σημείο, τον σκόρπισαν στους πέντε ανέμους.

Η κυβέρνηση και οι «ενσωματωμένοι» επιστήμονες στοχοποιούν και πάλι το συνωστισμό στις πλατείες και στηλιτεύουν την έλλειψη δήθεν ατομικής ευθύνης από τους εργαζόμενους και τον ελληνικό λαό. Δε λένε κουβέντα, όμως, για το συνωστισμό που έχουν επιβάλει στην εργατική τάξη και στους εργαζόμενους οι καπιταλιστές (με τη σιωπηλή συγκατάθεση της κυβέρνησης), στις καπιταλιστικές επιχειρήσεις και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Αυτός ο συνωστισμός, σε κλειστούς χώρους και σε συνθήκες καταβολής έργου, προφανώς θεωρείται αναγκαίος και θεμιτός.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη υποτάσσεται πλήρως στις απαιτήσεις των καπιταλιστών όλων των κλάδων, που δε θέλουν το lockdown, ενώ παράλληλα παίζει το δικό της πολιτικό παιχνίδι. Αντιλαμβάνεται ότι -αντίθετα απ’ ό,τι συνέβη την άνοιξη- ο ελληνικός λαός θα της χρεώσει το δεύτερο lockdown, γιατί έχει γίνει ευρέως συνείδηση ότι η πανδημία ξαναφούντωσε λόγω του ανοίγματος των συνόρων στον τουρισμό, και σέρνει την κατάσταση με ημίμετρα, με στόχο να αποσείσει τις δικές της ευθύνες και να φορτώσει την ευθύνη στον ελληνικό λαό που δεν… «αυτοπροστατεύεται».

Το να ζητήσουμε απ’ αυτήν την κυβέρνηση επιμέρους μέτρα, θα ήταν ασυγχώρητη αφέλεια. Μας έχει πείσει για το αντίθετο.

  • Ανοιξε τα σχολεία με τμήματα 25-28 μαθητών, ενώ είχε όλο το χρόνο να νοικιάσει χώρους και να προσλάβει εκπαιδευτικούς, ώστε κανένα τμήμα να μην έχει πάνω από 15 μαθητές.
  • Επέτρεψε το «πάστωμα» των ανθρώπων του λαού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τώρα υπόσχεται 100 λεωφορεία (που θα τα νοικιάσει από τα ΚΤΕΛ), όταν η Αττική έχει τα μισά λεωφορεία απ’ αυτά που χρειάζεται υπό κανονικές συνθήκες και όχι σε συνθήκες επικίνδυνης πανδημίας.
  • Από τότε που κηρύχτηκε πανδημία μέχρι σήμερα, δεν έγινε καμιά ουσιαστική προετοιμασία του ΕΣΥ για την αντιμετώπισή της. Και τώρα, τρέχουν πανικόβλητοι να αδειάσουν κλίνες ΜΕΘ και να τις διαθέσουν για ασθενείς CoviD-19, επιβαρύνοντας έτσι όλες τις άλλες περιπτώσεις ασθενών.

Είναι φανερό ότι βρισκόμαστε σχεδόν στην ίδια κατάσταση μ’ αυτήν της πρώτης περιόδου της πανδημίας του κοροναϊού. Ποια είναι η λύση για να προστατευθεί η υγεία του ελληνικού λαού και για να ζήσει αξιοπρεπώς;

Hδη πληρώνουμε με βαριές συνέπειες τη βουλιμία για κέρδη, που οδήγησε στο άνοιγμα των συνόρων στον τουρισμό. Καιρός να σταματήσουμε την πορεία προς ένα ακόμα βαρύτερο τίμημα.

Η μόνη λύση, για να μη θρηνήσουμε εκατόμβες θυμάτων, είναι το γενικό lockdown. Οχι, φυσικά, με τους όρους της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αλλά με τους όρους που θέσαμε στην πρότασή μας στις 28 Μάρτη:

Να ανασταλεί άμεσα κάθε παραγωγική, εμπορική και οικονομική δραστηριότητα, εκτός απ’ ό,τι αφορά είδη πρώτης ανάγκης και κοινή ωφέλεια.

Πηγή: ΚΟΝΤΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *