Τα χέρια που χαιρετούν Ναζιστικά είναι βαμμένα με αίμα

Μέχρι και την τελευταία μέρα της δίκης η ηγεσία της Χρυσής Αυγής προσπάθησε με νύχια και με δόντια να αρνηθεί τη σχέση της με τα εγκλήματά της και να τα παρουσιάσει ως μεμονωμένα περιστατικά. Πίστευε ότι η ναζιστική οργάνωση θα μπορούσε για πάντα να χαίρει ασυλίας από μερίδα της αστυνομίας, της Δικαιοσύνης, από την πλειονότητα των μίντια και το πολιτικό σύστημα, όπως συνέβαινε όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Τη σκοτεινή εποχή δηλαδή που κάθε Ρουπακιάς δεν πίστευε ότι θα συλληφθεί επ’ αυτοφώρω ή ότι θα καταδικαστεί και που ο Μιχαλολιάκος ήξερε ότι και αν ακόμα αυτό συμβεί, θα τον αποκηρύξει και θα γλιτώσει από τις ποινικές του ευθύνες. Αυτά όλα τελείωσαν για τα καλά με την ιστορική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που αποτυπώνει το βαρύ ποινικό μητρώο της Χρυσής Αυγής και στέλνει στη φυλακή την ηγεσία της. Αυτό το μητρώο περιγράφουμε σήμερα, επιλέγοντας ορισμένες υποθέσεις απολύτως ενδεικτικές για τη διαρκή εγκληματική δράση, τον οργανωμένο χαρακτήρα και την εμπλοκή της ηγεσίας της οργάνωσης, από την οποία εκπορεύονταν πάντα οι κεντρικές εντολές.

Φυσικά οι εγκληματικές ενέργειες της Χρυσής Αυγής είναι πολλαπλάσιες. Είναι εκατοντάδες και αποτυπώθηκαν στις 32 δικογραφίες που συσχέτισε ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας, στις πολύ περισσότερες υποθέσεις που του απέστειλε ο Μανώλης Γλέζος, στις πάνω από 100 συσχετισμένες δικογραφίες στη δίκη, στους καταλόγους που συνέταξε η Πολιτική Αγωγή και οι αντιφασιστικές οργανώσεις, στα περιστατικά που κατέγραψε το Δίκτυο καταγραφής ρατσιστικής βίας. Ενας συνολικός κατάλογος που δεν έχει τέλος.about:blank

Η απόπειρα ανθρωποκτονίας του Δ. Κουσουρή

Ασφαλώς η πιο εμβληματική υπόθεση της πρώτης περιόδου, είναι αυτή της αμετάκλητης καταδίκης του Περίανδρου (Αντώνιου Ανδρουτσόπουλου) για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του Δημήτρη Κουσουρή έξω από την Ευελπίδων στις 6.6.1998. Οταν 10μελής φάλαγγα της Χρυσής Αυγής, με επικεφαλής τον τότε υπαρχηγό της, επιτέθηκε με ξύλινα ρόπαλα κατά των φοιτητών Δημήτρη Κουσουρή και Ηλία Φωτιάδη και κατά του καθηγητή Ιωάννη Καραμπατσόλη. Ο Περίανδρος καταδικάστηκε για απόπειρα ανθρωποκτονίας (ποινή κάθειρξης δώδεκα ετών), αλλά ο Μιχαλολιάκος έμεινε στο απυρόβλητο, όπως και τα υπόλοιπα μέλη της φάλαγγας που επιτέθηκε. «Αν ανοίξω το στόμα μου, στέλνω φυλακή τον Παναγιώταρο για φυσικό αυτουργό για τα επεισόδια του ’98 και ηθικό αυτουργό στέλνω φυλακή τον Μιχαλολιάκο», είναι τα λόγια του ίδιου του Περίανδρου.

Ο «Χάρος» της Χρυσής Αυγής

Ο χρυσαυγίτης αστυνομικός «Χάρος» κλωτσά διαδηλώτρια στο κεφάλι

14.4.1995: Ο χρυσαυγίτης αστυνομικός Βασίλειος Αθανασόπουλος πιάστηκε από τον φωτογραφικό φακό να κλοτσάει με μανία στο κεφάλι την εργάτρια Μέλπω Κορωναίου, κατά τη διάρκεια αντιφασιστικής συγκέντρωσης που πραγματοποιήθηκε με στόχο να καταγγείλει την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής. Ο Αθανασόπουλος καταδικάστηκε αμετάκλητα για την αποτρόπαια πράξη του, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε όχι απλώς να παραμείνει στο αστυνομικό σώμα, αλλά να προαχθεί και σε διοικητή αστυνομικού τμήματος. Ο Μιχαλολιάκος τον αντάμειψε για τη δράση του, κάνοντάς τον ηγετικό στέλεχος της Χρυσής Αυγής όλα τα επόμενα χρόνια. Στους ναζιστικούς κύκλους ο αστυνομικός Αθανασόπουλος είναι γνωστός με διάφορα προσωνύμια, ανάμεσα στα οποία το ψευδώνυμο «Χάρος» και η περίπτωσή του είναι απολύτως ενδεικτική για την ώσμωση Χρυσής Αυγής με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ.

Υπόθεση Ζαφειρόπουλου – Κουσουμβρή

Αριστερά ο Χάρης Κουσουμβρής, το 1995

6.4.1996: Χρυσαυγίτες επιτέθηκαν σε βάρος μελών της αριστερής οργάνωσης ΟΣΕ στην Κυψέλη. Για την επίθεση καταδικάστηκαν τα στελέχη της Χρυσής Αυγής Δημήτρης Ζαφειρόπουλος (6 μήνες) και Χαράλαμπος Κουσουμβρής (8 μήνες), για πρόκληση σωματικών βλαβών.

Δημήτρης Ζαφειρόπουλος, πρώην υπαρχηγός

Οι δύο καταδικασθέντες δεν είναι βέβαια κάποια τυχαία μέλη, αλλά πρόκειται για ηγετικά στελέχη, πρώην υπαρχηγούς της οργάνωσης.

Οι καταδίκες του χρυσαυγίτη αστυνομικού Αδρασκέλα

Δύο επιθέσεις της οργάνωσης που εκτός των άλλων είναι και χαρακτηριστικές για τη δράση θυλάκων της Χρυσής Αυγής στην αστυνομία: α) στο «Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο» στην Αθήνα (17.06.2000) και β) σε μέλη της ΟΣΕ στην πλατεία Κυψέλης (30.6.2000). Και στις δύο υποθέσεις πρωταγωνιστεί ο αστυνομικός Ιωάννης Αδρασκέλας.

Στην πρώτη περίπτωση επιτέθηκε μαζί με άλλα περίπου 7 άτομα, καταστρέφοντας το μαγαζί και καταδικάστηκε για απρόκλητη φθορά ξένης ιδιοκτησίας (ποινή 5 μηνών). Στη δεύτερη, μαζί με 8-10 άτομα επιτέθηκε στον Γεώργιο Πίττα με γροθιές στο πρόσωπο και στον αυχένα και με κλοτσιές σε όλο του το σώμα, ενώ αυτός είχε γονατίσει. Καταδικάστηκε για επικίνδυνη σωματική βλάβη και εξύβριση (ποινή ενός έτους).

Το μαχαίρωμα του Πάρη Χρυσού

Ο Πάρης Χρυσός στο ασθενοφόρο μετά το μαχαίρωμα που δέχτηκε. Στιγμιότυπο από την εκπομπή «Ερευνα» του Π. Τσίμα

Ηταν 16.11.2002 όταν Τάγμα Εφόδου της Χρυσής Αυγής επιτέθηκε σε παρέα φοιτητών που έφευγε από το Πολυτεχνείο την παραμονή του εορτασμού της 17ης Νοεμβρίου. Οι χρυσαυγίτες μαχαίρωσαν τον Πάρη Χρυσό, ο οποίος φορούσε ένα παλαιστινιακό φουλάρι. Για την επίθεση αυτή καταδικάστηκε ο τότε υπαρχηγός της οργάνωσης Χάρης Κουσουμβρής, για πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών (5 μήνες) και ο Θεόδωρος Μαγκώτσος (4 μήνες).

Το μαχαίρωμα του Κώστα Διαλυνά

24.10.2007: Ο τότε υποψήφιος διδάκτορας Κώστας Διαλυνάς δέχθηκε επίθεση στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, από πενταμελές Τάγμα Εφόδου της Χρυσής Αυγής, απλώς και μόνο επειδή είχε μακριά μαλλιά και ταίριαζε στο προφίλ όσων η οργάνωση θεωρεί πολιτικούς της αντιπάλους. Οι δράστες τον μαχαίρωσαν, του απέσπασαν την ταυτότητά του με τη βία και διέφυγαν με αυτοκίνητο ιδιωτικής χρήσης.

Η αυτόπτης μάρτυρας, καθηγήτρια Μαίρη Βαβαγιάννη-Μαυρή κατέγραψε την πινακίδα του αυτοκινήτου και η αστυνομία διαπίστωσε ότι ήταν το εταιρικό όχημα του Κασιδιάρη. Η δίκη διεξήχθη τον Μάρτιο του 2013 μέσα σε καθεστώς χρυσαυγίτικης τρομοκρατίας και ο Κασιδιάρης, ο οποίος κατηγορούνταν για συνέργεια σε επικίνδυνη σωματική βλάβη και ληστεία, αθωώθηκε λόγω αμφιβολιών.

Ηταν ακόμα η σκοτεινή εποχή πριν από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, όπου η ναζιστική οργάνωση έχαιρε ασυλίας από μερίδα της Δικαιοσύνης, της αστυνομίας, από την πλειονότητα των μίντια και από το πολιτικό σύστημα. Η μάρτυρας Μ. Βαβαγιάννη βρέθηκε, μετά τη μήνυση του Κασιδιάρη, να κατηγορείται για «ψευδορκία» και «συκοφαντία», επειδή απλώς είχε πράξει το αυτονόητο. Χρειάστηκε να περάσουν έξι χρόνια για να αθωωθεί πανηγυρικά και επιτέλους να δικαιωθεί.

Εγκλημα στην «Αντίπνοια»

H οργανωμένη δολοφονική επίθεση από μηχανοκίνητο Τάγμα Εφόδου της ναζιστικής οργάνωσης στο στέκι «Αντίπνοια» στα Πετράλωνα πραγματοποιήθηκε στις 30.6.2008. Οι χρυσαυγίτες εισέβαλαν στον χώρο, χαιρέτησαν ναζιστικά και φώναξαν το παράγγελμα έναρξης της επίθεσης: «έχετε τα χαιρετίσματα της Χρυσής Αυγής… θα σας γαμήσουμε», ενώ άρχισαν να σπάνε τα τζάμια και να προκαλούν φθορές.

Οι Βασίλειος Σιατούνης και Αθανάσιος Στράτος, οπλισμένοι με μαχαίρια και τσεκούρι, αποπειράθηκαν να δολοφονήσουν τους R.S. και Γ.Μ., ενώ ο ανθρωποκτόνος σκοπός τους δεν ολοκληρώθηκε γιατί όλοι έλαβαν το παράγγελμα λήξης του προμελετημένου χρόνου της επίθεσης.

Ο Σιατούνης ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Χρυσής Αυγής και μάλιστα τα επόμενα χρόνια επιβραβεύτηκε κιόλας για τη δράση του, από τον Μιχαλολιάκο, με μια θέση στο ψηφοδέλτιο των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2010 για τον Δήμο Αθηναίων. Σιατούνης και Στράτος καταδικάστηκαν αμετάκλητα για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε κάθειρξη 10 ετών και 6 μηνών, και τώρα για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Επίθεση στο Παλαιό Εφετείο

Από το 2008 και μετά η ναζιστική οργάνωση, χρησιμοποιώντας ως μανδύα υποτιθέμενες επιτροπές «αγανακτισμένων κατοίκων», άρχισε να κλιμακώνει τις εγκληματικές επιθέσεις της κατά μεταναστών στον Αγ. Παντελεήμονα και το κέντρο της Αθήνας. Στις 9.5.2009 επιτέθηκε σε βάρος άστεγων μεταναστών που διέμεναν προσωρινά στο κτίριο του Παλαιού Εφετείου. Τάγμα Εφόδου επιχείρησε να εισβάλει στο περίβολο του κτιρίου, τραυματίζοντας μετανάστες, ενώ οι χρυσαυγίτες πετούσαν χειροβομβίδες κρότου λάμψης, πέτρες και βεγγαλικά από την ταράτσα των γραφείων τους, που τότε βρίσκονταν απέναντι επί της οδού Σωκράτους. Η επίθεση καθοδηγήθηκε από το ίδιο τον Μιχαλολιάκο με τη φυσική του παρουσία και από άλλα ηγετικά στελέχη και μετέπειτα βουλευτές της οργάνωσης.

Φωτιά στο τζαμί

Στην εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής εντάσσονται βέβαια και οι επιθέσεις σε μουσουλμανικούς χώρους λατρείας, με πιο γνωστή υπόθεση αυτή του εμπρησμού τζαμιού στην πλατεία Αττικής στις 30.10.2010 από το τάγμα εφόδου του Αγ. Παντελεήμονα. Οι χρυσαυγίτες επιχείρησαν να κάψουν ζωντανούς περίπου 40 υπηκόους Μπανγκλαντές, τους οποίους κλείδωσαν μέσα με λουκέτο στην πόρτα, έσπασαν το τζάμι του παραθύρου και πέταξαν μέσα πανιά και σκουπίδια βρεγμένα με πετρέλαιο, βάζοντάς τους φωτιά και προκαλώντας πυρκαγιά. Οι εγκλωβισμένοι μετανάστες κατάφεραν να σωθούν χάρη στον νιπτήρα που υπήρχε μέσα στον χώρο και σε μια μικρή μάνικα νερού, ενώ οι δράστες κατά την αποχώρησή τους γέμισαν τους εξωτερικούς τοίχους του οικήματος με συνθήματα και προεκλογικά αυτοκόλλητα της Χρυσής Αυγής και του Μιχαλολιάκου για τις δημοτικές εκλογές. Ο εγκληματικός εμπρησμός του τζαμιού ήταν μέρος της προεκλογικής του εκστρατείας!

Το φρικιαστικό πογκρόμ

Το δολοφονικό πογκρόμ του 2011

Μεταξύ 10 και 14 Μαΐου του 2011 συντελέστηκε μία από τις πιο τρομακτικές υποθέσεις ρατσιστικής εγκληματικής βίας που είδαμε ποτέ στο κέντρο της Αθήνας. Το πογκρόμ κατά μεταναστών που οργάνωσε η Χρυσή Αυγή μετά τη δολοφονία του Μανώλη Καντάρη. Στην οργανωμένη πορεία της 12.5.2011, στο πλαίσιο της οποίας εξαπολύθηκαν οι εγκληματικές επιθέσεις, επικεφαλής ήταν ο ίδιος ο Κασιδιάρης, ο οποίος καθοδηγούσε το πλήθος, ενώ ανάμεσα στον κόσμο είχαν ακροβολιστεί άλλα ηγετικά στελέχη όπως ο Παναγιώταρος, ο Ηλιόπουλος και ο Μπούκουρας και στην κεφαλή της πορείας βρισκόταν τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής.

Ο ανατριχιαστικός απολογισμός του πολυήμερου πογκρόμ ήταν ένας νεκρός –ο 21χρονος Αλίμ Αμπντούλ Μάναν από το Μπανγκλαντές– και πάνω από 100 τραυματισμένοι μετανάστες. Μετά από όλα αυτά μόνο ένας χρυσαυγίτης καταδικάστηκε (ο Ηλίας Κολιόπουλος για διατάραξη κοινής ειρήνης και διακεκριμένη φθορά καταστήματος στην πλατεία Βικτωρίας), ενώ η υπόθεση του πογκρόμ παραγράφηκε λόγω παρέλευσης πενταετίας, εξαιτίας της ολιγωρίας των αρμόδιων δικαστικών αρχών.

Μαχαίρωμα στον Αγ. Παντελεήμονα

Χρυσαυγίτες στον Αγιο Παντελεήμονα

Το βράδυ της 16.9.2011 ο Αλί Ραχιμί από το Αφγανιστάν και δύο φίλοι του κάθονταν στα σκαλιά μιας πολυκατοικίας στην οδό Περγάμου στον Αγ. Παντελεήμονα. Ξαφνικά δέχτηκαν επίθεση από 15μελές Τάγμα Εφόδου της Χρυσής Αυγής. Ο Αλί ήταν αυτός που δεν πρόλαβε να ξεφύγει. Τον μαχαίρωσαν κοντά στην καρδιά. Ως επικεφαλής της επίθεσης, καταδικάστηκε τελεσίδικα η Θέμις Σκορδέλη (ηθική αυτουργία), ενώ για επικίνδυνη σωματική βλάβη οι Ιωάννης Λουκιανός και Γεώργιος Μαρκουλάκης (ποινές δύο ετών).

Επίθεση στην Πετρούπολη

Το μεσημέρι της 8.10.2011 Τάγμα Εφόδου της Χρυσής Αυγής επιτέθηκε με ρόπαλα και κράνη στα μέλη του ΣΕΚ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που μοίραζαν έντυπο υλικό στην Πετρούπολη, χτυπώντας την τότε δημοτική σύμβουλο Πετρούπολης, Κατερίνα Πατρικίου, και έναν μαθητή. Καταδικάστηκε τελεσίδικα για διατάραξη κοινής ειρήνης από κοινού με τέλεση βιαιοπραγιών (ποινή δύο ετών), ο στενός συνεργάτης του Μιχαλολιάκου και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Μιχάλης Γιαννόγκωνας.

Εγκλημα στο Μεταξουργείο

Στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου του 2011, 10μελές Τάγμα Εφόδου της Χρυσής Αυγής με επικεφαλής τον τότε πυρηνάρχη της, Παναγιώτη Μπαντέμη, επιτέθηκε σε δύο γυναίκες από τη Βόρεια Ηπειρο στο Μεταξουργείο. Ο Μπαντέμης τις ρώτησε αν είναι Αλβανίδες και όταν εκείνες απάντησαν ότι είναι Ελληνίδες, τους ζήτησε ταυτότητες.

Οι γυναίκες αρνήθηκαν να τις επιδείξουν και οι δράστες τις χτύπησαν άγρια και απέσπασαν την τσάντα της πρώτης γυναίκας, αφαιρώντας χρηματικό ποσό, ενώ αποπειράθηκαν να πάρουν και το κινητό της δεύτερης. Μπαντέμης και Γεώργιος Φουρνάρος καταδικάστηκαν αμετάκλητα για ληστεία και απόπειρα ληστείας, όπως και ο ερήμην καταδικασθείς Alexander Steven James που παραμένει άφαντος.

Απόπειρα ανθρωποκτονίας Αιγύπτιων αλιεργατών

Απόπειρα δολοφονίας του Αμπουζίντ Εμπάρακ

Ηταν μετά τις 3 τη νύχτα της 12.6.2012 όταν το τάγμα εφόδου του Περάματος επιτέθηκε στο σπίτι των Αιγύπτιων αλιεργατών. Οι δράστες ανέβηκαν στην ταράτσα, όπου κοιμόταν ο Αμπουζίντ Εμπάρακ, και αποπειράθηκαν να τον δολοφονήσουν, χτυπώντας τον άγρια με ξύλα και σιδερένιους λοστούς, κυρίως στο πρόσωπο και το κεφάλι, με αποτέλεσμα να χρειαστεί μακρά νοσηλεία στο νοσοκομείο και να υποχρεωθεί να τρέφεται με καλαμάκι γιατί του είχαν σπάσει το σαγόνι και τη μύτη. Εσπασαν ακόμα τα παράθυρα του σπιτιού –δεν κατάφεραν να σπάσουν την πόρτα– και ψέκασαν με πυροσβεστήρα τον εσωτερικό χώρο, όπου κοιμούνταν οι άλλοι τρεις Αιγύπτιοι, ενώ έσπασαν και τα παρκαρισμένα αυτοκίνητά τους. Την επίθεση είχε προαναγγείλει μερικές ώρες πριν σε καφετέρια στο Πέραμα ο Λαγός. Για την απόπειρα ανθρωποκτονίας και για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση καταδικάστηκαν ο επικεφαλής του Τάγματος Εφόδου Αναστάσιος Πανταζής (ποινή 10 έτη και 24 μήνες και για την επίθεση στο ΠΑΜΕ) και οι Δημήτρης Αγριογιάννης, Μάρκος Ευγενικός, Θωμάς Μαρίας και Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος σε 7 έτη.

Επίθεση στην Αντιναζιστική Πρωτοβουλία Πειραιά

Ντοκουμέντο από την επίθεση της Χρυσής Αυγής σε μέλη της Αντιναζιστικής Πρωτοβουλίας Πειραιά (15/9/2012). Από αριστερά: Κολιογιάννης, Δεμέστιχας, Αποστόλου, Σαλούφας

Στις 15.9.2012 στόχος της χρυσαυγίτικης επίθεσης ήταν μέλη της Αντιναζιστικής Πρωτοβουλίας Πειραιά και οι δράστες ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής στον Πειραιά. Τότε είχαν ταυτοποιηθεί και καταδικάστηκαν τελεσίδικα οι Νικόλαος Αποστόλου και Νεκτάριος Σαλούφας (ποινή πέντε μηνών). Σήμερα γνωρίζουμε ότι συμμετείχαν επίσης οι Γρηγόρης Δεμέστιχας και Θεόδωρος Κολιογιάννης (καταδικασμένος για άλλη χρυσαυγίτικη επίθεση). Ο Αποστόλου καταδικάστηκε και για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Η δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν

Δολοφονία Σαχτζάτ Λουκμάν (στη φωτογραφία οι γονείς του που θρηνούν)

Στις 17.1.2013, περίπου στις 3.20 τα ξημερώματα, έλαβε χώρα ένα στυγνό ρατσιστικό έγκλημα. Οι Διονύσιος Λιακόπουλος και Χρήστος Στεργιόπουλος, οι οποίοι επέβαιναν σε μοτοσικλέτα τύπου σκούτερ, εντόπισαν στα Πετράλωνα τον Πακιστανό εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν που πήγαινε με το ποδήλατό του για δουλειά στη λαχαναγορά και τον δολοφόνησαν με 7 μαχαιριές, απλώς και μόνο λόγω της καταγωγής του.

Στο σπίτι του ενός βρέθηκαν φυλλάδια της Χρυσής Αυγής, ενώ το δικαστήριο και στον δεύτερο βαθμό αναγνώρισε το ρατσιστικό κίνητρο των δραστών, αλλά έσπασε την πρωτόδικη ποινή της ισόβιας κάθειρξης, επιβάλλοντάς τους ποινή 21 ετών και 5 μηνών. Στη μεγάλη δίκη καταδικάστηκαν για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και έτσι η δολοφονία Λουκμάν εντάσσεται πλέον και με τη δικαστική βούλα στο ποινικό μητρώο της Χρυσής Αυγής.

Ο Πυρηνάρχης Ιεράπετρας Αριστόδημος Δασκαλάκης με τον Ψυχίατρο Κ. Παρασχάκη. Αμφότεροι ήταν υποψήφιοι της Χρυσής Αυγής το 2012

Επίθεση στην Ιεράπετρα

13.2.2013: Στελέχη της Χρυσής Αυγής στην Ιεράπετρα συγκεντρώθηκαν στα τοπικά γραφεία της οργάνωσης και αποφάσισαν να μεταβούν σε ελαιουργείο στη Βαϊνιά Ιεράπετρας, όπου εργάζονταν Πακιστανοί με σκοπό να τους ανοίξουν τα κεφάλια. Αφού εφοδιάστηκαν με ξύλα από οικοδομή εξαπέλυσαν την άγρια επίθεσή τους.

Τελεσίδικα καταδικάστηκαν ο πυρηνάρχης Αριστόδημος Δασκαλάκης και οι Γεώργιος Πετράκης, Εμμανουήλ Μαυρικάκης και Εμμανουήλ Ψυλλάκης για απρόκλητες, επικίνδυνες και απλές σωματικές βλάβες, σε 27 μήνες ο δεύτερος και 17 μήνες οι υπόλοιποι. Ο Δασκαλάκης καταδικάστηκε και για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Επίθεση στην Πάρο

Οι χρυσαυγίτες πατούν αντιναζιστικό λάβαρο που απέσπασαν ως λάφυρο μετά την επίθεση στην Πάρο 

28.2.2013: Βουλευτές, όπως οι Λαγός, Παναγιώταρος, Μίχος και στελέχη όπως τα μέλη του Τάγματος Εφόδου της Νίκαιας (που η Χρυσή Αυγή το θεωρούσε τάγμα-μοντέλο και το έστελνε σε όλη την Ελλάδα) βρέθηκαν στην Πάρο για χρυσαυγίτικη φιέστα για την κοπή βασιλόπιτας.

Εκεί η Χρυσή Αυγή εξαπέλυσε επίθεση σε βάρος διαδηλωτών που μετείχαν σε αντιφασιστική συγκέντρωση, τραυματίζοντας σοβαρά στο κεφάλι τη Μαρία Τρούλλου και τον Σάββα Μαυρίδη. Μάλιστα οι χρυσαυγίτες είχαν το θράσος να φωτογραφίζονται πατώντας αντιναζιστικό λάβαρο που είχαν αποσπάσει ως λάφυρο κατά την επίθεσή τους. Ως βασικό δράστη της επίθεσης σε βάρος της η Μ. Τρούλλου αναγνώρισε τον Μίχο.

Στον κύκλο ο Παπαβασιλείου

Ο εμπρησμός του «Cointreau»

Στο πλαίσιο των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων της ναζιστικής οργάνωσης σε βάρος μεταναστών και των καταστημάτων τους στην περιοχή του Αγ. Παντελεήμονα και της Κυψέλης, η Χρυσή Αυγή έκαψε το μπαρ «Cointreau», ιδιοκτησίας υπηκόου Καμερούν, στην πλατεία Αμερικής, στις 13.5.2013.

Ο Νικόλαος Παπαβασιλείου –στέλεχος προερχόμενο από το Τάγμα Εφόδου της Νίκαιας– και ο Γεώργιος Περρής, οι οποίοι έχουν ομολογήσει ότι από τον Σεπτέμβριο του 2012 «αστυνόμευαν» την περιοχή, έσπασαν την τζαμαρία του καταστήματος με βαριοπούλα, περιέλουσαν το τζάμι και την εσωτερική κουρτίνα με βενζίνη και έβαλαν φωτιά. Καταδικάστηκαν τελεσίδικα για εμπρησμό από πρόθεση και για διακεκριμένη περίπτωση φθοράς (ποινή δύο ετών και τριών μηνών), ενώ ο Παπαβασιλείου και για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Επίθεση στο «Συνεργείο»

Ο Ν. Μίχος κατά την επίθεση στο «Συνεργείο»

Η εγκληματική ενέργεια στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο της Ηλιούπολης «Συνεργείο» στις 10.7.2013 πραγματοποιήθηκε υπό τη φυσική παρουσία και καθοδήγηση του Λαγού και του Μίχου, ενώ την είχε προαναγγείλει ο Παναγιώταρος. Εξαπολύθηκε από μηχανοκίνητο Τάγμα Εφόδου αποτελούμενο από 50 μηχανές, στις οποίες επέβαιναν μέλη των Τοπικών Οργανώσεων της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια, τον Πειραιά και τα Νότια Προάστια, ενώ ο Λαγός ήταν επικεφαλής με το βουλευτικό του αυτοκίνητο.

Οι χρυσαυγίτες, οι οποίοι κρατούσαν λοστούς και κοντάρια, επιτέθηκαν στο «Συνεργείο» περίπου στις 19.30, όταν μέσα στον χώρο πραγματοποιούνταν μάθημα Αγγλικών σε μικρά παιδιά. Εσπασαν και κατέστρεψαν ό,τι βρήκαν μπροστά τους και στη συνέχεια χτύπησαν και τραυμάτισαν τον εκμισθωτή του χώρου Π.Δ., ενώ η δασκάλα και οι μαθητές κατάφεραν να κρυφτούν στην τουαλέτα. Για ηθική αυτουργία καταδικάστηκαν Λαγός και Μίχος (8 μήνες), ενώ για επικίνδυνη σωματική βλάβη ο πρώην πυρηνάρχης Πειραιά Θωμάς Μπαρέκας και οι Γεώργιος Σταμπέλος, Χρήστος Γαλανάκης, Διονύσιος Αγιοβλασίτης (από 11 μήνες) και Γεώργιος Καλπιτζής (5 μήνες). Μπαρέκας και Σταμπέλος καταδικάστηκαν και για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Επίθεση στο ΠΑΜΕ

Πέντε μέρες πριν από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα (12.9.2013) περίπου στις 23.50 το βράδυ, το Τάγμα Εφόδου της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα πραγματοποίησε άγρια επίθεση, με λοστούς στην άκρη των οποίων υπήρχαν πρόκες και βίδες, με κοντάρια που είχαν προσαρμοσμένες μεταλλικές απολήξεις και με άλλα φονικά αντικείμενα, σε βάρος μελών του ΠΑΜΕ που έκαναν αφισοκόλληση. Την επίθεση και πάλι καθοδήγησε ο Λαγός, συνομιλώντας με τον Αναστάσιο Πανταζή, επικεφαλής του Τάγματος Εφόδου που επιτιθόταν εκείνη την ώρα, ενώ ενημέρωνε τον Πυρηνάρχη της Νίκαιας Πατέλη –που ήταν σε επιφυλακή– και τον Σωτήρη Δεβελέκο.

Η επίθεση είχε προαναγγελθεί από τον Λαγό (8.8.2013), αλλά και από τον Παναγιώταρο (1.5.2013). Πανταζής (ποινή 10 έτη και 24 μήνες και για την απόπειρα ανθρωποκτονίας στους Αιγύπτιους) και Αντώνιος Χατζηδάκης (6 έτη) καταδικάστηκαν για επικίνδυνη σωματική βλάβη και για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Ιωάννης Καστρινός και Κυριάκος Αντωνακόπουλος (3 έτη) για επικίνδυνη σωματική βλάβη.

Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα

Ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, Γιώργος ΡουπακιάςΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Τα μεσάνυχτα της 17ης-18ης Σεπτεμβρίου 2013 το Τάγμα Εφόδου της Νίκαιας συγκεντρώθηκε έξω από τα γραφεία του τοπικού πυρήνα και µε μοτοσικλέτες και αυτοκίνητα, ανάμεσα στα οποία και του Ρουπακιά, κατευθύνθηκε προς το Κερατσίνι και την καφετέρια «Κοράλλι» με στόχο τον Παύλο Φύσσα και την παρέα του. Για την παρουσία του Παύλου και της παρέας του εκεί είχαν ενημερώσει τους ιεραρχικά ανωτέρους τους, χρυσαυγίτες που βρίσκονταν μέσα στην καφετέρια.

Το τάγμα ενεργοποιήθηκε με sms που έστειλε στα μέλη του ο πυρηνάρχης Γεώργιος Πατέλης, ο οποίος είχε πρώτα πάρει την εντολή από τον Λαγό. Η οργανωμένη επίθεση ολοκληρώθηκε με το μαχαίρι του Ρουπακιά και τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Αμέσως μετά το έγκλημα, ο Λαγός ενημέρωσε απευθείας τον Μιχαλολιάκο, προκειμένου να ξεκινήσει η επιχείρηση συγκάλυψης. Καταδικάστηκαν για τη δολοφονία και για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση: Γεώργιος Ρουπακιάς (ισόβια και 14 έτη), Γεώργιος Πατέλης και Ιωάννης Καζαντζόγλου (10 έτη και 2 μήνες), Ιωάννης Αγγος και Αναστάσιος Μιχάλαρος (9 έτη και 2 μήνες), Ελπιδοφόρος Καλαρίτης, Ιωάννης Κομιανός, Κων/νος Κορκοβίλης, Γιώργος Σταμπέλος, Λέων Τσαλίκης, Αθανάσιος Τσορβάς, Νίκος Τσορβάς (9 έτη), Αναστάσιος Αναδιώτης, Γεώργιος Δήμου, Γεώργιος Σκάλκος, Αριστοτέλης Χρυσαφίτης (7 έτη).

Υπόθεση Ζέρβα

Παρά τη δραστική μείωση των επιθέσεων μετά την ποινική δίωξη σε βάρος της, η Χρυσή Αυγή δεν εγκατέλειψε την εγκληματική της δράση. Στις 31.3.2017 το Τάγμα Εφόδου των κεντρικών γραφείων της στη Μεσογείων, με επικεφαλής το ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης Χρήστο Ζέρβα, εξαπέλυσε δολοφονική επίθεση σε βάρος του φοιτητή Αλέξη Λάζαρη, ο οποίος στοχοποιήθηκε λόγω της εμφάνισής του και υπέστη άγριο ξυλοδαρμό στο κεφάλι από τους χρυσαυγίτες, οι οποίοι του έκλεψαν και την τσάντα. Ο Ζέρβας πρωτόδικα καταδικάστηκε για επικίνδυνη σωματική βλάβη και ληστεία (εφτά χρόνια).

H Ευγενία Κουνιάκη μετά την επίθεση που δέχτηκε

Επίθεση σε γυναίκες

Την 1.11.2017 Τάγμα Εφόδου της ναζιστικής οργάνωσης με επικεφαλής τον Σωτήρη Δεβελέκο, εξαπέλυσε αιματηρή επίθεση σε βάρος τριών γυναικών, μεταξύ των οποίων η Ευγενία Κουνιάκη, μέλος της ομάδας των συνηγόρων πολιτικής αγωγής των Αιγύπτιων αλιεργατών στη δίκη της Χρυσής Αυγής και μάλιστα έξω από το Εφετείο, την ώρα που μέσα διεξαγόταν η ακροαματική διαδικασία. Κατηγορούμενος μαζί με τον Δεβελέκο είναι και το στέλεχος της οργάνωσης στον Πειραιά, Χάρης Δραμιτινός.

Απόπειρα ανθρωπο­κτονίας στη «Φαβέλα»

 Δολοφονική επίθεση στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο «Φαβέλα», τραυματίζεται σοβαρά η Ελευθερία Τομπατζόγλου

Στις 25.2.2018 Τάγμα Εφόδου της Χρυσής Αυγής εξαπέλυσε δολοφονική επίθεση στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο του Πειραιά «Φαβέλα». Εβαλε φωτιά στον χώρο με πυρσούς και άνοιξε με λοστό το κεφάλι της συνηγόρου Πολιτικής Αγωγής της οικογένειας Φύσσα, Ελευθερίας Τομπατζόγλου, πλημμυρίζοντάς την στο αίμα, ενώ τραυμάτισε άλλα τρία άτομα. Για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατηγορούνται τα στελέχη του Πειραιά Σωτήρης Δεβελέκος και Ακης Θεοδώρου.

Πηγή: Γιάννης Μπασκάκης – “ΕφΣυν”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *