Ο πρωθυπουργός της χώρας έχει πρόβλημα

Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη στις 29 Νοεμβρίου στην Πάρνηθα. Λίγο αφότου είχε ανακοινωθεί πως υπάρχουν 98 νεκροί από τον κορονοϊό.

Τα δημοσιεύματα ακόμη και στον φιλοκυβερνητικό Τύπο εκείνη την μέρα, αποδίδουν για πρώτη φορά ευθύνη στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας, αλλά ο πρωθυπουργός ποζάρει χαρούμενος και φωτογραφίζεται.

Την προηγούμενη μέρα, όταν ο μοιραίος κατάλογος καταχωρούσε 121 νεκρούς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέβασε στο λογαριασμό του στο instagram φωτογραφίες να αγοράζει τσουρέκια από τον Τερκενλή. Το θέμα δεν είναι φυσικά ότι τα αγόρασε, αλλά πως νοιώθει την ανάγκη να ποστάρει τον εαυτό του ανέμελο σε μια πόλη, τη Θεσσαλονίκη, που δεν προλαβαίνει να μετράει πτώματα. Δεν υπήρξε μέσα του κάτι που να του δημιουργήσει αναστολή. Που θα του πει πως δεν είναι ώρα για ξέγνοιαστα ποστ, πως ο κόσμος πεθαίνει και ο ίδιος είναι πρωθυπουργός της χώρας όπου πεθαίνουν άνθρωποι. Πως δεν είναι σωστό μπροστά σε αυτό που γίνεται να προβάλει τον εαυτό του και μάλιστα σε κλίμα εντελώς διαφορετικό. Πως δεν είναι influencer που αναζητά like αλλά υπεύθυνος για όσα συμβαίνουν.

Δεν χρειάζεται να έχει διαβάσει κάποιος τη «Συναισθηματική Νοημοσύνη» του Ντάνιελ Γκόλμαν, για να καταλάβει πως κάτι συμβαίνει με την ενσυναίσθηση του πρωθυπουργού. Ούτε συμβαδίζει με την πραγματικότητα, ούτε συμπάσχει με αυτούς που πάσχουν. Επί δύο σχεδόν χρόνια, η χώρα είναι σε περιπέτεια και αυτός ανεβάζει φωτογραφίες από τις διακοπές του. Το Oruc Reis έφτασε στη Ρόδο και αυτός πόσταρε τις δικές του φωτογραφίες με μαγιώ. Και σήμερα σηκώνει τσουρέκια και φωτογραφίζεται πάνω από τους τάφους, ενώ φοράει τη στολή του για να φωτογραφηθεί και πάλι με όσους το ζητάνε.

«Και τι να κάνει ο άνθρωπος;», θα πουν αρκετοί, ακόμη και αν καταλαβαίνουν πως έχουν άδικο. Να πέσει να πεθάνει ή να σταματήσει να ζει; Όταν κάποιος πάει σε μια κηδεία, δεν ενδιαφέρει τον νεκρό με τι ρούχα πάει. Αλλά κανένας δεν φοράει κόκκινα για να πάει, δηλώνοντας πως σέβεται το πένθος, το θάνατο και τον πόνο των ανθρώπων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει φορέσει κόκκινα, γαλάζια έστω και τρέχει στις κηδείες πότε με τα τσουρέκια και πότε με τα ποδήλατα. Δεν κατανοεί τι είναι αυτό που εξελίσσεται. Αν όμως το κατανοεί, τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα.

Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός της χώρας έχει πρόβλημα. Αν το πρόβλημά του προέρχεται από το προσωπικό του σύστημα αξιών που τον κατατάσσει σε κέντρο του κόσμου, αν αποτελεί σύμπτωμα χαρακτήρα και αλαζονείας ή άλλου είδους αδυναμία, δεν ενδιαφέρει τον πολίτη. Ο πρωθυπουργός της χώρας είναι σε δυσαρμονία με την πραγματικότητα, η στάση του δίνει το δικαίωμα στον καθένα να υποθέσει οτιδήποτε για την αντιληπτική του ικανότητα και κάποιος πρέπει να κάνει κάτι. Στο πιο αθώο σενάριο, ο πρωθυπουργός είναι αναίσθητος και με πρόβλημα κοινωνικής προσαρμογής.

Δουλειά του πολίτη δεν είναι να βρει τι είναι αυτό που κινεί αυτή την συμπεριφορά. Είναι όμως δουλειά των συμβούλων του να ελέγξουν τον Λουδοβικισμό του αντί να αναζητούν μαζί του παντεσπάνια και τσουρέκια.

Ακόμη και αν ο Μητσοτάκης δεν εμφανίζει παρά ένα σύμπτωμα της τάξης του, όμοιο με αυτό του Αντιδήμαρχου Αθηναίων που μέσα στο θανατικό αναπολεί το Μπάντεν Μπάντεν και την Άστον Μάρτιν, δεν παύει να είναι πρόκληση. Κάποιος δικός του άνθρωπος πρέπει να ενδιαφερθεί. Όταν χορεύεις πάνω στον τάφο του άλλου, δεν είσαι καλός ή κακός χορευτής. Έχεις απλώς πρόβλημα.

ΥΓ: Περιττό βέβαια να αναφέρουμε την έλλειψη κάθε είδους μέτρων προστασίας, πρόβλημα που είναι υποδεέστερο σε σχέση με το πρόβλημα που υπάρχει με τον πρωθυπουργό. Ο εισαγγελέας παρενέβη για τους Αλέξη Τσίπρα, Γιάνη Βαρουφάκη και Δημήτρη Κουτσούμπα, καθώς και για τις φεμινίστριες στο Σύνταγμα. Για τον πρωθυπουργό θα παρέμβει;

Πηγή: Documento

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *