Το Λιμενικό πιάστηκε στα πράσα

Αλλο ένα πειστήριο για την παράνομη δραστηριότητα των ελληνικών αρχών στο Αιγαίο κυκλοφόρησε από το τουρκικό λιμενικό, που κατέγραψε σε βίντεο από αέρος άλλη μία επαναπροώθηση προσφύγων -μεταξύ των οποίων και παιδιά- με τη γνωστή φουσκωτή σχεδία.

Νέο βίντεο καταγράφει από αέρος σκάφος του Λιμενικού Σώματος, το ΛΣ-70, και συνοδευτικό σκάφος να μεταφέρουν πνευστή σχεδία τύπου liferaft γεμάτη ανθρώπους και να την εγκαταλείπουν ακυβέρνητη στα κύματα ανοιχτά στο Αιγαίο το πρωί της 24ης Δεκεμβρίου.

Το βίντεο έχει γυριστεί από μέσο εναέριας επιτήρησης του τουρκικού Λιμενικού και δημοσιοποιήθηκε ανήμερα τα Χριστούγεννα από τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Οι πληροφορίες καταγραφής που αποτυπώνονται στο βίντεο έχουν σβηστεί, πλην της ημερομηνίας και της ώρας, προφανώς για να μη δοθούν στοιχεία για τα μέσα επιτήρησης που χρησιμοποιεί η Τουρκία.

Ωστόσο, τα σκάφη του Λιμενικού απεικονίζονται με ευκρίνεια: το συνοδευτικό σκάφος παραλαμβάνει τη σχεδία από το ΛΣ-70, τη ρυμουλκεί εξ επαφής σε απόσταση μερικών δεκάδων μέτρων, την εγκαταλείπει, κάνει στροφή 180 μοιρών και απομακρύνεται με ταχύτητα. Το ζουμ της κάμερας στην εγκαταλειμμένη σχεδία δείχνει ότι είναι γεμάτη ανθρώπους.

Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, η παράνομη επιχείρηση έγινε βόρεια της Λέσβου και ανάμεσα στους πρόσφυγες που επαναπροωθήθηκαν βρίσκονταν παιδιά.

Το βίντεο παρέχει μια χειροπιαστή απόδειξη για τη δράση του Λιμενικού στο Αιγαίο και προστίθεται στη σωρεία οπτικού υλικού, μαρτυριών και καταγγελιών για τις παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων, που έχουν φέρει την Ελλάδα στο επίκεντρο της κριτικής διεθνώς. Το οπτικό υλικό διαψεύδει τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι οι επιχειρήσεις του Λιμενικού στο Αιγαίο σέβονται απολύτως τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο.

Είναι εύλογο πως, αν η κυβέρνηση επιμείνει στους γνωστούς αφορισμούς για ψευδή προπαγάνδα των τουρκικών αρχών, θα πρέπει να παρουσιάσει ατράνταχτα στοιχεία που να δείχνουν ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα όσα καταγράφονται στο βίντεο. Διαφορετικά, πρέπει να προχωρήσει σε έρευνα για τη δράση των πληρωμάτων και των αξιωματικών που εμπλέκονται στο περιστατικό ώστε να υπάρξει λογοδοσία και τιμωρία των υπευθύνων, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται, όπως ζητούν τα αρμόδια διεθνή όργανα και όπως επιβάλλουν οι αρχές του κράτους δικαίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αποκαλύψεις για εμπλοκή της Frontex σε τουλάχιστον έξι επιχειρήσεις επαναπροώθησης στο Αιγαίο μετά την άνοιξη έφεραν τον διευθυντή της Frontex Φαμπρίς Λετζέρι σε ρόλο απολογούμενου στα ευρωπαϊκά όργανα. Μετά τις εξηγήσεις που έδωσε στο Ευρωκοινοβούλιο, οι οποίες κρίθηκαν μη ικανοποιητικές από πολλούς ευρωβουλευτές, η ευρωομάδα της Αριστεράς και των Πρασίνων ζητεί την παραίτησή του.

Πέρα βρέχει

Αντιθέτως, στην Ελλάδα ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης και η φυσική ηγεσία του Λιμενικού εξακολουθούν να αρνούνται τη διεξαγωγή μιας σοβαρής και αξιόπιστης έρευνας, επιμένοντας σε γενικόλογες και αντιφατικές απαντήσεις, ενισχύοντας τις υπόνοιες της συγκάλυψης.

Μάλιστα, την περασμένη Δευτέρα, ο αρχηγός του Λιμενικού Θεόδωρος Κλιάρης επισκέφτηκε το Λιμεναρχείο Μυτιλήνης και συναντήθηκε με τον διοικητή της 9ης Περιφερειακής Διοίκησης του σώματος Δημήτριο Κωσταράκη και τον λιμενάρχη Μυτιλήνης Χαράλαμπο Ψυχογιό, ενώ μίλησε με τα στελέχη, τους κυβερνήτης και τα πληρώματα των πλωτών μέσων που επιχειρούν στην περιοχή. Αν και το Λιμεναρχείο Μυτιλήνης εμπλέκεται σε μαρτυρίες για παράνομες επιχειρήσεις επαναπροώθησης, κουβέντα δεν είπε δημοσίως γι’ αυτά ο κ. Κλιάρης.

Αντιθέτως, έδωσε συγχαρητήρια για τον επαγγελματισμό και τη φιλοτιμία στην εκτέλεση της αποστολής τους και τους προέτρεψε να συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο. Τέσσερις μέρες μετά την επίσκεψη του αρχηγού και τις παροτρύνσεις αυτές, βγήκε στη δημοσιότητα το βίντεο που καταγράφει τη δράση του ΛΣ-70. Το ερώτημα είναι αν θεωρεί το αρχηγείο ότι αποτελούν μέρος της αποστολής του Λιμενικού όσα καταγράφονται στο βίντεο, όπως και αν μπορούν να αποτελούν μέρος της αποστολής αυτής οι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πηγή: Δημήτρης Αγγελίδης – “ΕφΣυν”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *