Σχετικά με την υπόθεση του απεργού πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα

Τα παρακάτω  αφορούν την υπόθεση της δυσμενούς διακριτικής μεταχείρισης του καταδικασμένου για την υπόθεση της 17Ν, Δημήτρη Κουφοντίνα, και της μεταγωγής του, η οποία έγινε κατά παράβαση των διατάξεων του νόμου, των αρχών της χρηστής διοίκησης, καθώς και των   διατάξεων που ορίζουν τους όρους έκτισης των ποινών.

Σημειώνεται ότι  από τις 8/1/2021 ο κρατούμενος  διατελεί σε απεργία πείνας, διαμαρτυρόμενος για την διακριτική μεταχείριση σε βάρος του και ζητώντας την επιστροφή του στις  αγροτικές φυλακές από όπου αποσπάστηκε, άλλως στις φυλακές Κορυδαλλού όπου αρχικά κρατήθηκε και όπου, σύμφωνα με τον νόμο έπρεπε να μεταφερθεί.

Ήδη έχει απωλέσει σημαντικό βάρος (5,5 κιλά επί 75 μέσα σε 5 ημέρες) και έχει μεγάλη απώλεια δυνάμεων, λιποθυμικά επεισόδια, μεγάλη διακύμανση του ζαχάρου και η κατάστασή του επιδεινώνεται γρήγορα, λόγω της ηλικίας του (είναι ήδη 63 ετών) και λόγω των απεργιών πείνας που έχει κάνει στο παρελθόν, η τελευταία των οποίων πριν από 18 μήνες.  

Ειδικότερα:

Ιστορικό

Ο  Δ.Κ. εκτίει ποινή η οποία έχει ορισθεί σε 11 φορές ισόβια και εκτιτέα πρόσκαιρη κάθειρξη  25 ετών,  έχοντας καταδικαστεί ως μέλος της  «17 Ν», διατελεί δε κρατούμενος από τις 5/9/2002, οπότε και εμφανίστηκε αυτοβούλως, κατά την διάρκεια των ερευνών και παραδόθηκε.           

Από τις 5/9/2002, κρατήθηκε συνεχώς στην ειδική υπόγεια πτέρυγα του Κ.Κ. Κορυδαλλού,  (με εξαίρεση διάστημα 7 μηνών,  το 2015, κατά το οποίο μετήχθη στις φυλακές Δομοκού, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του νόμου  4274/2014,  περί  φυλακών τύπου Γ,  παρότι δεν συνέτρεχαν οι όροι για την εφαρμογή του νόμου στο πρόσωπό του), και, από τον Αύγουστο του 2018,  μεταφέρθηκε στις αγροτικές φυλακές του ΕΑΚΚΝ Κασσαβέτειας Μαγνησίας.

Έχει οικογένεια,  αποτελούμενη από την σύζυγο και τον γιο του,  οι οποίοι διαμένουν στην Αττική, σε κατοικία της οικογένειας, στην Κοινότητα Βαρνάβα.

Καθ όλη την διάρκεια της  κράτησής του, ο  Δ.Κ. δεν  τιμωρήθηκε ποτέ πειθαρχικά, (πλην μίας 5ημερης ποινής, αμέσως μετά την φυλάκιση του,  για  δημοσίευση δηλώσεων του από  έντυπο μέσο) και δεν απασχόλησε ποτέ  αρνητικά το Κατάστημα κράτησης, έχοντας την συμπάθεια και τον σεβασμό από συγκρατούμενους, Διεύθυνση και σωφρονιστικό προσωπικό, σε όλες τις φυλακές από τις οποίες πέρασε και πάντοτε θετικές εκθέσεις από την κοινωνική υπηρεσία.  

Ωστόσο, παρά τις διατάξεις του Σωφρονιστικού Κώδικα, (ν. 2776/1999) που εγγυώνται την ισότητα των κρατουμένων, υπήρξε πάντοτε στόχος διακριτικής μεταχείρισης.

Η διακριτική μεταχείριση στο ζήτημα της τακτικής άδειας εξόδου

Έτσι, ο Δ.Κ. κατά τον Σωφρονιστικό Κώδικα,  όπως ίσχυαν οι διατάξεις του άρθρου 55 επ. πριν την πρόσφατη τροποποίηση,  θεμελίωσε δικαίωμα  υποβολής αιτήματος για  άδεια εξόδου στις 5/9/ 2010,  όμως  αυτή του χορηγήθηκε για πρώτη φορά το 2017.      

Όλα τα αιτήματα του μέχρι τότε για  χορήγηση άδειας, απορρίφθηκαν,  με αιτιολογίες εκάστοτε άλλες, όπως, κίνδυνος διαφυγής  αρχικά, (λόγω του μεγάλου υπολοίπου ποινής και όχι λόγω άλλων τυχόν στοιχείων ατομικής στάσης και διαγωγής),  και στη συνέχεια, η μη δήλωση μετάνοιας καθώς και  οι  ιδεολογικές και πολιτικές του πεποιθήσεις .  

Αντίθετα, καθ’ όλο αυτό το διάστημα, οι εκθέσεις που κατατέθηκαν από την κοινωνική υπηρεσία του Καταστήματος επιβεβαίωναν πάντοτε την άμεμπτη διαγωγή του καθ’ όλη την διάρκεια της κράτησης του. 

Στις 8/11/2017, το αίτημα για άδεια του Δ.Κ. έγινε ομόφωνα δεκτό από το Συμβούλιο των φυλακών Κορυδαλλού. Ομοίως, ομόφωνα θετική ήταν η κρίση του Συμβουλίου και στις δυο αμέσως επόμενες αιτήσεις του κρατουμένου, και του χορηγήθηκαν άδειες εξόδου, τους όρους των οποίων τήρησε  απολυτά.    

Ήδη εκτός από τον Διευθυντή και την κοινωνική λειτουργό, οι οποίοι, έχοντας ίδια γνώση, έκριναν θετικά για την προσωπικότητα του, επιπλέον τρείς επόπτες εισαγγελικοί λειτουργοί,  ένας Εφετών και δυο Πρωτοδικών των δικαστηρίων του Πειραιά, είχαν κρίνει ότι πληρούνται όλες οι τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις για την χορήγηση της άδειας.

Τον Αύγουστο του 2018, ο κρατούμενος μετήχθη  στις αγροτικές φυλακές της Κασσαβέτειας Μαγνησίας  (ΕΑΚΚΝ  ) .

Η μεταφορά του σε αγροτική φυλακή δεν επηρέαζε το ύψος της εκτιτέας  ποινής, καθώς, λόγω  της πολύχρονης κράτησής του, είχε ήδη  συμπληρώσει  τον αριθμό ημερών ευεργετικού υπολογισμού που απαιτείτο για την συμπλήρωση της ποινής του, του παρείχε όμως καλλίτερες συνθήκες διαβίωσης και  την δυνατότητα να έχει  συστηματικά  εργασιακή δραστηριότητα, πράγμα σημαντικό για την καθημερινότητα του κρατούμενου. Έτσι, εργαζόταν  στο προβλεπόμενο ωράριο, αρχικά στους «φούρνους» και στη συνέχεια στην «καντίνα», ενώ συνέχιζε να διαθέτει όλον τον υπόλοιπο χρόνο του στο διάβασμα, μετάφραση και  συγγραφή, όπως και πριν, στον  ατομικό οικίσκο στον οποίο διέμενε.     

Και μετά την μετακίνησή του στο ΕΑΚΚΝ Βόλου, ο Δ.Κ. συνέχισε να  λαμβάνει άδειες εξόδου,  μέχρι τον Μάιο του 2019,  με ομόφωνη απόφαση  του Συμβουλίου και με την θετική ψήφο τριών διαφορετικών (κάθε φορά)  εισαγγελικών λειτουργών του Πρωτοδικείου του Βόλου,  οι οποίοι τρείς συνεχόμενες φορές έκριναν ότι συντρέχουν οι τυπικές και ουσιαστικές  προϋποθέσεις για την χορήγηση της άδειας.

Όμως, η  υπόθεση της  άδειας του Δ.Κ. δέχθηκε έντονη  και συστηματική   πολεμική από τηλεοπτικά μέσα, αλλά και από πολιτικά πρόσωπα, που απαιτούσαν την διακοπή της και με δημόσιες δηλώσεις και παρεμβάσεις στα ΜΜΕ,  καταφέρονταν εναντίον του κρατούμενου ονομαστικά, ενώ και μετά τον Ιούλιο του 2019, πρόσωπα με υψηλά δημόσια αξιώματα συνέχισαν να ασκούν συστηματική πολεμική σε βάρος του, ζητώντας, ανεπίτρεπτα και  χωρίς να τους παρέχει δικαίωμα ο νόμος, να διακοπεί η χορήγηση της άδειας.

Αντίθετα,  είχαν ταχθεί υπέρ της χορήγησης της άδειας σειρά από φορείς, διανοούμενους και προσωπικότητες της δημόσιας ζωής, μεταξύ των οποίων, πανεπιστημιακοί καθηγητές, δημοσιογράφοι, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου,  ο Μανώλης Γλέζος, η Ένωση Σωφρονιστικών Υπαλλήλων με επανειλημμένες τοποθετήσεις της, εκτός  άλλων δε, το καλοκαίρι του 2019,  και ο Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων  με αρθρογραφία του στον « Δικαστή», το  επίσημο σάιτ της Ένωσης.

 Η πολεμική αυτή είχε ως συνέπεια να διακοπεί η χορήγηση της άδειας από τον Μάρτιο του 2019,  με αποφάσεις (βουλεύματα) του Δικαστικού Συμβουλίου  Βόλου,  (τα οποία εκδίδονταν επί των κατά πλειοψηφία θετικών αποφάσεων του Συμβουλίου της Φυλακής και κατόπιν προσφυγής του μειοψηφήσαντος  εισαγγελέα) με  διάφορες αιτιολογίες, και πάντα για λόγους που αφορούσαν τις πεποιθήσεις του και την μη δήλωση μετάνοιας, την οποία συστηματικά του ζητούσαν οι εισαγγελείς κατά τις συνεδριάσεις  των συμβουλίων . 

 Και παρά το γεγονός ότι κατά του δεύτερου απορριπτικού (της άδειας)   βουλεύματος  ασκήθηκε αίτηση αναίρεσης  από την Εισαγγελέα του Άρειου Πάγου και εκδόθηκε από το Συμβούλιο αυτού η υπ’ αριθμ. 1001/2019  αναιρετική απόφαση, η οποία απέρριπτε τις αιτιολογίες του   προσβαλλόμενου βουλεύματος, αποφαινόμενη ότι συντρέχουν οι τυπικές προϋποθέσεις και είναι ανεπαρκής η αιτιολογία περί έλλειψης των ουσιαστικών, το Δικαστικό Συμβούλιο Βόλου στο οποίο παραπέμφθηκε για νέα κρίση η  υπόθεση δεν άλλαξε την στάση που είχε υιοθετήσει.

Ο  πρόεδρος του κόμματος της ΝΔ τότε, με δηλώσεις του πριν από την απόφαση,  ζητούσε  από τους δικαστές «να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων» (να απορρίψουν δηλαδή το αίτημα), ενώ μετά την τελική απορριπτική απόφαση,  το  σήμερα κυβερνών κόμμα με ανακοίνωσή του υπενθύμιζε ότι ο Πρόεδρος  του κόμματος είχε δεσμευτεί να αλλάξει το νόμο ώστε να μην μπορεί να  παίρνει ο συγκεκριμένος κρατούμενος άδεια.

Η αιτιολογία των απορριπτικών κρίσεων, η οποία διαφοροποιήθηκε στα διάφορα στάδια της διαδικασίας, επεκαλείτο την έλλειψη  μεταμέλειας, την  επίκληση  μεμονωμένων φράσεων και διατυπώσεων που απέδιδε στον κρατούμενο, που αφορούσαν στις ιδεολογικές του πεποιθήσεις,  δηλώσεις τρίτων σε σχέση με αυτόν, για τις όποιες δεν είχε ευθύνη, καθώς  και  φωτογραφία που είχε ληφθεί  κρυφίως,  εν αγνοία του, από  άγνωστο άτομο και τον απεικόνιζε να  βαδίζει σε απροσδιόριστο δρόμο με τον γιο του, κατά την τελευταία του άδεια, την οποία ο άγνωστος φωτογράφος  είχε προωθήσει στον  Τ/Σ  ΣΚΑΙ που την προέβαλλε  συνεχώς  με επιθετική  ρητορική εναντίον του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά το τελευταίο αυτό στάδιο, ασκήθηκε εναντίον του εκτάκτως ποινική δίωξη για  την συνυπογραφή του σε μία δήλωση αλληλεγγύης κρατούμενων στις φυλακές Κορυδαλλού, από αυτές που συνήθως γίνονται και η οποία αφορούσε  ειρηνική  διαμαρτυρία κρατουμένων σε άλλο κτίριο, για  ειδική μεταχείριση άλλου κρατούμενου. Η διαμαρτυρία διήρκεσε για μία ώρα περίπου και διευθετήθηκε  από τον Διευθυντή της φυλακής. Η δήλωση αλληλεγγύης  δημοσιεύτηκε  μετά την λύση  του ζητήματος. Ο Διευθυντής της φυλακής δεν ζήτησε ποτέ ούτε πειθαρχική δίωξη των  διαμαρτυρόμενων. 

Παρόλα αυτά ο Δ. Κουφοντίνας  κατηγορήθηκε τον Μάιο του 2019, για την υπογραφή του αυτή, για ηθική αυτουργία σε στάση κρατουμένων,  κατηγορία κακουργηματική που αποτελούσε κώλυμα για την χορήγηση της άδειας.  Η υπόθεση θα ετίθετο στο αρχείο κατά τη διαβεβαίωση της  Εισαγγελέως του Πειραιά, ανασύρθηκε όμως, βιαστικά, κατά την περίοδο της αναιρετικής διαδικασίας και  αποτέλεσε, μετά την αναίρεση, αιτιολογία της εισαγγελικής πρότασης προς το Δικαστικό Συμβούλιο του Βόλου για την απόρριψη της άδειας. Καθώς όμως  το σχετικό άρθρο του νέου Ποινικού Κώδικα, που τέθηκε σε ισχύ από 1/7/2019, μετέτρεπε την κατηγορία σε πλημμέλημα, η  συνεδρίαση του  Δικαστικού Συμβουλίου αναβλήθηκε, προκειμένου να αλλάξει η αιτιολογία και να ανακαλυφθούν άλλες βάσεις για την απόρριψη του αιτήματος της άδειας.  (Ήδη με τον ν. 4760/20, στις  τυπικές προϋποθέσεις για την χορήγηση της άδειας προστέθηκε η εκκρεμής ποινική δίωξη για πλημμέλημα, με  μόνη λογική αιτία να αποκλείσει τον συγκεκριμένο κρατούμενο από την άδεια, καθώς μία δίωξη για απλό πλημμέλημα που δεν συνεπάγεται καν αναγκαία φυλάκιση δεν μπορεί να επηρεάζει τον τρόπο έκτισης μίας ποινής και την άσκηση βασικών δικαιωμάτων).

Η  πολεμική για τις αγροτικές φυλακές και ο ν. 4760/2020

Η πολεμική κατά του κρατουμένου Δ.Κ. συνεχίστηκε τους επόμενους μήνες,  με δημόσιες δηλώσεις από πρόσωπα που κατέχουν κυβερνητικά αξιώματα και με ρητή δέσμευσή τους,  ότι θα αποκλειστεί οριστικά από το δικαίωμα στην άδεια και θα εκδιωχθεί ο συγκεκριμένος κρατούμενος από  τις αγροτικές φυλακές, παρότι ποτέ δεν είχε δημιουργηθεί από μέρους του κανένα πρόβλημα και ποτέ από το ίδιο το Κατάστημα δεν είχε υπάρξει αρνητική αναφορά για το πρόσωπο του.

 Στις  11 Δεκεμβρίου 2020,  δημοσιεύτηκε ο νόμος 4760/ 2020,  με την διάταξη του άρθρου 3 του οποίου απαγορεύεται η μεταγωγή στις αγροτικές φυλακές είτε η παραμονή κρατουμένων, που καταδικάστηκαν για «εγκλήματα τρομοκρατίας, καθώς επίσης  σε κρατούμενους που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις  χορήγησης αδείας, ή έχει εκλείψει ο λόγος χορήγησης της  ή έχουν υποπέσει σε πειθαρχικό παράπτωμα ή εάν εκκρεμεί σε  βάρος τους ποινική διαδικασία για αξιόποινη πράξη σε βαθμό πλημμελήματος που ενέχει πράξεις βίας ή απειλής βίας κατά προσώπων και πραγμάτων…» , ενώ στις προϋποθέσεις της άδειας προστέθηκε (ο.π.)  η εκκρεμής ποινική δίωξη για πλημμέλημα).  

 Όπως προκύπτει από τα πρακτικά της Βουλής για την υπεράσπιση της συγκεκριμένης διάταξης,  κατά την συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και στην ολομέλεια, έγινε και πάλι ρητή αναφορά ονομαστικά  είτε άλλως στον Δ.Κ. Εξάλλου η επέκταση της απαγόρευσης στους ήδη εκτίοντας την ποινή τους σε αγροτικά καταστήματα  έγινε με τροπολογία που τέθηκε στο νομοσχέδιο σε προχωρημένο στάδιο της συζήτησης στην Ολομέλεια, για να καλύψει   φωτογραφικά, κατά παράβαση κάθε νομοθετικής λογικής και δεοντολογίας, τον συγκεκριμένο κρατούμενο.

Ενδεικτικά κατά την δευτερολογία του ο βουλευτής της ΝΔ Μακάριος Λαζαρίδης  δήλωνε στην Βουλή, κατά την συζήτηση,  στις 9/12/20:  «Αυτό που γίνεται σήμερα, και οφείλω ένα πολύ μεγάλο μπράβο στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, είναι πραγματική απονομή δικαιοσύνης. Ίσως να αδικώ τις υπόλοιπες πρόνοιες του παρόντος σχεδίου νόμου, αλλά αποδίδεται δικαιοσύνη γιατί ο Κουφοντίνας γυρίζει στον Κορυδαλλό, εκεί όπου του πρέπει». (Πρακτικά Βουλής) .

               Όμως,  η εφαρμογή της ως άνω τροποποιητικής διάταξης στον Δ.Κ  συνιστά εφαρμογή δυσμενέστερης διάταξης νόμου που αφορά το πλαίσιο έκτισης της ποινής και επομένως την ίδια την ποινική κύρωση, την οποία επιβαρύνει και ως τέτοιο δεν μπορεί να τύχει εφαρμογής, καθώς  πρέπει να θεωρηθεί ότι υπερισχύουν, εν προκειμένω,  οι διατάξεις του επιεικέστερου νόμου, κατά το άρθρο 2 του Ποινικού Κώδικα.

               Σύμφωνα,  εξάλλου, με την διάταξη του τελευταίου εδαφίου της παραγράφου 1 του άρθρου 41 του ν. 4256/15, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 3 του άνω νόμου 4760/20, ο κρατούμενος για τον οποίο προκύπτει κώλυμα παραμονής στις αγροτικές φυλακές μετά την μεταγωγή του σε αυτές, επαναμετάγεται στο κατάστημα κράτησης από το οποίο αρχικά μετήχθη.

               Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί, ότι ο Δ.Κ. δεν καταδικάστηκε για «τρομοκρατία», καθώς  μέχρι το 2004 δεν υπήρχε τέτοιο έγκλημα στον Ποινικό Κώδικα, ούτε υπήρχε τέτοιος όρος σε ολόκληρη την νομοθεσία. Το  «τρομοκρατικό έγκλημα» εντάχθηκε στο ποινικό δίκαιο με την ενσωμάτωση της σχετικής  απόφασης πλαίσιο της ΕΕ, το 2004, με το άρθρο 187Α επ. του Ποινικού Κώδικα.

Η μεταγωγή  

            Στις 23/12/2020 ο κρατούμενος Δ.Κ. μετήχθη από τις αγροτικές φυλακές της Κασσαβέτειας, στις φυλακές Δομοκού.

            Η μεταγωγή έγινε χωρίς προειδοποίηση, απογευματινές ώρες, ο κρατούμενος εμποδίστηκε να ειδοποιήσει την οικογένεια του με κλείδωμα  του τηλέφωνου επικοινωνίας που αντιστοιχούσε στον οικίσκο  όπου διαβιούσε, εμποδίστηκε να πάρει τα προσωπικά του είδη, εκτός από τα βασικότερα, καθώς και να χαιρετήσει συγκρατουμένους και υπαλλήλους.

            Εξάλλου, από την μεταγωγή του στις φυλακές Δομοκού, τοποθετήθηκε σε ένα κελί λίγων τετραγωνικών μέτρων, όπου διαβιούν σε συνθήκες μεγάλης στενότητας χώρου, συνολικά 3 άτομα, όπου δεν υπάρχει χώρος ούτε για τα βασικά προσωπικά του πράγματα. Ετσι  έγκλειστος εκεί επί 15 ώρες την ημέρα,  είναι υποχρεωμένος να διαβιεί υπό τους όρους  που επιβάλει η  συμβίωση, όροι  εξοντωτικοί για έναν άνθρωπο που κρατήθηκε μόνος του επί 18 χρόνια, πολλά εκ των οποίων σε  συνθήκες ουσιαστικά  απομόνωσης,  διαθέτοντας τον χρόνο του σε μελέτη, διάβασμα, συγγραφή και μεταφράσεις βιβλίων (που κυκλοφόρησαν από διάφορους εκδοτικούς οίκους), κάτι που πλέον είναι απολύτως αδύνατο να πράξει υπό τις άνω συνθήκες και είναι υποχρεωμένος να ζει στον ασφυκτικά μικρό χώρο του κελιού, σεβόμενος τις επιλογές ανάλωσης του χρόνου των συγκρατούμενών του,  όπως είναι συνήθεις στις φυλακές, μεταξύ των οποίων και το κάπνισμα, το οποίο δεν αντέχει.

            Έτσι, ο κρατούμενος βιώνει δραματική δυσμενή μεταβολή των όρων κράτησης του,  με συνθήκες εξοντωτικές για την προσωπικότητα, την πνευματική του κατάσταση, την υγιεινή και την υγεία του (η οποία είναι ευάλωτη λόγω των απεργιών πείνας διαμαρτυρίας,  στις οποίες στο παρελθόν έχει καταφύγει).

            Όπως από την Διεύθυνση της φυλακής  μας έχει δηλωθεί, η μεταγωγή έχει γίνει με έγγραφο της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη,  με  επίκληση «λόγων κατεπείγοντος και για την εύρυθμη λειτουργία του καταστήματος», ενώ, αντίγραφο αυτής το οποίο ζητήθηκε με αίτηση του κρατουμένου, δεν μας έχει χορηγηθεί .

Εξάλλου, σε απάντηση  αιτήματος του κρατουμένου, με ημερομηνία 31/12/2020,  η οποία περιήλθε σε γνώση μας στις  7/1/2021 η Γεν. Γραμ. αντεγκληματικής πολιτικής μας ενημέρωσε  ότι με απόφαση της ΚΕΜ ο κρατούμενος μετήχθη στις φυλακές Κορυδαλλού  (!!!), αλλά με συνεχόμενη απόφαση της γ. γραμματέως  μεταφέρθηκε στις φυλακές Δομοκού «για λόγους δημόσιας τάξης και ασφάλειας και εύρυθμης λειτουργίας και στο πλαίσιο μέτρων….για την αποφυγή διάδοσης του  κορονοιού…».

Όπως είναι προφανές, καμία μεταγωγή του κρατούμενου δεν έγινε προς τις φυλακές Κορυδαλλού και η απάντηση της γ .γραμματέως  ψεύδεται ως προς το σημείο αυτό κατά τρόπο εμφανή, καθώς πρόκειται δε για ψευδή βεβαίωση περί γεγονότος το οποίο δεν υφίσταται συνιστά και ποινικό αδίκημα.  

Οι  Παραβιάσεις

Η μεταγωγή του κρατούμενου με τον άνω τρόπο αντίκειται σε μια πλειάδα διατάξεων του νόμου και  αποκαλύπτεται εκδικητική και τιμωρητική, χωρίς να έχει καμία νόμιμη αιτιολογική  βάση και καμία σχέση με την διαγωγή του στη φυλακή, η οποία είναι η μόνη που μπορεί επιτρεπτά να λαμβάνεται υπόψη κατά το στάδιο της έκτισης,  σύμφωνα με το νόμο,  η οποία είναι  άμεμπτη επί 18 χρόνια.  

Επιπλέον,  κατά τρόπο  που έχει προαναγγελθεί από  πρόσωπα που κατέχουν δημόσια αξιώματα,  ως στοχοποιημένη παρέμβαση  για τον   συγκεκριμένο  ειδικά  κρατούμενο,  επιδεινώνει τους όρους  της έκτισης της ποινής του και κατά συνέπεια  επιβαρύνει ανεπίτρεπτα και ενάντια σε κάθε νομοθετική  πρόβλεψη, τις συνέπειες της ποινικής κύρωσης που του επιβλήθηκε από το Δικαστήριο.

Ειδικότερα:  

  1.  Η μεταγωγή του έχει διενεργηθεί, βάσει  διαταγής   της Γ. Γρ.  Ανεγκληματικής Πολιτικής του ΥΠΡΟΠΟ και όχι  σύμφωνα με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών,  όπως  προβλέπεται στο άρθρο 9  του ν. 2776/99, χωρίς να συντρέχουν οι προϋποθέσεις που το άρθρο αυτό θέτει για την έκδοση μιας τέτοιας  πράξης.
  2. Η διαταγή αυτή είναι αναιτιολόγητη, κατά παράβαση των υποχρεώσεων της Διοίκησης να αιτιολογεί ειδικά τις  δυσμενείς ατομικές πράξεις  της   Ειδικότερα:
  3. Η εξαιρετική περίπτωση της διαταγής μεταγωγής με απόφαση του γενικού γραμματέα του υπουργείου,  προβλέπεται στην παρ. 3  του άνω άρθρου 9, «σε περίπτωση κατεπείγοντος» ή  «όταν απειλείται διασάλευση της τάξης και της ασφαλείας του καταστήματος».  Όμως καμία τέτοια  συνθήκη δεν υφίσταται, καθώς  καμία απολύτως διασάλευση της τάξης ή της ασφαλείας του καταστήματος  κράτησης των  αγροτικών φυλακών της Κασσαβέτειας δεν είχε σημειωθεί,  ούτε και  οποιαδήποτε διαταραχή της εύρυθμης  λειτουργίας τους υπήρξε ,  ούτε πρόβλημα κρουσμάτων του ιού υπήρξε εκεί που να δικαιολογεί την αναφορά στα μέτρα, και ούτε παρέχεται οποιαδήποτε αιτιολογία περί αυτών των τυπικών αναφορών στην απάντηση που μας  γνωστοποιήθηκε, ώστε να αιτιολογείται με οποιοδήποτε τρόπο το κατεπείγον.
  • Εξάλλου,  η κρίση αυτή περί της συνδρομής των άνω προϋποθέσεων κατεπείγοντος, είτε  διασάλευσης της τάξης και ασφάλειας πρέπει να προκύπτει από συγκεκριμένα περιστατικά και πραγματικά γεγονότα που να καταγράφονται στις εκθέσεις της φυλακής και να  οδηγούν σε συγκεκριμένες αναφορές και σχετικό αίτημα της Διεύθυνσης της φυλακής, γεγονός που δεν προκύπτει να υφίσταται στην δεδομένη περίπτωση. 
  • Κανένας λόγος κατεπείγοντος δεν μπορεί να τυγχάνει επίκλησης, επιπλέον και για το λόγο,  ότι με  εντολές του σήμερα  αρμόδιου υπουργείου έχουν απαγορευθεί οι μεταγωγές, εκτός από αυτές που αφορούν διεξαγωγή δικών ή ανακρίσεων, (δικονομικές) στα πλαίσια των  έκτακτων υγειονομικών μέτρων κατά της πανδημίας και η παρούσα μεταγωγή έχει γίνει κατά παράβαση αυτής της διαταγής.
  • Επιπλέον, δεν έχει κοινοποιηθεί η αναφερόμενη στην  παραπάνω  απάντηση του Υπουργείου, απόφαση της ΚΕΜ, ούτε η αντίστοιχη της γ.γρ.  ώστε να μπορεί να  ελεγχθεί  με τις νόμιμες διαδικασίες η νομιμότητα του περιεχομένου τους  και πέραν της αναφοράς  των διατάξεων του νόμου 4760/2020, στον οποίο γίνεται λόγος  δεν  αιτιολογείται  παντελώς  η συνδρομή των συγκεκριμένων προϋποθέσεων για την εφαρμογή της διάταξης στον συγκεκριμένο κρατούμενο.
  • Σύμφωνα, εξάλλου, με τις διατάξεις του ως άνω νόμου, 4760/2020,  εάν ήθελε κριθεί ότι τυγχάνουν εφαρμογής στο πρόσωπο του  συγκεκριμένου κρατουμένου,  (πράγμα το οποίο αμφισβητείται αν μπορεί νομίμως να θεωρηθεί ότι συντρέχει ), η  συνδρομή λόγου μη παραμονής  ενός κρατούμενου στις αγροτικές φυλακές συνεπάγεται την επαναμεταγωγή του στο αρχικό κατάστημα κράτησης,  επαναμεταγωγή η οποία δεν έγινε, άλλως, διατάχθηκε  προσχηματικά και «έγινε» εικονικά  για να καταστρατηγηθούν τα δικαιώματα του κρατούμενου.
  • Η   απόσπαση του από τις φυλακές όπου κρατείτο, και η  κράτηση του υπό συνθήκες δυσμενέστερες και εξοντωτικές για την προσωπικότητα, την αξιοπρέπεια και την υγεία του συνιστά επιπλέον δριμεία  επιδείνωση των συνθηκών έκτισης ποινής και επιβάρυνση της ίδιας της ποινικής κύρωσης, με όρους που δεν προβλέπονταν και δεν έλαβε υπόψη ο Δικαστής κατά την επιμέτρηση της ποινής, κατά παράβαση της αρχής κατά την οποία το Δικαστήριο επιβάλει την ποινική κύρωση για την αξιόποινη πράξη και στην έκτιση της, με τους όρους του νόμου,  εξαντλείται η ποινική αξίωση της Πολιτείας.

Η παραπάνω ειδική δυσμενής διακριτική  μεταχείριση   του συγκεκριμένου κρατουμένου αποτελεί  επιλογή που έχει προαναγγελθεί με δηλώσεις δημοσίων προσώπων, που κατέχουν σήμερα κυβερνητικά αξιώματα, κατά τρόπο συνταγματικά ανεπίτρεπτο, συνιστά παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας στην διαδικασία απονομής της δικαιοσύνης.   

Από τον κρατούμενο, ζητείται, να τηρηθούν τα νόμιμα:

  •  Να επιστρέψει στις  αγροτικές φυλακές του ΕΑΚΚΝ Κασσαβέτειας από όπου αποσπάστηκε, παρά την απαγόρευση των μεταγωγών,
  • Άλλως να μεταχθεί στις φυλακές Κορυδαλλού, από όπου η αρχική μεταγωγή του, όπως ο νόμος προβλέπει, και που βρίσκονται πλησίον της  κατοικίας  της  οικογένειας του,
  • Να σταματήσουν οι δημόσιες δηλώσεις σε βάρος του και η δυσμενής διακριτική μεταχείριση
  • Να δοθούν  αντίγραφα των αποφάσεων της Γ.Γρ. και της ΚΕΜ  που τον αφορούν, προκειμένου  να ασκήσει τα νόμιμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *