Κεραμέως – Χρυσοχοΐδης: Το δίδυμο του …’67-‘74

Δεν έχουν να επιδείξουν επιτυχίες στα υπουργεία τους, εκτός από αναχρονιστικά κι αυταρχικά μέτρα που θυμίζουν άλλες εποχές. Παραμένουν όμως «καρφωμένοι» στις καρέκλες τους.

Όταν η Ν.Δ κέρδισε τις εκλογές τον Ιούλιο του 2019 και ανακοίνωσε την σύνθεση της κυβέρνησής της, η Νίκη Κεραμέως διαφημίστηκε ως μία νέα σε ηλικία υπουργός που θα κομίσει κάτι καινούργιο στην κυβερνητική πολιτική. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ως ένας «εκσυγχρονιστής» και «τεχνοκράτης» από τον χώρο του κέντρου. Σήμερα 17 μήνες αργότερα το δίδυμο αυτό έχει γίνει εκφραστής των πιο αναχρονιστικών αντιλήψεων της κυβέρνησης. Ξεπερνώντας ακόμη και τα …«φαβορί για τον τίτλο», δηλαδή τους υπουργούς που προέρχονται από το ΛΑΟΣ.

Η επιλογή της Νίκης Κεραμέως (γιατί περί επιλογής πρόκειται) να ανακοινώσει το νομοσχέδιο για την αστυνόμευση των πανεπιστημίων από κοινού με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη έδωσε ένα σαφές στίγμα. Αυτό της καταστολής.

Το επισήμανε άλλωστε και, Δημήτρης Κουτσούμπας από το βήμα της Βουλής λέγοντας ότι η κοινή παρουσία των δύο συγκεκριμένων υπουργών ήταν αποδεικτική του αντιδραστικού χαρακτήρα του νομοσχεδίου και πώς «κάρτα στα πανεπιστήμια δείχναμε μόνον όσοι είμαστε φοιτητές στα χρόνια της Χούντας».
Η αναφορά του γ.γ του ΚΚΕ, στην Χούντα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ρητορική – αντιπολιτευτική υπερβολή. Αρχικά γιατί ο Δ.Κουτσούμπας δεν τα συνηθίζει κάτι τέτοια. Επίσης γιατί δεν είναι η πρώτη φορά που το δίδυμο Κεραμέως – Χρυσοχοϊδης έχει συνδέσει ρυθμίσεις που προώθησε με την περίοδο 1967-1974: Ο υπουργός ΠΡΟ-ΠΟ με το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις που ήταν αντιγραφή χουντικών διαταγμάτων και η υπουργός Παιδείας με την περίφημη επαναφορά της «διαγωγής κοσμίας» που θεσμοθέτησε πέρυσι το καλοκαίρι.

Θυμίζουμε μάλιστα πώς όταν ακόμη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε διαλλακτικός για τον τρόπο που θα εφαρμοστεί μιαρύθμιση που θα «χαρακτήριζε» ένα παιδί 13-14 χρονών για το υπόλοιπο του βίου του, η Ν.Κεραμέως επανήλθε υποστηρίζοντας ότι το μέτρο αυτό είναι σύγχρονο και εφαρμόζεται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ένα δεύτερο στοιχείο που χαρακτηρίζει τους δύο υπουργούς είναι η πολιτική απέχθεια απέναντι στους νέους ανθρώπους όταν αυτό το ευαίσθητο τμήμα της κοινωνίας αποφασίσει να διεκδικήσει συλλογικά. Η Νίκη Κεραμέως έχει πολλάκις εκφραστεί με απαξιωτικό τρόπο απέναντι στις καταλήψεις η τις κινητοποιήσεις στα πανεπιστήμια. Επί Χρυσοχοϊδη τα περιστατικά αυθαιρεσίας της ΕΛ.ΑΣ απέναντι σε νέους ανθρώπους – με έμφαση στους φοιτητές – αποτελούν πλέον καθημερινή ρουτίνα. Κανείς δεν ξεχνά βέβαια και την φυλάκιση 14χρονων μαθητών, τον περασμένο Οκτώβρη

‘Όλα τα παραπάνω, είναι γνωστά στους πολίτες και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη οξυδέρκεια για να τα αντιληφθεί κανείς. Πόσο δε μάλλον το πολυάριθμο και έμπειρο επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου. Στον πρόσφατο ανασχηματισμό όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να διατηρήσει και τους δύο υπουργούς στην θέση τους.Παρότι δεν έχουν να επιδείξουν κάποιο επίτευγμα στον τομέα τους που να αντισταθμίζει το «παλαιάς κοπής» αυταρχικό προφίλ τους.

Ούτε ο Νίκος Παππάς έχει ακόμη συλληφθεί, ούτε η εγκληματικότητα περιορίστηκε. Φυσικά κανένας δεν «χειροκροτεί» τους αστυνομικούς στο δρόμο όπως υποστηρίζει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κατα καιρούς .

Όσο για τα σχολεία κανείς δεν μπορεί να μιλήσει για κάποια θεαματική άνοδο του επιπέδου. Η εκπαιδευτική κοινότητα είναι «στα κάγκελα». Αντιθέτως οι «γκάφες» (από τις μάσκες – γίγας έως την τηλε-εκπαίδευση) διαδέχονται η μία την άλλη. Η επιμονή για άνοιγμα όπως – όπως των δημοτικών με την πανδημία σε έξαρση συμπληρώνει την εικονα.

Φυσικά ο εκάστοτε πρωθυπουργός έχει το προνόμιο να επιλέγει την σύνθεση της κυβέρνησής του. Αλλά μοιράζεται παράλληλα και την ευθύνη για τις πράξεις της.

Πηγή: Γεράσιμος Λιβιτσάνος – news247.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *